ΠΑΡΑΠΟΛΙΤΙΚΑ

Στο πόθεν έσχες ο Θαν. Νάκος

στο-πόθεν-έσχες-ο-θαν-νάκος-191930

Στο πόθεν έσχες ο Θαν. Νάκος

Ιδιαίτερα φορτωμένο είναι το πρόγραμμα του Αντιπροέδρου της Βουλής Θανάση Νάκου, καθώς είναι αυτός που έχει επιφορτιστεί με την εξαιρετικά σημαντική ευθύνη του αναδρομικού ελέγχου του Πόθεν Έσχες όσων διετέλεσαν υπουργοί από το 1974 έως σήμερα.

Είναι εξάλλου γνωστό ότι με τροποποίηση στο σχετικό κανονισμό, στον κ. Νάκο έχει ανατεθεί και η αρμοδιότητα ελέγχου των δηλώσεων Πόθεν Έσχες των βουλευτών και πρώην βουλευτών.

Με δεδομένο ότι ο Αντώνης Σαμαράς αποδίδει κεφαλαιώδη σημασία σε αυτές τις διαδικασίες, τις οποίες συνδέει με την προσπάθεια για διασφάλιση της διαφάνειας στην πολιτική ζωή, εκτιμάται ότι η έως σήμερα παρουσία του Θανάση Νάκου στα πολιτικά πράγματα λειτούργησε καταλυτικά για την απόφαση να του ανατεθεί αυτή η σημαντική ευθύνη.

Ν.Τ.

Τα άλλα στοιχεία

Αν νομίζετε ότι το πιο ενδιαφέρον στο χθεσινό γκάλοπ είναι η πρωτιά του ΣΥΡΙΖΑ με 30% ή η άνοδος της Χρυσής Αυγής στο 12%, σημειώστε τα εξής:

Σύμφωνα με την ίδια έρευνα, το 76% των ερωτηθέντων πιστεύουν ότι τα πράγματα πηγαίνουν σε λάθος κατεύθυνση, ενώ μόνο το 10% είναι ικανοποιημένο με τον τρόπο που η συγκυβέρνηση αντιμετωπίζει τα προβλήματα της χώρας.

Το 85% δηλώνουν ότι σε σχέση με πέρσι έχει χειροτερεύσει η προσωπική οικονομική τους κατάσταση και το 13% ότι έχει παραμείνει στάσιμη. Το 61% πιστεύουν ότι τον επόμενο χρόνο η κατάσταση θα χειροτερεύσει και το 14% ότι θα βελτιωθεί. Το 55% των πολιτών είναι υπέρ της σύστασης Εξεταστικής Επιτροπής για το μνημόνιο και το 25% είναι κατά.

Αυτά θα κρίνουν τα γκάλοπ των επόμενων μηνών.

Μ.Μ.

Δι’ επιστολών;

Αν η χθεσινή επιστολή των στελεχών του ΠΑΣΟΚ προς τον Στουρνάρα σχετικά με το περιεχόμενο και τη φιλοσοφία που πρέπει να έχουν τα νέα μέτρα είναι επιστολή συγκυβερνώντος κόμματος, τι θα λένε άραγε όταν χωρίσουν τα τσανάκια; Εκτός κι αν όλη η ιστορία είναι για να δίνονται οι αιχμηρές επιστολές στη δημοσιότητα και οι συναινέσεις στις κλειστές συσκέψεις των αποφάσεων.

Μ.Μ.

Παρελθόν και προϊστορία

Βέβαια, υπάρχει και το παρασκήνιο της υπόθεσης. Που επιμένει ότι η επιστολή είχε κυρίως στόχο να πλήξει την εικόνα του Γ. Στουρνάρα, για τον οποίο ο Βενιζέλος έχει άκρως… φιλικά αισθήματα. Γι’ αυτό, άλλωστε και προκειμένου να μην παρανοηθεί κάτι, την επιστολή πρωτοϋπογράφει ο Κουκουλόπουλος.

Ο Βενιζέλος επιμένει ότι ο Στουρνάρας εξακολουθεί να ανήκει στον κύκλο του Σημίτη που δουλεύει υπόγεια κατά του νυν προέδρου του ΠΑΣΟΚ και ότι, ακόμη, ο υπουργός Οικονομικών ακούει με ενδιαφέρον τις σκέψεις για νέο κόμμα από παλιά πασοκικά στελέχη.

Μ.Μ.

Με αίσθημα ασφάλειας

Είπαμε «ασφαλείς πόλεις» και το εννοούμε. Δέστε τι γίνεται σήμερα στη Θεσσαλονίκη…

Μ.Μ.

Εχει και τα καλά του

Εντάξει, μακάρι να μη γίνουμε Αργεντινή (της περιόδου 2002-2005 έτσι;), αλλά θα μας κακόπεφτε χθες ένας Μέσι στη Λετονία; Για να μη πω μία Κριστίνα Φερνάντες στη θέση του Παπούλια και παρεξηγηθώ.

Μ.Μ.

Παλιός γνώριμος

Παλιός γνώριμος του Βόλου ο γενικός γραμματέας Λιμένων και Λιμενικής Πολιτικής Κ. Μουτζούρης, καθώς θυμήθηκε ότι ως καθηγητής του Μετσόβιου είχε επεξεργαστεί τη λύση για την πόντιση στο Αγκίστρι του τελικού αποδέκτη λυμάτων του Βιολογικού της ΔΕΥΑΜΒ, όπως και τους πρόβολους που έγιναν τη δεκαετία του ’90 για τη δημιουργία παραλίας στις Αλυκές.

Τους έχουν κόψει αρκετά

Ωστόσο ο πρώην πρύτανης του Μετσόβιου δεν θα μπορούσε να μην ερωτηθεί και για τις περικοπές στους πανεπιστημιακούς. Τους έχουν κόψει και αυτούς αρκετά, είπε ο Γενικός Γραμματέας Λιμένων.

Δεν είναι Ρότερνταμ…

Η αγωνία των δημοσιογράφων πάντως ήταν αν έχει εκδηλωθεί μέχρι τώρα ενδιαφέρον από ιδιώτες για το λιμάνι του Βόλου. Το λιμάνι σας δεν είναι Ρότερνταμ, είπε ο Γ.Γ. σημειώνοντας ότι ο Βόλος μπορεί να ελπίζει περισσότερα στον τομέα της κρουαζιέρας, με τον κ. Μουτζούρη μάλιστα να επισημαίνει ότι ο ιδιώτης – επενδυτής θα μπορούσε να επιβαρυνθεί και τα απαραίτητα έργα για μπορούν να δένουν τα κρουαζιερόπλοια στον α΄ προβλήτα.

Ενδιαφέρον

Μιας και αναφερόμαστε στο λιμάνι του Βόλου, μαθαίνουμε ότι για την προεδρία του ΟΛΒ ενδιαφέρεται ο Πρόεδρος του Επιμελητηρίου Αρ. Μπασδάνης.

Αδικα οι φωτιές

Την Τετάρτη άναψε φωτιές στο Δημαρχείο του Βόλου, δύο μέρες αργότερα αποδείχθηκε ότι οι φόβοι του ήταν αβάσιμοι. Ο λόγος για τον Πρόεδρο της Ένωσης Ξενοδόχων Ν. Μαγνησίας Κ. Λεβέντη και τη… φωτοβολίδα που εκστόμισε ότι η Air Berlin σταματά τις πτήσεις προς η Νέα Αγχίαλο από το 2013, πράγμα το οποίο αποδείχθηκε ανακριβές, όπως αποδεικνύεται από την επιστολή που απέστειλε η αντιπρόεδρος της Air Berlin προς τον Περιφερειάρχη Θεσσαλίας Κ. Αγοραστό.

Πλούσιοι και πετυχημένοι

Ωστόσο το ευχάριστο δεν είναι η Αιr Βerlin αλλά το γεγονός ότι ξεκινούν πτήσεις από την Αγία Πετρούπολη προς τη Σκιάθο, ενώ εκφράζεται ότι υπάρχουν βάσιμες ελπίδες ότι ενδεχομένως κάτι τέτοιο μπορεί να γίνει και με το αεροδρόμιο της Νέας Αγχιάλου. Και είναι ευχάριστο γιατί όπως λένε ξενοδόχοι της Πορταριάς στην οποία βρέθηκαν φέτος λίγοι Ρώσοι νέοι, πλούσιοι και πετυχημένοι οι οποίοι ξοδεύουν περισσότερα από κάθε άλλο ξένο τουρίστα.

ΑΝΤ. ΤΣΕΛ.

Θα τους ελέγχει τακτικά

Η βουλευτής Μαγνησίας των Ανεξάρτητων Ελλήνων Μαρίνα Χρυσοβελώνη εξελέγη χθες γραμματέας της διαρκούς επιτροπής «Ισότητας και Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων» του Ελληνικού Κοινοβουλίου. Απλά επισημαίνουμε ότι γραμματέας ισότητας του υπουργείου εσωτερικών είναι η Ζέττα Μακρή και γραμματέας διαφάνειας και ανθρωπίνων δικαιωμάτων του υπουργείου Δικαιοσύνης ο Γιώργος Σούρλας. Οπότε μπορούμε να συμπεράνουμε ότι, αν τους ελέγχει τακτικά και αυστηρά, θα γίνεται της… Μαγνησίας.

Ν.Τ.

Οι έλεγχοι του ΙΚΑ

Υπάλληλοι κλιμακίων του ΙΚΑ που τις προηγούμενες περιόδους βεβαίωσαν πρόστιμα εκατοντάδων χιλιάδων ευρώ σε ελέγχους στη Σκιάθο και τη Σκόπελο αποκλείονται από τα κλιμάκια ελέγχων την τρέχουσα σεζόν; Υπάρχει κάποιος λόγος ή έπεσε «σύρμα» από ψηλά;

Ν.Τ.

Δεν έφταιγε μόνο η κρίση

Πληροφορίες αναφέρουν πως για το λουκέτο μεγάλου καταστήματος ενδυμάτων στο κέντρο του Βόλου δεν ευθύνεται μόνο η κρίση, αφού το κατάστημα είχε δουλειά, αλλά και κάποια οικογενειακά θέματα των ιδιοκτητών. Εδώ κολλάει πια το γνωστό: «Ήταν στραβό το κλίμα το’φαγε και ο γάιδαρος!».

Χ.Μ.

Τα μεσημέρια στο ΤΕΒΕ

Δύσκολα τα μεσημέρια στο ΤΕΒΕ. Ξέρεις τι είναι να αφήνεις τη δουλειά σου, να περιμένεις στην ουρά για να διεκπεραιώσεις κάποια υπόθεσή σου, κι όταν πηγαίνει 2 η ώρα να σουν λένε… κλείσαμε;

Αυτό συνέβη προχτές σε τέσσερις συμπολίτες. Ευτυχώς παρενέβη ο διευθυντής και βρέθηκε μια λύση εκ του προχείρου, αλλιώς…Φυσικά στο ΤΕΒΕ δεν μπορούν να κατεβάζουν ρολά μόλις πάει 2 η ώρα, διώχνοντας τους επαγγελματίες που περιμένουν και λέγοντάς τους να περάσουν… αύριο. Ούτε να λειτουργούν με πρόχειρες λύσεις και «μπαλώματα». Πρέπει να βρουν τρόπο να εξυπηρετούνται όλοι. Απαιτείται μόνιμη λύση.

Φ.Τ.

Μπαζοσκουπιδότοπος το παλιό Κοιμητήριο

Μπαζοσκουπιδότοπος λοιπόν το παλιό Κοιμητήριο Βόλου στη Νέα Ιωνία. Κι ας χρηματοδοτήθηκε ο Δήμος Βόλου από το πρόγραμμα «Θησέας» με το ποσό των 273.241 € για τον ευπρεπισμό και την ανάδειξη των μνημείων του. Η Λαϊκή Συσπείρωση Βόλου αναδεικνύει το θέμα, μάλλον όμως η ανάδειξή του δεν θα σταθεί αρκετή για την αντιστροφή της κατάστασης.

…Ήταν σύνηθες να θεωρούμε τους Δήμους ως θεσμούς οι οποίοι μας επέτρεπαν να θεμελιώσουμε τις κρίσεις μας για τις δράσεις τους ως τίποτε άλλο από τις παγιοποιημένες προθέσεις του συνόλου των δημοτών τους. Αυτό πια δεν ισχύει για τους Καλλικρατικούς Δήμους, πολύ δε περισσότερο για τον Καλλικρατικό Δήμο Βόλου.

Φ.Τ.

Το δικαίωμα στην αντίσταση

Οι Βολιώτες εργαζόμενοι του ιδιωτικού και του δημόσιου τομέα διαδηλώνουν σήμερα στη Θεσσαλονίκη.…Είναι σήμερα εφικτό όσο και αναγκαίο να φτάσουμε σε ένα οικουμενικά ισχύον συμπέρασμα για το δικαίωμα στην αντίσταση απέναντι σε μια πολιτική που εξανδραποδίζει τον λαό και ξεπουλά τη χώρα, γιατί η αλήθεια για την πολιτική αυτή δεν μπορεί πλέον να εμποδιστεί από την ψευδαίσθηση που δημιουργεί η προπαγάνδα, κι είναι απαραίτητη ως όρος επιβίωσης του λαού και της χώρας.

Φ.Τ.

Κανονικά…

Κανονικά ένας πρωθυπουργός όταν διαπιστώνει ότι «η κοινωνία δεν αντέχει άλλο» αναλαμβάνει πολιτικές που συντείνουν στην ανάταξη και όχι στον περαιτέρω κατακρημνισμό της. Και προπαντός δεν κλαίγεται ούτε εκλιπαρεί τον θλιβερό εκπρόσωπο των ξένων μας πατρώνων Βαν Ρομπάι «να αποδεσμευτεί η επόμενη δόση για την ανάπτυξη», δείγμα κι αυτό της εξάρτησης της ελληνικής κυβέρνησης από εξωχώρια κέντρα αποφάσεων.Αλλά είπαμε, κανονικά. Όμως τίποτε πια δεν είναι κανονικό στη χώρα μας. Εκτός από τη σημερινή αντίδραση των εργαζομένων στη Θεσσαλονίκη.

Φ.Τ.

Φερέγγυοι

Οι προσπάθειες πρέπει να συνεχιστούν… προσγείωσε τον Έλληνα πρωθυπουργό ο Βαν Ρομπάι. Τι σημαίνει αυτό το ξέρει ο καθένας μας.…Οι διάφοροι Βαν Ρομπάι κι οι ελληνικές κυβερνήσεις που υλοποιούν τις εντολές τους στέκονται μπροστά από την εμπροσθοφυλακή της μνημονιακής πολιτικής. Αποδεικνύονται εντελώς φερέγγυοι όσον αφορά στον καταστροφικό χαρακτήρα για το λαό και τη χώρα μας αυτής της πολιτικής.

Φ.Τ.

#Tags

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου