ΠΑΡΑΠΟΛΙΤΙΚΑ

Συγκρατημένα αισιόδοξος

συγκρατημένα-αισιόδοξος-435352

Συγκρατημένα αισιόδοξος

Mπορεί η τροπολογία, που ψηφίζεται άμεσα από το υπουργείο Υγείας να δίνει δεύτερη ευκαιρία στους ανεμβολίαστους υγειονομικούς, που έχουν βγει σε αναστολή, όμως στο Αχιλλοπούλειο προς το παρόν μόνο δύο νοσηλεύτριες αναθεώρησαν και έσπευσαν να εμβολιαστούν. Σε 14 μέρες αναμένεται να επιστρέψουν στα καθήκοντά τους, εκτός αν η τροπολογία ψηφιστεί άμεσα, οπότε δεν αποκλείεται η επιστροφή τους να γίνει νωρίτερα. Ο διοικητής πάντως του ΓΝΒ Ι. Ντόκος είναι αισιόδοξος ότι θα υπάρξουν και άλλοι υγειονομικοί τις επόμενες μέρες, που θα ξανασκεφτούν το come back.

Β.Κ.

Μέτωπο

Αρχές φθινοπώρου, με τις πυροσβεστικές δυνάμεις, την Πολιτική Προστασία και τους εθελοντές σε επίπεδο νομού Μαγνησίας να παραμένουν σε πλήρη επιφυλακή. Το μέτωπο διπλό, με τον κίνδυνο εκδήλωσης πυρκαγιάς λόγω των ισχυρών ανέμων σήμερα, αλλά και τις βροχοπτώσεις που σημειώνονται, διατηρεί τον συναγερμό και την αυξημένη επιφυλακή στις τάξεις των αρμοδίων αρχών και φορέων. Σε τοπικό επίπεδο κατά γενική ομολογία και βάσει των γεγονότων οι έχοντες την ευθύνη τα πήγαν εξαιρετικά καλά μέχρι σήμερα, κυρίως στο μέτωπο της πυρασφάλειας. Το αντίστοιχο της αντιπλημμυρικής θωράκισης και προστασίας ανοίγει και διευρύνεται σταδιακά, με την άμεση ολοκλήρωση των απαιτούμενων έργων και παρεμβάσεων να επείγει.

Β.ΚΑΡ.

Προκλήσεις

Νέο υπουργείο για την Πολιτική Προστασία, με νέα πρόσωπα και αντίστοιχες προκλήσεις, καθώς μετά από περιπέτειες οι θέσεις οριστικοποιήθηκαν. Πρόκειται για έναν τομέα, στον οποίο για πρώτη φορά την περίοδο της πανδημίας ορίστηκε υφυπουργός, θέση που ταυτίστηκε απόλυτα με τον Νίκο Χαρδαλιά, νυν υφυπουργό Εθνικής Αμυνας, με τα θετικά και τα αρνητικά του. Πλέον τα δεδομένα άλλαξαν, με τη νέα πολιτική ηγεσία του υπουργείου Πολιτικής Προστασίας να δηλώνει ότι έχει πλήρη συναίσθηση των προκλήσεων και των προσδοκιών, αλλά και εμπειρία στη διαχείριση κρίσεων. Οι προκλήσεις είναι μπροστά με την πανδημία και τον ερχόμενο χειμώνα, με τις συγκρίσεις για την αποδοτικότητα δεδομένες μεταξύ των νυν και του τέως…

Β.ΚΑΡ.

Διορθωτικές κινήσεις

Το κύμα ανατιμήσεων σε βασικά καταναλωτικά αγαθά επηρεάζει και τους υπευθύνους των σχολικών κυλικείων, που ζητούν διορθωτικές κινήσεις στο ζήτημα της διατίμησης των προϊόντων, που πωλούν στους μαθητές. Υπό τις συνθήκες που έχουν διαμορφώσει οι πρόσφατες αυξήσεις, δεν θα είναι βιώσιμα για πολύ καιρό ακόμη τα κυλικεία των σχολείων, που το κουλούρι πωλείται έναντι 40 λεπτών, η τυρόπιτα έναντι ενός ευρώ και 10 λεπτών και το σάντουιτς έναντι ενός ευρώ και 15 λεπτών. Αν δεν διευρυνθεί το περιθώριο κέρδους για τους ιδιοκτήτες των κυλικείων, τα λουκέτα δεν θα αργήσουν να έρθουν, με δεδομένη την κατάσταση στον κλάδο την τελευταία διετία. Ελάχιστους μήνες δούλεψαν τα σχολικά κυλικεία το 2020 και το 2021, καθώς η πανδημία επέβαλε το κλείσιμο των σχολείων. Η νέα σχολική χρονιά αρχίζει με διαφορετικά δεδομένα, ωστόσο ενδεχόμενες αυξήσεις στα προϊόντα, που διατίθενται από τα κυλικεία, θα πιέσουν ακόμη περισσότερο τον οικογενειακό προγραμματισμό.

Γ.Λ.

Αδιαφορία

Δεν υπήρξε πρόβλεψη από τη δημοτική αρχή Ζαγοράς – Μουρεσίου για την επιδιόρθωση της ζημιάς στον δρόμο, που οδηγεί από τον Αη Γιάννη στην Πλάκα μετά τις καταστροφικές πλημμύρες το 2019. Ο επισκέπτης μπορεί να φτάσει στην παραλία είτε από δρόμο εκτός οικισμού, είτε από το παραθαλάσσιο μονοπάτι με ρίσκο, λόγω των κατολισθήσεων, που έχουν σημειωθεί. Κρίμα, γιατί πρόκειται για υπέροχη παραλία, που αγαπούν πολύ οι επισκέπτες της περιοχής.

Κ.Μ.

Ενδιαφέρον

Δεκάδες Βολιώτες δικηγόροι εκδηλώνουν ενδιαφέρον για να συμμετάσχουν στη διαδικτυακή εκδήλωση – παρέμβαση, που διοργανώνει η Ολομέλεια των Προέδρων των Δικηγορικών Συλλόγων Ελλάδος μεθαύριο Πέμπτη στις 18:00 για την τροποποίηση του Κώδικα Πολιτικής Δικονομίας. Είναι πολλά τα ζητήματα, που καίνε τους δικηγόρους και κυρίως οι πιλοτικές δίκες.

Κ.Μ.

Αναμονή

Κρατήσεις μέχρι και αρχές Οκτωβρίου έχει η Σκιάθος, σύμφωνα με επιχειρηματίες της περιοχής. Αν ο καιρός παραμείνει καλός και δεν υπάρξουν ανατροπές, ίσως το νησί του Παπαδιαμάντη να καταφέρει να «αποζημιωθεί» για τη ζημιά της πανδημίας. Είναι ένα ιδιαίτερο καλοκαίρι για τις Β. Σποράδες. Ομως, τα νησιά εξακολουθούν να ελκύουν τους λάτρεις τους.

Κ.Μ.

Εγρήγορση

Επάνοδος στα θρανία με καρδιοχτύπι λόγω της πανδημίας, που προκαλεί ανατροπές και απαιτεί διαρκή εγρήγορση. Κοινό το αίτημα, που διατυπώνουν οι θεσμικοί φορείς των εκπαιδευτικών για δωρεάν rapid tests σε όσους εκπαιδευτικούς δεν έχουν εμβολιαστεί ακόμη, με την παράλληλη προτροπή, ωστόσο, να «θωρακιστεί» το σύνολο του εκπαιδευτικού κόσμου, πριν το πρώτο κουδούνι. Με ψύχραιμη φωνή και αποφασιστικό τόνο υπογραμμίζουν τη σημασία του εμβολιασμού οι πρόεδροι του τοπικού συλλόγου εκπαιδευτικών πρωτοβάθμιας Απόστολος Μούσιος και της ΕΛΜΕ Μαγνησίας Μαρία Γιαννουλή, υπενθυμίζοντας ότι το τείχος ανοσίας χτίζεται με συλλογική προσπάθεια.

Γ.Υ.

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου