ΠΑΡΑΠΟΛΙΤΙΚΑ

Αποφασίστηκε ο νέος υπουργός Πολιτικής Προστασίας

αποφασίστηκε-ο-νέος-υπουργός-πολιτικ-437152

Μετά την πολυσυζητημένη ανατροπή με τον ναύαρχο Ευάγγελο Αποστολάκη, ο οποίος αρνήθηκε τη θέση αφού είχε ανακοινωθεί το όνομά του, μετά τις αντιδράσεις του ΣΥΡΙΖΑ, ο Κυριάκος Μητσοτάκης κινήθηκε για να βρει ένα πρόσωπο που θα υπερβαίνει τα στενά κομματικά όρια.

Ο υπουργός – που δεν αποκλείεται να είναι πολιτικό πρόσωπο – θα συνοδεύεται πιθανότατα και από «επιχειρησιακό» υφυπουργό.

Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Γιάννης Οικονόμου έχει δηλώσει ότι «θα είναι μια πολιτική ηγεσία που θα ταιριάζει απόλυτα στις απαιτήσεις του πεδίου» και πως «θα είναι μια η επιλογή η οποία θα έχει όλα τα εχέγγυα για να ανταποκριθεί στις προκλήσεις».

Ιδιαίτερο ενδιαφέρον παρουσιάζει πάντως η πρόθεση για σαρωτικές αλλαγές και ανακατατάξεις στη δομή και την λειτουργία του Πυροσβεστικού Σώματος, οι αρμοδιότητες του οποίου συμπεριλαμβάνονται στο νεοσύστατο υπουργείο Πολιτικής Προστασίας.

Αλλαγή πλεύσης

Σε αλλαγή πλεύσης εν όψει των επόμενων εκλογών για την ανάδειξη δημοτικών και περιφερειακών αρχών προσανατολίζεται ο ΣΥΡΙΖΑ, με το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης να έχει αντιληφθεί ότι η στρατηγική που οδήγησε στο «βατερλώ» των αυτοδιοικητικών εκλογών του 2019 πρέπει να εγκαταλειφθεί.

Εν αντιθέσει με τη Νέα Δημοκρατία που σχεδιάζει να προχωρήσει στις επόμενες κάλπες με χρίσματα σε ακραιφνείς γαλάζιους υποψηφίους στους μεγάλους δήμους και τις περιφέρειες της χώρας, η Κουμουνδούρου αναζητά συνεργασίες με πρόσωπα προερχόμενα από τον ευρύτερο χώρο της κεντροαριστεράς, ούτως ώστε να καταρτίσει ισχυρότερα ψηφοδέλτια. Αλλωστε, οι αλλαγές που φέρνει το νέο εκλογικό σύστημα με την κατάργηση της απλής αναλογικής δεν αφήνει περιθώρια για να ακολουθηθεί η στρατηγική της αυτόνομης καθόδου υποψηφίων του ΣΥΡΙΖΑ στους δήμους και τις περιφέρειες, υπό τον φόβο να μην εξασφαλίσουν το εισιτήριο για τον δεύτερο γύρο των εκλογών.

Ραντεβού στην Κεντρική Επιτροπή

Η µάχη Γεννηµατά, Λοβέρδου και Ανδρουλάκη για την εκλογή αρχηγού προβλέπεται αµφίρροπη, όλοι όµως συµφωνούν ότι θα κριθεί στη συµµετοχή. Ο πήχης είναι ψηλά, αφού στις προηγούµενες εκλογές ψήφισαν 215.000 πολίτες. Ο,τι λιγότερο από αυτό θα προκαλέσει απογοήτευση.

Πάντως, ο Ανδρέας Λοβέρδος και ο Νίκος Ανδρουλάκης τα μιλήσανε και τα συμφωνήσανε: Συνεδρίαση της Κεντρικής Επιτροπής μέχρι το τέλος Σεπτεμβρίου και καθορισμός ημερομηνίας για την εκλογή ηγεσίας μέσα στον Νοέμβριο και καμία καθυστέρηση λόγω πανδημίας ή για οποιονδήποτε άλλον λόγο.

#Tags

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου