ΠΑΡΑΠΟΛΙΤΙΚΑ

Ικανοποίηση

ικανοποίηση-438134

Ικανοποίηση

Την ικανοποίησή του για την τουριστική κίνηση στη Σκιάθο εκφράζει ο επιχειρηματίας Αρης Δερβένης, πρόεδρος της ελεγκτικής επιτροπής στην Ενωση Ξενοδόχων Σκιάθου. Δεν παραλείπει, μάλιστα, να ευχαριστήσει την κυβέρνηση για τη χρηματοδότηση της ακτοπλοϊκής γραμμής Βόλου – Θεσσαλονίκης. Αυτονόητο το αίτημα να διατηρηθεί η συγκεκριμένη γραμμή και την ερχόμενη σεζόν, καθώς αποδεικνύεται στην πράξη ότι οι δεσμοί των Βορειοελλαδιτών με τις Β. Σποράδες είναι άρρηκτοι.

Γ.Υ.

Εκτόξευση

Με την τουριστική περίοδο να είναι ακόμη σε εξέλιξη, τα μηνύματα για τον κλάδο του τουρισμού, πριν ακόμη κάνει σούμα και ταμείο, είναι αισιόδοξα. Ολοι περίμεναν αναπλήρωση των απωλειών, ωστόσο η τρέχουσα περίοδος έφερε εκτόξευση, τηρουμένων πάντα των αναλογιών και λαμβανομένων υπόψη των δεδομένων. Υψηλές πληρότητες, εντυπωσιακή αύξηση αφίξεων και τζίροι, καθώς ο κάθε τουρίστας ξόδεψε 20% περισσότερα χρήματα συγκριτικά με πέρυσι, είναι τα πρώτα αισιόδοξα στοιχεία. Αλλωστε, οι εκπρόσωποι του τουριστικού κλάδου στη Μαγνησία το επισήμαναν από τον περασμένο Αύγουστο ακόμη ότι η περίοδος πάει απρόσμενα καλά και ίσως πάει ακόμη καλύτερα από το γεγονός ότι εισακούστηκαν, όταν εγκαίρως ζητούσαν και πέτυχαν ενίσχυση του εσωτερικού τουρισμού.

Β.ΚΑΡ.

Τελική ευθεία

Πυρετώδεις προετοιμασίες στην τελική ευθεία για το πρώτο κουδούνι, με τις διευθύνσεις πρωτοβάθμιας και δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης Μαγνησίας να διευθετούν επιμέρους ζητήματα. Επιστροφή στις σχολικές αίθουσες με απόλυτη ασφάλεια το ζητούμενο για τους διευθυντές πρωτοβάθμιας Γιώργο Πολύζο και δευτεροβάθμιας Χαράλαμπο Σταχτέα, οι οποίοι συντονίζουν ακούραστα τις προετοιμασίες για τη νέα σχολική χρονιά. Με την πανδημία να «καλπάζει», είναι αναμενόμενο να υπάρχει το ανάλογο πλαίσιο μέτρων.

Γ.Υ.

Προτεραιότητα

Μείζονος σημασίας ζήτημα παραμένει ο αριθμός των μαθητών στα τμήματα της πρωτοβάθμιας, με τον πρόεδρο του τοπικού συλλόγου δασκάλων και νηπιαγωγών Απόστολο Μούσιο να υπενθυμίζει τη θέση του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας στο συγκεκριμένο ζήτημα. Το αίτημα της μείωσης των μαθητών στα τμήματα έχει υποβληθεί κατ’ επανάληψη του υπουργείο Παιδείας και οι εκπαιδευτικοί πρωτοβάθμιας αναμένουν να δοθεί λύση.

Γ.Υ.

Παράμετρος

Ενδιαφέρουσα παράμετρος των φετινών θερινών εκπτώσεων, που έκλεισαν αυλαία, η διαπίστωση ότι οι μεγάλοι κερδισμένοι ήταν επιχειρήσεις, που έχουν ως αντικείμενο τον γάμο. Μετά τις μεταθέσεις Μυστηρίων, που σημειώθηκαν λόγω της πανδημίας και των lockdown που προηγήθηκαν, πολλά ζευγάρια έσπευσαν να παντρευτούν το φετινό καλοκαίρι. Αναμενόμενο είναι, σύμφωνα με τον πρόεδρο του Εμπορικού Συλλόγου Βόλου και Νέας Ιωνίας Απόστολο Οντόπουλο, να καταγράφουν ικανοποιητικές πωλήσεις κυρίως οι επιχειρήσεις, που ασχολούνται με τον γάμο και τη βάπτιση.

Γ.Υ.

Προβληματισμός

Μειώνεται σταδιακά η επιβατική κίνηση στα πλοία μετά την «έκρηξη» του Αυγούστου, που θύμιζε παλιές, καλές εποχές. Ζήτημα που προβληματίζει ξενοδόχους και τουριστικούς πράκτορες η σταδιακή συρρίκνωση της τουριστικής σεζόν, σε αντίθεση με τα δεδομένα παλαιότερων εποχών. Πεδίο έντονου προβληματισμού δημιουργεί, στο μεταξύ, η σκέψη των πάγιων υποχρεώσεων και των συσσωρευμένων οφειλών προηγούμενων ετών. Το ζητούμενο, άλλωστε, είναι η επιβίωση για τους επαγγελματίες, οι οποίοι εύλογα αναλογίζονται τις επιπτώσεις, που θα επιφέρει στην αγορά το μπαράζ ανατιμήσεων, που βρίσκεται σε απόσταση αναπνοής.

Γ.Υ.

Επανεκκίνηση

Η μεν πανδημία παραμένει και επιμένει, τα δε εμβόλια είναι και αυτά εδώ και αποτελούν το όπλο, αμυντικό και επιθετικό συνάμα, προκειμένου η οικονομία να μην κλείσει ξανά. Ολα αυτά, όμως, προϋποθέτουν ουσιαστική και γενναία στήριξη επιχειρήσεων και νοικοκυριών και σε αυτό το πλαίσιο απολύτως δικαιολογημένα τα βλέμματα είναι στραμμένα και το ενδιαφέρον επικεντρώνεται πλέον στη Θεσσαλονίκη και τη Διεθνή Εκθεση. Οι κοινωνικές τάξεις αναμένουν με ενδιαφέρον τις κυβερνητικές εξαγγελίες για ελαφρύνσεις και στήριξη. Επίσης και τις θέσεις, προτάσεις και αντιπροτάσεις των αντιπολιτεύσεων, που έχουν λόγο και ευθύνη.

Β.ΚΑΡ.

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου