ΠΑΡΑΠΟΛΙΤΙΚΑ

Δύσκολη εξίσωση

δύσκολη-εξίσωση-443182

Δύσκολη εξίσωση

Στο νοσοκομείο Βόλου καταγράφεται το χαμηλότερο ποσοστό ανεμβολίαστων υγειονομικών και εργαζομένων, στο σύνολο των νοσοκομείων της 5ης Υγειονομικής Περιφέρειας. Μόλις το 6% του προσωπικού επέλεξε να μην κάνει το εμβόλιο κατά του κορονοϊού, με αποτέλεσμα την ενεργοποίηση του νόμου που προβλέπει αναστολή εργασίας και μη καταβολή μισθού για 59 εργαζόμενους, συνολικά. Η διοίκηση του Αχιλλοπουλείου καλείται τώρα να καλύψει τα κενά που δημιούργησαν οι αναστολές εργασίας, προχωρώντας στην πρόσληψη αντίστοιχου αριθμού συμβασιούχων, ενώ θα πρέπει να ληφθεί υπόψη ότι τον Σεπτέμβριο λήγουν οι συμβάσεις αρκετών εργαζομένων που προσελήφθησαν ως επικουρικό προσωπικό τον τελευταίο χρόνο.

Γ.Λ.

Παράδειγμα

Οι γονείς της 12χρονης εγγονής του πρώην δημάρχου Βόλου, Κυριάκου Μήτρου, έκαναν μια συνειδητή επιλογή και αποφάσισαν να εμβολιάσουν το παιδί τους κατά του κορονοϊού, θωρακίζοντάς το ενόψει της νέας σχολικής χρονιάς, ενώ παράλληλα θέλουν να διασφαλίσουν ότι οι μετακινήσεις της 12χρονης στο εξωτερικό για να λάβει μέρος σε αγώνες αλπικού σκι θα είναι απρόσκοπτες. «Θέλουμε το παιδί μας να ξανακερδίσει τη ζωή του» είπε χθες στη στήλη η μητέρα της 12χρονης Σοφίας, Βίκυ Μήτρου, πρόεδρος του Οργανισμού Λιμένος Βόλου, που μαζί με τον σύζυγό της συμβουλεύτηκαν τον παιδίατρό τους και προχώρησαν στον εμβολιασμό του παιδιού τους, αποτελώντας παράδειγμα προς μίμηση, σε μια περίοδο που ο εμβολιασμός βρίσκεται στο στόχαστρο συνωμοσιολόγων και «ψεκασμένων».

Γ.Λ.

Πρωτοβουλίες

Εντονος ο προβληματισμός στις κοινωνικές τάξεις για το τρέχον φθινόπωρο και ιδιαίτερα τον ερχόμενο δύσκολο χειμώνα, καθώς πέρα από τις οικονομικές επιπτώσεις που προκαλεί η πανδημία, προκύπτει και το ενδεχόμενο αύξησης στα τιμολόγια του ηλεκτρικού ρεύματος. Η πολιτική ηγεσία του αρμοδίου υπουργείου θεωρεί την προοπτική ως δεδομένη και μεταξύ άλλων προτρέπει τους καταναλωτές σε έρευνα αγοράς. Προφανώς δεν πρόκειται για την ενδεδειγμένη λύση, η οποία θα δοθεί μόνο με κυβερνητική παρέμβαση. Πρέπει άμεσα να αναληφθούν κυβερνητικές πρωτοβουλίες, με πρώτη προτεραιότητα τη διατήρηση των τιμολογίων στα ίδια επίπεδα και αν δεν είναι εφικτό, τουλάχιστον η αύξηση να μη φτάσει στο 50%. Η κοινωνία δοκιμάζεται από τις οικονομικές επιπτώσεις, που προκαλεί η πανδημία, και χρειάζεται στήριξη και ελαφρύνσεις.

Β.ΚΑΡ.

Πρωτόκολλα

Αλλάζουν με το πρώτο κουδούνι τα πρωτόκολλα στα σχολεία για την προστασία μαθητών και εκπαιδευτικών από την πανδημία. Εξέλιξη απολύτως φυσιολογική και αναμενόμενη, καθώς η κατάσταση με τον ιό στη χώρα παραμένει ρευστή. Επίσης, παραμένει και η πανδημία, με την οποία δεν ξεμπερδέψαμε ακόμη και μάλλον δύσκολα θα ξεμπερδέψουμε, αν δεν αξιοποιηθεί από τη συντριπτική τουλάχιστον πλειονότητα των πολιτών το μοναδικό μέχρι στιγμής όπλο, που είναι το εμβόλιο. Η αρμόδια υπουργός οφείλει να λάβει σοβαρά υπόψη όλες τις παραμέτρους, κυρίως, όμως, ότι οι οικογένειες των μαθητών, αλλά και των εκπαιδευτικών δεν είναι όλες εμβολιασμένες. Προσεκτικές κινήσεις απαιτούνται, έτσι ώστε μαθητές και εκπαιδευτικοί να είναι θωρακισμένοι απέναντι στην πανδημία και τα μαθήματα να αρχίσουν και να ολοκληρωθούν με το καλό διά ζώσης.

Β.ΚΑΡ.

Ενεργειακή αναβάθμιση

Σημαντική παρέμβαση η ενεργειακή αναβάθμιση σχολείων και δημόσιων κτιρίων στη Μαγνησία, με την συνδρομή της Περιφέρειας Θεσσαλίας. Με την κλιματική αλλαγή, για την οποία τόσος λόγος γίνεται, να ηχεί απειλητικά, είναι αναμενόμενες οι παρεμβάσεις, που έχουν ως στόχο τη μείωση της κατανάλωσης ενέργειας, που συμβάλλει στην προσπάθεια προστασίας του περιβάλλοντος.

Γ.Υ.

Κοινωνική ευθύνη

Επιμνημόσυνη δέηση για τα θύματα του κορονοϊού θα τελέσει το επόμενο Σάββατο 11 Σεπτεμβρίου ο Μητροπολίτης Δημητριάδος Ιγνάτιος στον ιερό ναό Μεταμορφώσεως στον Βόλο. Με το βλέμμα στην πανδημία και τη θωράκιση κλήρου και λαού, ο Σεβασμιώτατος δεν παύει να υπογραμμίζει τη σημασία του εμβολιασμού, για να αντιμετωπιστεί η υγειονομική κρίση, υπενθυμίζοντας με πατρικό ενδιαφέρον ότι η αντιμετώπιση του προβλήματος είναι κοινωνική ευθύνη και απαιτείται η συμμετοχή όλων.

Γ.Υ.

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου