ΠΑΡΑΠΟΛΙΤΙΚΑ

Χαρακώματα

χαρακώματα-444777

Χαρακώματα

Με τον ερχομό του Σεπτεμβρίου μπαίνουν στην τελική ευθεία οι διεργασίες για τη ΔΕΘ. Κυβέρνηση και συνδικάτα παίρνουν πλέον θέσεις στα χαρακώματα και ετοιμάζονται για το μεγάλο, καθιερωμένο, φθινοπωρινό ραντεβού στη συμπρωτεύουσα. Η μεν κυβέρνηση για να ανακοινώσει το νέο πακέτο μέτρων, με φοροελαφρύνσεις, ΕΝΦΙΑ, εισφορά αλληλεγγύης και τέλος επιτηδεύματος μεταξύ άλλων, τα δε συνδικάτα για οικονομικές και θεσμικές διεκδικήσεις. Το πολιτικό ενδιαφέρον επικεντρώνεται πλέον στη Θεσσαλονίκη, καθώς, πέρα από την κυβέρνηση και τα συνδικάτα, θα ανηφορίσουν στη συμπρωτεύουσα και οι αντιπολιτεύσεις, οι οποίες θα παρουσιάσουν τις δικές τους θέσεις, προτάσεις και αντιπροτάσεις.

Β.ΚΑΡ.

Υποχρεωτικότητα

Η σημερινή πρώτη του Σεπτεμβρίου σηματοδοτεί εξελίξεις στο ζήτημα της υποχρεωτικότητας για τους εμβολιασμούς, καθώς τέθηκαν ήδη σε ισχύ τα προβλεπόμενα μέτρα για όσους αρνούνται να εμβολιαστούν. Δημόσια υγεία, οικονομία και κοινωνική ζωή δοκιμάστηκαν τα δύο τελευταία χρόνια και το αναμενόμενο ήταν στο εμβολιαστικό πρόγραμμα το τρανό παράδειγμα να δίνουν πρώτοι οι υγειονομικοί και όχι να αποτελούν τροχοπέδη. Αντίθετα, οι εκπαιδευτικοί, στη συντριπτική τους μέχρι στιγμής πλειονότητα, ανταποκρίνονται, όπως και οι εργαζόμενοι στις δομές υγείας, δημόσιες και ιδιωτικές. Για να λειτουργεί η οικονομία και να υπάρχει κοινωνική ζωή στην πανδημία απαιτείται πάνω από όλα η θωράκιση της δημόσιας υγείας. Ας ληφθεί τουλάχιστον υπόψη από τους υγειονομικούς που αρνούνται, με δεδομένο ότι η πειθώ είναι πράγματι προτιμότερη και αποδοτικότερη από την υποχρεωτικότητα.

Β.ΚΑΡ.

Δυναμική

Η τεράστια δυναμική της τουριστικής οικονομίας φάνηκε το φετινό ιδιαίτερο καλοκαίρι. Τόσο από τα πανελλαδικά στοιχεία για τις αφίξεις ξένων τουριστών στα αεροδρόμια, όσο και από τα αντίστοιχα για τις πληρότητες στα ξενοδοχεία στη χερσαία Μαγνησία, προκύπτει ότι το γρανάζι του τουρισμού είναι το πιο σημαντικό εξάρτημα της μηχανής της πραγματικής οικονομίας στη χώρα μας. Ειδικά τον μήνα Αύγουστο, οι πληρότητες στα ξενοδοχειακά καταλύματα στους παραθαλάσσιους τουριστικούς προορισμούς στη Μαγνησία έφτασαν στα επίπεδα προ κορονοϊού, ενώ οι ενδείξεις για το πρώτο δεκαήμερο του Σεπτεμβρίου είναι κάτι παραπάνω από αισιόδοξες, αν λάβουμε υπόψη τις ιδιαιτερότητες λόγω πανδημίας.

Γ.Λ.

Μείωση

Απειλή για τα σχολεία το δημογραφικό πρόβλημα, που απασχολεί ιδιαίτερα την εκπαιδευτική κοινότητα. «Καμπανάκι» η μείωση των μαθητών, που εγγράφονται στην πρώτη Δημοτικού, με ό,τι αυτό συνεπάγεται για τα σχολεία.

Γ.Υ.

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου