ΠΑΡΑΠΟΛΙΤΙΚΑ

Βάση

βάση-448860

Βάση

Σημείο τριβής και πεδίο πολιτικής αντιπαράθεσης η ελάχιστη βάση εισαγωγής στα Πανεπιστήμια, που εφαρμόστηκε για πρώτη φορά στις φετινές πανελλαδικές εξετάσεις και μάλλον καθιερώνεται. Κυβέρνηση και αντιπολιτεύσεις τοποθετήθηκαν σχετικά στη συζήτηση, που έγινε στη Βουλή αμέσως μετά την ανακοίνωση των βαθμολογιών. Το ζήτημα διχάζει. Ωστόσο, η όποιες συζητήσεις γίνουν από εδώ και πέρα και οι όποιες αποφάσεις ληφθούν θα πρέπει να είναι μακριά από πολιτικές και κομματικές αντιπαραθέσεις και σκοπιμότητες για τη δημιουργία εντυπώσεων και να εστιάζονται επί της ουσίας, με γνώμονα το καλό των υποψηφίων και την αναβάθμιση της Τριτοβάθμιας Εκπαίδευσης.

Β.ΚΑΡ.

Υποχρεωτικότητα

Αρχίζει, όπως όλα δείχνουν, η αντίστροφη μέτρηση για την υποχρεωτικότητα του εμβολιασμού στον ευρύτερο δημόσιο τομέα και τα σώματα ασφαλείας. Σχετικές επισημάνσεις έγιναν από τον αναπληρωτή υπουργό Εσωτερικών Στ. Πέτσα, με την επισήμανση «ελπίζουμε ότι δεν θα χρειαστεί». Η σχετική συζήτηση γίνεται πλέον σε καθημερινό επίπεδο, όπως και οι δηλώσεις συναρμοδίων υπουργών και όλα δείχνουν ότι απομένουν μόνο οι τελικές αποφάσεις, με τον ερχόμενο Σεπτέμβριο να θεωρείται μήνας καθοριστικός. Το ζητούμενο είναι να πειστούν, αν όχι όλοι, οι περισσότεροι τουλάχιστον, καθώς η δημόσια υγεία πρέπει να προστατεύεται με το ένα και μοναδικό όπλο και η οικονομία δεν μπορεί και δεν γίνεται να τεθεί εκτός λειτουργίας για τρίτο συνεχόμενο χειμώνα.

Β.ΚΑΡ.

Στο περίμενε

Μέχρι τρία χρόνια περιμένουν οι δικηγόροι για να πληρωθούν για τη δωρεάν νομική συνδρομή. Αναλαμβάνουν υποθέσεις από απλές αστικές ή πλημμελήματα μέχρι πολύ σοβαρές, κακουργήματα, ωστόσο περιμένουν αρκετά για να πληρωθούν. Ο κόπος τους για να έχει υπεράσπιση ο κάθε πολίτης δεν συγκινεί την Πολιτεία.

Κ.Μ.

Αδικία

Κατήφεια και απογοήτευση επικρατούν στους αποφοίτους Εσπερινών Λυκείων. Λόγω της υποχρεωτικής βάσης εισαγωγής πολλοί δεν πέτυχαν τους στόχους τους. Εκπαιδευτικοί κάνουν λόγο για αδικία. Από τη μία υποψήφιοι τα προηγούμενα χρόνια περνούσαν σε Ανώτατες Σχολές με 4.000 και 5.000 μόρια, από την άλλη οι αντίστοιχοι των μειονοτικών σχολείων περνούν σήμερα σε Σχολές, όπως η Νομική, ακόμη και με 5.000 μόρια.

Κ.Μ.

Αναθέρμανση

Το πρώτο μεγάλο βήμα έγινε μετά την προχθεσινή ανακοίνωση των βάσεων για τους εισαχθέντες στην Τριτοβάθμια Εκπαίδευση, με τους νεοεισαχθέντες να αναζητούν φοιτητική στέγη. Αναθέρμανση ενδιαφέροντος στον κλάδο του real estate, μετά τα μαθήματα εξ αποστάσεως την περασμένη ακαδημαϊκή χρονιά. Αλλωστε, το κοινό αίτημα των πρυτανικών αρχών για επιστροφή στα έδρανα και τα αμφιθέατρα είναι αναμενόμενο να δημιουργεί κινητικότητα στο real estate.

Γ.Υ.

Επιφυλακή

Προτεραιότητα για τα νησιά των Βορείων Σποράδων η προστασία του φυσικού πλούτου, που αποτελεί θεμελιώδες κεφάλαιο για ντόπιους και επισκέπτες. Με τους υπεύθυνους της Πολιτικής Προστασίας σε διαρκή εγρήγορση και τις τοπικές δυνάμεις επί ποδός χειμώνα – καλοκαίρι, η προστασία του περιβάλλοντος αποτελεί στοίχημα για όλους. Είναι γνωστό, άλλωστε, ότι τα νησιά έχουν δοκιμαστεί κατ’ επανάληψη από έντονα καιρικά φαινόμενα και είναι λογικό να υπάρχει αυξημένη επιφυλακή, για κάθε ενδεχόμενο.

Γ.Υ.

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου