ΠΑΡΑΠΟΛΙΤΙΚΑ

Προβληματισμένος

προβληματισμένος-458008

Προβληματισμένος

Υπέρ του εμβολιασμού τάσσεται ο πρόεδρος του Εργατικού Κέντρου Βόλου Θανάσης Παπαδημόπουλος. Δεν κρύβει όμως ταυτόχρονα τον προβληματισμό του για να νέα δεδομένα, που διαμορφώνονται λόγω της πανδημίας στην αγορά εργασίας. Σύμφωνα με τον πρόεδρο απαιτείται διαφορετική αντιμετώπιση από την πολιτεία και πρωτοβουλίες πρόληψης και προστασίας στους χώρους εργασίας και κυρίως διαρκής ενημέρωση, ώστε να πειστούν οι επιφυλακτικοί. Το «παράθυρο» που αφήνεται ανοιχτό για απολύσεις στον ιδιωτικό τομέα αν ανοίξει θα αποτελέσει αιτία «πολέμου» για τα συνδικάτα.

Γ.Υ.

Διπλασιασμός

Σύμφωνα με τα σχετικά στοιχεία του υπουργείου Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων, που αφορούν στην περασμένη πρώτη εβδομάδα υποχρεωτικότητας, διπλασιάστηκαν οι εμβολιασμένοι εργαζόμενοι στις δημόσιες δομές φροντίδας. Το ζήτημα γενικότερα παραμένει ανοιχτό, καθώς υπουργοί σε δηλώσεις τους αναφέρουν ότι ακολουθούν ο υπόλοιπος δημόσιος τομέας, αλλά και ο αντίστοιχος ιδιωτικός, ενώ την τρέχουσα εβδομάδα αναμένονται ανακοινώσεις για τους ανεμβολίαστους στην οικονομική, αλλά και κοινωνική ζωή της χώρας. Προκύπτει, επομένως αυτονόητα το ερώτημα, αν τελικά έπρεπε να ληφθούν όλα αυτά τα μέτρα, να ασκηθούν πιέσεις και να τίθενται σε άμεσο κίνδυνο θέσεις εργασίας, τη στιγμή κατά την οποία η πανδημία πρέπει να αντιμετωπιστεί και το μοναδικό, μέχρι στιγμής, όπλο είναι το εμβόλιο.

Β.ΚΑΡ.

Συμφωνία

Λίγες μόλις ώρες μετά την επίσκεψη προχθές των υπουργών Εθνικής Αμυνας και Προστασίας του Πολίτη στον Εβρο, ακολούθησε η τηλεφωνική συνομιλία του πρωθυπουργού Κ. Μητσοτάκη με τον Τούρκο πρόεδρο Τ. Ερντογάν, με αντικείμενο την ενδεχόμενη προσφυγική κρίση και την αντιμετώπισή της, λόγω των εξελίξεων στο Αφγανιστάν. Οι δύο άντρες συμφώνησαν ότι η Ελλάδα και η Τουρκία δεν θα γίνουν αποθήκες ψυχών, αλλά και στην ανάγκη να υποστηριχθούν οι χώρες της άμεσης γειτονίας. Η Ελλάδα δεν δίνει αφορμές στο προσφυγικό, σε αντίθεση με την Τουρκία. Με δεδομένη τη συμφωνία των δύο ηγετών, απομένει πλέον, στο άμεσο προφανώς μέλλον, να φανεί, αν θα τηρηθεί, κυρίως από την απέναντι πλευρά, καθώς δεύτερος χειμώνας με πανδημία και κρίση στα σύνορα δύσκολα θα αντιμετωπιστεί, χωρίς επιπτώσεις.

Β.ΚΑΡ.

Μαζική επιστροφή

Πολλοί Ελληνες έκαναν απόβαση φέτος στα νησιά σώζοντας την παρτίδα. Γέμισαν τα καταλύματα τον Αύγουστο και εισέρρευσαν χρήματα στα μέχρι πρότινος μισοάδεια ταμεία των επαγγελματιών. Σε ορισμένες περιοχές, ωστόσο, επέστρεψε η εικόνα του Ιουνίου μετά την μαζική επιστροφή των επισκεπτών στη βάση τους. Την ίδια εικόνα μετέφερε στη στήλη η Εύα Καραμεσίνη, μέλος της Επιτροπής Τουριστικής Προβολής του Δήμου Σκοπέλου. Επιχειρηματίας με ευρεία δραστηριότητα στον τουρισμό, γνωρίζει το αντικείμενο και τις δυσκολίες, που αντιμετωπίζει το νησί.

Γ.Υ.

Ζητούν μείωση

Γενναία μείωση στα τέλη κοινόχρηστων χώρων ζητούν οι επαγγελματίες της Σκιάθου, καταθέτοντας σχετικό αίτημα στη δημοτική αρχή. Οι πληγές, που άνοιξε η πανδημία, είναι δύσκολο να κλείσουν, όπως επισημαίνει με κάθε ευκαιρία ο πρόεδρος του τοπικού Συλλόγου, Χρήστος Δημητριάδης, υπενθυμίζοντας σε όλους τους τόνους την ανάγκη στήριξης της επιχειρηματικότητας, που αναζητεί τον βηματισμό της, μετά τα αλλεπάλληλα χτυπήματα, που έχει υποστεί.

Γ.Υ.

Με δανεικά

Σε δεινή οικονομική κατάσταση πολλές οικογένειες, που ζουν με δανεικά, αδυνατώντας να αντεπεξέρχονται στις καθημερινές ανάγκες των νοικοκυριών. Γροθιά στο στομάχι τα αποτελέσματα έρευνας από την ΕΛΣΤΑΤ, σύμφωνα με την οποία, ένα στα δύο νοικοκυριά ζει με δανεικά, με την πανδημία να αυξάνει κατακόρυφα την ανεργία. Πολλά τα προβλήματα και οι παράπλευρες απώλειες, που συντηρούν, δυστυχώς, το φάσμα της φτώχειας.

Γ.Υ.

Ετοιμάζονται

Ετοιμοι για την τελική ευθεία του φθινοπώρου οι τρεις υποψήφιοι για την ηγεσία του Κινήματος Αλλαγής. Φώφη Γεννηματά, Ανδρέας Λοβέρδος και Νίκος Ανδρουλάκης σχεδιάζουν ήδη την τακτική που θα ακολουθήσουν. Η πιθανότητα κι άλλων υποψηφίων πάντως μέχρι τελευταία στιγμή δεν θα πρέπει να αποκλειστεί, ούτε και πώς θα επηρεάσει ένα τέτοιο ενδεχόμενο την τελική αναμέτρηση. Μόλις ολοκληρωθούν τα μπάνια του λαού το τοπίο θα ξεκαθαρίσει.

Β.Κ.

Ελπίζουν

Την ικανοποίησή της για την κίνηση στη φουλ σεζόν εξέφρασε η γραμματέας της Ενωσης Επαγγελματιών Λουτρακίου – Γλώσσας και Νέου Κλήματος Αθηνά Ντάκη. Οπως ανέφερε στη στήλη η πρώην αντιδήμαρχος Σκοπέλου, δούλεψαν τα μαγαζιά του νησιού μετά από μήνες απραξίας, με την ελπίδα ότι θα καταφέρουν να αντιμετωπίσουν τα πρώτα έξοδα του χειμώνα. Μικρή η σεζόν, αλλά τονώνει τις ελπίδες των επαγγελματιών.

Γ.Υ.

Προσφορά

Πολύπλευρη η προσφορά του πολυπράγμονος Απόστολου Ζαφειρόπουλου στην κοινωνία και τον πολιτισμό. Με καταγωγή από τη Νέα Αγχίαλο, ο πρόεδρος του ιστορικού Συλλόγου των Αγχιαλιτών της Αθήνας «Η Αγχίαλος» είναι εκδότης της εφημερίδας «Νέα Αγχίαλος», στην οποία αρθρογραφούν ακαδημαϊκοί και μεγάλες προσωπικότητες της πολιτικής, των γραμμάτων και των τεχνών.

Η δράση του ως πρόεδρος των Αγχιαλιτών της Αθήνας τον ανέδειξε και πρόεδρο του Ιερού Ιδρύματος Ελλήνων Ανατολικής Ρωμυλίας – Βόρειας Θράκης «Η Αγία Τριάδα». Η εκλογή του έγινε για δεύτερη συνεχή τριετή θητεία (2020 – 2023), ομόφωνα και ομόθυμα, από όλα τα πανθρακικά σωματεία σε πανελλαδικό επίπεδο.

Αξιόλογος επιστήμονας, οδοντίατρος, μα πάνω από όλα άνθρωπος, συνεχίζει τις προσπάθειες για το κοινό καλό, με επίκεντρο την ανάδειξη της πολιτιστικής και ιστορικής φυσιογνωμίας της πατρίδας του.

Στην τεράστια προσφορά του και την ενασχόλησή του με τα κοινά καταγράφονται επίσης οι ιδιότητες του αντιπροέδρου της Ομοσπονδίας Θεσσαλικών Σωματείων Αττικής «Η Πανθεσσαλική Στέγη», του μέλους της Θρακικής Ομοσπονδίας Νοτίου Ελλάδος (ΠΑΟΝΕ) και της Λέσχης «Δημιουργικού Οραματισμού και Αντι-Λογίας των εν άλλες Πολιτείες Θρακών», ενώ υπήρξε αντιπρόεδρος του Πολιτιστικού Συλλόγου «Δημοσθένης ο Παιανιεύς», μέλος των Γιατρών Χωρίς Σύνορα και του Συλλόγου Προστασίας Ανηλίκων.

Διάκριση

Στα τέσσερα Ελληνικά Ανώτατα Εκπαιδευτικά Ιδρύματα, που κατατάσσονται μεταξύ των 1.000 καλύτερων στον κόσμο, συγκαταλέγεται το Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας, το οποίο απέσπασε νέα διάκριση. Η αντιπρύτανης Ερευνας και Διά Βίου Εκπαίδευσης στο Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας Ιωάννα Λαλιώτου αναφέρει ότι η πορεία του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας είναι ανοδική σε όλες τις λίστες κατάταξης, τόσο στο γενικό πλαίσιο, όσο και στα ποιοτικά χαρακτηριστικά.

Απόγνωση

Σε παρατεταμένη αγωνία οι ιδιοκτήτες τουριστικών λεωφορείων και ταξιδιωτικών γραφείων. Η κίνηση στα ταξιδιωτικά γραφεία της περιοχής είναι μειωμένη κατά 80%, λόγω της συνεχιζόμενης πανδημίας. Ο γραμματέας στο ΔΣ του Σωματείου Ιδιοκτητών Τουριστικών Λεωφορείων και Γραφείων Μαγνησίας Θανάσης Σιμώτας δηλώνει: «Η κατάσταση παραμένει η ίδια. Δεν υπάρχει κίνηση ακόμη και στην αιχμή της τουριστικής σεζόν».

Πρόληψη

Στο επίκεντρο του ενδιαφέροντος οι εμβολιασμοί των εκπαιδευτικών σε Πρωτοβάθμια και Δευτεροβάθμια. Υπολογίζεται ότι το 85% των εκπαιδευτικών στην Πρωτοβάθμια και το 75% στη Δευτεροβάθμια σε επίπεδο Μαγνησίας έχουν ολοκληρώσει τη διαδικασία του εμβολιασμού. Ο πρόεδρος του Συλλόγου Εκπαιδευτικών Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης Μαγνησίας Απόστολος Μούσιος τονίζει ότι οι εκπαιδευτικοί έχουν αντιληφθεί την κρισιμότητα της κατάστασης με τη συγκεκριμένη λοίμωξη

#Tags

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου