ΠΑΡΑΠΟΛΙΤΙΚΑ

Μα ακόμη;

μα-ακόμη-371239

Μα ακόμη;

Μάθαμε πως σε ορισμένα Γυμνάσια της περιοχής μας υπάρχουν ακόμη ελλείψεις βιβλίων. Ελάχιστες μεν, αλλά ελλείψεις. Μα είναι δυνατόν να έχει φτάσει ο Φεβρουάριος και ακόμη να μην έχουν σταλεί όλα τα βιβλία; Ακόμη και ένας μαθητής να μην έχει λάβει το σύνολο των βιβλίων του είναι μεγάλο ζήτημα που μάλλον δεν αφορά το Υπουργείο Παιδείας, το οποίο προωθεί το νέο Σχολείο, τα νέα τεχνολογικά μέσα και ο,τιδήποτε άλλο μπορεί να φανταστεί.

Δ.Π

Επέλαση

Κάποιος πρέπει να σταματήσει την επέλαση των Γερμανών. Με δεδομένο ότι η νέα τους επίθεση κατά των λαών της Ευρώπης δεν γίνεται με τανκ αλλά με… αναπηρικό καροτσάκι πιθανολογούμε ότι η αντίσταση θα είναι ευκολότερη.

Ο κρυπτογράφος

Τους φωνάζουν, αλλά…

Εμείς κοινοποιούμε την ημερήσια διάταξη σε όλους τους Αντιδημάρχους, απεφάνθη χθες ο Πρόεδρος της Δημοτικής Κοινότητας Βόλου Γιάννης Καρακάνας, που… πήρε βαθιά ανάσα καθώς χθες το μεσημέρι, μετά από αλλεπάλληλες αναβολές λόγω έλλειψης απαρτίας, ω του θαύματος, είδε να παρίστανται δώδεκα από τα δεκαπέντε μέλη, σώζοντας τα προσχήματα για την αξιοπιστία του θεσμού. Ωστόσο στη χθεσινή συνεδρίαση ήταν παρών μόνον ο τοπικός Αντιδήμαρχος Βόλου και Νέας Αγχιάλου Παντελής Πελεκάνος, ενώ οι Αντιδήμαρχοι Τεχνικών Υπηρεσιών και Πολεοδομίας Φ. Λαμπρινίδης και Νίκος Μόσχος ενημέρωσαν ότι αδυνατούν να προσέλθουν λόγω ανειλημμένων υποχρεώσεων. Οι υπόλοιποι ούτε ένα τηλέφωνο…

Πόσο και πώς

Κοιτάζονταν μεταξύ τους χθες οι δημοσιογράφοι που παρακολουθούσαν τη συνεδρίαση της Δημοτικής Κοινότητας Βόλου, ακούγοντας το μέλος της πλειοψηφίας κ. Καραμπάση να μιλά για καθημερινή άρδευση των μπαξέδων και των ελαιόδεντρων στον Άγιο Γεώργιο Ιωλκού, στα Κήπια Ανακασιάς και στη συνοικία της Αγίας Παρασκευής από το Μάιο μέχρι και τον Οκτώβριο. Πού και πόσο πληρώνουν οι χρήστες για την άρδευση των κτημάτων τους δεν διευκρινίστηκε, ούτε αν έχει γνώση η ΔΕΥΑΜΒ για τον Κανονισμό Άρδευσης του Αγίου Γεωργίου που ισχύει από το 1980. Σημειωτέον πως όλα αυτά συμβαίνουν λίγες μόλις εκατοντάδες μέτρα μακριά από το πυκνοδομημένο οικιστικό κέντρο του Βόλου.

Το δεύτερο και αποφασιστικό

Καλό το πρώτο βήμα του Αντιδημάρχου Καθαριότητας Χαρ. Τσαμπάζη να έλθει σε επαφή με τους εκπροσώπους των μεγάλων πολυκαταστημάτων σε μία προσπάθεια να βάλουν φρένο στην ανεξέλεγκτη υπαίθρια διαφήμισή τους, πόρτα – πόρτα σε όλο το Βόλο, αλλά και τη Νέα Ιωνία. Περιμένουμε όμως το δεύτερο και πιο αποφασιστικό βήμα. Την επιβολή αυστηρών κυρώσεων ή ακόμη και την πλήρη απαγόρευση της συγκεκριμένης μορφής διαφήμισης, που μετατρέπει την πόλη σε μία απέραντη «κουρελαρία»…

Σκληρή ανακοίνωση

Με μία ασυνήθιστη οξύτητα, που βρίσκεται σε πλήρη αναντιστοιχία με τη συνήθη πρακτική των ανακοινώσεών του, έδωσε συνέχεια στην αντιπαράθεσή του με το ΤΕΕ για την Πλατεία Πανεπιστημίου ο Δήμαρχος Βόλου, ο οποίος φαίνεται να ενοχλήθηκε από το γεγονός ότι κάποιοι στο Τεχνικό Επιμελητήριο έκαναν… σημαία τη μηνυτήρια αναφορά που κατέθεσαν σε βάρος του Δήμου για την απόφασή του να μην προχωρήσει στην προκήρυξη πανελλήνιου αρχιτεκτονικού διαγωνισμού για την πλατεία, παρά το γεγονός ότι η μελέτη εγκρίθηκε τόσο από το ΣΧΟΠ της Περιφέρειας, όσο και από Κεντρικό Συμβούλιο Νεωτέρων Μνημείων.

ΑΝΤ. ΤΣΕΛ.

Ανταλλαγή

Ο Κάρολος Παπούλιας έδειξε πρώτος το δρόμο. Ανακοίνωσε την απόφασή του να παραιτηθεί της μηνιαίας αποζημίωσης που λαμβάνει και ανέρχεται σε 283.694 ευρώ το χρόνο. Μόλις η είδηση έκανε το γύρο της Βουλής… έπεσε πανικός στα πηγαδάκια, αφού υπουργοί και βουλευτές κατάλαβαν ότι έρχεται η ώρα τους… Εκτός εάν θέλουν να ανταλλάξουν τους μισθούς τους με τις δικές μας πλέον απολαβές μετά από όσα ψήφισαν… για να νιώσουν τη διαφορά… Θα είναι και αυτό μία χρήσιμη εμπειρία.

Β.Κ

Χωρίς τον ξενοδόχο

Εδώ ο κόσμος καίγεται και στο ΠΑΣΟΚ θα συνεδριάσει σήμερα το Πολιτικό Συμβούλιο για να εξετάσει τις νέες εξελίξεις. Οι δελφίνοι ετοιμάζονται και από ό,τι δείχνουν τα πράγματα τα σχέδια για έναν υποψήφιο μάλλον πάνε χαράμι σε όσους τα μεθόδευαν… Οι πληροφορίες επιμένουν ότι εκτός από τον κ. Βενιζέλο, θα υπάρχουν και άλλες υποψηφιότητες. Οπότε μάλλον ορισμένοι σχεδίαζαν χωρίς τον ξενοδόχο…

Β.Κ

Προχειρότητα

Ενα θέμα πάντως στο Δήμο Ρήγα Φεραίου με την οργάνωση το έχουν. Ακόμη μία απόφαση του Δημοτικού Συμβουλίου ακυρώθηκε και αφορούσε την επιχορήγηση συλλόγων. Η Δημοτική Αρχή χωρίς καμία εισήγηση ολοκληρωμένη πέρασε από το Δημοτικό Συμβούλιο το θέμα και ενώ η αντιπολίτευση προειδοποιούσε ότι θα υπάρξει πρόβλημα επέμεινε. Τελευταία στιγμή μάλιστα ζητούσε από συλλόγους να καταθέσουν αίτημα… για να τύχουν χρηματοδότησης. Η προχειρότητα όμως «πληρώνεται». Η απόφαση ακυρώθηκε και τώρα τρέχουν… Ο Δήμος πάντως σχολίασε ότι η ακύρωση δεν αφορά μόνο στο Δήμο Ρήγα Φεραίου, αλλά παρόμοια αντιμετώπιση για το ίδιο θέμα είχαν από την Αποκεντρωμένη Διοίκηση όλοι οι υπόλοιποι Δήμοι της Θεσσαλίας, γι’ αυτό και ζητήθηκαν από την Αποκεντρωμένη Διοίκηση επιπλέον στοιχεία όπως τα καταστατικά των επιχορηγούμενων συλλόγων, προκειμένου να εγκριθεί η χρηματοδότηση. «Είναι ένα τυπικό και επουσιώδες θέμα που θα διευθετηθεί από τις υπηρεσίες του Δήμου στο αμέσως επόμενο διάστημα».

Β.Κ

Ταξίδεψαν τα νέα

Δεν σταματούσε να μιλάει με συναδέλφους του ακαδημαϊκούς σε όλη τη χώρα ο αντιπρύτανης του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας κ. Μιχάλης Ζουμπουλάκης, οι οποίοι του τηλεφωνούσαν για να ενημερωθούν για τη ματαίωση των εκλογών για το Συμβούλιο Διοίκησης. Η ακαδημαϊκή κοινότητα βρίσκεται σε μεγάλη ένταση, καθώς οι αντιδράσεις ακαδημαϊκών, εργαζομένων και φοιτητών είναι πολύ έντονες και η κατάσταση έκρυθμη. Πάντως οι φοιτητές δηλώνουν πως θα παλέψουν με νύχια και με δόντια για να υπερασπιστούν το δημόσιο χαρακτήρα του ελληνικού Πανεπιστημίου.

Δ.Π

Τοπικά προϊόντα

Η ανάπτυξη της πρωτογενούς παραγωγής αποτελεί το σημείο στο οποίο επικεντρώνεται όλο και περισσότερο το ενδιαφέρον αρκετών κατοίκων των νησιών. Πολλοί λόγοι, με κυρίαρχους την οικονομική κρίση αλλά και την αβεβαιότητα στο πεδίο του τουρισμού, στρέφουν το ενδιαφέρον και την προσοχή αρκετών προς την συγκεκριμένη κατεύθυνση. Η σκέψη της προώθησης των τοπικών προϊόντων, που αποτέλεσαν επί σειρά ετών το γευστικό σήμα κατατεθέν των νησιών, κερδίζει διαρκώς έδαφος. Σε εποχές γενικής κατήφειας εμφανίζει σαφή άνοδο η αναζήτηση βιοποριστικών μέσων, τα οποία έχουν ως αφετηρία την γη και τα προϊόντα της, που έθρεψαν πολλές γενιές.

Γ.Υ.

Ζητά εξηγήσεις

Τη δυσφορία του για το γεγονός ότι δεν κλήθηκε στην τελευταία σύσκεψη που συγκάλεσε ο περιφερειάρχης για το έργο της Κάρλας εκφράζει με δήλωσή του ο επικεφαλής της «Θεσσαλών Δύναμη» Απ. Παπατόλιας. Υπενθυμίζοντας ότι με ανακοίνωσή της η παράταξη του ήταν εκείνη που έστρεψε την προσοχή όλων στο εγκαταλελειμμένο έργο, σχολιάζει ότι ο Κ. Αγοραστός «είχε τουλάχιστον την ηθική, εάν όχι τη θεσμική, υποχρέωση να απευθύνει στην παράταξή μας πρόσκληση συμμετοχής στη σύσκεψη». Και προσθέτει: «Οι πολίτες του θεσσαλικού κάμπου γνωρίζουν καλά ποιος «ξεκούνησε» τα γραφειοκρατικά γρανάζια των Αθηνών και ποιος έσπευσε κατόπιν εορτής να ποζάρει στην οικογενειακή φωτογραφία… Θα περιμένουμε με ανυπομονησία τις δημόσιες εξηγήσεις του για το ατόπημα αυτό. Μέχρι τότε, θα υπενθυμίζουμε με συστηματικό και μεθοδικό τρόπο όλες τις παραλείψεις τοπικών και κεντρικών φορέων για τα έργα της Κάρλας.»

Β.Σ.

Δυναμική παρέμβαση

Οι εκλογές για την ανάδειξη του Συμβουλίου Διοίκησης του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας ματαιώθηκαν χτες, μετά από δυναμική παρέμβαση των φοιτητών που αντιδρούν στο νέο νόμο – πλαίσιο.…Μια παρέμβαση που θύμισε κάτι από τα παλιά. Τότε που οι φοιτητές κινητοποιούσαν ολόκληρη την κοινωνία για τη συνδιαμόρφωση των θεσμών της από τα κάτω.

Φ.Τ.

Απολύσεις και… προσλήψεις!

Η ΚΟΝΤΙ απέλυσε τους εργαζομένους της και τώρα προβαίνει σε… προσλήψεις!!! Εάν αυτό περάσει, τότε το συνδικαλιστικό κίνημα της περιοχής δεν έχει λόγο ύπαρξης.

Φ.Τ.

Πολιτικό τσίρκο

Στο πολιτικό επίπεδο οι νέες αξιώσεις των Γερμανών και τα τελεσίγραφα μετέτρεψαν ήδη το υπουργικό συμβούλιο σε ένα απίθανο πολιτικό τσίρκο, τη μνημονιακή κυβέρνηση Παπαδήμου σε φανερά και απροκάλυπτα τυπικό εκτελεστικό τους όργανο και τον ελληνικό λαό σε… θηρίο!

Φ.Τ.

Κατάπιαν τη γλώσσα τους…

Μέχρι χτες ακόμα η κυβέρνηση Παπαδήμου, τα μνημονιακά κόμματα και πολιτικοί και τα μιντιακά παπαγαλάκια τους δικαιολογούσαν την ψήφιση του δεύτερου μνημονίου προπαγανδίζοντας τον «μονόδρομο» της καταστροφής και καταστροφολογώντας για την έξοδο της χώρας από την ΕΕ και το ευρώ.Μετά τη χτεσινή γερμανική επέλαση κατάπιαν τη γλώσσα τους…

Φ.Τ.

Ποιος είναι ο Σόιμπλε μπροστά στην Ελλάδα;

Αν το νόημα της χτεσινής ρήσης του Προέδρου της Δημοκρατίας υπήρχε, έστω και αμυδρά, μέσα στο μυαλό και την καρδιά των μνημονιακών πολιτικών, αυτή η εθελόδουλη πολιτική που εφαρμόζεται σήμερα θα είχε απορριφθεί από τον Μάιο του 2010, από την ψηφοφορία του πρώτου μνημονίου ακόμα. Και δεν θα ήμασταν σήμερα προτεκτοράτο ούτε ο λαός στα πρόθυρα της εξαθλίωσης, ένα βήμα πριν την καταστροφή.Εθνικοκοινωνικός απελευθερωτικός αγώνας τώρα, για να συνεχίσουμε να υπάρχουμε ως χώρα και ως λαός!

Φ.Τ.

#Tags

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου