ΠΑΡΑΠΟΛΙΤΙΚΑ

Μεταφερόμενοι…

μεταφερόμενοι-392494

Μεταφερόμενοι…

Δεν ξέρω ποιος έδωσε την εντολή να φύγουν τα παιδιά από το σχολείο του Βελεστίνου και να μεταφερθούν με λεωφορείο στο Στεφανοβίκειο για να στηρίξουν την κινητοποίηση της Δημοτικής Αρχής για το νερό, πολλοί γονείς πάντως έγιναν έξω φρενών. Μέχρι στα ΜΜΕ απευθύνθηκαν για να μεταφέρουν τη διαμαρτυρία τους. «Εδώ δεν βγήκαν οι Στεφανοβικιώτες στο δρόμο… τα δικά μας παιδιά θα την πληρώσουν;» αναρωτήθηκε στη στήλη μαινόμενος πατέρας. Απαντήσεις φυσικά δεν διαθέτουμε, αν και υπάρχουν αρμόδιοι του Δήμου να απαντήσουν γι’ αυτό.

Β.Κ

Για τη δική του θητεία
Οι συντάκτες του Μνημονίου παρέλειψαν να συναρτήσουν τους στόχους τους με τις πραγματικές εξελίξεις, να προβλέψουν δηλαδή ότι σε περίπτωση ύφεσης θα παρατείνεται αυτόματα ο χρόνος πραγματοποίησης των στόχων ή και θα περιορίζονται ορισμένες επιδιώξεις. Ήταν ένα πολιτικά μοιραίο λάθος. Η παράλειψη είχε ως αποτέλεσμα να εξακολουθεί το αρχικό σκληρό πρόγραμμα λιτότητας παρά την ύφεση που επήλθε και να επιτείνει κατά πολύ την ύφεση» υποστηρίζει ο πρώην πρωθυπουργός Κ. Σημίτης και ενδεχομένως να έχει δίκιο. Για την ΟΝΕ και όσα προηγήθηκαν στη δική του θητεία θα μας πει τίποτα;

Β.Κ

Θετική απήχηση
Πολύ καλά σχόλια απέσπασε η παρουσίαση της μελέτης του ΣΕΒ Θεσσαλίας από τον Απόστολο Παπαδούλη, πρόεδρο της Εκτελεστικής Επιτροπής του ΣΕΒ. Αν μη τι άλλο έχει αποκαλυπτικά στοιχεία που έρχονται να επιβεβαιώσουν ότι η επιχειρηματικότητα αργοπεθαίνει μαζί με τους εργαζόμενους. Αμφίπλευρες οι απώλειες του μνημονίου και το πιο δυσάρεστο είναι ότι δεν φαίνεται φως στο τούνελ. Αφού όλες οι επιχειρήσεις βλέπουν μετά το 2012 ανάσα… και βλέπουμε.

Β.Κ

Διεκδικητικός

Ενημερωμένος και διεκδικητικός απέναντι στον Πρόεδρο και Διευθύνοντα Σύμβουλο του ΟΣΕ εμφανίστηκε στη χθεσινή σύσκεψη ο Περιφερειάρχης Κ. Αγοραστός και δίκαια κέρδισε τις εντυπώσεις από τη χθεσινή σύσκεψη φορέων που συγκάλεσε ο Δήμαρχος Βόλου για την ηλεκτροκίνηση. Άλλωστε όπως έλεγε η δημοσιογραφική ομήγυρις αυτός είναι που καλείται να βγάλει το… φίδι από τη τρύπα ή καλύτερα να βρει τα 11 εκατομμύρια ευρώ για να γίνει το έργο.

Κατά τα λοιπά κατά τη διάρκεια της σύσκεψης φάνηκε να συνομιλεί συχνά – πυκνά με το Δήμαρχο Βόλου με τους δύο άντρες να δείχνουν ότι δεν έχουν κανένα πρόβλημα μεταξύ τους.

Κερδίζει το έλασσον…
…Την ίδια στιγμή ο Δήμαρχος Βόλου μετά από τη σύσκεψη που διήρκεσε 2,5 ώρες ήταν αισιόδοξος για τη τελική έκβαση του έργου. Η ηλεκτροκίνηση θα γίνει, ήταν οι φράσεις που χρησιμοποίησε. Γνωρίζει και ο ίδιος ότι αν τελικά το έργο γίνει ο Βόλος και η Μαγνησία κερδίζουν το έλασσον σε σχέση με τις προσδοκίες που είχαν δημιουργηθεί τόσο το 2004, όσο και για το 2013 για τη διπλή ηλεκτροκίνηση της γραμμής. Όπως όμως επανέλαβε και χθες, κάτι που είχε πει σε συνέντευξη που είχε δώσει πριν από δέκα μέρες, η μη υλοποίηση του έργου θα αποτελεί «στρατηγική ήττα για το Βόλο», καθώς θα μείνει εκτός της ηλεκτροκίνησης με την οποία θα κινείται τα επόμενα χρόνια όλος ο σιδηρόδρομος στη γραμμή από την Πάτρα μέχρι την Ειδομένη…

Σε δυόμισι χρόνια

Το έργο της ηλεκτροκίνησης μπορεί να γίνει μόνον σε δυόμισι χρόνια; Ναι, είπε ο Πρόεδρος του ΟΣΕ. Μπορεί είπε η μελέτη να έχει ολοκληρωθεί μέχρι τα τέλη του 2012 και να είναι έτοιμο μέχρι τα μέσα του 2014 γιατί θα γίνει στην ήδη υφιστάμενη χάραξη, κάτι που σημαίνει ότι δεν χρειάζονται απαλλοτριώσεις. Όταν ρώτησε ο Πρόεδρος του ΤΕΕ Μαγνησίας να πληροφορηθεί πόσο προεκτιμάται ότι θα είναι το επιπλέον κόστος αν γίνει νέα χάραξη για να παρακαμφθεί το S που διασχίζει τη Νέα Ιωνία, τότε το στέλεχος του ΟΣΕ και πολιτικός μηχανικός Θ. Τριανταφύλλου σημείωσε ότι παράκαμψη του S απαιτεί επιπλέον κόστος 11 εκατ. ευρώ και τρία επιπλέον χρόνια για τη σύνταξη των μελετών.

Θερμός θιασώτης
Θερμός θιασώτης του έργου της ηλεκτροκίνησης εμφανίστηκε και ο Πρόεδρος των Σιδηροδρομικών Θεσσαλίας Δημήτρης Νικολάου, ο οποίος πρόσθεσε ότι τον Οργανισμό τον απαξίωσαν οι μεγαλοκαναλάρχες και ότι τα ελλείμματα του ΟΣΕ, όπως είπε, είναι πολιτικά και όχι λογιστικά…

ΑΝΤ. ΤΣΕΛ

Πρώτα η υγεία και μετά το χρέος…

Αν είναι να καταλήξουμε όλοι στα Νοσοκομεία και να παρακαλούμε για να βρούμε τα φάρμακά μας, γιατί δεν μας λένε από την αρχή και ξεκάθαρα οι υπεύθυνοι τα σχέδιά τους να ξέρουμε κι εμείς τι να κάνουμε; Γιατί η κατάσταση είναι ανυπόφορη στον τομέα της υγείας, που αν δεν έχει κάποιος χρήματα είναι καταδικασμένος. Ας σκεφτούν αυτοί που μας κυβερνούν πρώτα την υγεία μας και μετά να δουν τι θα κάνουν με το χρέος.

Δ.Π

Οι φαρμακοποιοί

Οταν πενήντα περίπου φαρμακοποιοί σε σύνολο 12.000 σε ολόκληρη τη χώρα εκδήλωσαν την επιθυμία να εργαστούν με διευρυμένο ωράριο, παρ’ όλα αυτά η κυβέρνηση επιμένει, μία μόνον εξήγηση υπάρχει: Εργάζεται αόκνως, όπως και σε όλες τις ανάλογες περιπτώσεις, για να περάσει το φάρμακο στα χέρια των ολιγοπωλίων και μεγάλων των σούπερ μάρκετ, με ό,τι αυτό συνεπάγεται για τους πολίτες.

Φ.Τ.

Για το νερό στο Στεφανοβίκειο
«Οι ‘θεσμικοί’ μηχανισμοί απέτυχαν. Το παιχνίδι ξέφυγε από τα χέρια τους» γράφαμε μόλις προχτές για την υπόθεση του νερού στο Στεφανοβίκειο. Χτες η Δήμαρχος Ρήγα Φεραίου διοργάνωσε κινητοποίηση στην Παλιά Εθνική Οδό. Ανταποκρίθηκαν περίπου… 100 πολίτες. Αδιαφορούν οι υπόλοιποι όταν οι βρύσες τους σιγοστάζουν θάνατο; Όχι. Δεν την εμπιστεύονται.

…Εάν η πολιτεία δεν παρέμβει άμεσα δίνοντας λύση, κάθε έλεγχος θα χαθεί.

Φ.Τ.

Να ξεχωρίσει η ήρα από το σιτάρι

Εκκληση του προέδρου Βιομηχάνων Δασκαλόπουλου να καταδικαστεί το ΠΑΜΕ για παρεμπόδιση «κοινωνικού διαλόγου».

Ανταποκρίθηκαν: ΓΣΕΕ, ΓΣΕΒΕΕ, ΠΑΣΟΚ, Ν.Δ., Δημοκρατική Συμμαχία, ΔΑΚΕ και διάφορα ΜΜΕ, όπως ΣΚΑΪ και ΜΕΓΚΑ.

Αυτά. Για να ξεκαθαρίσει η ήρα από το σιτάρι κι ο κάθε εργαζομένος να δει ποιος είναι με ποιον.

Φ.Τ.

Προδοσία;
Στη Βουλή η δικογραφία της ΕΛΣΤΑΤ για ενδεχόμενες ποινικές ευθύνες του πρώην πρωθυπουργού Γ. Παπανδρέου, του πρώην υπουργού Οικονομικών Γ. Παπακωνσταντίνου και άλλων μελών του οικονομικού επιτελείου!!!

Δεν είναι εδώ η θέση να εκθέσουμε τα πιο γενικά, πιο σημαντικά και πιο δύσκολα προβλήματα που αντιμετωπίζει η χώρα κι η κοινωνία μας εξ αιτίας της μνημονιακής πολιτικής που εισήγαγε η κυβέρνηση Παπανδρέου, πάντως δεν διστάζουμε να δηλώσουμε ευθαρσώς ότι εάν όντως οι ευθύνες του πρώην πρωθυπουργού, του πρώην υπουργού Οικονομικών κ.τ.λ. είναι υπαρκτές, τότε δεν πρόκειται για ένα κάποιο ποινικό αδίκημα. Είναι προδοσία κατά της χώρας και του λαού!

Φ.Τ.

#Tags

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου