ΠΑΡΑΠΟΛΙΤΙΚΑ

Ο ΤΑΧΥΔΡΟΜΟΣ χτυπάει πάντα … 2 φορές

ο-ταχυδρομοσ-χτυπάει-πάντα-2-φορές-416517

Εμείς τίποτα;

Ο Σαμαράς υπέγραψε την επιστολή, χωρίς να έχει υπογράψει όπως λέει. Ο Καρατζαφέρης στηρίζει χωρίς να είναι δεκανίκι, όπως λέει. Το ΠΑΣΟΚ επιβάλλει νεοφιλελεύθερη πολιτική χωρίς να προδίδει τις αρχές του. Εμείς πώς θα γίνει να πληρώσουμε τα χαράτσια χωρίς να δώσουμε μία;

Μ.Μ.

Αρα μπορούμε και διαπραγμάτευση
Το ερώτημα είναι άλλο: Αν ΔΝΤ και τρόικα αποδέχονται την επιστολή Σαμαρά, σημαίνει ότι αποδέχονται και τις δύο επισημάνσεις που περιλαμβάνονται. Ότι «οι συγκεκριμένες πολιτικές πρέπει να τροποποιηθούν» και «προτίθεται να εφαρμόσει εναλλακτικές πολιτικές». Επομένως τα παραπάνω ισχύουν και για την τωρινή και για την όποια μελλοντική κυβέρνηση.
Μ.Μ.
Τι θέλουμε τον γιατρό;
Αφού βρήκε άλλη πατέντα ο Λοβέρδος, γιατί να στηνόμαστε στην ουρά των ιατρείων για να μας γράψει συνταγή για φάρμακα ο γιατρός; Αφού ο φαρμακοποιός θα μας δώσει όποια θέλει ή όποια έχει γιατί δεν πάμε κατ’ ευθείαν σ΄ αυτόν;
Μ.Μ.
Εξαγώγιμο προϊόν
Συναγωνίζεται επαξίως τα καλύτερα εξαγώγιμα ελληνικά προϊόντα. Την Τίμια Ζώνη πέρασαν και την προσκύνησαν 400.000 Ρώσοι στη Μόσχα. Είναι μετά να μη σκέφτεσαι την επιδότηση της Ιστορίας;
Μ.Μ.
Ο Γερμανός
Η απόλυτη γελοιοποίηση. Ο Γερμανός επίτροπος ενέργειας της Ευρωπαϊκής Ένωσης χαρακτήρισε απολύτως παράνομο το χαράτσι μέσω των λογαριασμών της ΔΕΗ. Όλοι εκείνοι που λοιδορούσαν τον κόσμο που αντιδρούσε καλύτερα να κρυφτούν. Μετά τη χθεσινή δήλωση μάλλον υπέστησαν ηλεκτροσόκ…
Ο Κρυπτογράφος
Το κίνητρο
Τα έξοδα της Προεδρίας της Δημοκρατίας ανέρχονται στα 4.800.000 ευρώ ετησίως. Ο ίδιος ο Πρόεδρος λαμβάνει κατ’ έτος 277.469 ευρώ, όταν οι αντίστοιχες αποδοχές του… Μπαράκ Ομπάμα ανέρχονται στις 200.000(!!!). Σήμερα στην Ελλάδα 500.000 άνθρωποι ζουν χωρίς καθόλου εισοδήματα.
…Επιβεβαιώνεται για άλλη μια φορά ότι στη χώρα μας το ισχυρό αίσθημα ευθύνης και καθήκοντος των κυβερνητών χτίζεται με λεφτά κι όχι με ηθικά κίνητρα. Ένας λόγος ακόμα που φτάσαμε ως εδώ.
Φ.Τ.
Εργατικές κατοικίες Βελεστίνου
Εργατικές κατοικίες Βελεστίνου. Ημερομηνία παράδοσης: Από Πάσχα σε Χριστούγεννα κι από Χριστούγεννα σε Πάσχα! Από το 2008 κρατάει αυτή η κολόνια!
Οι κυβερνήσεις πέφτουν… αλλά ο Δήμος Βελεστίνου μένει. Αποτυγχάνει όμως να επιβάλει λύση σε ένα πρόβλημα που θα έλυνε ακόμα κι ένας καλοπροαίρετος τεχνοκράτης.
Φ.Τ.
Αυτοδιαχείριση από τους εργαζόμενους;
Οι εργαζόμενοι της ΚΟΝΤΙ δηλώνουν ότι από Δευτέρα θα ανοίξουν τις πύλες του κλειστού εργοστασίου και θα πάνε για δουλειά.
Το πρώτο βήμα αυτοδιαχείρισης παραγωγικής μονάδας από τους εργαζόμενους στην περιοχή;
Φ.Τ.
Εισαγγελέας κι αστυνόμος
Φωτόπουλος, πρόεδρος της ΓΕΝΟΠ – ΔΕΗ: «Η κυβέρνηση του κ. Παπαδήμου, του Άδωνι Γεωργιάδη και του Μάκη Βορίδη έπιασε δουλειά…».
…Το κράτος της καταστολής εναντίον του καλώς εννοούμενου λαϊκού συμφέροντος.
Φ.Τ.
Η φωνή των κυρίων του
Ο Άρχοντας των Χαρατσιών και… συνταγματολόγος Βενιζέλος δεν κώλωσε ούτε μπροστά στην πρόδηλη αντισυνταγματικότητα του μέτρου κι επέβαλε το παράνομο χαράτσι μέσω της ΔΕΗ.
Τώρα όμως που ήρθαν οι εντολές από Βρυξέλλες έβαλε την ουρά στα σκέλια και θα υπακούσει στη φωνή των κυρίων του. Να δείτε που τώρα θα κάνουν αντίσταση εκ του ασφαλούς ως κι… οι Δήμαρχοι Μαγνησίας!
Φ.Τ.

Κάνουν την πάπια

Ο τόπος βράζει. Κόσμος σύρεται στα δικαστήρια αντιστεκόμενος στα παράνομα χαράτσια. Μόνο οι Δήμοι της Μαγνησίας, εξαιρουμένου του Δήμου Ζαγοράς – Μουρεσίου, ποιούν την νήσσαν.
Πόση απόσταση πλέον χωρίζει τους Δημάρχους της Μαγνησίας απ’ τους δημότες τους;
Φ.Τ.
Τέσσερις επιστολές
Όχι μία, δύο αλλά τέσσερις επιστολές έστειλε ο επικεφαλής της ελάσσονος μειοψηφίας Νοτίου Πηλίου Σταμάτης Βακούλας στο προεδρείο του Δημοτικού Συμβουλίου ζητώντας να ενημερωθεί για το αν έχουν εισπραχθεί τα τέλη ύδρευσης του 2010 από τους πρώην δήμους, να του παραδοθεί ο βεβαιωτικός κατάλογος επαγγελματιών που εκμεταλλεύονται δημοτικούς χώρους, ποιοι νομικοί υποστηρίζουν τις υποθέσεις του Δήμου αλλά και πως ανατέθηκαν χωματουργικές εργασίες 40.000 ευρώ σε εργολάβο στην Συκή. Βέβαια όλα αυτά τα αιτήματα δεν τα κατέθεσε τυχαία γιατί όπως είπε είχε τις πληροφορίες και τις καταγγελίες του…
Α.Φ.
Ανησυχία στο Πανεπιστήμιο
Δεν είναι μόνο η εργασιακή εφεδρεία που άγγιξε έστω και για μία περίπτωση εργαζομένου το Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας. Δημοσιεύματα θέλουν να αντικαθίστανται τμήματα του δημοσίου, άρα και του Πανεπιστημίου, με εργολάβους κι αυτό έχει προκαλέσει μεγάλη αναστάτωση σε όλους τους εργαζομένους του τοπικού Ιδρύματος. Τόσα χρόνια αγωνίζονταν και αντιδρούσαν για την ύπαρξη εργολάβων μέσα στο Πανεπιστήμιο, τώρα φοβούνται πως το καθεστώς αυτό θα τους αρπάξει τις δουλειές τους. Δεν είναι και λίγο πράγμα όταν παίζεται το μέλλον και η ζωή κάποιου εργαζόμενου…
Δ.Π
Πού είναι το Υπουργείο;
35 άνθρωποι στη Σκιάθο περιμένουν κυριολεκτικά μία δεύτερη ευκαιρία για μάθηση και κανένας δεν έχει ανταποκριθεί στις ανάγκες τους. Από τον Σεπτέμβριο περιμένουν να ξεκινήσουν μαθήματα στο Σχολείο Δεύτερης Ευκαιρίας, αλλά δεν υπάρχουν καθηγητές! Δύο μήνες μετά ούτε κουβέντα για πρόσληψη εκπαιδευτικών… Το Υπουργείο ή οι αρμόδιοι φορείς έχουν αντιληφθεί το μέγεθος της κατάστασης από τη στιγμή μάλιστα που προωθούν και τη Δια Βίου Μάθηση;
Δ.Π
Χωρίς σχεδιασμό
Δίχως επεξεργασία και κυρίως προγραμματικό σχεδιασμό εισήχθη στη χθεσινή συνεδρίαση του Περιφερειακού Συμβουλίου η πρόταση για συμμετοχή της Περιφέρειας Θεσσαλίας στα ευρωπαϊκά προγράμματα, τόνισε στην παρέμβασή του ο επικεφαλής της «Θεσσαλίας της Αλληλεγγύης και της Οικολογίας» Κ. Πουλάκης. Δεν είναι δυνατόν -είπε- το Περιφερειακό Συμβούλιο να δεσμεύεται για τη συμμετοχή του σε προγράμματα, για τα οποία υπάρχει ελάχιστη πληροφόρηση και επεξεργασίας, δίχως διαβούλευση και συγκεκριμένη στόχευση.
Με την επισήμανση του κ. Πουλάκη για ελλιπή προετοιμασία σχετικά με το θέμα συμφώνησε και ο Περιφερειάρχης, ο οποίος δεσμεύτηκε για την πιο έγκαιρη και πληρέστερη ενημέρωση του σώματος από την επόμενη φορά.
Β.Σ.
Σχέδιο δράσης
Στη σημερινή πρώτη συνεδρίαση της Εκτελεστικής Επιτροπής και του Διοικητικού Συμβουλίου της Ενωσης Περιφερειών Ελλάδας ο Γενικός Γραμματέας της ΕΝΠΕ Απ. Παπατόλιας θα εισηγηθεί το Σχέδιο Δράσης έως το 2014.
Το σχέδιο περιλαμβάνει δύο διακριτές ενότητες. Η πρώτη αφορά στο κανονιστικό και οργανωτικό πλαίσιο της ΕΝΠΕ και προτείνεται η θέσπιση πέντε μόνιμων επιτροπών, αντίστοιχων στη δομή των υπουργείων και η δεύτερη στο προγραμματικό-πολιτικό πλαίσιο δράσεις στους θεματικούς τομείς παρέμβασης της Ένωσης.
Β.Σ.
Φορτωμένοι
Διαχρονικά οι μήνες Νοέμβριος και Δεκέμβριος ήταν οι πιο «φορτωμένοι» μήνες για τους Δήμους και τις δημοτικές υπηρεσίες που σηκώνουν το βάρος σύνταξης του προϋπολογισμού, του Τεχνικού Προγράμματος Έργων και των νέων ανταποδοτικών τελών για τον επόμενο χρόνο. Χαρακτηριστικό των παραπάνω είναι ότι τις επόμενες τέσσερις εβδομάδες, κάθε εβδομάδα, θα συνεδριάζει το Δημοτικό Συμβούλιο Βόλου, το οποίο εκτός των παραπάνω, θα κληθεί να περάσει και θέματα, όπως οι κανονιστικές για την καθαριότητα, για τους κοινόχρηστους χώρους κ.α.
Σε επίσχεση
Συνάντηση με την Αντιδήμαρχο Οικονομικών Νατάσσα Οικονόμου προσπάθησαν να έχουν χθες οι εργαζόμενοι στα Σφαγεία Βόλου Α.Ε. Όπως ενημέρωσαν τους δημοσιογράφους, από τις 7 Νοεμβρίου, βρίσκονται σε επίσχεση εργασίας, ενώ δεν έκρυβαν την αγωνία τους για το εργασιακό τους μέλλον, καθώς η Δημοτική Αρχή δεν έχει κρύψει ότι ένα από τα σενάρια που εξετάζονται είναι η λύση της Εταιρίας, καθώς η λειτουργία τους είναι ελλειμματική, ενώ δεν διαφαίνεται και ενδιαφέρον και από ιδιώτες.
Ελπίδες από το ΕΣΠΑ
Στη χθεσινή συνέντευξη Τύπου για το Τεχνικό Πρόγραμμα ο Δήμαρχος Βόλου ρωτήθηκε τι μέλλει γενέσθαι με τα έργα που έπρεπε ήδη να έχουν αποπερατωθεί και να λειτουργούν, εμπλουτίζοντας το δίκτυο υποδομών του Δήμου. Πιο συγκεκριμένα ρωτήθηκε για το Κοινωνικό Κέντρο στα Αϊβαλιώτικα, το Κέντρο Αστέγων που έχει ολοκληρωθεί στην περιοχή της Νεάπολης, το Δημοτικό Θέατρο και το Μουσείο της Πόλης. Για τα δύο πρώτα είπε ότι γίνεται μία προσπάθεια με τους αναδόχους για να παραδοθούν, ενώ για το Δημοτικό Θέατρο σημείωσε ότι αξιολογούνται προτάσεις προκειμένου να ενταχθεί στο ΕΣΠΑ, κάτι που θεωρείται, όπως είπε, πολύ πιθανό, καθώς το έργο που η Α΄ Φάση του έργου που ήταν ενταγμένο στο Πρόγραμμα ΘΗΣΕΑΣ, είναι πάνω από ένα εκατ. ευρώ. Υπάρχει μία χαραμάδα αισιοδοξίας, είπε χαρακτηριστικά ο Δήμαρχος Βόλου ότι ένα μέρος τουλάχιστον από τα πιο σημαντικά έργα του ΘΗΣΕΑ θα ενταχθούν στο ΕΣΠΑ και επιπλέον ότι θα ξεκινήσει το Πρόγραμμα ΕΛΛΑΔΑ και το οποίο αποτελεί μία υπόσχεση χωρίς κανένα περιεχόμενο.
Οφειλές
Για το Μουσείο Πόλης στο οποίο υπάρχουν πιστοποιήσεις εργασιών πάνω από ένα εκατομμύριο ευρώ, ο Δήμαρχος Βόλου είπε ότι είναι σε εξέλιξη συζητήσεις για τα χρήματα που οφείλονται ή δεν οφείλονται, καθώς στο έργο είναι σε εξέλιξη και οι έρευνες με τον πρώην ταμία…
Τα πιο επικίνδυνα
Τη δημιουργία σταθμών μέτρησης για τα αιωρούμενα σωματίδια PM 2,5 ζήτησε ο Καθηγητής του Τμήματος Μηχανολόγων κ. Αναστ. Σταματέλος κατά τη χθεσινή παρουσία του στη συνεδρίαση της Επιτροπής Ποιότητας Ζωής του Δήμου Βόλου για την αέρια ρύπανση. Είναι αυτά που θα μας απασχολήσουν έντονα στο μέλλον είπε για να διευκρινίσει στη συνέχεια ότι η καύση στερεών (βλέπε καυσόξυλα) εκπέμπουν περισσότερα αιωρούμενα σωματίδια από αυτά που εκπέμπονται από την καύση των υγρών καυσίμων.
Μύθοι
Πάντως στη χθεσινή συνεδρίαση της Επιτροπής Ποιότητας Ζωής του Δήμου Βόλου κατέπεσαν και μύθοι που έχουν δημιουργηθεί όλα τα τελευταία χρόνια στο Βόλο. Όπως είπε ο κ. Σταματέλος, στη γειτονική Λάρισα ο σταθμός μέτρησης της αέριας ρύπανσης, κοντά στο κέντρο της Λάρισας, έδειξε διπλάσια νούμερα απ΄ ό,τι στο Βόλο !!!
Καρδιακά και ρύπανση
Κοινή διαπίστωση από τη χθεσινή σύσκεψη για την αέρια ρύπανση είναι ότι από το 2007 μέχρι σήμερα οι μετρήσεις δείχνουν ότι το πρόβλημα έχει μειωθεί. Αυτό δείχνουν τα στοιχεία των σταθμών μέτρησης της αέριας ρύπανσης του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας. Μείωση που σύμφωνα με τον Πρόεδρο του ΤΕΕ κ. Αναγνώστου οφείλεται στη μείωση της βιομηχανικής παραγωγής. Τότε γιατί ασφυκτιά η Καρδιολογική Κλινική του Νοσοκομείου, όπως ρώτησε και ο Πρόεδρος του Ιατρικού Συλλόγου Μαγνησίας Ματθαίος Δραμητινός; Την απάντηση την έδωσε ο ίδιος. Η επιβάρυνση είναι αθροιστική και σωρευτική και δεν είναι σε αντιστοιχία με την περίοδο που είναι στο μάξιμουμ το πρόβλημα της αέριας ρύπανσης.
ΑΝΤ. ΤΣΕΛ
Μία σημαντική παρουσία
Συνεχίζοντας την επαγγελματική δραστηριότητα του πατέρα του ο Παναγιώτης Φλώκας, ναυτιλιακός πράκτορας, είναι μία από τις σημαντικές παρουσίες που στελεχώνουν το ψηφοδέλτιο του Απ. Αθανασού για τις επικείμενες εκλογές στο Επιμελητήριο Μαγνησίας. Ο 40χρονος Π. Φλώκας πραγματοποίησε τις πανεπιστημιακές του σπουδές στο Λονδίνο, στο Guildhall Univercity και στο Cardiff Univercity, απ΄ όπου πήρε μεταπτυχιακό τίτλο σπουδών ( Μsc in International Transport). Είναι επίσης μέλος του διεθνώς αναγνωρισμένου σωματείου Institute of Chartered Shipbrokers. Aρχικά ο Π. Φλώκας δούλεψε στο City του Λονδίνου. Κατόπιν σε μερικές από τις μεγαλύτερες ναυτιλιακές εταιρίες του Πειραιά. Σήμερα ζει και εργάζεται στο Βόλο, σαν ελεύθερος επαγγελματίας στο ναυτιλιακό και τουριστικό τομέα.
Ν.Τ

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου