ΠΑΡΑΠΟΛΙΤΙΚΑ

Ο ΤΑΧΥΔΡΟΜΟΣ χτυπάει πάντα … 2 φορές

ο-ταχυδρομοσ-χτυπάει-πάντα-2-φορές-430294

Περικοπές  

Πριν την περικοπή του 15% στους μισθούς των βουλευτών, π.χ. τον Ιανουάριο οι αποζημιώσεις βουλευτών από Επιτροπές έφθαναν τα 260.000 ευρώ. Από τον Μάρτιο όμως που ίσχυσε η περικοπή αυτό το ποσό διπλασιάστηκε. Μόνο τον Μάρτιο οι αποζημιώσεις από τις συνεδριάσεις Επιτροπών έφθασαν τα 590.000 ευρώ και τον Απρίλιο το ποσό αυτό έφθασε τα 440.000 ευρώ. Πάντως ενώ θα περίμενε κανείς να έχουν αυξηθεί οι συνεδριάσεις της Επιτροπής Οικονομικών από τον Απρίλιο και λόγω της κατάστασης στην Ελλάδα, η εν λόγω Επιτροπή έκανε μόνο δύο συνεδριάσεις. Τον Μάρτιο ωστόσο είχε αποζημιώσει για τα καλά τους βουλευτές της μιας και είχε κάνει 14 συνεδριάσεις στον αριθμό. Υπολογισμοί μετά τις νέες περικοπές δεν έχουν γίνει… προς το παρόν τουλάχιστον.

Β.Κ

Τι άλλο;
Νέο «φασούλι» μας προέκυψε τις τελευταίες μέρες. Διάνοιξη της οδού Καραμπατζάκη. Ένας δρόμος ήπιας κυκλοφορίας που για να κατασκευαστεί και να λειτουργήσει στην περιοχή χύθηκε μελάνι για μελάνι… που ορισμένοι θέλουν τελικά να τον κάνουν πάλι Λεωφόρο Ειρήνης για να κυκλοφορείται και από λεωφορεία. Τι άλλο θα ακούσουμε με 39 βαθμούς Κελσίου; Έλεος.
Β.Κ
 
Ξανά στο Βόλο
Ο πρώην Δήμαρχος Βόλου Δημήτρης Πιτσιώρης επανέκαμψε στο Βόλο. Όχι για καλοκαίρι αλλά για μόνιμη εγκατάσταση μαζί με την οικογένειά του. Χθες ιδιαίτερα προσηνής και χαμογελαστός διέσχιζε την Ιάσονος και εάν μη τι άλλο σταματούσε σε κάθε γωνία, αφού έπεσε πάνω σε γνωστούς και φίλους που ήθελαν να μάθουν τα νέα του. Καλή επάνοδο λοιπόν.
Β.Κ
 
Τι ισχύει;
 Το λούνα παρκ στο περυσινό παζάρι του Δήμου Αισωνίας εκμισθώθηκε από ιδιώτη ύστερα από πλειοδοτικό διαγωνισμό με 72.000 ευρώ, όπως αναφέρει ο εκπρόσωπος των Μικροπωλητών στις Εμποροπανηγύρεις Ελλάδος. Στον αντίποδα ο τοπικός Αντιδήμαρχος Νέας Ιωνίας και Αισωνίας Γιάννης Καουνάς λέει ότι στα ταμείο του πρώην Δήμου εισέρευσαν 49.000 ευρώ. Τα υπόλοιπα πού πήγαν; Μήπως μπορεί να μας πει κάτι ο πρώην ταμίας του Δήμου Αισωνίας;
 
Δύο άτομα
Δύο άτομα στο Δήμο Βόλου αρνήθηκαν να βάλουν το κεφάλι τους στον ντορβά σε ένα ενδεχόμενο απρόβλεπτο γεγονός και έτσι ματαιώθηκε η φετινή διοργάνωση της εμποροπανήγυρης στην έκταση δίπλα στο ΚΤΕΟ. Ο ένας ήταν ο Διευθυντής Τεχνικών Υπηρεσιών του Δήμου Γ. Γίδαρης που ήθελε να έχει εγγυήσεις για τη στατική επάρκεια των ξύλινων παραπηγμάτων (!!!) και ο άλλος ήταν ο προϊστάμενος του Τμήματος Ηλεκτροφωτισμού του Δήμου Δημ. Βεντούρας που δεν έβαζε την υπογραφή του για την ασφάλεια της ηλεκτρολογικής εγκατάστασης. Εφεξής οι παραπάνω βεβαιώσεις θα ζητούνται από ιδιώτες μηχανικούς και ηλεκτρολόγους, οι οποίοι και θα έχουν την ευθύνη αν γίνει καμία στραβή. Κάλλιο γαϊδουρόδενε, παρά γαϊδουρογύρευε…
 
Είναι πολλά  τα λεφτά…
Μία μικρή διαίρεση με διαιρετέο το 8.100.000 ευρώ και διαιρέτη το 158 βγάζουν πηλίκο 51.000 ευρώ. Στη διαίρεση βάλτε στη θέση του διαιρετέου το συνολικό μισθολογικό κόστος, στη θέση του διαιρέτη τον αριθμό των εργαζομένων και στη θέση του πηλίκου το μέσο μισθό ανά εργαζόμενο. Στη ΔΕΥΑΜΒ εν προκειμένω για την οποία αντλήσαμε τα σχετικά στοιχεία που έδωσαν στη δημοσιότητα η Διεύθυνση την περασμένη Δευτέρα…
ΑΝΤ. ΤΣΕΛ
 
Για τη νομιμοποίηση εγκαταστάσεων
 Συνάντηση με τον αναπλ. Υπουργό Οικονομικών Φιλ. Σαχινίδη και το Γενικό Γραμματέα Εσόδων κ. Καπελέρη είχε ο επικεφαλής της παράταξης «Θεσσαλών Δύναμη» και ο πρώην Νομάρχης Μαγνησίας Απ. Παπατόλιας για τη νομιμοποίηση των εγκαταστάσεων στην περιοχή του Αγίου Κωνσταντίνου, με τη Γενική Διεύθυνση Δημόσιας Υπηρεσίας του Υπουργείου να υποστηρίζει προς τον πρώην Νομάρχη ότι περιμένει τη θεώρηση των διαγραμμάτων από την αρμόδια υπηρεσία της Αποκεντρωμένης Διοίκησης Θεσσαλίας και Στερεάς Ελλάδος προκειμένου να προχωρήσει στη νομιμοποίηση των λιμενικών εγκαταστάσεων από την περιοχή του Αγίου Κωνσταντίνου μέχρι τη Γορίτσα.
Ν. Τ.
 
 
Αδέκαστος
Και βέβαια ο νέος αντιπρόεδρος του Αρ. Πάγου Θαν. Κουτρουμάνος, διετέλεσε πρόεδρος του Πρωτοδικείου Βόλου.
(Ευγενής, αδέκαστος και ταπεινός φίλος αρκετών Βολιωτών)
Δ.Μ.
  
Εικονική πραγματικότητα
Ξαφνικά χθες ο Αντιπεριφερειάρχης άνευ χαρτοφυλακίου Δημήτρης Αλεξόπουλος κάλεσε στο γραφείο του τον θεματικό Αντιπεριφερειάρχη Αργύρη Κοπάνα και τον εντεταλμένο περιφερειακό σύμβουλο Κώστα Χαλέβα. Παρά την αρχική απορία τους για την ξαφνική πρόσκληση έσπευσαν αμφότεροι κυρίως για λόγους ευγένειας. Η απορία τους λύθηκε σχεδόν ταυτόχρονα με την άφιξή τους. Λίγα δευτερόλεπτα μετά την είσοδό τους στο «οχυρό» Αλεξόπουλου άστραφταν και τα φλας, αφού είχε καταφτάσει συμπτωματικά(;) και ο φωτογράφος. Δεν μπορεί να γνωρίζει κανείς αν τις ικανότητες δημιουργίας εικονικής πραγματικότητας ο κ. Αξεξόπουλος τις απέκτησε στη σχολή Σουφλιά όπου έκανε τα προπτυχιακά ή στη σχολή της Ντόρας όπου έκανε τα μεταπτυχιακά του…
Ν.Τ.
 
Τελευταίο ανέκδοτο
Στη χθεσινή άνευ αντικειμένου συνάντηση των Αντιπεριφερειαρχών την οποία συγκάλεσε ο αποψιλωμένος από αρμοδιότητες Αντιπεριφερειάρχης Δ. Αλεξόπουλος ακούστηκαν ανέκδοτα τελευταίας κοπής, άλλωστε ο πρώην Αρτέμιδος είναι προχωρημένος, άπαιχτος θα λέγαμε, στο συγκεκριμένο σπορ. Επειδή δεν επαρκεί ο χώρος να σας διηγηθούμε όλα τα ανέκδοτα, σας μεταφέρουμε το καλύτερο: Κάποια στιγμή σκύβει ο Αλεξόπουλος προς την πλευρά του Αργύρη Κοπάνα και του λέει με ύφος εμπιστευτικό: «Θα σε βοηθήσω στα νέα σου καθήκοντα!»
Ν.Τ.
 
Πουλάνε τρέλα;
Μελέτη για τη βιοποικιλότητα στα νταμάρια της ΑΓΕΤ στη Μαγνησία εκπονεί το Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας με τη χρηματοδότηση του τσιμεντάδικου φυσικά.
Καλά, το Πανεπιστήμιο το καταλαβαίνουμε, εποχή ισχνών αγελάδων είναι, αγωνιωδώς ψάχνει για πόρους. Αλλά η ΑΓΕΤ που έχει ξεκοιλιάσει όλα τα γύρω βουνά και τώρα χρηματοδοτεί μελέτη για τη χλωρίδα των νταμαριών της μάς θυμίζει τον Τοτό του ανέκδοτου που σκότωσε τους γονείς του για να πάει εκδρομή με το ορφανοτροφείο! Ευτελές αντίτιμο για μεγάλες και σε πολλές περιπτώσεις ανεπανόρθωτες περιβαλλοντικές ζημιές… Ας έκαναν πρώτα σοβαρή και ορατή αποκατάσταση στα «βομβαρδισμένα» τοπία και η μελέτη θα μπορούσε να ακολουθήσει.
Ν.Τ. 
 
Δικαιώνεται ο Πάγκαλος
Από το 1996, για να λέμε και τα λίγα καλά του, ο      Θεόδωρος Πάγκαλος είχε πει ότι η Γερμανία «είναι ένας οικονομικός γίγαντας με πολιτικό μυαλό νάνου!» Τότε βέβαια ο Πάγκαλος ως υπουργός Εξωτερικών της πάντα αδύναμης Ελλάδας είχε αναγκαστεί να ζητήσει συγνώμη. Σήμερα ποιος θα μπορούσε άραγε να ζητήσει από τον ελάχιστα δημοφιλή Πάγκαλο να ανακαλέσει μια τέτοια δήλωση; Ασφαλώς κανένας λογικός.
Ο κρυπτογράφος
 
Αντιπυρική προστασία
Διατέθηκαν από το αρμόδιο Υπουργείο κονδύλια για την αντιπυρική προστασία. Σημειώστε την ημερομηνία: 13 ΙΟΥΛΙΟΥ (!!!)…
Φ.Τ.
 
Μία βαθμίδα πιο πάνω
Στη χτεσινή πορεία των Αγανακτισμένων για το Νοσοκομείο Βόλου δεν υπήρξε κανενός είδους προβοκάτσια, όπως την προηγούμενη φορά. Ευτυχώς. Γιατί η στάση των Βολιωτών Αγανακτισμένων χτες είναι αυτό ακριβώς που μία βαθμίδα πιο πάνω στην κλίμακα των κινητοποιήσεων η κυβέρνηση ονομάζει υπερβολή, αχαριστία, ανυπακοή. Και φιλοδωρεί τους διαμαρτυρόμενους με ένα καλό χέρι ξύλο.
Πάντως, για κάθε ενδεχόμενο, χτες το απόγευμα η γωνία Κανάρη – Αλεξάνδρας… αστυνομοκρατούνταν, ενώ την ώρα που η εγκληματικότητα μαίνεται στη Μαγνησία μια κλούβα με αστυνομικούς είχε διατεθεί να… προσέχει το γραφείο της Ροδούλας!
Φ.Τ.
 
Ζήτημα ερμηνείας
Για επιλεκτική χρεοκοπία αισθάνθηκε την ανάγκη να μιλήσει χτες ο υπουργός Οικονομικών Ευ. Βενιζέλος.
Ας υιοθετήσουμε την ξορκισμένη μέχρι πρότινος από την κυβέρνηση ερμηνεία. Γιατί όχι; Τη χώρα και τη ζωή μας τα χάσαμε με το μεσοπρόθεσμο και τον εφαρμοστικό νόμο πριν δύο εβδομάδες. Τι άλλο έχουμε να χάσουμε πια;
Φ.Τ.
 
Ο υπαίτιος
Το ελληνικό πολιτικό σύστημα τελευταία απεκδύεται από κάθε λάθος και ευθύνη για την κατάσταση στη χώρα, χρησιμοποιώντας ως άλλοθι την εκτίμηση ότι η κρίση είναι και ευρωπαϊκή. Η επιτυχία βέβαια ενός τέτοιου διαβήματος στο βαθμό που υπάρχει, υπάρχει μόνο επιφανειακά, γιατί παρ’ όλα τα φραστικά σχήματα του Ευ. Βενιζέλου οι απλοί άνθρωποι του λαού γνωρίζουν ποιος είναι ο υπαίτιος.
Φ.Τ.
 
Τα παιδάκια που μας κυβερνούν
Δεν είναι οι πολιτικοί νάνοι οι οποίοι διαχειρίζονται την Ευρωπαϊκή Ένωση και τις εθνικές κυβερνήσεις που υπολείπονται των περιστάσεων. Είναι η υπερεθνική εταιριοκρατία που διορίζει τους ηγέτες των Βρυξελλών, που κυβερνά τις εθνικές κυβερνήσεις και που δημιουργεί τις περιστάσεις.
Φ.Τ.
 
Συγκρατημένη αισιοδοξία
Καθοριστικής σημασίας θεωρείται από τους καλά κατέχοντες τα τουριστικά ζητήματα η περίοδος που περικλείεται μεταξύ της 15ης Ιουλίου και της 20ης Αυγούστου, δεδομένου ότι στο συγκεκριμένο διάστημα πραγματοποιούν κατά κανόνα τις καλοκαιρινές τους διακοπές οι ημεδαποί λάτρεις των αποδράσεων. Τα πρώτα δείγματα του ενδιαφέροντος των Ελλήνων τουριστών είναι ήδη ορατά στην κίνηση που σημειώνεται στις Βόρειες Σποράδες, αλλά κατά γενική εκτίμηση, τα αποτελέσματα θα φανούν όταν ολοκληρωθεί η σεζόν. Οι επαγγελματίες των νησιών ατενίζουν με προβληματισμό αλλά και αίσθημα συγκρατημένης αισιοδοξίας την φετινή σεζόν, υπογραμμίζοντας ότι το τελικό αποτέλεσμα θα καθορίσουν οι αφίξεις της τελευταίας στιγμής.
Γ.Υ.
 
Να στηριχθεί η πρωτοβάθμια
Να στηρίξουν οι φορείς την πρωτοβάθμια φροντίδα υγείας και τα προγράμματα πρόληψης που υλοποιούνται ζητά από τους αρμόδιους φορείς η πρόεδρος των εργαζομένων στα Κέντρα Υγείας Μαγνησίας κ. Νέλλη Χονδρογιάννη. Σε ό,τι αφορά το πρόγραμμα υποβολής των γυναικών σε τεστ- ΠΑΠ η κ. Χονδρογιάννη τόνισε πως είναι κρίμα να υποβαθμίζεται η πρωτοβάθμια φροντίδα υγείας. Τόσα χρόνια τα προγράμματα για την πρόληψη γίνονταν από το μεράκι και τη διάθεση των εργαζομένων, μιας και δεν υπήρχε καμία στήριξη και καμία υποδομή. Ευελπιστούμε να βρεθεί λύση με το ζήτημα, για να μπορέσουν να συμμετέχουν και να εξεταστούν όσο περισσότερες γυναίκες γίνεται. Κι εμείς ευελπιστούμε να υπάρξει η στήριξη και στα Κέντρα Υγείας και σε όλες τις δομές υγείας.
Δ.Π
 
Κινητοποιήσεις ζητούν οι ακαδημαϊκοί
Να αποσυρθεί το νομοσχέδιο για την αλλαγή της τριτοβάθμιας εκπαίδευσης ζητά ο Σύλλογος Διδασκόντων του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας, μετά τη χθεσινή γενική τους συνέλευση. Καλούν τις πρυτανικές αρχές του Ιδρύματος να συγκαλέσει έκτακτη Σύγκλητο τις επόμενες ημέρες για να συζητήσει το θέμα και να παρθούν οι απαραίτητες αποφάσεις, ενώ προτείνει για ακόμη μία φορά την αναστολή λειτουργίας του Πανεπιστημίου τις ημέρες που το νομοσχέδιο θα συζητείται στην Βουλή. Τέλος καλούν τους συναδέλφους τους σε νέα συνέλευση με μοναδικό θέμα τον προγραμματισμό των απεργιακών κινητοποιήσεων στη διάρκεια της εξεταστικής περιόδου του Σεπτεμβρίου. Πολύ θερμά θα είναι τα πράγματα στην παιδεία όμως η απόφαση για απεργία στην εξεταστική περίοδο ίσως οξύνει τα πνεύματα.
Δ.Π
 

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου