ΠΑΡΑΠΟΛΙΤΙΚΑ

Ο ΤΑΧΥΔΡΟΜΟΣ χτυπάει πάντα … 2 φορές

ο-ταχυδρομοσ-χτυπάει-πάντα-2-φορές-432060

Συνεδρίαση στο… κόκκινο

Με το βαρίδι του ελλείμματος των 4 εκ. ευρώ συνεδρίασε χθες το Δημοτικό Συμβούλιο Σκιάθου με την παρουσία των ορκωτών λογιστών. Οι απόψεις πολλές, ενώ η ένταση για ακόμη μια φορά δεν έλειψε. Το θέμα είναι πού πήγαν τα λεφτά και γιατί δεν γίνονται οι απαραίτητες κινήσεις έτσι ώστε ο Δήμος να μπορέσει να ανακάμψει οικονομικά. Και το παράδοξο του θέματος είναι πως η Σκιάθος είναι ένα πλούσιο νησί, το οποίο συγκεντρώνει πληθώρα τουριστών από κάθε γωνιά του κόσμου και την ίδια στιγμή η πλούσια αυτή εικόνα του στο «πρόσωπο» του Δήμου δεν φαίνεται… Ο Δήμαρχος Νίκος Πλωμαρίτης λέει ότι προσπαθεί να τα συμμαζέψει. Άντε καλά μπάνια…

Δ.Π

Διαφορετικό χρώμα  
Διαφορετικό χρώμα δίνουν στην πόλη οι πολυάριθμοι ποδηλάτες που κάνουν αισθητή την παρουσία τους κάθε Πέμπτη βράδυ. Άνθρωποι κάθε ηλικίας μεταφέρουν με ιδιαίτερο κέφι και ζωντάνια το μήνυμα – αίτημα της ασφαλούς μετακίνησης σε δύο τροχούς. Οι συμμετέχοντες στην συγκεκριμένη πρωτοβουλία, κάνουν γνωστά τα αιτήματά τους στους άνωθεν κρατούντες και παράλληλα προτρέπουν την τοπική κοινωνία να ακολουθήσει τις ποδηλατικές διαδρομές στην πόλη, κάνοντας ένα διάλειμμα στα πεζά και τετριμμένα της καθημερινότητας. Σε εποχές οικονομικής κρίσης και έντονου στρες, το ποδήλατο είναι, ίσως, το πλέον πρόσφορο μέσο για την αποφόρτιση από το καθημερινό άγχος και κατά συνέπεια, πρέπει να ληφθούν σοβαρά υπόψη τα παραπάνω από την πλειοψηφία.
Γ. Υ.
 
Σύνοδος με ψηφίσματα…
Χωρίς την παρουσία της Υπουργού Παιδείας θα διεξαχθεί και σήμερα η συνεδρίαση της Συνόδου των Πρυτάνεων. Οι Πρυτάνεις δεν έχουν μπροστά τους κείμενο έτσι ώστε να δουν σε τι συμφωνούν και τι όχι και θα αρκεστούν σε ένα ψήφισμα το οποίο θα είναι αρνητικό. Αυτός είναι ο σκοπός της Συνόδου; Να συγκεντρώνονται οι Πρυτάνεις, να συζητούν και να εκδίδουν ένα αρνητικό ψήφισμα; Οι χιλιάδες ακαδημαϊκοί, εργαζόμενοι και φοιτητές ζητούν άμεση αντίδραση και όχι ένα χαρτί . Με δυο λόγια Σύνοδος για τα πανηγύρια!
Δ.Π
 
Πηγαίνουν Σύνοδο
Το Δ.Σ. της ΕΛΜΕ Μαγνησίας καλεί όλους τους εκπαιδευτικούς να βρεθούν στη Σύνοδο των Πρυτάνεων σήμερα στις 6.30 το απόγευμα, προκειμένου να συμπαρασταθούν στους συναδέλφους τους πανεπιστημιακούς. Μπορεί η Υπουργός να μην δέχτηκε να βρεθεί, όμως τα προβλήματα της εκπαίδευσης είναι εδώ και μάλιστα διογκώνονται μέρα με την ημέρα.
Δ.Π
 
Συγκέντρωση αντίδρασης
Στην Πλατεία Πανεπιστημίου στις 11 σήμερα το πρωί θα βρεθούν οι φοιτητές του Μετώπου Αγώνα Σπουδάστων, προκειμένου να ενημερώσουν την κοινωνία για τις ριζικές αλλαγές που προωθεί το Υπουργείο Παιδείας στην τριτοβάθμια εκπαίδευση, αλλαγές που επηρεάζουν όλους τους πολίτες. Οι φοιτητές δεν επέλεξαν να βρεθούν στο ξενοδοχείο που διεξάγεται η Σύνοδος των Πρυτάνεων στην Αγριά, αλλά στο κέντρο της πόλης, έτσι ώστε να πληροφορηθούν οι πολίτες τι μέλλει γενέσθαι στην παιδεία.
Δ.Π
 
Απαγορεύεται το θυμιατό;
Αγανακτισμένη αναγνώστρια που διαμένει στο κέντρο του Βόλου μάς διαμαρτυρήθηκε για τη συμπεριφορά της διαχειρίστριας της πολυκατοικίας στην οποία διαμένει. Η διαχειρίστρια ούτε λίγο ούτε πολύ απαγόρευσε το θυμιάτισμα μέσα στο σπίτι της αναγνώστριας! Στο ερώτημα της ενοίκου τι θα πρέπει να κάνει εκείνη, η οποία ενοχλείται από διάφορες μυρωδιές που αναδύονται από τον φωταγωγό, η διαχειρίστρια δεν είχε τι να απαντήσει. Μην τρελαθούμε κιόλας!
Δ.Π
 
Τα ποδήλατα της Νομαρχίας  
Mε αφορμή χθεσινό μας σχόλιο για την τύχη των πενήντα ποδηλάτων που είχαν αγοραστεί από την Νομαρχιακή Αρχή ο πρώην νομαρχιακός σύμβουλος και πρόεδρος του Αθλητικού Οργανισμού της ΝΑΜ Απόστολος Καναβός μας ενημέρωσε τα εξής:
«Αυτά τα ποδήλατα τα οποία ήταν 50 συνολικά είχαν αγοραστεί από την πρώην Νομαρχιακή Αυτοδιοίκηση Μαγνησίας μετά από σχετική απόφαση του Νομαρχιακού Συμβουλίου. Εδώ και τρία χρόνια τα ποδήλατα είχαν παραχωρηθεί στον ΑΟΝΑΜ για να τα διαχειρίζεται. Ο ΑΟΝΑΜ όσο καιρό τα διαχειριζόταν μάλιστα είχε προχωρήσει και σε έκδοση καρτών χρήσης σε όποιον το επιθυμούσε. Στο τέλος του 2010 με απόφασή του ξανά το Νομαρχιακό Συμβούλιο αποφάσισε να παραχωρήσει τα 8 ποδήλατα στο ΚΕΘΕΑ Πιλότος. Από τα 42 που έμεναν είχαν κλαπεί τα 4 και είχε δηλωθεί το γεγονός και στην Αστυνομία και τα υπόλοιπα 38 στην ίδια συνεδρίαση αποφασίστηκε να παραχωρηθούν στο νέο ενιαίο Δήμο Βόλου ενόψει της κατάργησης της Νομαρχιακής Αρχής. Τα ποδήλατα ωστόσο συνέχισαν να βρίσκονται στους κόμβους (σημεία της πόλης – καταστήματα στα οποία γίνεται η έκδοση των καρτών χρήσης όπως είναι τα Goodys). Με έγγραφό του ο ΑΟΝΑΜ πριν τις 31/12/2010 είχε μάλιστα ενημερώσει τους κόμβους για το τι είχε αποφασιστεί για τα ποδήλατα και τους είχε ζητήσει να τα λειτουργούν έως ότου τα πάρει ο Δήμος. Από 1/1 και πέρα η συγκεκριμένη διαδικασία λοιπόν αφορά στο Δήμο Βόλου και θα πρέπει αυτός να συνεδριάσει στο Δημοτικό του Συμβούλιο και να αποφασίσει αν αποδέχεται ή όχι την παραχώρηση της πρώην ΝΑΜ».
 
Σε τέσσερα σημεία
…Ο Δήμος Βόλου δεν έχει κανένα λόγο να μην αποδεχθεί τη δωρεά των 38 ποδηλάτων της πρώην ΝΑΜ, καθώς θέλει να προχωρήσει στη αγορά ποδηλάτων που θα χρησιμοποιούνται από τους πολίτες για τις μετακινήσεις τους στο κέντρο του Βόλου. Η πρώτη κρούση που έγινε από το Δήμο σε εταιρία για τη λειτουργία συστήματος χρήσης του ποδηλάτου στην πόλη ήταν παντελώς ασύμφορη, καθώς για τη λειτουργία του συστήματος για 100 ποδήλατα ζητήθηκε το απαγορευτικό για τα οικονομικά του Δήμου ποσό των 200.000 ευρώ. Σε κάθε περίπτωση ο Δήμος θέλει να εφαρμόσει πιλοτικά το σύστημα σε τέσσερα σημεία του Βόλου, σύμφωνα με όσα έχει δηλώσει ο αρμόδιος Αντιδήμαρχος Πολεοδομίας Νίκος Μόσχος.
 
Δεκαπέντε  λεπτά
Πάντως μιας και αναφερόμαστε στην πρώην Νομαρχιακή Αρχή ο πρώην Νομάρχης Απ. Παπατόλιας τις δύο τελευταίες μέρες βρέθηκε στο Δημαρχείο Βόλου. Την πρώτη μέρα επεδίωξε συνάντηση με το Δήμαρχο Βόλου, ενώ χθες είχε συνάντηση με την Αντιδήμαρχο Οικονομικών και πρώην στενή του συνεργάτη στη ΝΑΜ Νατάσσα Οικονόμου. Η δεύτερη συνάντηση κράτησε μόλις δεκαπέντε λεπτά. Προφανώς όταν οι άνθρωποι συνεννοούνται με τα μάτια, τα λόγια είναι περιττά …
 
Ακόμη χειρότερα
Εχει εντυπωσιάσει τους συναδέλφους της και τους πολιτικούς της προϊσταμένους εργαζόμενη με το πανάκριβο ρολόι της, αξίας πολλών χιλιάδων ευρώ, με το πολυτελές αυτοκίνητο που χρησιμοποιεί για τις μετακινήσεις της και τα τρία διαμερίσματα που έχει στην κατοχή της, αν και απασχολείται ως κατώτερο προσωπικό σε δημοτική επιχείρηση του Δήμου Βόλου. Δεν σηκώνει μύγα στο σπαθί της, λένε συνάδελφοί της.
Και εγώ αν είχα τα παραπάνω «προσόντα», αν είναι αλήθεια όσα μας μετέφεραν, και από πάνω ήμουν και μόνιμος, το ίδιο θα έκανα και ακόμη χειρότερα…
 
 Μήνυση
Πήγε να διευθετήσει θέμα με τα ένσημά του στα δικαστήρια ο Πρόεδρος του Δημοτικού Συμβουλίου Βόλου Απόστολος Φοινικόπουλος και του ζήτησαν να καταθέσει στο πλαίσιο προκαταρκτικής που γίνεται μετά από μήνυση που κατέθεσαν πολίτες κατά του Καλλιτεχνικού Οργανισμού για την παραχώρηση της αίθουσας του «Αχίλλειον» σε κομματική εκδήλωση του ΚΚΕ!!! 
Η μήνυση αποσκοπούσε τη διερεύνηση αν από την παραχώρηση της αίθουσας ο Δήμος επιβαρύνθηκε και με άλλα έξοδα (φως, ηχητικά κ.α.).
ΑΝΤ. ΤΣΕΛ
 
 
Μετωπική  
Για πρώτη φορά το ΕΚΒ επιτίθεται με τέτοια σκληρότητα στο ΠΑΜΕ. Φαίνεται ότι το «ποτήρι ξεχείλισε» καθώς οι απανωτές αιχμές κατά της πλειοψηφίας αποφασίστηκε πλέον να μη μένουν αναπάντητες. Γι’ αυτό και προκρίθηκε η κατά μέτωπον σύγκρουση με πρόσωπα και ονόματα, διότι όπως υπογράμμιζαν χθες μέλη της πλειοψηφίας «δεν είναι δυνατόν να πλειοδοτούν ορισμένοι σε αγωνιστικότητα χωρίς να έχουν χάσει ένα μεροκάματο το τελευταίο διάστημα» και φωτογράφιζαν ευθέως το συνδικαλιστή του ΠΑΜΕ Γ. Ρούσσα, που ενώ έχει συνταξιοδοτηθεί παραμένει στην θέση του στο ΕΚΒ… όταν άλλοι συνάδελφοί του από άλλες παρατάξεις με το που καταθέτουν τα χαρτιά σύνταξης αποχωρούν κιόλας, δίνοντας τη σκυτάλη σε νεότερους…
Β.Κ
 
Γκρίνιες
Μεγάλες μουρμούρες στο τοπικό ΠΑΣΟΚ προκαλεί το γεγονός ότι ενώ δημιουργήθηκε μείζον θέμα που έφτασε μέχρι τη Βουλή στην κόντρα κυβέρνησης – ΣΥΡΙΖΑ δεν συγκλήθηκε η Νομαρχιακή Επιτροπή του ΠΑΣΟΚ και επιλέχτηκε να εκδοθεί ανακοίνωση που υπογράφεται από τον Γραμματέα του κόμματος. «Η Νομαρχιακή Επιτροπή δεν είναι μονοπρόσωπο όργανο και ούτε κανένας είναι εξουσιοδοτημένος να λειτουργεί για λογαριασμό όλων» επισημαίνονταν χθες από τουλάχιστον τρία μέλη της Νομαρχιακής, που υπογράμμιζαν ότι σε τόσο σοβαρά ζητήματα που άπτονται της πολιτικής στρατηγικής που θα πρέπει να ακολουθήσει το κυβερνών κόμμα θα πρέπει να συγκαλούνται τα κομματικά όργανα για να τοποθετούνται τα μέλη και οι αποφάσεις να είναι συλλογικές. Άρχισαν τα καρφιά…;
Β.Κ
 
Μέσω mail
«Ροδούλα, προσπαθούν να χτυπήσουν πάντα τους δυνατούς και επειδή είσαι παλληκάρι δεν θα πτοηθείς από αυτό που κάνουν ανθρωπάκια με κουκούλες που δεν έχουν το θάρρος να εμφανιστούν με το πρόσωπό τους απέναντί σου και να θέσουν τα προβλήματά τους. Εάν η κοινωνία μας δώσει άφεση σε αυτούς τότε έχουμε τελειώσει. Η βία… δεν έφερε ποτέ αποτελέσματα, πόσο μάλλον όταν είναι υποκινούμενη από άλλα κέντρα. Το δικό σου γραφείο ήταν και είναι πάντα ανοιχτό στους πολίτες που ειρηνικά θέλουν να συζητήσουν, ακόμη και να διαμαρτυρηθούν. Οι υποδείξεις ορισμένων που νομίζουν ότι διεκδικούν για λογαριασμό τους μόνο τη δημοκρατικότητα… θα πέσουν στο κενό διότι δεν αποτελούν προϊόν δικής τους σκέψης αλλά καθοδηγούμενες κραυγές από όσους κρύβονται πίσω από αυτούς γιατί δεν έχουν το θάρρος να βγούνε στο φως να υποστηρίξουν οι ίδιοι την άποψή τους. Σε κάθε περίπτωση, τις αποφάσεις και τις πολιτικές επιλογές μας τις κρίνει μόνο ο λαός και όχι οι μειοψηφίες… που κάνουν ακριβώς αυτό το οποίο υποτίθεται καταγγέλλουν ως αντιδημοκρατικό.» Ήταν το πρώτο μήνυμα που πήρε στο mail της τα ξημερώματα και μετά τα όσα διαδραματίστηκαν έξω από το πολιτικό της γραφείο, η Αντιπρόεδρος της Βουλής, όπως έλεγαν χθες οι συνεργάτες της και πραγματικά τη συγκίνησε γιατί προέρχεται από άνθρωπο που γνωρίζει από κοντά και διαχρονικά την πορεία της.
Ν.Τ
 
Σοβαρά ερώτημα
Από διάφορες πηγές αναφέρεται ότι ο τρόπος ταφής των απορριμμάτων στον ΧΥΤΑ Βόλου δεν είναι ο προβλεπόμενος από το νόμο. Επειδή το ζήτημα έχει σοβαρές περιβαλλοντικές προεκτάσεις, ρωτάμε τον πρόεδρο του ΣΥΔΙΣΑ κ. Λεωνίδα Αναστασίου, αν έχουν βάση οι συγκεκριμένες πληροφορίες. Παράβλεψη των προβλέψεων του νόμου σε τέτοια ζητήματα δύναται να οδηγήσει σε μη αναστρέψιμες επιπτώσεις. Αναμένουμε απαντήσεις…
«Τ»
 
Στον απόηχο μιας ανακοίνωσης
Αν η γνωστή ανακοίνωση του ΣΥΡΙΖΑ δεν ανέφερε τα ονόματα των δύο βουλευτών και έκανε λόγο απλά για τους δύο κυβερνητικούς βουλευτές του ΠΑΣΟΚ στη Μαγνησία -όπως συνήθως- θα ήταν λιγότερο σκληρή; Ας μην υποκρινόμαστε. Το ύφος της ανακοίνωσης ενοχλεί και όχι η… ονοματολογία.
Ο κρυπτογράφος
 
Το πλέγμα
Με το φοβικό πλέγμα που στήνεται με πάσα επιμέλεια επιδιώκεται να δημιουργηθούν οι προϋποθέσεις αρχικά παγίωσης της ήδη δυσμενέστατης για μας κατάστασης και μετά χειροτερέματος της θέσης μας.
Φ.Τ.
 
Χωρίς ελαφρυντικά
Το μόνο ελαφρυντικό το οποίο θα μπορούσαμε να βρούμε για όσους υπερψήφισαν το μεσοπρόθεσμο πρόγραμμα προέρχεται από την αδυναμία τους να κατανοήσουν τι ακριβώς ψήφιζαν, μια αδυναμία που κατά τη γνώμη μας δεν υπάρχει.
Φ.Τ.
 
Μια εξήγηση
Δεν είναι ανεξήγητο που χτες στα ραδιόφωνα τα περισσότερα σκάγια των ακροατών έπαιρναν τη Ροδούλα και τα λιγότερα τον Καρτάλη. Η Ροδούλα είναι ο άνθρωπος της διπλανής πόρτας, ο δικός τους άνθρωπος, που νιώθουν πως τους εγκατέλειψε. Κι αυτό πονάει πολύ. Ο Καρτάλης τι είναι; Ένας ξένος…
Φ.Τ.
 
Αλλοθι
Οταν δαιμονοποιείται η πολιτική κριτική, τότε είναι σίγουρο πως κάποιοι βγήκαν στην αγορά αναζητώντας άλλοθι.
Φ.Τ.
 
Δαιμονοποίηση
Από τον καιρό που υφίσταται κοινοβουλευτικό πολίτευμα, δεν υπάρχει μεγαλύτερο ολίσθημα για τη δημοκρατία από τη δαιμονοποίηση της ελεύθερης έκφρασης πολιτικής κριτικής.
Φ.Τ.
 
 

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου