ΠΑΡΑΠΟΛΙΤΙΚΑ

Ο ΤΑΧΥΔΡΟΜΟΣ χτυπάει πάντα … 2 φορές

ο-ταχυδρομοσ-χτυπάει-πάντα-2-φορές-432593

Υποδοχή… μετά διαμαρτυρίας  

Ετοιμοι να βρεθούν αντιμέτωποι με την Υπουργό Παιδείας κ. Άννα Διαμαντοπούλου είναι οι φοιτητές του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας και όχι μόνο. Ακαδημαϊκοί, βοηθητικό προσωπικό, εργαζόμενοι δηλώνουν πως θα μεταβούν στην Αγριά για να μιλήσουν στην Υπουργό και να της μεταφέρουν τα αιτήματά τους. Σύμφωνα με πληροφορίες η αστυνομική παρουσία θα είναι έντονη, καθώς η φοιτητική κοινότητα έχει ήδη εκφράσει δημόσια την επιθυμία της να διαμαρτυρηθεί.

Δ.Π

Ψηφιακή τεχνολογία…    
Το ενδιαφέρον των ημεδαπών αλλά και των αλλοδαπών επισκεπτών του Αρχαιολογικού Μουσείου Βόλου προσελκύει το ψηφιακό σύστημα ξενάγησης που εγκαινιάστηκε πρόσφατα. Οι επισκέπτες κάθε ηλικίας έχουν πλέον την ευκαιρία να περιηγούνται νοερά στις αίθουσες και τα ευρήματα που κοσμούν τις προθήκες του Μουσείου, τη βοηθεία οθονών αφής και υπολογιστών. Το πρωτοποριακό πρόγραμμα που τέθηκε πρόσφατα σε λειτουργία δημιουργεί πρόσφορο πεδίο για ακόμη περισσότερες εκπαιδευτικές επισκέψεις και δράσεις, με προφανή οφέλη για όσους αναζητούν βιωματικούς τρόπους προσέγγισης των αρχαιολογικών θησαυρών της περιοχής μας.
Γ.Υ.
 
 Μία ώρα  ήταν αρκετή   
 Σε πολύ καλό κλίμα έγινε η χθεσινή σύσκεψη στο λιμάνι του Βόλου μεταξύ της διοίκησης του ΟΛΒ και του Δήμου Βόλου. Η συνάντηση διήρκεσε μία ώρα, που όπως φάνηκε ήταν αρκετή για να δοθούν εκατέρωθεν διευκρινίσεις για θέματα αμοιβαίου ενδιαφέροντος…
 
Κάποιοι είχαν λόξυγκα
…Οι δύο πλευρές συμφώνησαν ότι προτεραιότητα έχουν να γίνουν οι εργασίες στην προβλήτα 3 για να μεταφερθούν εκεί τα χύδην φορτία. Δεν ξέρω αν εκείνη την ώρα κάποιοι άλλοι είχαν λόξυγκα. Σε κάθε περίπτωση ωστόσο ένα είναι βέβαιο. Ότι μετά από πολυετή αναμονή για τη Μελέτη Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων, το θέμα ακόμη δεν έχει κλείσει και ο αγώνας δρόμου πρέπει να συνεχιστεί…
 
Ηρεμα
…Σαφώς πιο ήρεμα ήταν χθες τα πράγματα στη δεύτερη επίσκεψη των Αγανακτισμένων στο Δημαρχείο Βόλου. Ούτε τόσος κόσμος όπως την πρώτη φορά ούτε ακραίες συμπεριφορές από κάποιους θερμοκέφαλους που βρήκαν ευκαιρία να προβοκάρουν τη συντριπτική πλειονότητα του κόσμου που έχει ξεχυθεί στους δρόμους και στις πλατείες. Πάντως κακά τα ψέματα τα βλέμματα όλων είναι στραμμένα στην Αθήνα.
 
Από όλους τους χώρους
Κάτι ακόμα από τη χθεσινή επίσκεψη των «Αγανακτισμένων» στο Δημαρχείο του Βόλου και επειδή πολύς ντόρος γίνεται για την παρουσία στελεχών του ΣΥΡΙΖΑ. Κάτι φυσικά που δεν είναι σωστό. Ευτυχώς που ο Βόλος είναι μικρός και όλοι γνωριζόμαστε μεταξύ μας, καθώς στις συγκεντρώσεις συμμετέχουν ακόμη και στελέχη της τοπικής Ν.Δ. ή ψηφοφόροι του ΛΑΟΣ. Βλέπετε το στομάχι που διαμαρτύρεται δεν γνωρίζει από παραμορφωτικούς φακούς στις αποχρώσεις του μπλε ή του πράσινου…
 
Αριστερά  «καρφιά»
 Τσίγκλησε τον ειδικό γραμματέα του Δημάρχου Βόλου και πάλαι ποτέ, προ 20ετίας, γραμματέα της Ν.Ε. του ΚΚΕ Σωτήρη Κυριάκο, μόλις τον είδε να κυκλοφορεί ανάμεσα στους «Αγανακτισμένους» ο πρώην γραμματέας του ΣΥΝ Μαγνησίας Κ. Δελημήτρος.
Κ.Δ.: Ούτε μία κόκα κόλα δεν μας έδωσε ο Σκοτινιώτης;
Σ.Κ.: Εσείς τις παίρνετε μόνοι σας, εννοώντας την πρώτη φορά όπου κάποιος «ανεγκέφαλος» από αυτούς που εισέβαλαν στο γραφείο του Δημάρχου πήγε στο ψυγείο και πήρε εν είδει λάφυρου ένα δέμα με χυμούς…
ΑΝΤ. ΤΣΕΛ.
 
Γροθιά στο στομάχι  
Με μία ιδιαίτερα σκληρή επιστολή η κόρη του Μάνου Λοΐζου, Μυρσίνη, επιτίθεται δριμύτατα στην κυβέρνηση και τον Γ. Παπανδρέου και ζητά την απαγόρευση της  χρήσης του γνωστού και δημοφιλούς τραγουδιού του πατέρα της, «Καλημέρα Ήλιε», στις συγκεντρώσεις του ΠΑΣΟΚ. «Είστε υπεύθυνοι για την πιο βαθιά, πνευματική, αξιακή, ηθική και πολιτισμική καταχνιά που θα μπορούσε να έχει ποτέ αυτός ο τόπος. Ως εκ τούτου σάς απαγορεύω ρητά και κατηγορηματικά να χρησιμοποιείτε έργο ή μέρος του έργου του Μάνου Λοΐζου σε οποιαδήποτε κομματική σας εκδήλωση ή δραστηριότητα. Βέβαια ίσως να απαντήσετε ότι το έργο του Μάνου Λοΐζου ανήκει στον Λαό. Γι’ αυτόν ακριβώς τον λόγο όμως και η συγκεκριμένη πράξη εκ μέρους μου. Επειδή όπως αποδείχτηκε δεν είστε, και ούτε ήσασταν ποτέ μέρος αυτού του Λαού, και δεν έχετε πλέον κανένα δικαίωμα και καμία νομιμοποίηση να συνεχίζετε να τον εξαπατάτε». Αυτό και εάν είναι γροθιά στο στομάχι… για τους πράσινους.
Β.Κ
 
Πανηγυράκια…
Εδώ και μήνες το αναπηρικό κίνημα ξεκίνησε να δίνει μάχες με νύχια και με δόντια για να παραμείνουν ανοιχτές οι δομές στήριξης των ατόμων με αναπηρίες και των οικογενειών τους. Θεωρούμε ότι είναι ευκαιρία να αναλογιστεί πλέον η κυβέρνηση τις ευθύνες της και το πραγματικό διακύβευμα. Το κόστος μόνοSpecial Olympics ισούται περίπου με τη μείωση της συνολικής χρηματοδότησης των φορέων ανοιχτής και κλειστής περίθαλψης ΑΜΕΑ για τη χρονιά 2010-11. Εάν δεν ληφθούν μέτρα έστω και τώρα οι περισσότεροι υποστηρικτικοί φορείς κινδυνεύουν με λουκέτο, με άμεση συνέπεια τα άτομα με αναπηρία να βρεθούν εκτός εκπαίδευσης και οι εργαζόμενοι σε αυτά να βρεθούν στην ανεργία. Ας γίνει γνωστό ότι οι επιχορηγήσεις όλων των φορέων μειώθηκαν δραστικά το έτος 2010, ενώ δεν έχει δοθεί ούτε ένα ευρώ το 2011 σε κανένα φορέα. Την ώρα που η πολιτεία χρηματοδοτεί μια φιέστα που προβάλλει το άτομο με αναπηρία ως αντικείμενο ελέους, το ΙΚΑ μειώνει στο μισό την δημόσια συμμετοχή στην αγορά τεχνιτών βοηθημάτων που αποτελεί όρο επιβίωσης για χιλιάδες ανθρώπους με αναπηρία». Αυτά και άλλα πολλά σημαντικά περιλαμβάνονται σε επιστολή του Συλλόγου Γονέων ΑΜΕΑ Μαγνησίας με αφορμή διάφορα σχόλια  και, εάν μη τι άλλο, θα πρέπει τουλάχιστον την κυβέρνηση να την «ξυπνήσει», διότι δεν είναι δυνατόν να χρηματοδοτεί τέτοια πανηγύρια και από την άλλη να κόβει μισθούς και συντάξεις. Και εξίσου σημαντικό…  ακύρωσε τους Μεσογειακούς Αγώνες του 2013 για λόγους κόστους. Ένας ακόμη εμπαιγμός. για την τελετή έναρξης των 
Β.Κ
 
Τέτοια σπουδή;
Προφανώς στο Δήμο Ρήγα Φεραίου τα έχουν λύσει όλα τα άλλα προβλήματα και ασχολούνται τώρα και με προγράμματα πρόληψης του Κέντρου Υγείας Βελεστίνου. Αλλιώς δεν εξηγείται -όπως πληροφορείται η στήλη- η εμμονή της Δημοτικής Αρχής να συνδράμει στην υλοποίηση του προγράμματος ανά δημοτικό διαμέρισμα, έχοντας όμως την απαίτηση να υποδείξει και τους υπευθύνους… που θα κάνουν την ενημέρωση. Το θέμα έχει ουρά… αλλά ελπίζουμε ότι θα επικρατήσει η σύνεση και δεν θα χρειαστεί να επανέλθουμε με πρόσωπα και ονόματα. Υπάρχουν άλλωστε πράγματα πιο σημαντικά που πρέπει να δρομολογηθούν.
Β.Κ
 
Τον πρώτο λόγο
Απόλυτο δίκιο έδωσε στους περιοίκους ο Αντιδήμαρχος Μπ. Τσαμπάζης για τα παράπονα που εξέφρασαν με αφορμή την εικόνα που επικρατεί παράλληλα με τον Ξηριά στο ύψος του Αλιβερίου με τις παράνομες παράγκες των αθιγγάνων. Ο ίδιος μάλιστα από το συγκεκριμένο σημείο προανήγγειλε ότι θα γίνουν παρεμβάσεις προκειμένου να διορθωθεί η κατάσταση που έχει πλέον ξεφύγει… με αποτέλεσμα οι κάτοικοι της περιοχής να δεινοπαθούν κυριολεκτικά. Καιρός να σταματήσει η αυθαιρεσία και ο Δήμος έχει πλέον τον πρώτο λόγο.
Β.Κ
  
Ευρηματικότητα στα επιδόματα  

Μπορεί οι δημόσιοι υπάλληλοι κυριολεκτικά να «πετσοκόβονται» για μία ακόμη φορά με το Μεσοπρόθεσμο και να βλέπουν τις αποδοχές τους να μειώνονται κατακόρυφα, υπάρχουν όμως κάποιες περιπτώσεις που «βγάζουν μάτια» με τα μισθολογικά προνόμια που είχαν (και έχουν ακόμη) εξασφαλίσει ορισμένοι προνομιούχοι.

Διαβάστε ειδικά επιδόματα που εισπράττουν ορισμένοι και θα καταλάβετε:
Επίδομα προθέρμανσης αυτοκινήτου (ΟΤΕ) 690/μήνα, δικαιούχοι 420 άτομα.
Επίδομα πλυσίματος χεριών (ΟΣΕ) 420/μήνα, 1.987 άτομα. Επίδομα προπέλας (Λιμενικό) 840/μήνα, 653 άτομα. Επίδομα κεραίας (ΗΣΑΠ) 1.120/μήνα, 329 άτομα. Μεταφοράς φακέλου (Δημόσιο) 290/μήνα, 6.800 άτομα. Επίδομα παραλαβής – παράδοσης λεωφορείων 450/μήνα, 1.100 άτομα. Επίδομα έγκαιρης προσέλευσης (ΕΘΕΛ) 310/μήνα, 1.790 άτομα. Επίδομα αποτελεσματικότερης διεκπεραίωσης υποθέσεων (Υπουργείο Δικαιοσύνης) 595/μήνα, άγνωστος αριθμός υπαλλήλων. Επίδομα Φαξ (ΔΕΗ) 870/μήνα, 657 άτομα. Ετήσιο επίδομα χρήσης του κυλικείου, παρότι η χρήση των εστιατορίων των εγκαταστάσεων είναι δωρεάν (Όμιλος Ελληνικών Πετρελαίων) 120/μήνα για όλο το προσωπικό.
Και για να μην τους αδικούμε, να προσθέσουμε ότι οι τραπεζοϋπάλληλοι παίρνουν από το 1993 και… επίδομα καυσοξύλων!
Μ.Μ.
 
Συγκυβέρνηση  
Μετά τον ορισμό του Αργύρη Κοπάνα μεταξύ των άλλων και ως θεματικού Αντιπεριφερειάρχη Αγροτικής Ανάπτυξης επιτυγχάνεται σε ένα βαθμό η πολυπόθητη συγκυβέρνηση. Υπηρεσιακά υπεύθυνος για την αγροτική πολιτική θα είναι ο Γραμματέας της Ν.Ε. του ΠΑΣΟΚ Γιώργος Φώτης, που εργάζεται στη διεύθυνση αγροτικής ανάπτυξης της πρώην Νομαρχίας και σημερινής Αντιπεριφέρειας Μαγνησίας. Έτσι ο Γιώργος Φώτης θα ετοιμάζει τις εισηγήσεις και ο Αργύρης Κοπάνας θα τις υλοποιεί! Στο άκουσμα της… σύνθεσης ευτυχισμένοι αγρότες από το εσωτερικό της Θεσσαλίας κατέκλυσαν την παραλία του Βόλου και τα καφέ στο… Βολωνάκι!
Ο κρυπτογράφος 
 
Πλην Λακεδαιμονίων
Σχεδόν όλοι χτες παρόντες στην παλλαϊκή διαμαρτυρία κατά του ξεπουλήματος της χώρας και της συντριβής του λαού. Πλην Λακεδαιμονίων.
Απών: Αντιπεριφερειάρχης Μαγνησίας Δ. Αλεξόπουλος
Απών: Δήμαρχος Βόλου Π. Σκοτινιώτης.
Φ.Τ.
 
Ούτε μια λέξη
Είναι ανέφικτο να μας πείσουν ότι τα διάφορα σημαντικά που εκτελούσαν χτες ο κ. Σκοτινιώτης και ο κ. Αλεξόπουλος, μπορούσαν να αφορούν στο καλό του λαού περισσότερο από ό,τι η φυσική τους παρουσία στο πλευρό των πολιτών που διαδήλωναν.
Μα ακόμα μεγαλύτερη θλίψη γεννά το γεγονός ότι δεν βρήκαν ούτε μια λέξη συμπαθείας να πουν υπέρ του καθολικώς διαμαρτυρομένου λαού.
Φ.Τ.
 
Φτηνή προβοκάτσια
Κι ενώ στο Βόλο περιφρουρήθηκαν οι διαδηλώσεις, στην πρώτη γραμμή της μάχης, στο Σύνταγμα, πάλι ανέλαβαν δράση οι προβοκάτορες.
Πλην όμως τώρα πια τους έχουν μάθει όλοι. Δεν πτοείται ο λαός από κάτι τέτοια.
Φ.Τ.
 
Ενωμένοι
Υπό τις παρούσες συνθήκες είναι αδιανόητο πλέον να διασπάται ο βολιώτικος λαός σε τρία ή τέσσερα σημεία. Το διακύβευμα είναι πολύ μεγάλο για να μην εμφανίζεται, σήμερα τουλάχιστον, ενωμένος στις διαδηλώσεις κατά του μεσοπρόθεσμου.
Φ.Τ.
 
 

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου