ΠΑΡΑΠΟΛΙΤΙΚΑ

Ο ΤΑΧΥΔΡΟΜΟΣ χτυπάει πάντα … 2 φορές

ο-ταχυδρομοσ-χτυπάει-πάντα-2-φορές-432937

«Ικανοποίηση για τα αντιπλημμυρικά»  

Δεν κρύβει την ικανοποίησή του ο Απόστολος Παπατόλιας για το γεγονός ότι ξεκινούν τα έργα αντιπλημμυρικής θωράκισης του Ξηριά, που αποτελούσαν τη μεγάλη προτεραιότητα αλλά και το καύχημα της τελευταίας Νομαρχιακής Αρχής. «Αφιερώσαμε απίστευτο χρόνο και κόπο για να γίνει πραγματικότητα αυτό το έργο, ξεπερνώντας γραφειοκρατικά εμπόδια, διοικητικές δυσκολίες, αλλά και τις αντιρρήσεις γειτονικών νομών που έκριναν ότι ήταν υπερβολικό το ποσό που εξασφάλισε η Μαγνησία. Όπως συνέβη και με το αεροδρόμιο της Αγχιάλου, οι κόποι μας έπιασαν τελικά τόπο, αφού το αποτέλεσμα δικαιώνει όλους όσοι πιστέψαμε ότι η προστασία της ζωής και του πολίτη δεν έπαιρνε άλλη αναβολή». Τέλος, ο πρώην Νομάρχης σχολίασε θετικά τις ευμενείς αναφορές του τωρινού Περιφερειάρχη στις προσπάθειες της τελευταίας Νομαρχιακής αρχής, δηλώνοντας ότι «τα έργα που βελτιώνουν την καθημερινότητα του πολίτη πρέπει να χαρακτηρίζονται από τη συνέχεια της διοικητικής δράσης και να σηματοδοτούν την πολιτική ενότητα και ομοψυχία των τοπικών φορέων».

Ν.Τ

Τέχνη και παράδοση 
Ενδιαφέρον σεμινάριο θα πραγματοποιηθεί αύριο και την Τετάρτη στο χώρο του Δημοτικού ΙΕΚ Βόλου, προς όφελος γονέων, εκπαιδευτικών και όσων ενδιαφέρονται να εμβαθύνουν στην παράδοση και τις τέχνες. Το ΚΠΕ Μακρινίτσας διοργανώνει την συγκεκριμένη δραστηριότητα, υπενθυμίζοντας σε όλους τη διαχρονική σημασία της
Τέχνης. Η πρόσκληση των διοργανωτών, φιλοδοξεί να προσφέρει νέες δημιουργικές προτάσεις σε εποχές έντονου προβληματισμού, υπογραμμίζοντας ταυτόχρονα,  ότι είναι πολύ σημαντική η ενασχόληση με δράσεις και πρωτοβουλίες που διευρύνουν το πνεύμα και την σκέψη.
Γ.Υ.
 
Σύγχυση  
Σε ατμόσφαιρα σύγχυσης, όπως μαθαίνω, κινούνται οι περισσότεροι βουλευτές  της ΚΟ του ΠαΣοΚ. Από τη μία οι εύλογες αντιδράσεις και η δυσφορία των πολιτών που  κλιμακώνεται  και από την άλλη ακόμη ένα χοντρό δίλημμα  της κυβέρνησης να αιωρείται πάνω από τα κεφάλια τους, εν όψει της ψηφοφορίας για το μεσοπρόθεσμο και τον πρώτο εφαρμοστικό νόμο.
Έπειτα και από τη δημοσιοποίηση τής εξαιρετικά δυσμενούς εκδοχής του πακέτου μέτρων από τον νέο υπουργό Οικονομικών και αντιπρόεδρο της κυβέρνησης κ. Ευ. Βενιζέλο, το κλίμα μεταξύ των βουλευτών του ΠαΣοΚ είναι εκρηκτικό. Δύσκολοι καιροί για βουλευτές, αν και όπως λένε και οι ίδιοι στη δημοκρατία δεν υπάρχουν αδιέξοδα… Ο καθείς θα πρέπει να πάρει τις αποφάσεις του.
Β.Κ
 
Σιγουριά;
«Είμαι βέβαιος για την κρίση των βουλευτών» απάντησε προχθές ο πρωθυπουργός  από τις Βρυξέλλες  λέγοντας ουσιαστικά ότι έπειτα από τη συμφωνία με τους άλλους ηγέτες της ευρωζώνης, όλα εξαρτώνται από την ψήφιση του μεσοπρόθεσμου στο ελληνικό κοινοβούλιο. Θα κυριαρχήσει όπως είπε «η ωριμότητα ώστε να μπορέσουμε να συνεχίσουμε το έργο μας». Το μήνυμα εστάλη… αν και μέχρι να καταμετρηθούν τα κουκιά… κανείς δεν ξέρει.
Β.Κ
 
Αρτος  και θεάματα
 Αρτος και θεάματα. Και τα δύο λειψά μετά και την μπόχα των τελευταίων ημερών. Εκείνο που πονάει περισσότερο; Ότι στους εμπλεκόμενους δεν είναι μόνον οι «αλεξιπτωτιστές» της πόλης με το προδιαγεγραμμένο τέλος τους, αλλά οι άνθρωποι της διπλανής πόρτας. Αυτό είναι το χειρότερο. Για τους ίδιους, για τον τόπο μας και για τη χώρα…
 
Οπως στο Χρηματιστήριο
…Ναι, ναι, όπως τότε στο Χρηματιστήριο στα τέλη της δεκαετίας του ΄90. Δέκα – δώδεκα χρόνια μετά τίποτα δεν φαίνεται να άλλαξε στο Βόλο και στην Ελλάδα. Μόνον κάποιοι όροι άλλαξαν. Τα limit up και τα limit down αντικαταστάθηκαν απλά από το διπλό ημίχρονο, άσσο τελικό…
 
 Το παράνομο
…Επί τη ευκαιρία κάτι άσχετο. Υπάρχουν καφέ στο Βόλο που δέχονται παράνομο Στοίχημα; Τι είναι αυτά που λέτε καλέ;…
 
Τα σχολεία
…Και όσο θυμάμαι ότι η ΠΑΕ πήγαινε στα σχολεία και μοίραζε δωρεάν εισιτήρια στους μαθητές μιλώντας για τα αθλητικά ιδεώδη και την ευγενή άμιλλα, σε πιάνει αναγούλα για την απύθμενη υποκρισία ορισμένων που δεν έχουν ιερό και όσιο ούτε μπροστά σε μικρά παιδιά…
 
Διαφορές που …φωνάζουν
Είκοσι λεπτά του ευρώ διαφορά στο ίδιο βασικό είδος διατροφής, όπως είναι το γάλα, ανάμεσα σε δύο γνωστές αλυσίδες τροφίμων στο Βόλο. Και μετά ρωτάμε πώς μας αλυσόδεσαν πισθάγκωνα στο Μνημόνιο;
 
Αγορά και ξένοι
Λίγο μετά τις δέκα χθες το πρωί οι ξένοι τουρίστες που έφτασαν μία ώρα νωρίτερα στο λιμάνι με το κρουαζιερόπλοιο, πήραν τα ποδήλατα από το πλοίο και έκαναν την καθιερωμένη τους βόλτα στην πόλη. Τα περισσότερα μαγαζιά στο κέντρο ήταν ακόμη κλειστά, ενδεικτικό ίσως και αυτό του κλίματος παραίτησης των περισσότερων. Δεν πιστεύουν πλέον ούτε στον τουρισμό, ούτε στους πολιτικούς, ούτε σε τίποτα…
ΑΝΤ. ΤΣΕΛ
 
Εχουν «πόθεν έσχες»;      
Πολλά ακούγονται και πολλά θα ακούσουμε ακόμη για αυτή την ιστορία με τα στημένα ματς πρωταθλήματος. Οι περισσότεροι επικαλούνται το γνωστό «όλοι είναι αθώοι μέχρι να αποδειχθεί η ενοχή τους». Σωστό, αρκεί από τη μια να έχει την ίδια άποψη και η Αθλητική Δικαιοσύνη που δρα ανεξάρτητα της Ποινικής και από την άλλη να έχουν «πόθεν έσχες» τα 550 εκατομμύρια ευρώ που βρέθηκαν σε λογαριασμό κατηγορουμένου για το κύκλωμα.
Μ.Μ.
Τώρα θέλουν ντιμπέιτ
Ανασχεδιάζουν την «τακτική των 100 ημερών» που είχαν κάνει στο ΠΑΣΟΚ. Πρώτον, διότι δεν βγήκε ο επικοινωνιακός εντυπωσιασμός που υπολόγιζαν με την προώθηση του Βενιζέλου στο υπουργείο Οικονομικών και στην Αντιπροεδρία. Το φιάσκο με τις αποδείξεις και τα σκληρότερα φορολογικά μέτρα χάλασαν την εικόνα. Δεύτερον, η δημοσκοπική ανάκαμψη που περίμεναν δεν έρχεται και όλα τα γκάλοπ δείχνουν παγίωση ανατροπής του πολιτικού σκηνικού. Τρίτον, η εικόνα ενότητας με την ψήφο εμπιστοσύνης απειλείται από ενδεχόμενες διαρροές στην ψήφιση του Μεσοπρόθεσμου. Τέταρτο, δεν βγήκε δυνατά η εξασφάλιση της 5ης δόσης. Πέμπτο, ο σχεδιασμός για το δημοψήφισμα των αλλαγών στο Σύνταγμα ξεσηκώνει την αντιπολίτευση. Έκτον, οι εκλογές που σχεδίαζαν για το φθινόπωρο, αν όλα τα παραπάνω πήγαιναν καλά, μπορεί να φέρουν αντίθετα αποτελέσματα πλέον.
Ελλείψει άλλων δυνατοτήτων για τροποποιήσεις στην οικονομική πολιτική, το εναλλακτικό επικοινωνιακό σενάριο είναι να προκληθεί ο Αντ. Σαμαράς σε τηλεοπτική αντιπαράθεση με τον πρωθυπουργό. Αν το δεχθεί όμως;
Μ.Μ.
 
Ακόμα ψάχνουν για ευθύνες
Εκεί στο Νότιο Πήλιο έχουν φαγωθεί με το τι κάνει ο ένας και ο άλλος. Η Δημοτική Αρχή τόσους μήνες μετά τον Καλλικράτη ακόμα ασχολείται με το τι βρήκε από τους πρώην Δημάρχους και οι πρώην Δήμαρχοι που είναι αυτή τη στιγμή δημοτικοί σύμβουλοι φαγώνονται ότι όλα αυτά είναι προφάσεις για την απουσία έργου. Αντί να βοηθάνε ο ένας τον άλλο και να χρησιμοποιούν αμφότεροι την εμπειρία τους έχουν επιδοθεί σε έναν αγώνα αλληλοαπόδοσης ευθυνών για την κατάσταση στην οποία είναι ο Δήμος. Το αποτέλεσμα από όλη αυτή την κατάσταση βέβαια θα το δούμε με τη λήξη της θητείας της παρούσας Δημοτικής Αρχής, αλλά τις περισσότερες φορές τα μεγάλα και πολλά λόγια αλλά και οι κοκορομαχίες – και αυτό ισχύει εκατέρωθεν – δεν έχουν και αποτέλεσμα… Και αθόρυβα μπορούν να γίνουν αρκετά πράγματα!
Α.Φ.
  
Απιαστες οι ζωοτροφές   
Πλησιάζει ο καιρός που οι κτηνοτρόφοι δεν θα μπορούν να αγοράσουν ζωοτροφές σύμφωνα με όσα αναφέρει σε επιστολή στο Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων η Ομοσπονδία Κτηνοτροφικών Συλλόγων και κτηνοτρόφων περιφέρειας Θεσσαλίας. Όπως αναφέρουν οι κτηνοτρόφοι τα τελευταία χρόνια η ραγδαία αύξηση της τιμής των ζωοτροφών έχει επηρεάσει σημαντικά τη βιωσιμότητα του κτηνοτροφικού κλάδου. Φέτος μάλιστα φοβούνται ακόμα χειρότερες μέρες αν αναλογιστεί κανείς ότι η τιμή στο κριθάρι ξεπέρασε τα 30 λεπτά, ενώ η αντίστοιχη περσινή ήταν   13-14 λεπτά δηλ. αύξηση δύο φορές πάνω, τιμή απαγορευτική για τους κτηνοτρόφους από τη στιγμή που οι τιμές στο δικό τους κλάδο είναι στάσιμες ή σημειώνουν καθοδική πορεία.
Α.Φ.
   
Αγαπημένο θέμα
Οι Βολιώτες, τουλάχιστον οι περισσότεροι, για λίγες μέρες ξέχασαν την οικονομική κρίση. Όπου και αν πας ο Μπέος, ο Ολυμπιακός Βόλου, τα στημένα, οι ποινές σε πρόσωπα και ομάδες, είναι το αποκλειστικό θέμα συζήτησης. Αποδεικνύεται για μία ακόμη φορά, ασφαλώς με την κακή εκδοχή, ότι το ποδόσφαιρο δεν είναι άθλημα αλλά κοινωνικό φαινόμενο. Όπως η κοινωνία ταλαιπωρείται από τα κοινωνικά προβλήματα, έτσι και το ποδόσφαιρο έχει τα αποστήματά του τα οποία καλείται να θεραπεύσει.
Χ.Μ.
 
Απορία;
Οσοι κέρδισαν στο Στοίχημα από τα στημένα ματς θα λογοδοτήσουν, όπως όλα δείχνουν, στη Δικαιοσύνη. Όμως για τους άλλους, τους χιλιάδες(!) που έχασαν τα χρήματά τους από τα χειραγωγημένα παιχνίδια, δεν βλέπουμε να νοιάζεται κανείς. Δεν πρέπει τουλάχιστον να τους επιστραφούν τα χαμένα χρήματα; Για να μη μιλήσουμε για διαφυγόντα κέρδη! Στην Ελλάδα των αετονύχηδων και των θυμάτων όμως δεν περιμένουμε κάτι τέτοιο.
Χ.Μ. 
 
Είναι εμφανώς σκληρότερο
Από τα πρώτα στοιχεία αλλά και από τα σχετικά δημοσιεύματα στο σύνολο του Τύπου συνάγεται το συμπέρασμα ότι το Μεσοπρόθεσμο Πρόγραμμα και ο Εφαρμοστικός Νόμος είναι σκληρότερος επί Βενιζέλου σε σχέση με τα όσα μας είχε πει ο όχι και τόσο αξιόπιστος προκάτοχός του Γιώργος Παπακωνσταντίνου.
Βέβαια όλα αυτά δεν έχουν σημασία, αφού ο Βενιζέλος μάς… τα λέει ωραία! Έχει τον τρόπο του…
Ο κρυπτογράφος 
 
 ΟΚΑΝΑ
Στο χρώμα της φωνής του Μ.Μ. (σελ. 12) διακρίνεις ένα μίγμα πικρής υπερηφάνειας που μεταβιβάστηκε σ’ αυτόν απ’ όλους τους αυτοεξόριστους της ζωής, τους παρίες της κοινωνίας που έχουν τσακίσει οι ουσίες…
Το πρόβλημα των ναρκωτικών σε συνθήκες κρίσης θα οξυνθεί και στο Βόλο. Η δομή του ΟΚΑΝΑ πρέπει να διαφυλαχθεί ως κόρη οφθαλμού και να ενισχυθεί άμεσα.
Φ.Τ.
 
Η ποδηλατοπορεία 
Κάθε Πέμπτη βράδυ χιλιάδες Βολιώτες και Βολιώτισσες με μια… φαντασμαγορική ποδηλατοπορεία θέτουν μετ’ επιτάσεως προς τον Δήμο Βόλου ζητήματα εξόχως πολιτικά. Ας τα αφουγκραστεί ο Δήμαρχος και, κυρίως, ας τα υιοθετήσει δια της δράσεως.
Φ.Τ.
 
Κακόγουστο έργο
Πάλι φουρτούνα στο ΠΑΣΟΚ, λόγω φοροκαταιγίδας αυτή τη φορά, πάλι την κρίσιμη στιγμή θα… καταπιούν τη γλώσσα τους.
Το έργο πια είναι χιλιοπαιγμένο και έχει γίνει πολύ κακόγουστο.
Φ.Τ.
 
Στους δρόμους και τις πλατείες
Θέαμα αποκρουστικό κι επίφοβο παρουσιάζουν οι συνασπισμένοι στρατοί τρόικας – Ε.Ε. – κυβέρνησης παρατεταγμένοι σε θέση μάχης εναντίον μας. Στην πρώτη γραμμή οι αξιωματούχοι τους…
Όμως η μάχη αυτή θα διεξαχθεί στο πεδίο του λαού, στους δρόμους και τις πλατείες. Εκεί υπάρχουν για μας ακόμα ζωντανές οι ελπίδες.
Φ.Τ.
 
 

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου