ΠΑΡΑΠΟΛΙΤΙΚΑ

Ο ΤΑΧΥΔΡΟΜΟΣ χτυπάει πάντα … 2 φορές

ο-ταχυδρομοσ-χτυπάει-πάντα-2-φορές-435769

Σύνοδος Πρυτάνεων  

Τις πρώτες ημέρες του Ιουλίου θα διεξαχθεί στο Βόλο η Σύνοδος των Πρυτάνεων με κύριο θέμα τα οικονομικά αλλά και το θεσμικό του υπόβαθρο το οποίο απειλείται από το νομοσχέδιο του Υπουργείου Παιδείας. Οι πρυτανικές αρχές του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας ετοιμάζονται πυρετωδώς, όμως θέλουν να κρατήσουν κι ένα χαμηλό προφίλ της διοργάνωσης, καθώς στη Σύνοδο θα παρευρεθεί και η Υπουργός Παιδείας. Οι πρυτάνεις όλων των ελληνικών Πανεπιστημίων θα θέσουν τα φλέγονται ζητήματα στην Υπουργό και θα περιμένουν απαντήσεις. Όμως με τέτοια αγανάκτηση που επικρατεί στο σύνοδο των ακαδημαϊκών η δημιουργία αγανακτισμένων πανεπιστημιακών μπορεί να θεωρηθεί θέμα χρόνου…
Δ.Π
 
Ξεσηκώνονται
Η Κυριακή πλέον έχει γίνει ημέρα συνάντησης όλων των αγανακτισμένων πολιτών όλης της χώρας, όλης της Ευρώπης αλλά και του Βόλου. Χιλιάδες Βολιώτες κατέκλυσαν την Κυριακή την παραλία, εξέφρασαν την αγανάκτησή τους, μίλησαν με άλλους αγανακτισμένους και μετέφεραν ηχηρό μήνυμα στους διοικούντες. Η φωνή τους ακούστηκε σ’ όλη την πόλη, το θέμα είναι να ακουστεί και στους αρμοδίους…
Δ.Π
 
Αναμένονται οι αντιδράσεις
Κανείς δεν διαμαρτυρήθηκε μέχρι χθες στη Διεύθυνση Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης Μαγνησίας για την παύση του ολοήμερου προγράμματος στα μικρά Δημοτικά Σχολεία και της Μαγνησίας. Αν και η Διεύθυνση Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης του νομού δεν ευθύνεται για την απόφαση του Υπουργείου, παρ’ όλα αυτά αναμένει αντιδράσεις από γονείς αλλά και από εκπαιδευτικούς. Η εποχή πριν τις οριστικές καταργήσεις και συγχωνεύσεις σχολείων με την καθημερινή παρουσία οργισμένων γονέων, ίσως επιστρέψει.
Δ.Π
 
Τιμή στον  Έρμαν Σπίρερ
Πολλοί γνωρίζουν το κτήριο Σπίρερ, λίγοι γνωρίζουν όμως τον Έρμαν Σπήρερ, τον Ελβετοεβραίο επιχειρηματία, το έργο του οποίου τον ανέδειξε ως μέγα εθνικό ευεργέτη. Στη χθεσινή παρουσίαση του βιβλίου του τ. βουλευτή Γιώργου Σούρλα για τη ζωή και το έργο του Έρμαν Σπίρερ που διοργανώθηκε από την Ισραηλιτική Κοινότητα Βόλου παραβρέθηκαν οι τοπικές αρχές, ενώ η παρουσία του κόσμου που έσπευσε να μάθει ποιος ήταν ο Έρμαν Σπίρερ ήταν συγκινητική, καθώς η αίθουσα του Μεταξουργείου κατακλύστηκε. Σε τέτοιες εποχές που διανύουμε η υπενθύμιση και μόνο πως υπήρξαν άνθρωποι που στήριξαν το έθνος σε δύσκολες στιγμές μάς δίνει δύναμη.
Δ.Π
 
Αιφνιδιασμός  
Αιφνιδιάστηκαν τα στελέχη του ΠΑΣΟΚ στο Αχίλλειο χθες το βράδυ καθώς δεν περίμεναν την «εισβολή» των Αγανακτισμένων. Ή τουλάχιστον πίστευαν ότι δεν θα συμβεί. Τα 200 περίπου άτομα που εισήλθαν στο κινηματοθέατρο πάντως ήταν αποφασισμένα εξαρχής να μην αποχωρήσουν εάν δεν σταματούσε η εκδήλωση, γι’ αυτό και τελικά προκρίθηκε η διακοπή για να μην εκτραχυνθούν τα πράγματα περισσότερο.
Β.Κ
 
Ναι μεν, αλλά…
Στο ΠΑΣΟΚ πάντως κυριάρχησαν οι πιο ψύχραιμες σκέψεις και δεν κλήθηκε η Αστυνομία προκειμένου να μην ανάψουν τα πνεύματα περισσότερο. Ψύχραιμος ο Γραμματέας της Νεολαίας Κων. Πανταζής συνομιλούσε με αρκετούς από τους αγανακτισμένους νεολαίους για να τους πείσει ότι υπάρχει βήμα ελεύθερο αλλά η εκδήλωση πρέπει να συνεχιστεί, ωστόσο δεν φάνηκαν να πείθονται και ακολούθησε ό,τι ακολούθησε.
Β.Κ
 
Ολα έχουν όρια
Εντονη δυσφορία έχει προκαλέσει στο ΕΚΒ το νέο «ανδραγάθημα» της πλειοψηφίας του σωματείου της ΜΕΤΚΑ, που χθες με συνοπτικές διαδικασίες συγκάλεσε συνεδρίαση για να διαγράψει από το σωματείο τους τρεις απολυθέντες που δικαιώθηκαν από τα Δικαστήρια. Στόχος φυσικά να πάψουν έστω τυπικά να έχουν τη συνδικαλιστική ιδιότητα, όμως οι τρεις αλλά και το ΕΚΒ δεν πρόκειται να μείνουν με σταυρωμένα χέρια διότι όλα έχουν και τα όριά τους.
Β.Κ
 
Δεν πρόλαβε
Η περιφερειακή σύμβουλος Τζούλια Τσαλίκη είχε αναλάβει να εισηγηθεί εκ μέρους της Ν.Ε του ΠΑΣΟΚ το αναπτυξιακό σχέδιο για τη Μαγνησία, όμως η εκδήλωση στο Αχίλλειο έληξε άδοξα και έτσι δεν πρόλαβε να παρουσιάσει στο ακροατήριο τις προτάσεις του κόμματος. Μάλιστα η ίδια έδειξε αρκετά προβληματισμένη για το όλο σκηνικό.
Β.Κ
 
Συμμετείχε ενεργά
Δεν έμεινε στα μηνύματα για την Παγκόσμια Ημέρα Περιβάλλοντος, αλλά συμμετείχε ενεργά στο πλαίσιο των εκδηλώσεων που πραγματοποιήθηκαν στους τέσσερις νομούς την περασμένη Κυριακή, ο Περιφερειάρχης Θεσσαλίας Κ. Αγοραστός.
Έλαβε μέρος στους καθαρισμούς που διοργανώθηκαν σε δύο παραλίες της Λάρισας. «Οι εκδηλώσεις της Περιφέρειας Θεσσαλίας, που είναι πρωτοπόρος στην Ελλάδα, έχουν ουσιαστικό αλλά και συμβολικό περιεχόμενο: θέλουμε να ευαισθητοποιήσουμε την τοπική κοινωνία και κυρίως τη νέα γενιά να φροντίζει καθημερινά το περιβάλλον, το κοινό μας σπίτι», δήλωσε.
Β.Σ.
 
Κόπηκε η ενημέρωση
Η Παγκόσμια Ημέρα Περιβάλλοντος θυμίζει -όχι ότι ξεχάστηκε- ένα από τα μεγάλα περιβαλλοντικά προβλήματα που ταλαιπωρούν το Βόλο. Μαζί με Αθήνα και Θεσσαλονίκη συγκαταλέγεται στις τρεις ελληνικές πόλεις με τις υψηλότερες συγκεντρώσεις μικροσωματιδίων.
Η πρώην Νομαρχιακή Αυτοδιοίκηση είχε εγκαινιάσει την πρακτική να δημοσιοποιεί κάθε μήνα, αλλά και σε χρονικές περιόδους που οι συγκεντρώσεις μικροσωματιδίων παρουσίαζαν έξαρση, τις μετρήσεις από το Σταθμό Ατμοσφαιρικής Ρύπανσης. Τι έγινε τους τελευταίους μήνες; Πήρε η πρώην Νομαρχία το Σταθμό και έφυγε ή ο αντιπεριφερειάρχης στη Μαγνησία δεν θεωρεί αναγκαία την ενημέρωση των πολιτών για ένα μείζον ζήτημα που άπτεται της δημόσιας υγείας;
Β.Σ.
 
Και άλλο «μαχαίρι»
Δεν είναι μόνο οι μηνιαίες μετρήσεις της ατμοσφαιρικής ρύπανσης που δεν δίνονται από την αρχή του έτους στη δημοσιότητα από την Αντιπεριφέρεια Μαγνησίας. «Μαχαίρι» έπεσε και στα στοιχεία που δίνονταν κάθε μήνα σχετικά με τους ελέγχους στην αγορά, τις τυχόν παραβάσεις που εντοπίζονταν και τα πρόστιμα που επιβάλλονταν. Τότε γνώριζαν οι καταναλωτές τι συνέβαινε, αλλά και τι αποτελέσματα είχαν οι καταγγελίες τους και αναφορές τους. Τώρα, μαύρο σκοτάδι…
Β.Σ.
 
Μπρος γκρεμός και πίσω ρέμα  
Μας πήρε χθες τηλέφωνο από το δρόμο οδηγός έξαλλος λέγοντας «από τις αποθήκες Ματσάγγου στην Αγριά μέχρι και το τέλος του δρόμου μέτρησα 116 διπλοπαρκαρισμένα αυτοκίνητα και έκανα 47 λεπτά να περάσω μερικά μέτρα δρόμο. Καταδικάζουν όλο το Πήλιο κάθε χρόνο έτσι». Πράγματι κάθε χρόνο με το που κλείνει η παραλιακή οδός γίνεται ο κακός χαμός. Όμως δεν φταίνε οι Αγριώτες, γιατί και αυτοί πού να βάλουν τα αμάξια τους; Να τα πάρουν στο κρεβάτι τους; Από την άλλη οι καταστηματάρχες της παραλίας με το δίκιο τους ζητάνε να κλείνει ο δρόμος γιατί αυτή είναι η ευκαιρία τους να δουλέψουν. Και τι να γίνει; θα αναρωτηθεί κανείς. Η μόνη πραγματική λύση στο πρόβλημα είναι να γίνει ο Περιφερειακός αν θέλουμε να είμαστε ρεαλιστές! Μέχρι τότε όμως λύση πραγματικά δεν υπάρχει, αν σκεφτεί κανείς ότι η Αγριά είναι όλη και όλη δύο δρόμοι…
Α.Φ.
 
Εκ διαμέτρου αντίθετοι
Ωριμες χαρακτήρισε χθες τις συνθήκες ο Γραμματέας της Κεντρικής Πολιτικής Επιτροπής του Συνασπισμού Δημήτρης Βίτσας για μια νέα δημοκρατία – για μια κυβέρνηση της Αριστεράς. Αντίθετα το μέλος της Εκτελεστικής Επιτροπής της Δημοκρατικής Αριστεράς Δημήτρης Χατζησωκράτης διευκρίνισε πως χρειαζόμαστε αλλαγή πολιτικής και αναρωτήθηκε: «Υπάρχει κανείς που να πιστεύει ότι έχουν ωριμάσει οι συνθήκες για μια κυβέρνηση της Αριστεράς»; Εκ διαμέτρου αντίθετες οι απόψεις των δύο…
Α.Φ.
 
Δυσκολία
Στο 15,4% είναι η ανεργία στο Βόλο σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία που έχει το Εργατικό Κέντρο και τα οποία παρέθεσε στο μέλος της Εκτελεστικής Επιτροπής της Δημοκρατικής Αριστεράς Δημήτρη Χατζησωκράτη ο πρόεδρος του Εργατικού Κέντρου Θανάσης Παπαδημόπουλος, ο οποίος μάλιστα διευκρίνισε ότι με τα ανεπίσημα στοιχεία που έχουν το ποσοστό ξεπερνά το 20%. Μάλιστα ο κ. Παπαδημόπουλος επεσήμανε ότι είναι πολύ δύσκολο να πάρουν στοιχεία αφού οι υπηρεσίες δεν τα δίνουν…
Α.Φ.
 
Ολο και περισσότεροι
Το δεύτερο παζάρι ανταλλαγών διοργανώθηκε χθες στον Άγιο Κωνσταντίνο από το δίκτυο ΤΕΜ μετά την επιτυχία που σημείωσε η πρώτη προσπάθεια.
Σκοπός της ανοικτής αγοράς, όπως και την προηγούμενη φορά, ήταν η προώθηση των συναλλαγών αποκλειστικά με την τοπική μονάδα ΤΕΜ αλλά και η γνωριμία του κόσμου με το Δίκτυο το οποίο βρίσκει όλο και περισσότερους θαυμαστές!
Α.Φ.
 
Της κορύνας…
Μπορεί την εποχή του Χαράλαμπου Σκυργιάννη οι κορύνες να πολεμήθηκαν και να συκοφαντήθηκαν, όμως η σημερινή δημοτική αρχή της επαναφέρει ως μέσω περιορισμού των τροχαίων! Ετσι μπορεί να γίνει λόγος για ιστορική δικαίωση του Μπάμπη… Με την τοποθέτηση κορυνών η δημοτική αρχή φιλοδοξεί να καταπολεμήσει τους οδηγούς –κατσαρίδες που προτιμούν τις γωνίες με αποτέλεσμα να περιορίζουν την ορατότητα. Κορυνοξόλ δηλαδή…
Χ.Μ.
 
Υπάρχει ή… δεν;
Συμπολίτισσα μας έλεγε για την καταπληκτική απάντηση που έλαβε από δημοτικό αστυνομικό όταν διαμαρτυρήθηκε για την κατάληψη του ποδηλατόδρομου από παρκαρισμένα αυτοκίνητα. «Οι προϊστάμενοι μας έχουν πει να θεωρούμε τον ποδηλατόδρομο ως μη υφιστάμενο»! Μάλλον θεωρούν και τους ποδηλάτες ως ανύπαρκτους και έτσι με τρόπο μαγικό εξαφανίζεται το πρόβλημα. Αν όχι σε άλλο κόσμο, σίγουρα σε άλλη πόλη ζουν οι άνθρωποι!
Χ.Μ.
 
Ξεφεύγει το πράγμα
Οι χθεσινή διάλυση της εκδήλωσης του ΠΑΣΟΚ από «αγανακτισμένους» αποδεικνύει ότι τα πράγματα αγριεύουν. Οι αγανακτισμένοι έγιναν …εξαγριωμένοι και κανείς δεν ξέρει που θα οδηγηθούν τα πράγματα. Η έφοδος στο Αχίλλειο στην παραλία του Βόλου προβλημάτισε τα στελέχη του ΠΑΣΟΚ. Αργότερα το βράδυ ήρθαν και τα σοβαρά επεισόδια εναντίον της Άννας Νταλάρα στου Ζωγράφου για να αποδείξουν ότι τα γεγονότα γενικεύονται.
Ν.Τ.
 
Μετράμε ώρες και μέρες
Κινούμενη άμμος. Ρευστότητα. Αβεβαιότητα. Εκνευρισμός. Αστάθεια και συνεχόμενη αλλαγή κανόνων. Τίποτα δεδομένο. Έννοιες οικείες τον τελευταίο καιρό στην πολιτική, οικονομική και κοινωνική ζωή του τόπου… Μέχρι πότε θα τραβήξει αυτή η ανυπόφορη ιστορία κανείς δεν γνωρίζει και αυτό είναι χειρότερο και από την ίδια την κατάσταση που οι πάντες βιώνουν…
Ο Κρυπτογράφος
 
Αλλο διαδικασία και άλλο ουσία  
Ξαναχτύπησε χτες ο Κ. Καρτάλης. Δεν συμφωνεί, διατυμπανίζει σε όλους τους τόνους, επί της διαδικασίας ψήφισης του λεγόμενου δεύτερου μνημονίου.
Αυτό που μετράει όμως είναι η ουσία. Λοιπόν, κ. Καρτάλη, δεν μας λέτε, θα καταψηφίσετε το Μεσοπρόθεσμο Πρόγραμμα ή όχι;
…Οι λεονταρισμοί, κ. βουλευτά, είναι πολύ κακό πράγμα για τον… λεονταρίζοντα, όταν δεν επιβεβαιώνονται στην πράξη.
Φ.Τ.
 
Εκ του αποτελέσματος
Ολοι όσοι κυβέρνησαν τη χώρα μέχρι σήμερα δεν έπαυαν να διατείνονται ότι σέβονται το λαό και συνεπώς η εξουσία που ασκούσαν απέβαινε υπέρ του. Δυστυχώς τα αποτελέσματα αποδεικνύουν το αντίθετο…
Φ.Τ.
 
Οι μέρες είναι πονηρές
Η παθητική αντίσταση των «Αγανακτισμένων» του Βόλου και όλης της Ελλάδας αποδείχτηκε μέχρι τώρα το μεγάλο τους όπλο. Με αυτόν τον τρόπο κατόρθωσαν να γεμίσουν τις πλατείες, να αναδείξουν τις πολιτικές ευθύνες για τη χρεοκοπία της χώρας όσων μας κυβέρνησαν και μας κυβερνούν, την ουρανομήκη διαφθορά και να απαιτήσουν με πειστικό λόγο μια άλλου τύπου διακυβέρνηση. Το χτεσινοβραδινό «ντου» στη συνεδρίαση της Νομαρχιακής του ΠΑΣΟΚ στο Αχίλλειο δίνει πάτημα να συκοφαντηθεί το κίνημα, σε μια προσπάθεια απομαζικοποίησής του. Οι μέρες είναι πονηρές. Χρειάζεται προσοχή.
Φ.Τ.
 
Σωματεία και «Αγανακτισμένοι»
«Είμαστε συγκλονισμένοι από το ξέσπασμα του αυθόρμητου κινήματος των Αγανακτισμένων πολιτών» ανακοίνωσε προ ημερών η Ένωση Υπαλλήλων ΟΑΕΔ και απηύθυνε κάλεσμα για συμμετοχή…
Τα υπόλοιπα εργατικά, υπαλληλικά, πολιτιστικά, αθλητικά κ.λ.π. σωματεία της Μαγνησίας πού είναι;
Φ.Τ.
 
 
Ανάβουν τα φώτα
Ανάβουν σύντομα τα φώτα του θερινού κινηματογράφου «Εξωραϊστική» προς μεγάλη ικανοποίηση των φίλων του σινεμά, οι οποίοι δέχτηκαν με ενθουσιασμό το χαρμόσυνο νέο. Οι καλοκαιρινές κινηματογραφικές βραδιές της πόλης θα γεμίσουν, από τις 14 Ιουνίου, με άρωμα έβδομης τέχνης, διάσημους πρωταγωνιστές, και πολυβραβευμένες ταινίες. Σύμφωνα μάλιστα με την επισήμανση φιλότεχνου συμπολίτη, η σκηνή αλλά και η πλατεία της «Εξωραϊστικής» θα μπορούσε κάλλιστα να φιλοξενήσει και θεατρικές παραστάσεις, προς χάρη των ένθερμων οπαδών της τέχνης. Η συγκεκριμένη παραίνεση – επισήμανση, καλόν θα είναι να ληφθεί υπόψη από τους επαΐοντες, προκειμένου να ενισχυθεί το θεατρικό χρώμα της πόλης.
Γ.Υ.
 

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου