ΠΑΡΑΠΟΛΙΤΙΚΑ

Ο ΤΑΧΥΔΡΟΜΟΣ χτυπάει πάντα … 2 φορές

ο-ταχυδρομοσ-χτυπάει-πάντα-2-φορές-437272

Ναι, κάποιοι κερδίζουν στην κρίση

Επειδή περνάμε δύσκολη οικονομικά περίοδο και όλοι μετράμε τις πληγές και τις απώλειές μας, καλό είναι να ξέρουμε πώς συνεισφέρουν στην εθνική προσπάθεια των περικοπών οι πάντες. Για παράδειγμα, το πρώτο τρίμηνο του 2011, που ψάχναμε να βρούμε πώς θα πληρώσουμε τις δόσεις των δανείων μας, η Εθνική Τράπεζα έγραψε καθαρά κέρδη 157 εκατ. ευρώ, η Eurobank 74 εκατ. ευρώ, η Μαρφίν 71 εκατ. ευρώ, η Alpha 10,5 εκατ. ευρώ. Η μοναδική Τράπεζα με ζημιές ήταν η Αγροτική Αυτή, όμως, πάει για πούλημα.

Μ.Μ.

Εκπαιδευτικά ταξίδια 
Επίσκεψη στα Μουσεία της περιοχής μας πραγματοποιούν οι μαθητές διαφόρων σχολείων στο πλαίσιο μονοήμερων εκδρομών. Τα εκπαιδευτικά ταξίδια που συνδυάζονται με επισκέψεις σε πολιτιστικούς χώρους, διευρύνουν τους γνωστικούς ορίζοντες των παιδιών, βοηθώντας τα να αποκτήσουν σφαιρική εικόνα στο συγκεκριμένο πεδίο. Κατά γενική ομολογία οι συγκεκριμένες δραστηριότητες ενισχύουν ακόμη περισσότερο την ενδοσχολική γνώση, διαμορφώνοντας συγκροτημένη σκέψη και άποψη με προφανή οφέλη για τα ίδια τα παιδιά.
Γ.Υ.
 
Μερική κάλυψη των κενών
Ειλικρινά μού είναι δύσκολο να καταλάβω πώς φεύγουν γιατροί από τα Κέντρα Υγείας Μαγνησίας για να ενισχύσουν το Νοσοκομείο Λαμίας και κανένας δεν έρχεται να ενισχύσει τα Κέντρα Υγείας του Νομού, πόσο δε μάλλον το Νοσοκομείο Βόλου στο οποίο η θέση του ενδοκρινολόγου είναι κενή σχεδόν 2 χρόνια! Γιατί αυτό το κενό δεν έχει καλυφθεί έστω και περιστασιακά από κάποιους ενδοκρινολόγους άλλων Νοσοκομείων; Κατά τα άλλα προτείνεται η δημιουργία Διαβητολογικής Μονάδας. Μακάρι να γίνει, αλλά με ποιο προσωπικό;
Δ.Π
 
Πολύμηνη καθυστέρηση
Δεν έχει ξεκινήσει η ηλεκτρονική συνταγογράφηση σε κανένα Κέντρο Υγείας της Μαγνησίας, αν και το μέτρο είχε εξαγγελθεί μετά βαΐων και κλάδων. Το σύστημα ακόμη υπολειτουργεί και δεν ξέρουμε αν τελικά θα λειτουργήσει ποτέ. Και αναφερόμαστε σε όλους τους τομείς.
Δ.Π
 
Ξεκάθαρη
Οι χθεσινές εξελίξεις με την έκτακτη σύγκληση του συμβουλίου Πολιτικών Αρχηγών βρήκαν την Αλέκα Παπαρήγα στο Βόλο. Έχοντας κατασταλαγμένη θέση και άποψη για το πολιτικό σκηνικό και τις εξελίξεις στην οικονομία η Γενική Γραμματέας του ΚΚΕ έσπευσε να ξεκαθαρίσει τη θέση της χωρίς αστερίσκους και υποσημειώσεις. «Αυτοί είμαστε και είχαμε προβλέψει εγκαίρως πώς θα εξελιχθεί η κατάσταση» επεσήμανε η κ. Παπαρήγα που σήμερα αναμένεται και στο Προεδρικό Μέγαρο να κινηθεί σε αυτό το ύφος.
Β.Κ
 
Σασπένς;
Πολλοί πάντως «ξεσκονίζουν» από χθες εκλογικά βιβλιάρια ή καλύτερα ταυτότητες ανά χείρας και ετοιμάζονται. Τα κομματικά επιτελεία και τοπικά, όπως πληροφορήθηκε η στήλη, τέθηκαν από χθες το απόγευμα σε συναγερμό. Κάποιοι μάλιστα ξαναδιαβάζουν λίστες ονομάτων για τα ψηφοδέλτια και ψάχνουν καινούργια. Το μεσημέρι σήμερα θα ξέρουμε, αν και υπάρχουν και αυτοί που εκτιμούν ότι μπορεί το «θρίλερ» να έχει και άλλο σασπένς.
Β.Κ
 
Απίστευτο
Ετσι και αλλιώς πάντως η σύγχυση συνεχίζεται. Το Υπουργικό συμβούλιο αποφασίσει πώληση των λιμανιών και ο αρμόδιος Υπουργός που σημειωτέον εκλέγεται στον Πειραιά βγαίνει χθες και δηλώνει ότι θα πρέπει να κρατήσει τον έλεγχο και το management το δημόσιο. Για γέλια και για κλάματα είναι ορισμένοι και δυστυχώς διατηρούνται ακόμη σε θώκους αντί να πεταχθούν από το παράθυρο.
Β.Κ
 
Συνεχίζουν όπως πρώτα
 Δεν μπλοκάρουμε καμία οικοδομική άδεια, ζητούμε ωστόσο την κάλυψη και του υπουργείου. Η απάντηση από τον Αντιδήμαρχο Πολεοδομίας του Δήμου Βόλου Νίκο Μόσχο για την προχθεσινή υπηρεσιακή σύσκεψη που έγινε στο κτήριο της Σκενδεράνη με θέμα το πρόβλημα που προέκυψε με τις αιτήσεις που ζητούν συμβολαιογράφοι κατά τις μεταβιβάσεις αγροτεμαχίων ότι αυτά δεν είναι σε περιοχές γεωργικής γης υψηλής παραγωγικότητας.
 
Στήριξη
…Το συνάδελφό τους και θεματικό Αντιδήμαρχο Αγριάς Νίκο Στόικο έσπευσαν να στηρίξουν χθες συνάδελφοί του από τη δημοτική πλειοψηφία για τις πρόσφατες δηλώσεις που έκανε, ότι δηλαδή δεν έχει τεθεί ουδέποτε θέμα για την πεζοδρόμηση της Αγριάς, από τη στιγμή που το συγκεκριμένο θέμα είναι στην πρώτη σειρά των θεμάτων που συζητά η Επιτροπή που επεξεργάζεται τις προτάσεις για το κυκλοφοριακό. Δέχεται πολλές πιέσεις, μας έλεγε χαρακτηριστικά ένας εξ αυτών χθες το μεσημέρι στο Δημαρχείο…
 
 Ενδόμυχη ανησυχία
 Ο Δήμαρχος Βόλου είναι συνήθως φειδωλός στις εκτιμήσεις του για τα οικονομικά της Αυτοδιοίκησης. Στην πρότασή του όμως προς την Αντιδήμαρχο Οικονομικών που θα εισηγηθεί στο Δημοτικό Συμβούλιο το θέμα λήψης του δανείου δεν αποφεύγει να αποκαλύψει την ενδόμυχη ανησυχία του για τα οικονομικά των ΟΤΑ το αμέσως επόμενο διάστημα.. «…με δεδομένο ότι οι κρατικές χρηματοδοτήσεις λόγω της δυσμενούς οικονομικής συγκυρίας θα είναι περιορισμένες καθίσταται επιτακτική η ανάγκη λήψης δανείου για την κάλυψη μέρους των υποχρεώσεων του ενιαίου Δήμου Βόλου», τονίζει χαρακτηριστικά ο Π. Σκοτινιώτης.
 
Σε όποιον χρωστά ελληνικά…
…Ενδεικτικό των οχλήσεων πάντως που δέχεται ο Δήμος Βόλου από τους πάσης φύσεως πιστωτές και προμηθευτές του, καθώς χρωστά σε όποιον μιλά… ελληνικά, είναι το παρακάτω χαρακτηριστικό απόσπασμα της Αντιδημάρχου Οικονομικών Νατάσσας Οικονόμου: «Το ύψος του δανείου δε θα καλύπτει βεβαίως όλες τις υποχρεώσεις του ενιαίου Δήμου, θα του προσδώσει όμως μία οικονομική «ανάσα» που αφενός θα του επιτρέψει να ανταποκριθεί άμεσα σε ένα μέρος των οφειλόμενων υποχρεώσεών του, ικανοποιώντας τους πιστωτές του, οι οποίοι υπό το βάρος της τρέχουσας δυσμενούς οικονομικής συγκυρίας ασκούν ασφυκτικές πιέσεις για την αποπληρωμή τους, και συμβάλλοντας μ΄ αυτόν τον τρόπο στην τόνωση της τοπικής αγοράς»…
 
Μία διαφορετική νότα στην πόλη
Μία διαφορετική νότα έδωσαν χθες στην πόλη μερικοί από τους επιβάτες του κρουαζιερόπλοιου ΑIDA που κατέπλευσε χθες το πρωί στο Βόλο και που αποφάσισαν να γνωρίσουν καλύτερα την πόλη κάνοντας μία βόλτα με ποδήλατα. Αν είχαμε και ποδηλατόδρομους, πόσο καλύτερα θα ήταν τα πράγματα για όλους και ιδιαίτερα για τους εκατοντάδες Βολιώτες ποδηλάτες, που για μία ακόμη Πέμπτη απόλαυσαν χθες βράδυ την ποδηλατοπορεία τους με αφετηρία το λιμάνι του Βόλου…
 
 Ψάχνουν για σκαντζόχοιρο
Εναγωνίως ένα σκαντζόχοιρο, ναι καλά ακούσατε, αναζητούν οι κάτοικοι της συνοικίας Καραγάτς προκειμένου να αντιμετωπίσουν τα φίδια που σε λίγο, όπως λένε οι κάτοικοι της περιοχής, θα μπουν στα σπίτια τους, αν ο Δήμος δεν φροντίσει να προχωρήσει στην αποψίλωση του δημοτικού χώρου που βρίσκεται στο ύψος των οδών Νικοτσάρα και Μ. Χατζιδάκη και ο οποίος μολονότι προορίζεται για πλατεία, παραμένει μέχρι τώρα αναξιοποίητος.
ΑΝΤ. ΤΣΕΛ.
 
 
 Διαφορές…
Ο αείμνηστος Παύλος Μπακογιάννης έλεγε ότι «στη Δημοκρατία δεν υπάρχουν αδιέξοδα!» Η Ντόρα Μπακογιάννη χθες στο δελτίο του MEGA ρωτούσε τον Παύλο Τσίμα: «Μπορείτε να μου βρείτε τον επόμενο; Ποιος θα είναι ο επόμενος;». Τελικά δεν αρκεί μόνο το όνομα, χρειάζεται και η χάρη…
Ο Κρυπτογράφος
 
Το μέγεθος της υποκρισίας
Δύο μέτρα και δύο σταθμά λοιπόν για τους επαγγελματίες της παραλιακής Αγριάς από το κράτος, που κατά τα άλλα επικαλείται τους νόμους, όσον αφορά στην ηλεκτροδότηση των καταστημάτων τους!
Αντίφαση; Όχι, βέβαια! Επιβεβαιώνεται και στην περίπτωση της Αγριάς η διαχρονική ρήση του Όργουελ, σύμφωνα με την οποία για την κάθε λογής εξουσία όλοι είναι ίσοι, μόνο που κάποιοι είναι πιο ίσοι από τους άλλους!
Φ.Τ.
 
Απόφαση για τη βιομάζα
Τη Δευτέρα θα ληφθεί από το Δημοτικό Συμβούλιο Βόλου απόφαση για τη γνωμοδότηση σχετικά με την εγκατάσταση ηλεκτροπαραγωγής Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας από χρήση βιομάζας στη Β΄ ΒΙΠΕ Βόλου από την εταιρία ΕΝ.GAL Α.Ε.
Ελπίζουμε να σταθούν στο ύψος των περιστάσεων.
Φ.Τ.
 
Η μόνη διέξοδος
Και χτες διαδήλωσαν οι Indignados του Βόλου. Σήμερα στις 6 μ.μ. στην κεντρική πλατεία της πόλης διαδηλώνουν οι Indignados του Αλμυρού. Το απόγευμα πάλι οι Indignados του Βόλου…
Αν κατά το παρελθόν οι πολίτες ήταν λιγότερο πειθήνιοι, σήμερα τα πράγματα θα ήταν καλύτερα. Τώρα η παρουσία τους στις πλατείες είναι η μόνη διέξοδος.
Φ.Τ.
 
Μεγαλύτερο το βάρος
Δεν προσδοκούν οι πολίτες τίποτε από τη σημερινή σύσκεψη των πολιτικών αρχηγών, όσο αυτή διεξάγεται υπό τις παρούσες συνθήκες και είναι βέβαιο ότι όσο πιο ισχυρά εξέλθουν τα κόμματα εξουσίας από αυτή, τόσο το βάρος για το λαό θα είναι μεγαλύτερο.
Φ.Τ.
 

Διόρθωση

Ο δαίμων του τυπογραφείου πάλι την εμφάνισή του. Τη Δευτέρα 30 Μαΐου κι όχι Τρίτη όπως λανθασμένα γράφτηκε το Κεντρικό Ταχυδρομείο στο Βόλο θα ακυρώνει τα γραμματόσημα των φακέλων και εκείνων των φιλοτελιστών με ειδική αναμνηστική σφραγίδα για τα 100 χρόνια του Σκοπευτικού Συλλόγου Βόλου. Οπότε όσοι πιστοί προσέλθετε!

Τ

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου