ΠΑΡΑΠΟΛΙΤΙΚΑ

Ο ΤΑΧΥΔΡΟΜΟΣ χτυπάει πάντα … 2 φορές

ο-ταχυδρομοσ-χτυπάει-πάντα-2-φορές-441431

Τυχαίο;   

Τη Δευτέρα το πρωί κάποιοι εμφάνισαν τον πίνακα του Ρήγα Φεραίου που είχε κάνει φτερά μέσα από το Δημαρχείο και τον οποίο τον αναζητούσαν οι συνεργάτες του Δημάρχου επί τέσσερις μήνες. Είπαν ότι ήταν… ξεχασμένος στις αποθήκες των Τεχνικών Υπηρεσιών. Την προηγούμενη της αιφνίδιας εμφάνισης του πίνακα είχε αποκαλύψει το περιστατικό ο ΤΑΧΥΔΡΟΜΟΣ. Τυχαίο; Δεν νομίζω!

 Η γραφειοκρατία στο μεγαλείο της
Η γραφειοκρατία στο μεγαλείο της. Την εποχή της ηλεκτρονικής διακυβέρνησης συμπολίτης απευθύνθηκε τις τελευταίες μέρες στο Δημοτολόγιο του Δήμου Βόλου και ζήτησε την έκδοση πιστοποιητικού γεννήσεως. Για την έκδοσή του ζήτησαν να υπογράψει υπεύθυνη δήλωση ότι είναι άγαμος. Όταν ζήτησε να του εξηγήσουν το νόμο και το λόγο για την πρόσθετη ταλαιπωρία απάντηση δεν πήρε, όπως και πιστοποιητικό…
 
Τα στέγαστρα
 Στέγαστρα αποκαθηλώνονται από τις στάσεις των λεωφορείων και νέα τοποθετούνται στις θέσεις τους, με ευθύνη αυτή τη φορά του Αστικού ΚΤΕΛ. Και ο Δήμος τι κάνει; Μένει απαθής στο δυσθεώρητο ενοίκιο των 110 ευρώ που εισπράττει μηνιαίως από κάθε στέγαστρο;
 
 Ο Ταχυδρόμος   
 Είχε τη λεβεντιά και την ευθύτητα χθες ο πρώην Αντιδήμαρχος Γιάννης Κουρτίνας κατά τη συνεδρίαση της Επιτροπής Ποιότητας Ζωής του Δήμου Βόλου να ομολογήσει τον καταλυτικό ρόλο που είχε ο ΤΑΧΥΔΡΟΜΟΣ στην ευαισθητοποίηση της κοινής γνώμης, όταν τον περασμένο Νοέμβριο έδωσε διάσταση σε μία επερώτηση που είχε καταθέσει η βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ Ν. Μαγνησίας Ηρώ Διώτη. Αν δεν είχε δει τότε το φως της δημοσιότητας το θέμα, είπε, η επένδυση θα είχε περάσει στα μουλωχτά, χωρίς να πάρει κανένας μας μυρωδιά…
 
 Ξεχώρισε
 Στη χθεσινή συνεδρίαση της Επιτροπής Ποιότητας Ζωής του Δήμου Βόλου μπορεί να είχαν κληθεί μία μηχανικός περιβάλλοντος ως εκπρόσωπος του Τ.Ε.Ε., ένας περιβαλλοντολόγος από το Σύνδεσμο Διαχείρισης Στερεών Απορριμμάτων (ΣΥΔΙΣΑ) και ο Πρόεδρος του Ιατρικού Συλλόγου Μαγνησίας, προκειμένου με τις γνώσεις τους να διαφωτίσουν τα μέλη πάνω στο θέμα της καύσης των στερεών αποβλήτων, ωστόσο εκείνος που προκάλεσε αίσθηση με τα στοιχεία που παρέθεσε ήταν ο εκπρόσωπος των Οικολόγων Πράσινων Θεολ. Παρδαλίδης, ο οποίος συμμετέχει στην Κίνηση που έχει δημιουργηθεί στην περιοχή μας και που εναντιώνεται στην κατασκευή και λειτουργία του εργοστασίου. Επίσης πολύ καλά ενημερωμένος για το θέμα εμφανίστηκε και ο δημοτικός σύμβουλος της Λαϊκής Συσπείρωσης Βόλου Απ. Ριζόπουλος.
ΑΝΤ. ΤΣΕΛ.
 
Ζητάνε προκαταβολικά   
Τελικά οι άνθρωποι δεν είναι ελεγκτές της τρόικας, αλλά οι «αδελφοί Λαμπρόπουλοι». Διαλέγουν πριν από μας, για μας. Πριν ακόμη έρθουν, διαμήνυσαν ότι θα ζητήσουν εφαρμογή των μέτρων που κανονικά θα έπρεπε να τα κοιτάξουν στην επίσκεψή τους του επόμενου τριμήνου. Μαχαίρι σε συντάξεις, κοινωνικά επιδόματα, οικονομίες στα Νοσοκομεία, λιγότερα στην Άμυνα, άνοιγμα των επαγγελμάτων κ.λ.π.
Μ.Μ.
 
Πίσω και τα έσοδα…
Λογάριαζαν όχι χωρίς τον ξενοδόχο, αλλά χωρίς τον… εαυτό τους. Υπολόγιζαν στη διαμόρφωση των δημοσίων εσόδων ανά τρίμηνο και πότε θα αρχίσει να εισπράττεται ο φόρος από μισθωτούς και συνταξιούχους. Είχαν ξεχάσει ότι οι Εφορίες έχουν ξεχαρβαλωθεί (και θέλουν και να τις μειώσουν από πάνω) και γι’ αυτό είμαστε ήδη 10% κάτω από τις προβλέψεις για το πρώτο τετράμηνο. Όταν διαπίστωσαν ότι δεν είχαν αποσταλεί ούτε τα φορολογικά έντυπα δηλώσεων σε κάποιες κατηγορίες φορολογουμένων, αποφασίσθηκε η παράταση υποβολής τους μέχρι το τέλος του μήνα. Οπότε πάει παραπίσω και η είσπραξη φορολογικών εσόδων
Μ.Μ.
 
Ντροπή  
Καλά, δεν έχουν το Θεό τους οι πρώην βο(υ)λευτάδες μας. Στο καιρό του ΔΝΤ και ενώ πετσοκόβονται μισθοί, συντάξεις και οι οικογενειακοί προϋπολογισμοί καταρρέουν, διεκδικούν αναδρομικές αυξήσεις συνταξιούχοι βουλευτές, σύμφωνα με τα όσα αποκάλυψε η αντιπρόεδρος του Ελεγκτικού Συνεδρίου Φλωρεντία Καλδή.
Όπως ανέφερε κατά τη συνεδρίαση της Επιτροπής Θεσμών και Διαφάνειας της Βουλής, περίπου 850 συνταξιούχοι βουλευτές επιμένουν να ζητούν να λάβουν αναδρομικά αυξήσεις, ως επί το πλείστον στη βάση της αντίστοιχης ρύθμισης που έχει γίνει για τους δικαστές (περίοδος 2003 – 2007). Τον κατάλογο γρήγορα στη δημοσιότητα και ας μην παραπονιούνται μετά για τα «γιαούρτια» . Το θράσος τους δεν έχει όρια. Δεν φτάνει που άλλος λίγο άλλος πολύ με τις αποφάσεις τους οδήγησαν τη χώρα στο γκρεμό, θέλουν να τους πληρώσουμε και πανωπροίκια. Αυτό πλέον ξεφεύγει από κάθε όριο. Ντροπή.
Β.Κ
 
Στην ίδια ρότα
Δεν ιδρώνει το αυτί κανενός. Ή  βλέπουν ή δεν βλέπουν τους εργαζόμενους να έχουν απογοητευτεί από τις έριδες των παρατάξεων ορισμένοι επιμένουν στον κομματικό πατριωτισμό. Άλλοι πάλι βρήκαν τώρα την ώρα να ξεκαθαρίσουν «λογαριασμούς» με το παρελθόν και άλλοι επειδή δεν συμφωνούν ούτε με τους μεν ούτε με τους δε, τραβούν το δικό τους δρόμο. Έτσι το δράμα των εργαζομένων διογκώνεται,  ενώ την ίδια ώρα οι κυβερνώντες ανενόχλητοι συνεχίζουν το έργο τους. Σιγά να μην αγχωθούν επειδή εμείς ως εργαζόμενοι δεν μπορούμε να καθορίσουμε μία κοινή πορεία για να σώσουμε ό,τι μπορούμε από αυτά που με κόπο κατακτήθηκαν και μας αφαιρούνται με συνοπτικές διαδικασίες.
Β.Κ
 
Επί τρία
Στο Βόλο μόνο, για να καταλάβει κανείς το μέγεθος του προβλήματος πλέον για το εργατικό κίνημα, θα διοργανωθούν την 11η του Μάη στο πλαίσιο της πανεργατικής απεργίας τρεις διαφορετικές συγκεντρώσεις σε κεντρικά σημεία της πόλης. Οι μισοί στο ΕΚΒ, οι άλλοι στο ΠΑΜΕ και μία τρίτη ομάδα εργαζομένων και συνδικαλιστών στην Πλατεία Ελευθερίας. Τους «χωρίζει» -όπως υποστηρίζουν- άβυσσος, αναρωτιέμαι ωστόσο εάν βλέπουν το γκρεμό μπροστά ή εθελοτυφλούν πιστεύοντας ότι τραβώντας ο καθένας το σχοινί από την πλευρά του ή αφήνοντάς το τελείως χαλαρό θα έχουν κανένα αποτέλεσμα. Δεν νομίζω.
Β.Κ
 
Ο ταχυδρόμος ζει…   
Η καθημερινότητα των προβλημάτων που ενέσκηψαν στην άγρια εποχή του «Μνημονίου», δε φέρνει μόνο σκέψεις και εικόνες ζοφερές. Υπάρχουν και κάποιες εικόνες που φωτίζουν και σε κάνουν να ελπίζεις, όσο μπορεί κανείς σήμερα να ελπίζει…
Το ταχυδρομείο και Ταχυδρομικό Ταμιευτήριο  μαζί της Αγριάς εξυπηρετεί πολύ κόσμο και όχι μόνο της περιοχής. Αυτές τις μέρες όμως έχει πρόβλημα, είναι στα όριά του. Οι συμβασιούχοι υπάλληλοι δεν αντικαταστάθηκαν, ο προϊστάμενός του τρέχει να σώσει το παιδί του που παρασύρθηκε σε τροχαίο και ο μοναδικός υπάλληλος (πρώην συνάδελφος στο τεχνικό προσωπικό του «Ταχυδρόμου», που βρίσκεται πίσω απ’ τα δύο γκισέ, παλεύει κυριολεκτικά να εξυπηρετήσει τις ουρές και μάλιστα με εκπληκτική ηρεμία. Όσο για την διανομή των επιστολών, που για κάποιο διάστημα καθυστερούσε, επανήλθε στα γνώριμα επίπεδα, χάρη στην φιλοτιμία των ταχυδρόμων που κάνουν τ’ αδύνατα δυνατά, όπως ο φρεσκοεγχειρισμένος διανομέας, που διέκοψε την αναρρωτική του άδεια για να βοηθήσει τους συνάδελφους του.
Ναι, στον Έλληνα δημόσιο υπάλληλο υπήρχε, υπάρχει και θα υπάρχει το φιλότιμο. Αλλού είναι το πρόβλημα…
 
 
Εντονη δραστηριότητα
Συναντήσεις, προετοιμασίες και πυκνές παρεμβάσεις όλων των Θεσσαλών βουλευτών καταγράφονται τις τελευταίες μέρες. Μέχρι και συναντήσεις με συλλόγους αποστράτων κατέγραψε το τοπικό ρεπορτάζ! Τελικά τις εκλογές όλοι τις διαψεύδουν και όλοι προετοιμάζονται γι’ αυτές. Είναι αυτό που λέμε «κι αν σου τύχει;».
Ο Κρυπτογράφος
 
Απαιτείται εγρήγορση
Δεν πέρασε μέρα από τη στιγμή που «έσκασε» το θέμα της βιομάζας που ο ΤΑΧΥΔΡΟΜΟΣ με ρεπορτάζ, άρθρα, σχόλια, δεν έκρουε τον κώδωνα του κινδύνου. Φυσικά ο κίνδυνος δεν πέρασε. Είναι μπροστά μας. Απαιτείται εγρήγορση και από όλους.
Φ.Τ.
 
Υπάρχουν αντιστάσεις
Ό,τι υπήρξε ο μεγαλύτερος φόβος μας ως σήμερα, λόγω του ότι η επένδυση του εργοστασίου βιομάζας στη Β΄ ΒΙ.ΠΕ Βόλου ξεπερνάει κατά πολύ κάθε ικανότητα πρόβλεψης όσον αφορά τις δυσμενέστατες επιπτώσεις στην υγεία μας και το περιβάλλον, απαντήθηκε με ένα βροντερό ομόφωνο ΟΧΙ από την Επιτροπή Ποιότητας Ζωής του Δήμου Βόλου. Μπράβο!
Το Δημοτικό Συμβούλιο Βόλου και το Δημοτικό Συμβούλιο Ρήγα Φεραίου τώρα έχουν το λόγο.
Φ.Τ.
 
Είναι μακρύς ο δρόμος
Πάντως το αρμόδιο υπουργείο εξακολουθεί να παίζει το ρόλο του Πόντιου Πιλάτου για την επένδυση βιομάζας στο Βόλο. Κάτι ξέρουν εκεί, στο Βελεστίνο, που διαρρηγνύουν τα ιμάτιά τους για τη στάση του. Ένα ακόμη σημείο για να καταλάβουμε ότι είναι μακρύς ο δρόμος και τα συμφέροντα που παίζονται μεγάλα…
Φ.Τ.
 
Διόρθωση     
Στο χθεσινό φύλλο του ΤΑΧΥΔΡΟΜΟΥ στο θέμα «Υπόθεση υπεξαίρεσης 33.000 ευρώ» δημοσιεύτηκε λανθασμένη φωτογραφία η οποία εικονίζει το Εθνικό Ίδρυμα Αγροτικής Έρευνας του Ινστιτούτου Προστασίας Φυτών Βόλου. Η σωστή φωτογραφία για το εν λόγω θέμα είναι η παραπάνω που εικονίζει το Περιφερειακό Κέντρο Προστασίας Φυτών και Ποιοτικού Ελέγχου Μαγνησίας.
«Τ»
 
Επισήμανση για την Κάρλα   
Στη σύσκεψη που συνεκάλεσε η Δήμαρχος Ρήγα Φεραίου κ. Λαΐτσου για τη ρύπανση του ταμιευτήρα της Κάρλας δεν εκλήθη να εκφέρει τις επιστημονικές του απόψεις ο Πολιτικός Μηχανικός, Διδάκτωρ της Υδραυλικής Επιστήμης κ. Νικόλαος Δεληγεώργης που έχει ασχοληθεί επιστημονικά από το 1998. Ο ίδιος δήλωσε πως κάνουν ένα βασικό λάθος να αποκαλούν τον ταμιευτήρα λίμνη. Ο ταμιευτήρας είναι δεξαμενή αποθήκευσης νερού και γίνονται ανάλογα έργα στεγανοποίησης, ενώ η λίμνη δημιουργείται, είναι φυσικός αποδέκτης των πηγαίων υδάτων και των πέριξ εισροών ομβρίων υδάτων.
Ν.Τ
 

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου