ΠΑΡΑΠΟΛΙΤΙΚΑ

Ο ΤΑΧΥΔΡΟΜΟΣ χτυπάει πάντα … 2 φορές

ο-ταχυδρομοσ-χτυπάει-πάντα-2-φορές-441824

Τουριστική πρόγευση

Πρόγευση της επερχόμενης τουριστικής περιόδου αποτέλεσε η εορταστική κίνηση που σημειώθηκε στα νησιά των Βορείων Σποράδων. Οι επαγγελματίες της Σκιάθου, οι οποίοι λειτούργησαν τις επιχειρήσεις τους στην διάρκεια της πασχαλινής περιόδου αναφέρουν ότι η κίνηση κυμάνθηκε στα περσινά επίπεδα, διατυπώνοντας παράλληλα αισιόδοξες σκέψεις για το μέλλον. Τα βλέμματα όλων είναι στραμμένα προς τον εισαγόμενο τουρισμό, λόγω των ευοίωνων μηνυμάτων που υπάρχουν, ενώ η ευχή που διατυπώνεται είναι να επαληθευτούν στην πράξη.

Γ.Υ.

Ζητούν από παντού

Το Νοσοκομείο Βόλου ζητά προσωπικό από τα Κέντρα Υγείας. Τα Κέντρα Υγείας ζητούν από το Νοσοκομείο, ενώ παραχωρούν γιατρούς σε Νοσοκομεία άλλων νομών. Νοσοκομεία άλλων νομών εκτός από γιατρούς ζητούν και νοσηλευτές. Και το γαϊτανάκι της ζητιανιάς συνεχίζεται. Αλήθεια, πιστεύουν ακόμη οι διοικούντες να μας πείσουν ότι όλα βαίνουν καλώς;

Δ.Π
 
Κοινά προβλήματα, αλλά δύο συγκεντρώσεις
Τη στιγμή που τα προβλήματα των εργαζομένων είναι κοινά και η φτώχεια και η ανεργία δεν κάνουν διακρίσεις είναι λυπηρό να γίνονται δύο ξεχωριστές πορείες εργαζομένων για την Εργατική Πρωτομαγιά. Πώς θα προχωρήσουμε όλοι ενωμένοι μπας και ξεφύγουμε από τη δίνη της κρίσης όταν στην ουσία είμαστε ακόμη χωρισμένοι;
Δ.Π
 
Ανοίγουν τα σχολεία
Αύριο Δευτέρα ανοίγουν τα σχολεία και οι μαθητές επιστρέφουν μετά από δύο εβδομάδες στα θρανία. Όσο διασκέδασαν αυτές τις ημέρες, διασκέδασαν. Η επιστροφή είναι δύσκολη ιδίως για τους μαθητές της Γ’ Λυκείου που θα συμμετάσχουν στις πανελλαδικές εξετάσεις. Ευελπιστούμε να μην ξεχαστούν οι μαθητές και πιστέψουν ότι οι διακοπές συνεχίζονται και επιτέλους ας δούμε πάλι τα σχολεία γεμάτα από παιδιά.
Δ.Π
 
 Θετικό
 Οταν είχαν ζητηθεί οι θέσεις πρόσληψης των 40 διμηνιτών από την παλιά διοίκηση της ΔΕΥΑΜΒ, προκειμένου να χρησιμοποιηθούν για την κάλυψη έκτακτων αναγκών της Διεύθυνσης Καθαριότητας του Δήμου Βόλου, ο πρώην Αντιδήμαρχος Γ. Στάμος είχε καταγγείλει τη σχετική διαδικασία ως διάτρητη. Τότε η νέα Δημοτική Αρχή είχε υποστηρίξει ότι οι προσλήψεις θα γίνουν με διαδικασίες ΑΣΕΠ. Είναι παρήγορο και θετικό ότι οι προ τριμήνου περίπου διαβεβαιώσεις πήραν «σάρκα και οστά», καθώς στις χθεσινές εφημερίδες είδαμε τους αναλυτικούς όρους της προκήρυξης για την πρόσληψη των διμηνιτών…
 
Ελλειμμα
…Εκείνος βέβαια που θα είναι ικανοποιημένος είναι ο αρμόδιος Αντιδήμαρχος Καθαριότητας Μπ. Τσαμπάζης, που περιμένει πώς και πώς αυτές τις προσλήψεις, γιατί κακά τα ψέματα, ειδικά ο Βόλος τους τελευταίους μήνες ζέχνει από το σκουπιδομάνι που έχει συγκεντρωθεί στα πεζοδρόμια και στα ρείθρα των πεζοδρομίων. Θυμίζουμε ότι στην κριτική που του ασκείται ο αρμόδιος Αντιδήμαρχος απαντά ότι αυτή τη στιγμή έχει ένα έλλειμμα προσωπικού που ανέρχεται συνολικά στα 110 άτομα…
 
Ικανοποίηση
Την ικανοποίησή του εξέφραζε χθες ο Δήμαρχος Βόλου Π. Σκοτινιώτης με αφορμή τις δηλώσεις Αγοραστού που ήλθε να συστοιχηθεί με τις δηλώσεις του Δημάρχου Βόλου για κινητοποιήσεις του Βόλου και της Λάρισας σε μία προσπάθεια να ασκηθούν «πιέσεις» στην Πολιτεία για τα αντισταθμιστικά οφέλη που πρέπει να δοθούν για την απώλεια των Μεσογειακών Αγώνων.
 
Σύσκεψη για την αερορύπανση
Συνάντηση με τον Υπουργό Θαλασσίων Υποθέσεων κ. Διαμαντίδη προγραμματίζουν αύριο στην Αθήνα οι τοπικοί φορείς με βασικό θέμα την αερορύπανση που προκαλείται στην περιοχή του Παλαιού Λιμεναρχείου κατά την φορτοεκφόρτωση των χύδην φορτίων. Στη σύσκεψη θα συμμετάσχουν ο Περιφερειάρχης Κ. Αγοραστός, ο Δήμαρχος Βόλου Π. Σκοτινιώτης, η διοίκηση του ΟΛΒ και ο Κ. Καρτάλης.
 
Πιέσεις
Στη σύσκεψη η διοίκηση του ΟΛΒ θα θέσει και ζήτημα που έχει να κάνει με την αύξηση του κόστους που θα οδηγήσει η αλλαγή του τρόπου φορτοεκφόρτωσης των χύδην φορτίων μέσα σε σάκους. Όπως όμως μας αποκάλυψε στέλεχος του Οργανισμού Λιμένος Βόλου, οι τελευταίες αυξήσεις που αποφάσισε η διοίκηση στους γερανούς είχε ως αποτέλεσμα να διαμαρτυρηθούν έντονα βιομήχανοι της περιοχής, που έσπευσαν στα πλέον υψηλόβαθμα κυβερνητικά στελέχη να διαμαρτυρηθούν για τις «υπέρογκες αυξήσεις (περίπου 15%) που αποφάσισε στις χρεώσεις των γερανών ο Οργανισμός». Και να φανταστεί κανείς, όπως τόνισε το ίδιο υπηρεσιακό στέλεχος του Οργανισμού, ότι τα τέλη στους γερανούς είναι «παγωμένα» από το 2006.
 
Εργολαβία με μουλάρια
Ολα μπορούσε να τα φανταστεί η Αντιδήμαρχος Οικονομικών Νατάσσα Οικονόμου, αλλά ότι θα βρεθεί να ασχολείται και με δημοπρασίες για την ανάδειξη εργολάβων με… μουλάρια, δεν περνούσε από το μυαλό της. Και όμως ήταν αναγκαίο να ασχοληθεί και με αυτό το ζήτημα, καθώς η καθαριότητα στη Μακρινίτσα και στην πρώην Κοινότητα του Αγίου Λαυρεντίου γίνεται ακόμη μέσα από τα καλντερίμια με ζώα.
ΑΝΤ. ΤΣΕΛ.
 
Εξωπραγματικά πράγματα
Η «απογείωση» των ναύλων βάζει φωτιά στην τουριστική αλλά και την εμπορευματική κίνηση των νησιών! Η NEL Lines πρόσφατα αύξησε το εισιτήριο Πειραιάς-Μυτιλήνη από 35 στα 43 ευρώ, αύξηση 20% από το πουθενά… Αντίστοιχα τα εισιτήρια από Βόλο για Βόρειες Σποράδες όχι απλά είναι φωτιά, αλλά τσουρουφλάνε στην κυριολεξία! Για να καταλάβει κανείς το πόσο πολύ μπορεί να έχουν «ξεφύγει» οι ακτοπλοϊκές εταιρίες αρκεί να σκεφτεί κανείς ότι ένα εισιτήριο για Σκιάθο, Σκόπελο και Αλόννησο κοστίζει πολύ περισσότερο από ένα αεροπορικό εισιτήριο για Ιταλία!
Α.Φ.
 
Με το πιστόλι στο κρόταφο
Δεκάδες επαγγελματίες του Αλμυρού είναι σε πολύ δύσκολη οικονομική κατάσταση. Ειδικά η εμπορική αγορά μιλά για πτώση τζίρου που αγγίζει το 30%, αφού οι γιορτές του Πάσχα δεν στάθηκαν ικανές να τονώσουν την κίνηση. Ο εμπορικός κόσμος είναι ιδιαίτερα προβληματισμένος, ενώ τα πρώτα λουκέτα φαίνεται πως θα ακολουθήσουν αρκετά ακόμα…
Α.Φ.
 
Γολγοθάς απολύσεων
Το δικό τους Γολγοθά βιώνουν από χθες 11 εργαζόμενοι στη φύλαξη του Παν. Θεσσαλίας. Ο νέος εργολάβος, όπως έγραφε από προχθές ο «Τ», τους έδειξε την πόρτα της εξόδου. Έμεινε ανένδοτος μέχρι τέλους και υποστήριξε ότι θα χρησιμοποιήσει το δικό του προσωπικό. Υποτίθεται ότι στο θέμα που ανέκυψε η Πρυτανεία θα παρενέβαινε ζητώντας τη διατήρηση των 11 εργαζομένων, αλλά χθες τελικά όλοι έβγαλαν την ουρά τους απ’ έξω ουσιαστικά, αφού οι απολύσεις είναι γεγονός. Τελικά οι μόνοι που την πληρώνουν σε αυτές τις περιπτώσεις είναι οι εργαζόμενοι. Οι δημόσιες υπηρεσίες δεν μπορούν πλέον ούτε τα αυτονόητα να επιβάλουν στους εργολάβους καθαριότητας και φύλαξης, που καταφέρνουν να περνούν τους δικούς τους όρους. Και πού θα βρούνε μεροκάματο αυτοί οι άνθρωποι, αναρωτήθηκε κανείς;
Β.Κ
 
Κομματικές «ομπρέλες»
Και επειδή τα μικροκομματικά παιχνίδια δεν βοηθούν σε αυτές τις περιπτώσεις, το θέμα των εργολάβων στην καθαριότητα και τη φύλαξη κτηρίων και δημοσίων υπηρεσιών είναι πολύ σοβαρό για να επιχειρεί να το σηκώσει στις πλάτες του μόνο το σωματείο των καθαριστριών – καθαριστών της περιοχής ή μεμονωμένα μαζί με ορισμένους συνδικαλιστές. Όσο πιο γρήγορα το καταλάβουν αυτό τα μέλη του σωματείου, τόσο πιο άμεσα θα υπάρξει κινητοποίηση όλων των φορέων και των συνδικαλιστικών παρατάξεων για να μπει φρένο σε απολύσεις και καταστρατηγήσεις της εργατικής νομοθεσίας. Δεν είναι δυνατόν π.χ. να μην ενημερώνεται το ΕΚΒ και να επιλέγεται η επιλεκτική ενημέρωση μελών συγκεκριμένης μάλιστα παράταξης. Εμπόριο ελπίδας απέναντι σε απολυμένους και μικροπολιτική στις πλάτες τους δεν έχει δικαίωμα να κάνει κανένας. Στο κάτω – κάτω δεν έχει το ΠΑΜΕ το μονοπώλιο της αντίστασης κατά των εργοδοτών και σε αυτό φαντάζομαι συμφωνούν οι ίδιοι οι συνδικαλιστές του Πανεργατικού Μετώπου που όταν διώκονται έχουν πρώτα από όλους την υποστήριξη του ΕΚΒ για να διασφαλίσουν το δίκαιο των αιτημάτων τους απέναντι σε εργοδότες που αμφισβητούν την ίδια τη συνδικαλιστική τους υπόσταση. Το «συνδικαλιστικό πλιάτσικο» λοιπόν δεν έχει καμία θέση σε τόσο σοβαρά εργασιακά θέματα. Κάνει κακό εν’ τέλει στους ίδιους τους εργαζόμενους που το μόνο που θέλουν είναι να αναδειχτεί το πρόβλημα τους και να βρεθεί λύση. Δεν αναζητούν μικρές ή μεγαλύτερες κομματικές ομπρέλες. Και καλά κάνουν.
Β.Κ
 
Αναγκαστικά
Η συζήτηση για τις επενδύσεις και την πορεία της τοπικής οικονομίας θα ανοίξει αναγκαστικά. Δεν αντέχει ο τόπος άλλη ανέχεια, φτώχεια και ανεργία. Όσοι από τους τοπικούς φορείς και τις επενδύσεις θέλουν και να μην κατηγορηθούν για υποχωρητικότητα έναντι των επενδυτών, προσφέρουν κακή υπηρεσία διότι καλλιεργούν την αναβλητικότητα και τις ατέρμονες συζητήσεις χωρίς αποτέλεσμα. Καλύτερα να ταχθούν ενάντια για να ξεκαθαρίσει η κατάσταση και παράλληλα να αναλάβουν την υποχρέωση να μας εξηγήσουν τι θα γίνει με τους χιλιάδες ανέργους του Βόλου. Έχουμε φτάσει στο απροχώρητο και να βρέξει χρήμα ή κεφτέδες αποκλείεται, επιτέλους ας αναλάβουν και τις ευθύνες τους εκτός από τους μισθούς τους.
Ο Κρυπτογράφος
 
Αρχίζει η αντίσταση;
Αρχισαν τα όργανα για την επένδυση βιομάζας. Η επενδύτρια εταιρία με επιστολή της στον Περιφερειάρχη θεωρεί την πρόσκληση για τη σύγκληση της Επιτροπής Ποιότητας Ζωής του Δήμου Βόλου με θέμα την επένδυση «παραβατική» και «καταχρηστική» και κάνει μνεία του Εισαγγελέα της περιοχής.
Μεταξύ άλλων ο πρόεδρος της Επιτροπής Ποιότητας Ζωής και Αντιδήμαρχος Βόλου Νίκος Μόσχος στην απάντησή του αναφέρει: «…το ύφος της επιστολής αυτής είναι προκλητικό, απαράδεκτο και δεν ταιριάζει στο πνεύμα διαβούλευσης, διαφάνειας και ανοικτών και δημοκρατικών διαδικασιών…».
Αρχίζει η αντίσταση;
Φ.Τ.
 
 

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου