ΠΑΡΑΠΟΛΙΤΙΚΑ

Ο ΤΑΧΥΔΡΟΜΟΣ χτυπάει πάντα … 2 φορές

ο-ταχυδρομοσ-χτυπάει-πάντα-2-φορές-443038

Πνευματική στήριξη 

Πλήθος πιστών συνέρρευσαν χθες σε όλους τους ναούς της Μητροπολιτικής περιφέρειας προκειμένου να προσκυνήσουν τον Επιτάφιο. Το κατανυκτικό κλίμα και η παρουσία πολλών νέων μαρτυρούν την ανάγκη της συντριπτικής πλειοψηφίας για πνευματική στήριξη. Σύμφωνα με την επισήμανση που διατυπώνουν οι επαΐοντες, αυξάνεται κατά γεωμετρική πρόοδο ο αριθμός των πιστών οι οποίοι προσέρχονται καθημερινά στην Εκκλησία, εξομολογούνται και μεταλαμβάνουν. Οι δυσκολίες που προκύπτουν καθ’ οδόν, στρέφουν το ενδιαφέρον της πλειοψηφίας προς την πνευματική οδό, για ευνόητους λόγους.

Γ.Υ.

Για την ΟΕΜΑ  
Αλήθεια, τι έγινε με την εταιρία ΟΕΜΑ 2013 που είχε συσταθεί για τη διοργάνωση των Μεσογειακών Αγώνων; Λύθηκε η εταιρία ή όχι;. Στο Βόλο πάντως και το κτήριο Σπίρερ που ήταν η έδρα της ακόμη συνεχίζουν και αποστέλλονται επιστολές. Επίσης on air είναι ακόμη και η ιστοσελίδα της ΟΕΜΑ. Ίσως από εβδομάδα να έχουμε πληρέστερη ενημέρωση για το θέμα.
Β.Κ
 
Καλοτάξιδος
Εφυγε ένας δικός µας άνθρωπος… Ένας άνθρωπος που συνέδεσε τη ζωή του με την προσφορά. Ως επιστήμονας και ως άνθρωπος. Δεν «διαπραγµατεύτηκε» ποτέ σε επικοινωνιακά παιχνίδια, δεν χρησιμοποίησε ποτέ την επιστήμη του για να κερδίσει χρήματα ή οφίτσια… Όσοι γνωρίσαμε τον κύριο Γιάννη μέσα από το ρεπορτάζ, ήμασταν τυχεροί. Φειδωλός αλλά και ουσιαστικός πάντα στις παρατηρήσεις του, κέραιος στις επισημάνσεις του και πάνω από όλα έτοιμος να σε συμβουλέψει με πατρικό ύφος. Καλοτάξιδος, Γιάννη Βαρδούλη.
Β.Κ
 
Ραντεβού
Μερική ανάπαυλα από σήμερα και μετά την Τρίτη του Πάσχα επιστροφή στην καθημερινότητα και τις δυσκολίες της. Μας περιμένουν Εργατική Πρωτομαγιά και 24ωρη απεργία στις 11 του Μάη. Δύο προγραμματισμένα ραντεβού της εργατικής τάξης, που καλείται πλέον να σταθεί στο ύψος των περιστάσεων αναλογιζόμενη τα πάθη της και να ορθώσει ανάστημα. Εάν αφήσει και αυτή τη φορά το «μήνυμα» για αργότερα, θα είναι άξια της μοίρας που άλλοι χαράσσουν γι’ αυτή.
Β.Κ
 
Αποφεύγει  τα νέα μέτωπα
…Στους τέσσερις μήνες θητείας της σημερινής Δημοτικής Αρχής είναι κάτι παραπάνω από προφανές ότι ο Π. Σκοτινιώτης αποφεύγει όπως ο διάβολος το λιβάνι να ανοίγει καινούργια… μέτωπα . Φάνηκε ξεκάθαρα και στο θέμα ανάθεσης της στατικής μελέτης του Δημοτικού Θεάτρου, όπου τελικά αποφασίστηκε να γίνει με ανοικτό δημόσιο διαγωνισμό, μολονότι οι αρχικές σκέψεις ήταν αυτή να ανατεθεί στο Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας. Επειδή η συνεργασία του Δήμου ή της Νομαρχίας με το Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας και η ανάθεση ερευνητικού προγράμματος έχει παρεξηγηθεί με το σκεπτικό ότι ίσως παρακάμπτεται σκοπίμως ο Νόμος 3316/2005 Περί Δημοσίων Έργων και πολύ συχνά υπάρχουν αντιδράσεις από το Τεχνικό Επιμελητήριο, εκτιμήσαμε ότι το πιο καθαρό είναι να πάμε με ανοικτό διαγωνισμό…
 
Αριστερές αψιμαχίες…
Πολλές φορές στο Δημοτικό Συμβούλιο Βόλου αποτυπώνεται ανάγλυφα η σχέση που έχει το ΚΚΕ με το ΣΥΝ – ΣΥΡΙΖΑ. Χαρακτηριστικό παράδειγμα ο διάλογος που διαμείφθηκε στην τελευταία συνεδρίαση ανάμεσα στο βουλευτή του ΚΚΕ, επικεφαλής της Λαϊκής Συσπείρωσης και δημοτικό σύμβουλο Απ. Νάνο και τον επικεφαλής των Δρόμων Συνεργασίας από την πλευρά της β΄ ελάσσονος μειοψηφίας και μέλος της Νομαρχιακής Επιτροπής του ΣΥΝ Μαγνησίας Μαργ. Πατσιαντά.
Η απόφαση του δεύτερου συγκεκριμένα να ψηφίσει θετικά για θέμα της ημερήσιας διάταξης έκανε τον βουλευτή του ΚΚΕ να δυσανασχετήσει, με αποτέλεσμα να ακολουθήσει ο παρακάτω διάλογος:
- Δηλαδή συμφωνείς;
- Αν κατάλαβα, με κατηγορείς για δεξιά απόκλιση;
- Καλά, αυτή την έχετε κάνει προ πολλού…
- Άστα αυτά τώρα, σημασία έχει να πάμε μαζί μπροστά, όλη η Αριστερά, για να αντιμετωπίσουμε τις δυσκολίες που περνά αυτές τις ώρες ο λαός και η κοινωνία…
 
 Παραπλανήθηκαν
…Αυτοί που έπιασαν δουλειά μετά το 2006 στον Καλλιτεχνικό παραπλανήθηκαν ότι θα μπορούσαν να γίνουν αορίστου χρόνου. Το Προεδρικό Διάταγμα Παυλόπουλου ήταν σαφές. Η επισήμανση από το δημοτικό σύμβουλο της μείζονος μειοψηφίας Κ. Μωυσίδη στην τελευταία συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου Βόλου για το επίμαχο θέμα των 17 εργαζομένων στον ΚΟΔΒ. Όπως άλλωστε είχε επισημανθεί νωρίτερα στην ίδια συνεδρίαση, η μαγική ημερομηνία σε αυτές τις περιπτώσεις είναι η 31η Δεκεμβρίου 2005.
 Αν αυτοί οι άνθρωποι στο μεταξύ είχαν οργανώσει τη ζωή τους; Ποιος νοιάζεται μωρέ για το παλιάμπελο;
 
Οι συμβασιούχοι
…Το θέμα των συμβασιούχων πάντως αργά ή γρήγορα θα βγει στην επιφάνεια και θα είναι διαρκώς στην επικαιρότητα. Όσο καλοπροαίρετη και αν είναι η διάθεση της Δημοτικής Αρχής, το βέβαιο είναι ότι η δυσπραγία στα οικονομικά σε συνδυασμό με το πλεονάζον προσωπικό που προέκυψε, με άσχετες μάλιστα ειδικότητες, μετά τη συγχώνευση των Δημοτικών Επιχειρήσεων στην Κοινωφελή θα οδηγήσει σε μείωση θέσεων εργασίας. Την ίδια στιγμή θα πρέπει να σημειώσουμε ότι παρατηρείται το παράδοξο δομές απαραίτητες για τους δημότες που λειτουργούν άψογα να δουλεύουν με προσωπικό ορισμένου χρόνου, το οποίο μετά τη λήξη των συμβάσεών του θα πρέπει να αποχωρήσει. Όπως το παράδειγμα που μας ανέφερε ο Δήμαρχος Πορταριάς Βασίλης Κοντορίζος για το Βρεφονηπιακό Σταθμό Άλλης Μεριάς που λειτουργεί με πέντε άτομα τα οποία απασχολούνται με συμβάσεις ορισμένου χρόνου και που ο πρώην Δήμαρχος Πορταριάς δε χάνει ευκαιρία να διατυμπανίζει ότι είναι το καμάρι του Δήμου…
 
Τα κρουαζιερόπλοια
Μουρμουρητά από την πλευρά της διοίκησης του ΟΛΒ για τον τρόπο που χειρίζεται η Πλατεία Ρήγα Φεραίου τα θέματα που έχουν να κάνουν με το λιμάνι. Εξηγήσεις δεν δίνουν, ωστόσο η δυσφορία είναι εμφανής, ενώ όπως έγινε γνωστό για να μπουν τα πράγματα στη θέση τους δεν αποκλείεται να πραγματοποιηθεί αμέσως μετά το Πάσχα νέα συνάντηση ανάμεσα στη διοίκηση και το Δήμαρχο.
Εκτιμάται ότι ένα από τα θέματα τριβής είναι και το σημείο εξόδου και εισόδου για τους επιβάτες από τα κρουαζιερόπλοια, καθώς ο ΟΛΒ έκανε νέα πύλη για τους τουρίστες από την οδό Λαχανά, αλλά αυτή δε λειτουργεί επειδή διαφωνεί με τη λύση που επελέγη ο Εξωραϊστικός και Εκπολιτιστικός Σύλλογος του Παλαιού Λιμεναρχείου…
Και ενώ συμβαίνουν όλα αυτά στο Βόλο, έχουμε κουραστεί να διαβάζουμε δημοσιεύματα που κάνουν λόγο για την ικανοποίηση που υπάρχει στις τοπικές κοινωνίες της Κρήτης και ειδικότερα στο Ηράκλειο και στα Χανιά για τη συνεργασία που έχει η Αυτοδιοίκηση της περιοχής με τους φορείς για την υποδοχή των επιβατών από τα κρουαζιερόπλοια που καταπλέουν στις δύο πόλεις. Μέχρι και τροποποίηση του ωραρίου λειτουργίας της εμπορικής αγοράς έχουμε όταν υπάρχει καταπλέουν τα κρουαζιερόπλοια.
Εκτιμάται ότι κάθε επιβάτης κρουαζιερόπλοιου σε κάθε ενδιάμεσο σταθμό δαπανά από 50 – 75 ευρώ, ενώ οι εκτιμήσεις των ειδικών στο χώρο της κρουαζιέρας κάνουν λόγο ότι τα επόμενα δέκα χρόνια η Μεσόγειος θα είναι πρώτος προορισμός στον κόσμο, εκτοπίζοντας τα νησιά της Καραϊβικής…
 
Επιασαν δουλειά…
 Μετά τον ορισμό από το Δημοτικό Συμβούλιο Βόλου των μελών του Διοικητικού Συμβουλίου έπιασαν δουλειά στην Κοινωφελή Επιχείρηση, με τον Κοντορίζο και την Μπαρμπουδάκη, πρόεδρος και αντιπρόεδρος αντίστοιχα, να είναι εγκατεστημένοι προσωρινά στα γραφεία της ΤΕΔΚ μέχρις ότου εγκατασταθούν σε χώρους του Μεταξουργείου. Πρώτη προτεραιότητά τους οι επισκέψεις τους σε όλες τις δομές των πρώην ΟΤΑ που συνενώθηκαν με το Δήμο Βόλου, για να γνωρίσουν το προσωπικό και τα προβλήματά τους. Ενδεικτικό του μεγέθους της νέας Επιχείρησης είναι ότι μετά την καταγραφή που έγινε διαπιστώθηκε ότι το προσωπικό της ανέρχεται σε 470 άτομα και ότι μόνον για τη μισθοδοσία του προσωπικού απαιτείται ετησίως ένα ποσό της τάξεως των 7.000.000 ευρώ…

 

Επιτέλους, ας γίνει κάτι…
Επιαναν τη μύτη τους τα συνεργεία καθαριότητας που πήγαν να απολυμάνουν προχθές τη στοά του κτηρίου Ματσάγγου, προκειμένου η αποφορά που αναδύεται από το χώρο να είναι υποφερτή για τους χιλιάδες συμπολίτες που τέτοιες μέρες κατεβαίνουν στην εμπορική αγορά για τις πασχαλινές τους αγορές. Μάταιος κόπος, έλεγαν μετά την απολύμανση του χώρου οι εργάτες, καθώς έχει νοτίσει μέχρι το εσωτερικό του το μπετόν. Επιτέλους ας γίνει κάτι…
 
Λίγοι οι πρόθυμοι
Μπορεί τα συνεργεία Καθαριότητας του Δήμου Βόλου να δουλέψουν όλες τις ημέρες αργίας του Πάσχα, είκοσι άτομα καθημερινά, αλλά μη φανταστεί κανείς ότι υπάρχουν και πολλοί πρόθυμοι εργαζόμενοι που ενδίδουν στο δέλεαρ της έξτρα αμοιβής από την υπερωριακή απασχόληση, όπως μας έλεγε ο αρμόδιος Αντιδήμαρχος Μπ. Τσαμπάζης. Οι ίδιοι και οι ίδιοι είναι, που όπως φαίνεται πρέπει να έχουν και τις περισσότερες οικονομικές στριμούρες…
ΑΝΤ. ΤΣΕΛ
 
 
Ξεπούλησαν τα… νηστίσιμα σουβλάκια!  
Χρυσές δουλειές έκανε κεντρικό σουβλατζίδικο του Βόλου στη νηστεία του Πάσχα. Τα νηστίσιμα… σουβλάκια ξεπούλησαν, αφού μπιφτέκια λαχανικών και γαριδοσουβλάκια έκαναν θραύση!
Ν.Τ.
 
Οργάνωση για τη Μαγνησία
Με αφορμή τη χθεσινή του παρουσία του στην Ακολουθία του Επιταφίου, ο Περιφερειάρχης Κώστας Αγοραστός γνωστοποίησε στους συνεργάτες του ότι το αμέσως προσεχές διάστημα πρόκειται να εγκατασταθεί για αρκετές συνεχόμενες μέρες στο κτήριο της πρώην Νομαρχίας στο Βόλο. Σε συνεργασία πρωτίστως με τον Δημήτρη Αλεξόπουλο αλλά και όλους τους πολιτικούς και υπηρεσιακούς παράγοντες θα καταστρωθεί το βραχυπρόθεσμο και μεσοπρόθεσμο πρόγραμμα δράσεων για τη Μαγνησία με βάση τα νέα δεδομένα που διαμορφώνει από τη μία η οικονομική συγκυρία και από την άλλη η θερινή περίοδος των αυξημένων αναγκών, διαμήνυσε στους στενούς συνεργάτες του.
Ν.Τ.
 
Ο Δημητριάδος και Αλμυρού
Πολλές φορές τον τελευταίο καιρό σε δελτία Τύπου της Μητρόπολης -προφανώς εκ παραδρομής- ο τίτλος του Μητροπολίτη αναγράφεται ως «ο Δημητριάδος Ιγνάτιος».
Ο κ.κ. Ιγνάτιος εξελέγη από την Ιερά Σύνοδο ως «Δημητριάδος και Αλμυρού» και έτσι επιβάλλεται να αναγράφουν τα έγγραφα της Μητρόπολης και ιδιαίτερα όσα προορίζονται για το κοινό και για δημοσιότητα. Η περιοχή Αλμυρού δεν προσφέρεται μόνο για τα προς εκμετάλλευση κτήματα στις Νηές ή για τα μετόχια της Παναγίας Ξενιάς, δικαιούται και την αναγνώριση στον τίτλο του Μητροπολίτη της που φυσικά δεν της δόθηκε τυχαία. Αυτά, με θερμές ευχές για Καλή Ανάσταση στον Σεβασμιώτατο και στο προσωπικό της Μητρόπολης.
«Τ»
 
Χωρίς εξελίξεις
Παρά τη διεθνή και εγχώρια φημολογία μην περιμένετε τις οποιεσδήποτε εξελίξεις κατά τη διάρκεια του τριημέρου. Αν συμβούν θα φανούν ως στημένες και κατευθυνόμενες, οπότε η εμπιστοσύνη πολιτών και αγορών θα κλονιστεί ακόμη περισσότερο.
Ο Κρυπτογράφος
 
Πάμε στοίχημα;
Πάμε στοίχημα για το ποιος έχει δίκιο όσον αφορά τις συνέπειες για όλους μας από την καύση σκουπιδιών στο εργοστάσιο βιομάζας που σχεδιάζεται να γίνει στο Βόλο;
Απάντηση 1: ΚΚΕ, ΣΥΝ, Δημοκρατική Αριστερά, Οικολόγοι – Πράσινοι, ΞΕΚΙΝΗΜΑ, Παρέμβαση Πολιτών, Απ. Νάνος, Κ. Αγοραστός, Ε. Λαΐτσου, Δημοτική Αρχή Βόλου, Ζέττα Μακρή, Μαργ. Πατσιαντάς, Λεων. Μαυρογιάννης, Επιτροπή Αγώνα Πολιτών, Εν Δράσει Αλμυρού, Ιατρικός Σύλλογος Μαγνησίας που αντιδρούν.
Απάντηση 2: Οι βουλευτές Μαγνησίας Κ. Καρτάλης, Ρ. Ζήση, Θ. Νάκος, Π. Μαρκάκης που δεν αντιδρούν.
Φ.Τ.

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου