ΠΑΡΑΠΟΛΙΤΙΚΑ

Ο ΤΑΧΥΔΡΟΜΟΣ χτυπάει πάντα … 2 φορές

ο-ταχυδρομοσ-χτυπάει-πάντα-2-φορές-443821

Το ο.κ. της Πόπης… 

Το πράσινο φως από τη Γενική Γραμματέα Π. Γερακούδη για την έγκριση του προϋπολογισμού περιμένουν στο Δήμο Βόλου, προκειμένου στη συνέχεια να εγκριθούν από την Οικονομική Επιτροπή οι πιστώσεις και να ανοίξουν οι κωδικοί, έτσι ώστε να υπάρχει η δυνατότητα να κοπούν εντάλματα, προκειμένου έστω και με το σταγονόμετρο να μπορούν να πληρωθούν οι προμηθευτές και οι εργολάβοι, που είναι στην… κατάψυξη εδώ και μήνες λόγω της (οικονομικής) ακινησίας του Δήμου.

Οι οικονομικές υπηρεσίες του Δήμου υποστηρίζουν ότι είναι θέμα ημερών και ευελπιστούν ότι σε κάθε περίπτωση θα πάρουν το ο.κ. της… Πόπης μέσα στην εβδομάδα…
 
Κάτι μου θυμίζει…
…Σε κάθε περίπτωση παρεμφερές με όλα τα παραπάνω που συμβαίνουν στους ΟΤΑ, είναι και το γεγονός ότι έχουν ξεκινήσει και προχωρούν με γρήγορους ρυθμούς οι κατασχέσεις τραπεζικών καταθέσεων των Δήμων λόγω ανεξόφλητων χρεών σε εργολάβους. Στην Κρήτη για παράδειγμα και πιο συγκεκριμένα στο Δήμο Φαιστού «κατασχέθηκαν 350.000 ευρώ και στο Δήμο Αχαρνών 200.000 ευρώ για χρέη προηγούμενων Δημοτικών Αρχών, που αφορούσαν σε προμήθειες και έργα, κάποια από τα οποία δεν έχουν τα αναγκαία παραστατικά και τις αναγκαίες εγκρίσεις».
 Κάτι μου θυμίζει, κάτι μου θυμίζει…
 
Ποινικό αδίκημα
…Στην προχθεσινή συνάντηση του Συλλόγου Εργαζομένων στους ΟΤΑ με τους επικεφαλής των παρατάξεων της μειοψηφίας του Δημοτικού Συμβουλίου ο επικεφαλής των «Δρόμων Συνεργασίας» και εργατολόγος Μαργ. Πατσιαντάς με αφορμή την καθυστέρηση καταβολής δεδουλευμένων στους εργαζόμενους του Δήμου, υπενθύμισε ότι η καθυστέρηση ή η άρνηση καταβολής δεδουλευμένων  συνιστά ποινικό αδίκημα για τον εργοδότη, για να πετάξει στη συνέχεια και το… καρφί του προς ενίους αποδέκτες της Πλατείας Ρήγα Φεραίου. «Αν έχουν χάσει τον ύπνο τους, λόγω των σωρευμένων οικονομικών προβλημάτων του Δήμου, αυτό ουδόλως ενδιαφέρει τους εργαζόμενους»…  
 
Που καιρός για βενζίνες
…Τι ζητούν, εκτός των άλλων, αυτοί που αποδέχθηκαν την πρόταση του Π. Σκοτινιώτη να αναλάβουν θέση προϊσταμένου στο Δήμο Βόλου; Τη χορήγηση υπηρεσιακού αυτοκινήτου του Δήμου για τις μετακινήσεις τους, γιατί με το άλμα που έχει κάνει η βενζίνη που να κινηθείς με το ιδιωτικό σου Ι.Χ. δεξιά και αριστερά για δουλειές της υπηρεσίας και να τρέχεις μετά και να μη φθάνεις για να πάρεις τα λεφτά σου για τις βενζίνες…
 
Με το σταγονόμετρο
…Πάντως στο θέμα των καυσίμων από το δημοτικό αμαξοστάσιο του Δήμου Βόλου που είναι στον παρόχθιο του Ξηριά και από το οποίο ανεφοδιάζονται όλα τα δημοτικά οχήματα έχει μπει, όπως μαθαίνω, φρένο. Χαρακτηριστικά οδηγός που δουλεύει στο πράσινο στη Νέα Ιωνία μας έλεγε ότι μόλις και μετά βίας του βάζουν πέντε λίτρα στο ρεζερβουάρ του φορτηγού του για να κάνει τα δρομολόγια αποκομιδής των χόρτων…
 
Αληθινή όαση
…Επί τη ευκαιρία την είδαμε, τη χαρήκαμε και πρέπει να τη σημειώσουμε την ευπρεπή εικόνα που έχει τις τελευταίες μέρες το πράσινο μέσα στους κοινόχρηστους χώρους του Πολιτιστικού Άλσους της Νέας Ιωνίας. Αληθινή όαση για χαλάρωση, ειδικά τώρα την άνοιξη, κυρίως για όσους Βολιώτες δεν το έχουν επισκεφθεί ακόμη…
 
Προσλήψεις  στην Καθαριότητα
…Ολοι οι θεματικοί Αντιδήμαρχοι και πολύ περισσότερο ο αρμόδιος Αντιδήμαρχος Καθαριότητας Μπ. Τσαμπάζης εκτιμούν πως μέσα στον Απρίλιο θα πάρουν από τη Γενική Γραμματέα της Περιφέρειας Θεσσαλίας το πράσινο φως για τις 104 προσλήψεις για ισάριθμες θέσεις 8μηνης διάρκειας μέσω ΑΣΕΠ. Για την ενημέρωση των ενδιαφερομένων η πρόσκληση εκδήλωσης ενδιαφέροντος θα δημοσιευθεί στον Τύπο με όλες τις απαιτούμενες προϋποθέσεις και δικαιολογητικά…
 
 Η κοινωφελής « ΙΩΝΙΑ»
Συνάντηση με τα διευθυντικά στελέχη της Κοινωφελούς Επιχείρησης ΙΩΝΙΑ κ.κ. Αντωνάκη και Ιατρόπουλο είχε αργά το μεσημέρι της Παρασκευής η Αντιδήμαρχος Οικονομικών Νατάσσα Οικονόμου. Η τελευταία έχει υποσχεθεί στους εργαζόμενους της Κοινωφελούς ότι μέσα στην εβδομάδα που ξεκινά από αύριο θα δώσει στους εργαζόμενους έναντι των δεδουλευμένων τους δύο μισθούς και το Δώρο Πάσχα. Σημειώνεται πως εκατό άτομα της Επιχείρησης έχουν να δουν το χρώμα του χρήματος από τον περασμένο Δεκέμβριο…
 
Κρυφό  ταλέντο
Κρυφό ταλέντο και στο ποδόσφαιρο αποδεικνύεται ο Αντιδήμαρχος Πολεοδομίας του Δήμου Βόλου Νίκος Μόσχος. Μας το μετέφερε φίλος του δικηγόρος και συμπαίκτης του στην ποδοσφαιρική ομάδα του Δ.Σ.Β. που την προηγούμενη Κυριακή βρέθηκε στις Σέρρες για τις… αγωνιστικές της υποχρεώσεις.
 
Καθυστερεί
…Επί τη ευκαιρία πολύ αργεί αυτή η πρόταση της Ομάδας Εργασίας που έχει συσταθεί στην Πολεοδομία του Δήμου Βόλου για τη σύνταξη του σχεδίου της κανονιστικής απόφασης για τους κοινόχρηστους χώρους. Γιατί αργεί; Είναι οι πιέσεις που υπάρχουν από συμφέροντα που κερδίζουν από την εμπορική εκμετάλλευση του δημόσιου χώρου ή από τις δυσκολίες που προκύπτουν από το γεγονός ότι η νέα κανονιστική θα έχει εφαρμογή σε όλο το παραλιακό μέτωπο του νέου Καλλλικράτειου Δήμου Βόλου;
ΑΝΤ. ΤΣΕΛ
 
Τα έλεγαν  
Δεν είναι η πρώτη φορά που το Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας έκρουε τον κώδωνα του κινδύνου για ζητήματα οδοποιίας. Ο καθηγητής Οδοποιίας Νίκος Ηλιού έλεγε προχθές σε συζήτηση ότι πολλά χρόνια πριν το Πανεπιστήμιο είχε επιστήσει την προσοχή για την επικινδυνότητα του οδικού δικτύου, ωστόσο για ακόμα μια φορά οι παρατηρήσεις τους πήγαν στον κάλαθο των αχρήστων!
Α.Φ.
 
Δραστήρια η Ευξεινούπολη
Πριν μια εβδομάδα έκαναν Λαϊκή Συνέλευση στην Ευξεινούπολη για να θέσουν επί τάπητος τα προβλήματα της περιοχής και την Τρίτη συγκαλείται νέα συνεδρίαση του Τοπικού Συμβουλίου.
Α.Φ.
 
Συνωμοσιακά                                                                 
 -Μη γράψεις τίποτα…
  ΑΠΕΙΡΕΣ φορές βρέθηκα στη δεινή θέση ενός επίορκου. Ορκιζόμουν να μη δημοσιοποιήσω και την πιο ενδιαφέρουσα αποκάλυψη – κατ΄επιθυμία εκείνου που μου την εμπιστεύθηκε.
-Μη γράψεις τίποτε…
Ή το άλλο:
-Μη γράψεις, πριν σου ‘πω.
Αφού, ήδη, ο ίδιος μου το είχε αποκαλύψει και εμπιστευθεί.
 Τέτοιες στιγμές «συνωμοσιακής» σχέσης ζούμε πλέον και οι πιο εγκάρδιοι φίλοι.
Αν σήμερα παρασύρομαι στον επίορκο ρόλο μου, είναι γιατί αισθάνομαι να προσβάλλεται η αξιοπρέπεια πολλών συνανθρώπων γύρω μου. Νιώθω ότι αυτή είναι μια μορφή τρομοκρατίας. Κουρελιάζεται η υπόληψη συμπολιτών που δεν συγκρατούν και τον λυγμό τους ακόμη.
 Θα επαναλάβω αυτό που διαρκώς εξουθενώνει το μυαλό μας. Η ανάγκη της βιοποριστικής ύλης στέρησε το αξιακό περιεχόμενο του ανθρώπου. Απομείωσε την εκτίμησή του. Καταρρακώνει το κύρος του.
 Μόλις προχθές επισκέφτηκα τα γραφεία ενός Οργανισμού στο Βόλο. Μια υπάλληλος μακράς προϋπηρεσίας με πλησίασε με μυστικότητα. Συνωμοτικά, για να ακριβολογήσω. Κρεμάστηκε από τα λόγια μου, «να της πω την αλήθεια». Μου θύμισε Λοβέρδο. Τον υπουργό που ζήτησε από την κυβέρνηση στην οποία ανήκει «να ειπωθεί όλη η αλήθεια στο λαό». Από τον πρωθυπουργό. Όχι πάντως από τον ίδιο υπουργό, που διαγγέλλει ότι ποτέ τα νοσοκομεία δεν στερήθηκαν αναλώσιμα υλικά. Ότι ποτέ δεν καθυστέρησαν οι εφημερίες. Ότι, τέλος πάντων, όλα λειτουργούν τέλεια.
 Αυτές λοιπόν, οι εναγώνιες όψη, σκέψη και εκφορά του λόγου της υπαλλήλου, αποτυπώνουν και την καθημερινότητα ενός αγχωμένου ανθρώπου.
 «Μη γράψεις τίποτ’ απ΄ όσα σου είπα».
 Αυτή την επωδό προσπαθώ να «μελοποιήσω» νοερά, μέσα από ένα «Επιτάφιο» του Θεοδωράκη, ή ένα ποίημα του Ρίτσου.
 Πρόσωπα μιας συναρπαστικής δραματουργίας, πρωταγωνιστικά μάλιστα, μπορείς να τα συναντήσεις χωρίς ιδιαίτερο κόπο, στο δρόμο σου.
  «Μη γράψεις ακόμα, πριν σου πω», για τον σύζυγο που κρύβει από τη γυναίκα του, το οικονομικό τους δράμα. Αναστέλλει την αποκάλυψη κατάρρευσης όλης της οικονομικής άνεσης που είχαν. Αναβάλλει την καταχρέωσή του. Αποσιωπά τον κίνδυνο να βρεθεί στη φυλακή…
«Μη γράψεις τίποτε, απ΄ όσα σου είπα». Μου τα εμπιστεύθηκε, αλλά και με καταδίκασε στην σιωπή.
 Να, το τρομοκρατικό δίλημμα του ορκισμένου επίορκου!
                                                                                                                                Περαστικός
                                                                                                                e-mail:dbatsios@otenet.gr
 
Με το βλέμμα στο μέλλον…
Οι όποιες εξελίξεις προαναγγέλλονται για την παράταξη της αντιπολίτευσης στο Δήμο Βόλου αποτελούν το πρελούδιο επερχόμενων τοπικών πολιτικών συγκρούσεων ενόψει των επόμενων βουλευτικών εκλογών. Το ερώτημα είναι αν οι εξελίξεις που δρομολογούνται θα έχουν συνέπειες και για ποιους…
Ο Κρυπτογράφος
 
Δύσνοες…
Εεελα, ρε συνάδελφοι. Δεν καταλάβατε τον Αλογοσκούφη και τον εμφανίσατε αντικαραμανλικό;
(Μας την παίξατε κλοτσοσκούφι…)
Δ.Μ.
 
Οι άνεργοι του Βόλου
Στις πραγματικές συνθήκες που ζούμε θα ήταν ανοησία οι άνεργοι του Βόλου να θέλουν να βρουν διέξοδο μέσω της πολιτικής της κυβέρνησης ή της πρακτικής των υπαρχόντων εργατικών σωματείων. Επειδή κάθε τέτοια απόπειρα τιμωρείται δια της επιδεινώσεως της θέσης τους, οι άνεργοι του Βόλου θα προσπαθήσουν πάλι αύριο να στήσουν το αδέσμευτο σωματείο τους.
Φ.Τ.  
 
Ο Δήμος Βόλου κατά της βιομάζας
Η Δημοτική Αρχή Βόλου είναι η πρώτη που εκδήλωσε ευθαρσώς την αρνητική της στάση, αναφορικά με την εγκατάσταση μονάδας βιομάζας στην περιοχή, προβάλλοντας συγκεκριμένα επιχειρήματα σε συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου Βόλου, μάς διευκρινίζει η Αντιδήμαρχος Νατάσσα Οικονόμου.
Ευπρόσδεκτη η διευκρίνιση, αν και υπάρχουν κάποια ερωτήματα στο σκεπτικό της Δημοτικής Αρχής που χρήζουν περαιτέρω… διευκρινίσεων. Αλλά γι’ αυτά την Τρίτη.  
Φ.Τ.
 
Ψηφιακή τεχνολογία…
Νέες δραστηριότητες, σύμφυτες με τα επιτεύγματα της σύγχρονης ψηφιακής τεχνολογίας, εμπλουτίζουν το Αρχαιολογικό Μουσείο του Βόλου, καθιστώντας ακόμη πιο συναρπαστική την περιήγηση. Οι επισκέπτες κάθε ηλικίας θα έχουν πλέον την ευκαιρία να περιηγούνται νοερά στις αίθουσες και τα ευρήματα που κοσμούν τις προθήκες του Μουσείου, τη βοηθεία οθονών αφής και υπολογιστών. Το πρωτοποριακό πρόγραμμα που τίθεται σε λειτουργία, δημιουργεί πρόσφορο πεδίο για ακόμη περισσότερες εκπαιδευτικές επισκέψεις και δράσεις, προς όφελος διδασκόντων αλλά και μαθητών.
Γ.Υ.
Κίνηση ανέργων 
Η κίνηση ανέργων και ελαστικά εργαζομένων θα πάρει σάρκα και οστά, ο κόσμος να χαλάσει» απαντούν με δυναμισμό οι έχοντες την πρωτοβουλία για τη συγκρότησή τους. Στο πλαίσιο αυτής της απόφασής τους επαναδιοργανώνουν ανοιχτή συνέλευση για να αποφασίσει τις επόμενες κινήσεις την ερχόμενη Δευτέρα 11 Απριλίου στο Εργατικό Κέντρο Βόλου. Σε αυτές τις συνθήκες, υποστηρίζουν οι διοργανωτές, το να έχουμε επιδόματα, υγεία, παιδεία, φως, νερό και αξιοπρεπή εργασία δεν είναι ζητιανιά, είναι δικαίωμα και υποχρέωση του κράτους και της κοινωνίας. Θέλουμε να ενώσουμε την δύναμή μας, να απαιτήσουμε αυτά που θα έπρεπε να είναι αυτονόητα».
Β.Κ
 
Συνδρομή
Τη συνδρομή της αντιπροέδρου της Βουλής Ροδούλας Ζήση ζήτησαν σε συνάντηση που είχαν οι σιδηροδρομικοί μαζί με τον πρόεδρο του ΕΚΒ προκειμένου να ακυρωθούν τα σχέδια της διοίκησης για συρρίκνωση του Βόλου. Το θέμα είναι σύνθετο και χρειάζεται άμεση παρέμβαση, διότι εάν υλοποιηθούν οι εισηγήσεις των διευθυντάδων ξεχάστε το σιδηρόδρομο στο Βόλο. Σε αυτό συμφώνησαν όλοι και από εβδομάδα αναμένονται εξελίξεις.
Β.Κ
 
Στο Δημαρχείο  
Μεσογειακοί Αγώνες ή μάλλον οι ανεκπλήρωτες ακόμη δεσμεύσεις του υπουργείου Οικονομικών σε αντιστάθμισμα της απώλειας των Μεσογειακών, ολοκληρωμένο σχέδιο για την τόνωση της τοπικής απασχόλησης, αλλά και το μετέωρο θεσμικά Γραφείο Καταναλωτή, κυριάρχησαν στη συνάντηση του επικεφαλής της «Θεσσαλών Δύναμη» Απ. Παπατόλια με τον Δήμαρχο Βόλου Π. Σκοτινιώτη, στο Δημαρχείο.
Δεν έχει διαπιστωθεί καμία ουσιαστική πρόοδος για τις δεσμεύσεις μετά την οριστική «ταφόπλακα» των Μεσογειακών, συμφώνησαν οι δύο πλευρές και ανέπτυξαν τις πρωτοβουλίες που πρόκειται να αναληφθούν σύντομα.

Β.Σ.

 
Θα «υιοθετηθεί»
Ο Απ. Παπατόλιας στη συνάντηση με τον Π. Σκοτινιώτη τόνισε ότι πρέπει να συνεχιστεί η καινοτομική σε πανελλαδικό επίπεδο δράση του Γραφείου Καταναλωτή, μέσα από την «υιοθεσία» του θεσμού από το Δήμο Βόλου. «Δυστυχώς, η αιρετή Περιφέρεια δεν επέδειξε το ανάλογο ενδιαφέρον για ένα θεσμό που έχει ταχθεί στην υπηρεσία των συμφερόντων του καταναλωτή και των απλών πολιτών», δήλωσε ο κ. Παπατόλιας. Ο Δήμαρχος Βόλου ενημέρωσε ότι ήδη αναζητούν τα νομικά εργαλεία προκειμένου να ενταχθεί το Γραφείο στις υπηρεσίες του Δήμου Βόλου, στο πλαίσιο της σύναψης προγραμματικής σύμβασης μεταξύ της νέας Αναπτυξιακής Εταιρείας του Δήμου Βόλου και της Ένωσης Καταναλωτών.
Β.Σ.
 

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου