ΠΑΡΑΠΟΛΙΤΙΚΑ

Ο ΤΑΧΥΔΡΟΜΟΣ χτυπάει πάντα … 2 φορές

ο-ταχυδρομοσ-χτυπάει-πάντα-2-φορές-443821

Ανακούφιση

Πέρασε ο πρώτος Γολγοθάς για τους γιατρούς του Νοσοκομείου Βόλου, οι οποίοι είδαν πως το Νομαρχιακό Νοσοκομείο δεν βρίσκεται στη λίστα με τα Νοσοκομεία υπό συγχώνευση. Βέβαια όσο απίθανο κι αν είναι το σενάριο για συγχώνευση του δικού μας Νοσοκομείου με άλλο γειτονικό, ποτέ δεν μπορεί να αποκλείσει κανείς τίποτα. Τόσα έχουμε δει τους τελευταίους μήνες…

Δ.Π

Μπαλώματα
Το Κέντρο Υγείας Σκιάθου δεν έχει γιατρούς να εφημερεύσουν. Για το Κέντρο Υγείας Σκοπέλου επιστρατεύονται γιατροί ορεινών Κέντρων Υγείας της Μαγνησίας προκειμένου να αντικαταστήσουν γιατρό, ο οποίος χρειάζεται να λάβει άδεια. Όλη την ώρα βρίσκουμε μπαλώματα για να καλύψουμε τη δημόσια υγεία κι όλα αυτά έχουν άμεσο αντίκτυπο στους πολίτες. Κατά τα άλλα πληρώνουμε 5 ευρώ αλλά και τις εξετάσεις μας.
Δ.Π
 
Δεν νογάνε;
Δεν ξέρω εάν η Δημοτική Αρχή θα επιχειρήσει ή όχι να υποβαθμίσει το θέμα, πάντως η γκάφα που έκανε ξεχνώντας να συγκαλέσει επιτροπή διαβούλευσης για τη σύνταξη του τεχνικού προγράμματος του Δήμου είναι σοβαρή. Και εάν μεν το ξέχασαν… μπορεί κανείς να τους επικρίνει για προχειρότητα. Εάν όμως δεν το ήξεραν ότι είναι υποχρεωμένοι βάσει του Καλλικράτη να έχει συνεδριάσει η επιτροπή, είναι διπλό το κακό, διότι δεν «νογάνε», που λένε και στην περιοχή μας, τι σημαίνει Καλλικράτης και νέα δεδομένα στην Αυτοδιοίκηση. Το τι ισχύει, θα το μάθουμε σήμερα στη συνεδρίαση του συμβουλίου.
Β.Κ
 
Κορόιδα και έξυπνοι
Οχι παίζουμε. Νέες περικοπές για τους δημοσίους υπαλλήλους, όχι όμως για τους υπαλλήλους της Βουλής. Επειδή αυτοί παραμένουν πατρίκιοι και επειδή όπως διαβάζω έπιασαν τόπο οι πιέσεις προς τον Υπουργό Οικονομικών δια του προέδρου του κοινοβουλίου και βουλευτών κατατέθηκε τροπολογία χθες από τον κ. Παπακωνσταντίνου με την οποία τροποποιείται η αρχική τροπολογία κατά τέτοιο τρόπο ώστε να συμπεριληφθεί μεν η Βουλή στον προϋπολογισμό της Γενικής Κυβέρνησης όμως οι αποδοχές των υπαλλήλων θα παραμείνουν εκτός μισθολογίου. Δουλέψτε εσείς κορόιδα.
Β.Κ
 
Σε εξέλιξη
Μέχρι αργά χθες το βράδυ πηγαινοέρχονταν σε διάφορα υπουργεία οι βουλευτές του ΠΑΣΟΚ μαζί με τους κομματικούς της Μαγνησίας και της Περιφερειακής του ΠΑΣΟΚ για να συζητήσουν τις εκκρεμότητες σε έργα και υποδομές που υπάρχουν στο Νομό. Οι συσκέψεις ήταν διαδοχικές, ωστόσο δεν κατέστη δυνατό μέχρι αργά το βράδυ να γίνουν γνωστά αποτελέσματα, αφού όπως μας τονίστηκε χαρακτηριστικά «η διαβούλευση ήταν σε εξέλιξη». Αρκεί να μην μείνουν μόνο στη διαβούλευση, λέω εγώ, διότι οι αρμόδιοι υπουργοί έχουν πάψει εδώ και καιρό να παίζουν το ρόλο των μάγων με τα δώρα…
Β.Κ
 
Δύο σταθμά…
Απαράδεκτη η απόφαση της διοίκησης της ΕΡΤ που έδωσε εντολή να διακοπεί οριστικά και αμετάκλητα η εκπομπή ΑΡΧΟΝΤΑΡΙΚΙ, εκπομπή η οποία επί 19 έτη κατείχε σημαντική θέση στο κυριακάτικο πρόγραμμα της κρατικής τηλεοράσεως και ήταν υψηλής θεαματικότητας στο πρόγραμμα των κρατικών καναλιών. Ο Μητροπολίτης Δημητριάδος κ. Ιγνάτιος που παρουσίαζε την εκπομπή, όπως πληροφορείται η στήλη, χθες δεν θέλησε να σχολιάσει αυτή την απόφαση, ωστόσο γενικότερα έκανε αίσθηση και μάλιστα κακή, διότι η ΕΡΤ τελικά κάνει περικοπές σε όλες τις ποιοτικές εκπομπές και όταν πρόκειται να διαδραματίσει ρόλο «προπαγανδιστή» δεν φείδεται χρημάτων και προσλήψεων. Δύο μέτρα και δύο σταθμά. Όπως πάντα.
Β.Κ
 
Με το θάρρος της γνώμης
Οι δηλώσεις συμπαράστασης στους συμβασιούχους του Δήμου της Αθήνας που πραγματοποιούν κατάληψη στο Δημαρχείο της Αλέκας Παπαρήγα που τάχθηκε υπέρ της μονιμοποίησής τους ήταν η αφορμή για την τηλεφωνική επικοινωνία του προέδρου της Ομοσπονδίας Βιοτεχνών Κατεργασίας Μετάλλου Σπ. Στυλιαρογιάννη με τη στήλη.

«Με τέτοιες δηλώσεις που ουσιαστικά προτρέπουν να διογκωθεί και άλλο ο δημόσιος τομέας δεν είναι δυνατόν να πάμε μπροστά. Αυτή τη μονιμότητα πληρώνουμε τώρα με 1 εκ. στο δημόσιο και η οικονομία έχει χτυπήσει κόκκινο, με αποτέλεσμα εκτός από το Δημόσιο να χτυπιέται αλύπητα και η ιδιωτική πρωτοβουλία. Δεν πρόκειται να πάμε μπροστά έτσι» ανέφερε ο κ. Στυλιαρογιάννης ζητώντας να δημοσιοποιηθεί η άποψή του. Συμφωνεί ή διαφωνεί κανείς, έχει τουλάχιστον το θάρρος της γνώμης του όταν άλλοι χαϊδεύουν γενικώς και αορίστως αυτιά.

Β.Κ
 
Κάποιοι πλούτισαν…
 Αναλώσιμα και ανταλλακτικά βρέθηκαν ελάχιστα, είπε χθες κατά τη δημοσιοποίηση των στοιχείων της Οικονομικής Απογραφής η Νατάσσα Οικονόμου, επειδή, όπως διευκρίνισε, στους πρώην Δήμους δεν τηρούνταν αποθήκη.
Από αυτή τη μη τήρηση της αποθήκης κάποια πρόσωπα πλούτισαν, έλεγε λίγο αργότερα αυτοδιοικητικός παράγοντας του Δήμου Βόλου…
 
Παντελώς απαξιωμένα
Εκτός των άλλων η Αντιδήμαρχος Οικονομικών του Δήμου Βόλου έδωσε και στήλη με το γενικό τίτλο «χρεόγραφα», μόνο που τα σχετικά ποσά ήταν μηδενικά για όλους τους πρώην Δήμους. Με τον όρο «χρεόγραφα», είπε, θεωρούμε τις επιταγές εισπρακτέες και τα ομόλογα. του Δημοσίου. Και τέτοια δεν βρέθηκαν, είπε η κ. Οικονόμου. Τόσο απαξιωμένα που είναι πλέον τα ομόλογα ούτε οι Δήμοι, όπως φαίνεται, δεν τα θέλουν για το χαρτοφυλάκιό τους…
 
 Ποτέ μη λες ποτέ…
…Στα 260 εκατομμύρια ευρώ υπολογίζεται η σημερινή αξία των κτηρίων και του μηχανολογικού εξοπλισμού που κληρονομεί ως «προίκα» ο νέος Δήμος Βόλου. Μπορεί να χρησιμοποιηθούν κάποια από αυτά για τη μείωση του χρέους; Ποτέ, είπαν με ένα στόμα η κ. Οικονόμου και ο κ. Μαυρόπουλος. Ποτέ μη λες ποτέ. Γιατί έτσι έλεγε και ο ΓΑΠ πέρυσι και τώρα τρέχει για να βρει 50 δισ. ευρώ από την εκποίηση της δημόσιας υπηρεσίας.
 
Απουσίες
Μόνον ο Μαργ. Πατσιαντάς ήταν παρών στη χθεσινή ενημέρωση των δημοτικών παρατάξεων από τη Δημοτική Αρχή για τα τελικά στοιχεία της οικονομικής απογραφής του Δήμου. Η Ζέττα Μακρή ήταν στο Βόλο αλλά είχε ειλημμένη υποχρέωση την ώρα της σύσκεψης, ο αντικαταστάτης της Γ. Μουλάς είχε προγραμματισμένη επέμβαση στο Νοσοκομείο, ενώ ο επικεφαλής της Λαϊκής Συσπείρωσης και βουλευτής Απ. Νάνος ήταν στην Αθήνα, καθώς ήταν επιφορτισμένος με τα κοινοβουλευτικά του καθήκοντα.
 
 Γενική Συνέλευση στην Ιωνία
Πρόσκληση στους δημοσιογράφους απηύθυνε χθες το μεσημέρι ο εκπρόσωπος των εργαζομένων στην Κοινωφελή Επιχείρηση ΙΩΝΙΑ Δημήτρης Οικονόμου για τη μεθαυριανή Γενική Συνέλευση των εργαζομένων, που ακόμη περιμένουν να δουν το χρώμα του χρήματος από τον περασμένο Δεκέμβριο…
 
Ουρές στη ΔΕΗ
Ατέλειωτες ουρές χθες το πρωί στα κεντρικά γραφεία της ΔΕΗ στο Βόλο από εκατοντάδες πελάτες που πήγαν στο κτήριο της οδού Λαρίσης για να πληρώσουν τους λογαριασμούς τους. Απίστευτη ταλαιπωρία με το χρόνο εξυπηρέτησης να φτάνει τα 45 λεπτά περίπου, καθώς τα δύο ταμεία αποδείχθηκαν απολύτως ανεπαρκή για την εξυπηρέτησή τους…
ΑΝΤ. ΤΣΕΛ
 
Για να παίρνουμε παράδειγμα
Μισό εκατομμύριο κόσμος βγήκε τις προάλλες στους δρόμους του Λονδίνου να διαδηλώσει και να διαμαρτυρηθεί για τα νέα σκληρά μέτρα λιτότητας. Μισό εκατομμύριο κόσμος πραγματοποίησε μια μεγαλειώδη διαδήλωση που τα είχε όλα. Παλμό, συνθήματα, επεισόδια και τα συνδικάτα να διευκρινίζουν ότι πρόκειται για τη μεγαλύτερη διαδήλωση που έγινε στο Λονδίνο έπειτα από αυτές κατά του πολέμου στο Ιράκ το 2003. Και αναρωτιέμαι. Τι περιμένουμε σε αυτή την χώρα για να αντιδράσουμε;
Α.Φ.
 
Συνειδητά και συστηματικά…
…Εριχνε κατά πάσα πιθανότητα ο Αγριώτης βρωμιάρης βοθρολύματα σε γεώτρηση ύδρευσης στην Αγριά, καθώς είναι και η μοναδική στην οποία το οργανικό φορτίο που βρέθηκε στις χημικές αναλύσεις χτυπούσε κόκκινο. Συνειδητά και συστηματικά ο εν λόγω κύριος δηλητηρίαζε τα νερά της περιοχής και έπαιζε με την υγεία των συμπολιτών του. Το ότι του αξίζει τιμωρία και μάλιστα παραδειγματική είναι δεδομένο, το μέγεθος είναι δουλειά άλλων να το αποφασίσουν.
Α.Φ.
 
Δημιουργικές δράσεις
Οι καλλιτεχνικές ευαισθησίες των μαθητών έρχονται στο φως μέσω της εμπνευσμένης πρωτοβουλίας που αναπτύσσεται στους κόλπους του 7ου Γυμνασίου Βόλου. Οι ζωγραφικές παραστάσεις που κοσμούν τις σχολικές αίθουσες αποτυπώνουν την ενθουσιώδη αποδοχή της πρότασης που διατυπώθηκε στο πλαίσιο του μαθήματος των καλλιτεχνικών και αγκαλιάστηκε από τη διευθύντρια του σχολείου κ. Νίκη Ρηγάκη, για να αποτελέσει κομβικό σημείο ενδοσχολικής έκφρασης. Η συγκεκριμένη πρωτοβουλία και κάθε παρόμοια πρόταση που παίρνει «σάρκα και οστά», αποτελούν αναμφίβολα παράδειγμα προς μίμηση, προς όφελος διδασκόντων αλλά και μαθητών.
Γ.Υ.
Πού είναι τα λεφτά οέο;

Αλλοι μιλούν για 600 δισ. και κάποιοι άλλοι, πιο φειδωλοί, μιλούν για 300 με 400 δισ. ευρώ αναφερόμενοι στις ελληνικές καταθέσεις στις τράπεζες της Ελβετίας. Όπως και να έχει μιλάμε για ποσά μεγαλύτερα από το δημόσιο χρέος που ταλαιπωρεί ολόκληρο τον ελληνικό λαό. Ποιοι είναι οι καταθέτες; Γιατί ασφαλώς μιλάμε για κάποιες χιλιάδες άτομα. Πώς αποκτήθηκαν αυτά τα μυθώδη ποσά; Νόμιμα ή παράνομα; Έχουν δηλωθεί στη χώρα κτήσης τους που είναι η Ελλάδα; Έχουν φορολογηθεί; Ερωτήματα που επιβάλλεται να απαντηθούν. Επειδή ακράδαντα πιστεύουμε ότι το κλειδί για το μεγαλύτερο μέρος του σημερινού ελληνικού προβλήματος κρύβεται στις ελβετικές θυρίδες, κάποιος πρέπει να αναδείξει το θέμα. Προχθές η Κυριακάτικη Ελευθεροτυπία δημοσίευσε σχετικό θέμα, αλλά αυτό δεν αρκεί. Το μείζον θέμα και ο λαός απαιτούν στοιχεία και διελεύκανση. Καλούμε τον ντόπιο πολιτικό Γιώργο Σούρλα, που διαθέτει την εμπειρία της αποκάλυψης του σκανδάλου Κοσκωτά, να αναλάβει σχετικές πρωτοβουλίες έστω και στο εσωτερικό της χώρας αρχικά…

Ο κρυπτογράφος 

 

Στο και πέντε για την Κάρλα
Νεκρές αγελάδες στην όχθη της λίμνης Κάρλας, νεκρά ψάρια, πράσινο νερό, ευτροφισμός κ.τ.λ. Καταγγελίες, επανειλημμένα ρεπορτάζ, άρθρα, σχόλια στον ΤΑΧΥΔΡΟΜΟ και όμως, οι ιθύνοντες στη Μαγνησία έκαναν τον… Αλέκο! Δεν είχαν ακούσει ποτέ για κακό σχεδιασμό της λίμνης, για αγωγούς βιομηχανιών, για φυτοφάρμακα, λιπάσματα κ.λ.π. λύματα της ενδοχώρας που με τον ένα ή τον άλλο τρόπο έχουν ως αποδέκτη την Κάρλα! Τώρα καμώνονται ότι ανακάλυψαν την Αμερική! Πέφτουν τάχα από τα… σύννεφα και τρέχουν ασθμαίνοντες να… βγάλουν την ουρά τους απ’ έξω!
Τα λόγια είναι περιττά. Καταλάβαμε πολύ καλά. Τουλάχιστον ας σπεύσουν τώρα. Στο και πέντε για την Κάρλα…
Φ.Τ.
 
 

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου