ΠΑΡΑΠΟΛΙΤΙΚΑ

Ο ΤΑΧΥΔΡΟΜΟΣ χτυπάει πάντα … 2 φορές

ο-ταχυδρομοσ-χτυπάει-πάντα-2-φορές-443821

Τακτικός στο Βόλο

Κινδυνεύει να παρεξηγηθεί από τους Λαρισαίους, έλεγαν χθες συνεργάτες του Κώστα Αγοραστού. Πού τον χάνεις πού τον βρίσκεις, τις τρεις από τις πέντε εργάσιμες της εβδομάδας βρίσκεται στο Βόλο για θέματα, συμπλήρωναν. Ξεχνούν φαίνεται οι συνεργάτες του Περιφερειάρχη ότι τυγχάνει και γαμπρός στο Βόλο. Ευχόμαστε οι τακτικές επισκέψεις του να λύνουν και προβλήματα.

Χ.Μ.

Ερχεται έκπληξη…
Για τη θέση του «Συμπαραστάτη του Δημότη και της Επιχείρησης», που τόσο συζητήθηκε τις τελευταίες μέρες στο Βόλο, πληροφορούμαστε ότι ετοιμάζεται έκπληξη. Αν είναι αυτό που πληροφορηθήκαμε, τότε θα πρόκειται για θετική έκπληξη.
Ο ΚΡΥΠΤΟΓΡΑΦΟΣ
 
Καταδίκη των ΑμεΑ
Μια Πολιτεία που υπάρχει χάριν των πολιτών που τη συνέστησαν ποτέ της δεν καταδικάζει τα ΑμεΑ στην κοινωνική περιθωριοποίηση, καταργώντας ακόμα και το μισό εισιτήριο που είχαν στην Αστική.
Φ.Τ.

Απαιτείται άμεση αντίδραση

Τα Τάγματα Εφόδου της Τρόικας και στην περιοχή μας βομβαρδίζουν ό,τι κινείται στο χώρο της εργασίας. Οι απολύσεις παίρνουν εφιαλτικές διαστάσεις. ΜΕΤΚΑ, ΚΟΝΤΙ, ΒΙΟΣΩΛ… κι αύριο κανείς δεν ξέρει ποιος έχει σειρά. Απαιτείται άμεση και συντονισμένη αντίδραση από την πολιτική και τη συνδικαλιστική ηγεσία του τόπου.
Φ.Τ.
 
Ο Συμπαραστάτης του Δημότη
 Τις τελευταίες τρεις μέρες γίνεται αρκετή συζήτηση στην τοπική πολιτική επικαιρότητα για εκείνο το πρόσωπο εγνωσμένου κύρους και κοινής αποδοχής που θα μπορούσε να εγκριθεί με την αυξημένη πλειοψηφία των 2/3 των μελών του Δημοτικού Συμβουλίου το οποίο θα κληθεί να ορίσει το Συμπαραστάτη του Δημότη και των Επιχειρήσεων, ένα νέο θεσμό που προβλέπει ο Καλλικράτης.
Το δημοσίευμα του ΤΑΧΥΔΡΟΜΟΥ της περασμένης Κυριακής που αποκάλυψε τις πρώτες παρασκηνιακές κινήσεις των κ.κ. Σκοτινιώτη και Μακρή που πρότειναν την κ. Ελένη Μπαξεβανίδου και Β. Παλιγιάννη αντίστοιχα τροφοδότησε χθες μία σειρά από ονόματα που είδαν το φως τη δημοσιότητας με αφορμή και την απόσυρση του θέματος από την προχθεσινή συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου Βόλου. Ανάμεσά τους αυτό του πρώην Δημάρχου Αλέκου Βούλγαρη, για το οποίο -όπως δήλωσε η ίδια η κ. Μακρή- δεν θα είχε αντίρρηση η μείζονα μειοψηφία. Από την άλλη ακούστηκε και το όνομα του γνωστού Βολιώτη συγγραφέα Κ. Ακρίβου.
Με όλο το σεβασμό προς τα πρόσωπα του κ. Σκοτινιώτη και της κ. Μακρή, θα μας επιτρέψουν να εκφράσουμε τις επιφυλάξεις μας ότι επιδίδονται και οι δύο σε μία δημόσια ονοματολογία συμπολιτών, αποδυναμώνοντας με τον τρόπο αυτό ένα νέο θεσμό πριν καλά – καλά αυτός καλυφθεί από το Δημοτικό Συμβούλιο.
Για τον πρώην Δήμαρχο Βόλου Αλέκο Βούλγαρη, για τον οποίο διάκειται ευμενώς η κ. Μακρή, ο αντίλογος είναι στις ορθές κατά την άποψή μας επιφυλάξεις που εξέφρασε χθες από την εκπομπή του Σωτήρη Πολύζο ο ίδιος ο Δήμαρχος Βόλου: «Θεωρώ, είπε, ότι δεν μπορεί να είναι συμπαραστάτης του Δημότη ο πρώην Δήμαρχος, γιατί υπάρχουν θέματα διαχρονικά που αφορούν και στη θητεία του. Σε μία τέτοια περίπτωση, κατέληξε ο κ. Σκοτινιώτης, ο κρίνων δεν μπορεί να είναι και κρινόμενος».
Όσον αφορά τώρα στον Κ. Ακρίβο τον οποίο πρότεινε ο Δήμαρχος Βόλου, υπάρχει επίσης ζήτημα. Ο κ. Ακρίβος είναι εκπαιδευτικός στη Δευτεροβάθμια Εκπαίδευση. Ο νόμος όμως, αν διαβάζουμε σωστά, στο σχετικό άρθρο 77 που αναφέρεται στο Συμπαραστάτη του Δημότη είναι σαφής στην παρ. 1 «…ως προς το αξίωμα του Συμπαραστάτη του Δημότη ισχύουν τα κωλύματα και τα ασυμβίβαστα που προβλέπονται στο άρθρο 14 του παρόντος». Τι λέει το άρθρο 14 στην παρ.1ε για τα κωλύματα και τα ασυμβίβαστα; «Υπάλληλοι με οποιαδήποτε σχέση εργασίας του Δημοσίου, των περιφερειών, των νομικών προσώπων δημοσίου δικαίου, των κρατικών νομικών προσώπων ιδιωτικού δικαίου, των δημοσίων επιχειρήσεων και των επιχειρήσεων τη διοίκηση των οποίων ορίζει άμεσα ή έμμεσα το Δημόσιο…».
Το ερώτημα επομένως που τίθεται είναι εύλογο. Όταν τα ονόματα πέφτουν στο τραπέζι από τον κ. Σκοτινιώτη και την κ. Μακρή με τέτοια περισσή ευκολία, μήπως επιβεβαιώνουν την αρχική μας εκτίμηση; Ότι με τον τρόπο τους, εσκεμμένα ή μη, αποδυναμώνουν αντί να ενδυναμώνουν το νέο θεσμό;
 
Συμφωνίες  στο γήπεδο
…Και κάτι ακόμη. Πόσο σοβαρή μπορεί είναι μία συζήτηση για το συγκεκριμένο θέμα, αν αληθεύουν τα όσα αποκάλυψε χθες στην ΤRT ο ίδιος ο Δήμαρχος Βόλου;
Ό,τι δηλαδή το ενδιαφέρον του ο πρώην Δήμαρχος για τη θέση του Συμπαραστάτη του Δημότη το εξέφρασε προς την κ. Μακρή σε συζήτηση που είχε μαζί της στη συνάντηση που είχαν οι δυο τους στο Πανθεσσαλικό Στάδιο, όπου και βρέθηκαν για τον αγώνα του Ολυμπιακού με τον συνονόματό του Πειραιά…
 
Ελλειψη απαρτίας
 Αναβλήθηκε η χθεσινή συνεδρίαση του Διοικητικού Συμβουλίου της ΔΕΥΑΜΒ που λειτουργεί ακόμη με την παλιά της σύνθεση μέχρι την 1η Μαρτίου. Ο λόγος ήταν η έλλειψη απαρτίας και ανάμεσα στους απόντες κάποιοι και από τους σημερινούς στενούς συνεργάτες του Δημάρχου Βόλου, όπως οι κ.κ Φοινικόπουλος, Μαβίδης και Μαυρόπουλος. Από τους υπόλοιπους από τη χθεσινή συνεδρίαση απουσίασαν ο κ. Μουλάς, που μόλις προχθές με απόφαση του Δημοτικού Συμβουλίου αντικατέστησε τον πρώην Δήμαρχο Κυριάκο Μήτρου που παραιτήθηκε, ο κ. Δανηλόπουλος που είχε διαμηνύσει έγκαιρα ότι από 31.12.2011 παραιτείται από όλες τις θέσεις ευθύνης, ο πρώην Πρόεδρος του Δημοτικού Συμβουλίου Βαγγέλης Παπαστεργίου και ο πρώην Δήμαρχος Αισωνίας Δημ. Καντόλας…
 
Οι λόγοι  της απουσίας
…Για τους λόγους της έλλειψης απαρτίας που είναι πολύ σπάνια, εικάζονται διάφορες εκδοχές. Η πρώτη ότι χθες πληρώθηκαν τον πρώτο τους μισθό οι αιρετοί της Ομάδας Πλειοψηφίας που έχουν θέσεις ευθύνης και με ζεστές τις τσέπες είπαν να τα… τσούξουν λίγο με τους φίλους τους. Η δεύτερη ότι… βραχυκυκλώθηκαν τα τηλεφώνα των υπηρεσιών της ΔΕΥΑΜΒ που είχαν την ευθύνη να ειδοποιήσουν έγκαιρα τους διοικητικούς συμβούλους και τρίτο σε ένδειξη διαμαρτυρίας για τα έξοδα παράστασης των συνεδριάσεων του Διοικητικού Συμβουλίου που είναι καθηλωμένα στα τριάντα ευρώ…
ΑΝΤ. ΤΣΕΛ
 
 Περί ΔΕΜΑ
Η ΔΕΜΑ για πρώτη φορά στην ιστορία της αποφάσισε να αφαιρέσει τους Αγώνες, παρότι η Ελλάδα έχει σημαντική συμβολή στην ιστορία των Αγώνων και όλα αυτά αποτελούν αποδεικτικά στοιχεία της ανικανότητας της ελληνικής πλευράς να τηρήσει τις δεσμεύσεις της, παρόλο που η οικονομική κρίση αποτελεί έναν επιπλέον επιβαρυντικό παράγοντα», επισημαίνεται στην επιστολή της ΔΕΜΑ. Εκφράζουμε τη λύπη μας, παρόλο που η ΔΕΜΑ όφειλε τους Μ.Α. στην Ελλάδα. Δεν ήταν δυνατόν να περιμέναμε περισσότερο, αν θέλαμε να σώσουμε τους Αγώνες», καταλήγει η επιστολή της ΔΕΜΑ προς το Δήμο Βόλου. Διαβάστε και εξάγετε τα συμπεράσματά σας για το πώς και τι, καθώς τις τελευταίες μέρες δημιουργήθηκε ένα κλίμα ότι ούτε λίγο ούτε πολύ η ΔΕΜΑ μάς την είχε στημένη. Δηλαδή πόσο να περίμεναν ακόμη;
Β.Κ
 
Γιατί;
Θα έχει ενδιαφέρον να ενημερωθούμε για την απάντηση που θα δώσει -εάν δώσει δηλαδή- η υπουργός Λούκα Κατσέλη στην ερώτηση των βουλευτών του ΚΚΕ με αφορμή την μη αποστολή της εγκυκλίου στον ΟΑΕΔ που δίνει το δικαίωμα αυτασφάλισης στους απολυμένους άνω των 56 χρόνων. Όχι τίποτα άλλο, ίσως όμως είναι ευκαιρία με την ερώτηση και μετά τη δημοσιοποίηση του προβλήματος πρώτη φορά από το ΕΚΒ δοθεί η ευκαιρία και στην ίδια την πολιτική ηγεσία να ανακαλύψει γιατί οι νόμοι ψηφίζονται αλλά δεν τηρούνται.
Β.Κ
 
Απίστευτο
Εδώ ο κόσμος καίγεται και η πλειοψηφία του σωματείου της ΜΕΤΚΑ ασχολείται με το πώς θα διαγράψει την «αντιπολίτευση», γιατί με την κριτική της -όπως ισχυρίζεται- έκανε κακό. Τόσες ανακοινώσεις για να αναδειχτούν τα προβλήματα του προσωπικού η συγκεκριμένη πλειοψηφία του σωματείου δεν έχει εκδώσει… όσες για να αποδοκιμάσει τους συναδέλφους της γιατί τους «χαλάνε τη σούπα». Ευτυχώς που το ΕΚΒ έχει διαχωρίσει τη θέση του από τη συγκεκριμένη πλειοψηφία.
Β.Κ
 

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου