ΠΑΡΑΠΟΛΙΤΙΚΑ

Ο ΤΑΧΥΔΡΟΜΟΣ χτυπάει πάντα … 2 φορές

ο-ταχυδρομοσ-χτυπάει-πάντα-2-φορές-851206

Αρτος και θεάματα. Ήταν δύο όροι που οι πολιτικοποιημένοι διαχρονικά θεωρούσαν ότι λειτουργούν αποπροσανατολιστικά για τον κόσμο από τα καυτά προβλήματα της ζώσας πραγματικότητας. Ωστόσο πώς να παρακάμψεις τη μεγάλη επιτυχία της ομάδας του Βόλου το περασμένο Σάββατο στο ΟΑΚΑ επί του Παναθηναϊκού, που έκανε να γελάσει το χειλάκι των απλών ανθρώπων της πόλης; Δεν μπορείς να μη δώσεις συγχαρητήρια σε όλο το team που περιστοιχίζει το Σ. Τσιώλη, που φαίνεται με τον επαγγελματισμό του και το ήθος του να ανταποδίδει στο ακέραιο την αμέριστη εμπιστοσύνη που έδειξε στο πρόσωπό του η συντριπτική πλειονότητα των φιλάθλων της Μαγνησίας.

ΑΝΤ. ΤΣΕΛ

Θέμα προτίμησης ή συμφέροντος;
Θεωρήθηκε έκπληξη η μη κατάληψη θέσεων αντιδημάρχων από δύο πρώην δημάρχους που στις τελευταίες εκλογές εξελέγησαν δημοτικοί σύμβουλοι. Το μυστικό ίσως να κρύβεται στις προβλέψεις του Καλλικράτη, σύμφωνα με τις οποίες οι αιρετοί που είναι συνταξιούχοι (πράγμα που ισχύει και για τους δυο αναφερόμενους) αν λαμβάνουν αντιμισθία αντιδημάρχου τούς περικόπτεται το 70% της σύνταξης! Συμφέρει; Δε συμφέρει. Έτσι λοιπόν και ανανέωση ολόκληρη και ο μισθός ακέραιος…
Ο ΚΡΥΠΤΟΓΡΑΦΟΣ
 
Παρακμή  
Σε κενά έδρανα ο διά-λογος για τον Προϋπολογισμό, προκειμένου οι πατέρες του έθνους να δια-λέξουν ανάμεσα στις απόψεις που αναπτύσσονται την καλύτερη για το μέλλον της χώρας και του λαού…
Μια τέτοια κατάληξη ήταν αναπόφευκτη, γιατί αποτελεί τη συνέπεια της παρακμής της Δημοκρατίας μας, σε συνδυασμό με τη δική μας αδυναμία, την οποία επέφερε η αποθάρρυνσή μας που οι πατέρες του έθνους επεξεργάστηκαν και επέβαλαν…
Φ.Τ.
 
Συσσίτιο με σεκιουριτάδες; 
Θεάρεστο το έργο της προσφοράς αγάπης και φαγητού στους απόρους από την Εκκλησία. Μακάρι αυτό που γίνεται κάθε μεσημέρι στον Αγ. Νικόλαο να γινόταν και από άλλους φορείς.
Αυτό που μας εξόργισε είναι η σκηνή που παρακολουθήσαμε χθες, λίγο μετά τις 11.30 το πρωί, στο προαύλιο της εκκλησίας. Με κάποιους σεκιουριτάδες, ένας με στολή, ένας με «πολιτικά», να διώχνουν από το χώρο τη σίτισης έναν νεαρό που ήθελε να πάρει ένα πιάτο φαγητό. Διωγμός με απειλές και πολλά υπονοούμενα.
Είναι δυνατόν η διανομή συσσιτίου να γίνεται με τη φύλαξη σεκιουριτάδων; Είναι δυνατόν ορισμένοι να νομίζουν ότι μπορούν να διώχνουν κάποιον που φωνάζει ότι έχει ανάγκη ένα πιάτο φαΐ; Τέτοιες μέρες Αγάπης, Δέσποτα;
Μ.Μ.
 
Λειτούργησε σωστά  
Τις καλύτερες εντυπώσεις -και αξίζουν συγχαρητήρια για αυτό  στο Δ.Σ. της εταιρείας  Πήλιον Ορος- άφησε το Χιονοδρομικό Κέντρο Πηλίου και αυτό δεν πέρασε απαρατήρητο πανελληνίως. Το αναφέρουμε γιατί πολλές φορές το Χιονοδρομικό έχει βρεθεί στο μάτι της κριτικής. Το Χιονοδρομικό Κέντρο ήταν πανέτοιμο λειτουργικά και το περασμένο σαββατοκύριακο υποδέχθηκε τους φίλους του, έστω και αν το χιόνι που υπήρχε ήταν πολύ λίγο. Χάρις όμως στις φιλότιμες προσπάθειες του προσωπικού που έκανε πάρα πολύ καλή δουλειά, του νέου διευθυντή κ. Σπανού, της προέδρου κ. Τζούλιας Τσαλίκη, του αντιπροέδρου κ. Γιώργου Παγωνόπουλου και όλων των μελών  του Δ.Σ. της εταιρείας Πήλιον Ορος,  οι εγκαταστάσεις ήταν πανέτοιμες και χωρίς να δημιουργηθεί κανένα πρόβλημα. Το μόνο που έλειπε ήταν το πολύ χιόνι, αλλά ελπίζουμε ότι θα μας επισκεφθεί και αυτό  οσονούπω.
Ν.Τ.
 
Ανάπτυξη
Και μια και αναφερόμαστε στο Χιονοδρομικό Κέντρο Πηλίου, ελπίζουμε η νέα αιρετή Περιφέρεια να δώσει το απαιτούμενο βάρος για να αναπτυχθεί ακόμη περισσότερο. Ήδη για το Χιονοδρομικό Κέντρο Παρνασσού δημοσιεύτηκε (εφημερίδα Το Βήμα 2/9/2010) η σύμβαση για ανάθεση έργου 24 εκ. ευρώ, χρηματοδοτούμενο από την Ευρωπαϊκή Ένωση, για τον εκσυγχρονισμό των αναβατήρων του Χιονοδρομικού. Πεδίο δόξης λαμπρόν και για το Πήλιο.
Ν.Τ.
 
Ενας απλός παπάς…
Σόου Αντώνη Παππά στο χθεσινό τελευταίο Δημοτικό Συμβούλιο Βόλου.
Πρόεδρε, είμαι ένας από αυτούς που στις τελευταίες δημοτικές εκλογές ο λαός με έστειλε στην κερκίδα. Ο λαός δεν με άφησε να γίνω και εγώ Πατριάρχης ή τουλάχιστον Αρχιμανδρίτης. Με άφησε έναν απλό παπά…
 
Πόλεμοι
…Στο ίδιο συγκινησιακό κλίμα ήταν στο χθεσινό Δημοτικό Συμβούλιο Βόλου και η τοποθέτηση του παλαιότερου δημοτικού συμβούλου Τάσου Στρατηγόπουλου, που μετά από 50 και πλέον χρόνια αποχωρεί από τα δημοτικά δρώμενα.
- Συμμετέχω συνεχώς στο Δήμο από το Β΄ Παγκόσμιο Πόλεμο, είπε ο παλαίμαχος δημοτικός σύμβουλος…
- Τώρα πάμε ολοταχώς για τον Γ΄ Παγκόσμιο, είπε το πειραχτήρι από τη γαλαρία…
 
Εργασίες
…Ανω – κάτω τις τελευταίες μέρες το κτήριο του Δημαρχείου του Βόλου. Στην αίθουσα συνεδριάσεων συνεχίζονται πυρετωδώς οι εργασίες για τη διαμόρφωση της αίθουσας συνεδριάσεων, ενώ φρεσκάρονται και όλοι οι κοινόχρηστοι χώροι του κτηρίου. Λόγω των εργασιών το χθεσινό Δημοτικό Συμβούλιο Βόλου έγινε εκτάκτως στην αίθουσα εκδηλώσεων.
 
Ο νέος Πρόεδρος
…Είναι οριστικό. Ο Απόστολος Φοινικόπουλος αποδέχθηκε την πρόταση του Π. Σκοτινιώτη και είναι αυτός που θα προταθεί από την Πλειοψηφία για τη θέση του Προέδρου του Δημοτικού Συμβουλίου Βόλου στις δημαιρεσίες που θα γίνουν την Κυριακή 2 Ιανουαρίου που συνεδριάζει στις 11 το πρωί, ενώ τρεις αργότερα έχει οριστεί στον ίδιο χώρο η σύγκληση για την εκλογή του Πρόεδρου της Δημοτικής Κοινότητας Βόλου…
 
Χωρίς ιερείς…
Η αυριανή ορκωμοσία των νέων αιρετών του Δήμου Βόλου να γίνει χωρίς την παρουσία ιερέων, χωρίς θρησκευτικό όρκο, ζητούν οι νεοεκλεγμένοι δημοτικοί σύμβουλοι και σύμβουλοι Δημοτικής και Τοπικής Κοινότητας, με το ψηφοδέλτιο της Λαϊκής Συσπείρωσης που στηρίχτηκε από το ΚΚΕ.
Σε σχετική αίτηση που κατέθεσαν σημειώνουν: «Το αίτημά μας είναι σύμφωνο και με τα άρθρα 52 και 54 του Ν. 3852/10 που ορίζουν τα σχετικά με την ορκωμοσία των Δημοτικών και Περιφερειακών Αρχών. Στις σύγχρονες συνθήκες που ζούμε, είναι επιβεβλημένο και χρήσιμο να διαχωριστούν και να γίνουν απόλυτα διακριτοί οι ρόλοι του κράτους (επομένως και της τοπικής διοίκησης) και της Εκκλησίας, προκειμένου να επιτελούν απερίσπαστοι το εντελώς διαφορετικό έργο τους»…
ΑΝΤ. ΤΣΕΛ
 
Δύο χρόνια πριν   
Από τις στήλες του ΤΑΧΥΔΡΟΜΟΥ στις 26 Νοεμβρίου του 2008 ο Κώστας Πώποτας σε άρθρο του με τίτλο «Η κρίση, το Μεσογειακό Χωριό, η προσαρμοστικότητα» είχε προτείνει τη λύση της πλωτής φιλοξενίας των αθλητών το 2013 στο Βόλο εν όψει Μεσογειακών Αγώνων. Δύο χρόνια πριν προέβλεπε τις δυσκολίες και τόνιζε μεταξύ άλλων ότι αυτή η εναλλακτική θα έπρεπε να αξιολογηθεί εγκαίρως, ώστε να διαπιστωθεί αν συγκριτικά προσφέρει και φθηνότερη και καταλληλότερη λύση. Σημείωνε μάλιστα με νόημα τότε ότι «η Οργανωτική Επιτροπή οφείλει  στον Έλληνα φορολογούμενο την επαναξιολόγηση του κόστους, αναφέροντας επίσης ότι πρέπει κάθε στρατηγικό σχέδιο πρέπει να προσαρμοστεί γύρω από λιγότερο φιλόδοξους στόχους, που να επικεντρώνουν πλέον αποκλειστικά στην επιτυχία των Μεσογειακών». Όλα αυτά με αφορμή αντίστοιχες ενέργειες που έγιναν για τη διοργάνωση των Ολυμπιακών Αγώνων του 2012  στο Λονδίνο, με αποτέλεσμα να προσαρμοστεί ο προϋπολογισμός, από τον Κων. Πώποτα που αποδείχτηκε… τελικά προφητικός.
Β.Κ
 
Στην αγορά
Συνεπής στη δέσμευσή της η Ζέττα Μακρή ότι θα βρίσκεται στο πλευρό των Βολιωτών και μετεκλογικά, επισκέφτηκε με εκπροσώπους του συνδυασμού της την αγορά του Βόλου και της Ν. Ιωνίας. Κατά τη διάρκεια της επίσκεψής της η κ. Μακρή συνομίλησε με εμπόρους και καταναλωτές, άκουσε τους προβληματισμούς τους για την οικονομική ύφεση που πλήττει και την τοπική αγορά και εξέφρασε την πεποίθησή της ότι και αυτή τη φορά η αγωνιστικότητα του Έλληνα θα καταφέρει να επουλώσει τις πληγές του 2010 και να δημιουργήσει τις προϋποθέσεις που απαιτούνται για την οικονομική και κοινωνική ανόρθωση του τόπου.
Ν.Τ
 
Ναι μεν, αλλά
Επιφυλάχτηκε η ΔΑΣ ΕΣΑΚ να απαντήσει θετικά στην πρόταση για ενωτική συγκέντρωση στην παμβολιώτικη απεργία που προκηρύσσει το ΕΚΒ μέσα στον Ιανουάριο. Συμφωνεί μεν με την κλιμάκωση των κινητοποιήσεων, αλλά όπως τόνισε ο Κων. Στεργίου χθες στην ολομέλεια πρέπει να έχει και πολιτική στόχευση σύμφωνα με τον ίδιο. Εάν εννοεί «να πέσει η Κυβέρνηση», λιγάκι δύσκολο, καμία κυβέρνηση δεν έπεσε από απεργίες… Εάν εννοεί η ΔΑΣ ΕΣΑΚ κάτι άλλο, φαντάζομαι θα το αποσαφηνίσει στη νέα ολομέλεια αρχές του χρόνου, διότι διαφορετικά δεν υπάρχει πάλι δικαιολογία για ξεχωριστές συγκεντρώσεις. Η διαιώνιση της διάσπασης των δυνάμεων δεν βοηθά ειδικά στην παρούσα συγκυρία.
Β.Κ
 
Αποχώρησε
Αποχώρησε μετά από 35 χρόνια ο Γιώργος Κίτσιος από τα διοικητικά του Εργατικού Κέντρου Βόλου. Πέρα από ιδεολογικές και παραταξιακές διαφορές όλες οι παρατάξεις τού αναγνώρισαν την προσφορά και τη συνδικαλιστική δράση, ενώ ο ίδιος -έντονα φορτισμένος συναισθηματικά- δεν μπόρεσε να κρύψει τη συγκίνησή του. Από αρχές του χρόνου βέβαια εκλεγμένος με την περιφερειακή αρχή του Κ. Αγοραστού ο κ. Κίτσιος θα δίνει το παρών από άλλες θέσεις για τη Μαγνησία.
Β.Κ
  
Παράταιρος στόχος 
Δυσφορία προκάλεσε στους παρευρισκόμενους στην τελετή ορκωμοσίας της Ελ. Λαΐτσου. H επιλογή του αντιπεριφερειάρχη Μαγνησίας Δημ. Αλεξόπουλου να δώσει πολιτική χροιά στην ομιλία του, μιλώντας για την τρόικα και για την «κακιά» κυβέρνηση, την ώρα που οι πολίτες και οι εκλεγμένοι δημοτικοί σύμβουλοι συμμετείχαν στην ιστορικότερη στιγμή για την ευρύτερη περιοχή του νέου Δήμου Ρ. Φεραίου…
Β.Κ

Φιλοτεχνημένη πρόσκληση

Προσκλήσεις με εικαστική πινελιά απέστειλε για την αυριανή ορκωμοσία ο νέος, αιρετός, Περιφερειάρχης Θεσσαλίας Κ. Αγοραστός.

Η επίσημη πρόσκληση της τελετής, που θα πραγματοποιηθεί στις 6 το απόγευμα στο Δημοτικό Ωδείο Λάρισας, είναι φιλοτεχνημένη από τον προσωπικό φίλο του Περιφερειάρχη Κ. Αγοραστού, τον γνωστό εικαστικό καλλιτέχνη Χρ. Παπανικολάου.

Β.Σ.

Πεπραγμένα

Λίγο πριν πέσει οριστικά η αυλαία του θεσμού της Νομαρχιακής Αυτοδιοίκησης, ο απερχόμενος νομάρχης Απ. Παπατόλιας παρουσιάζει σήμερα το μεσημέρι τα πεπραγμένα της τετραετίας. Η παρουσίαση θα γίνει στην αίθουσα του νομαρχιακού συμβουλίου και μεταξύ όσων έλαβαν πρόσκληση να παραστούν είναι ο αιρετός Περιφερειάρχης Κ. Αγοραστός και ο αντιπεριφερειάρχης Μαγνησίας Δημ. Αλεξόπουλος.

Β.Σ.

 

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου