ΠΑΡΑΠΟΛΙΤΙΚΑ

O TAXYΔΡΟΜΟΣ χτυπάει πάντα … 2 φορές

o-taxyδρομοσ-χτυπάει-πάντα-2-φορές-505234

Η απόσυρση του πρώην Δημάρχου

 Είχε έντονο το συναισθηματικό στοιχείο η χθεσινή συνέντευξη που αποφάσισε να δώσει στην ΤRT και στο Σωτήρη Πολύζο ο Δημήτρης Πιτσιώρης, προκειμένου να κάνει γνωστή την απόφασή του να μην είναι τελικά υποψήφιος για το Δήμο Βόλου. Όταν όμως κυριαρχεί το συναίσθημα, παραγκωνίζονται η ψυχραιμία και η λογική από τον παθητικό δέκτη – τηλεθεατή που τον παρακολουθεί. Σε αντίθεση με τον έντυπο λόγο, που μέσα από τη μικρή απόσταση που μεσολαβεί από τη στιγμή που συντελείται ένα γεγονός και που του δίνει την μικρή πολυτέλεια να καταγράψει και να ανιχνεύσει για τα πιθανά αίτια μίας απόφασης, που σε μικρότερο ή μεγαλύτερο βαθμό δημιουργούν νέα δεδομένα και φωτίζουν κάποιες μικρές, γνωστές ή άγνωστες, πτυχές σε πρόσωπα και γεγονότα. Αυτό θα επιχειρήσουμε μέσα στις επόμενες γραμμές, συνεπικουρούμενοι από πληροφορίες που διαχέονταν τις τελευταίες εβδομάδες στα δημοσιογραφικά γραφεία, αλλά και από την παρουσία και τη δημόσια συμπεριφορά του πρώην Δημάρχου Βόλου.
Ξεκινάμε από την επισήμανση του πρώην Δημάρχου. «Δεν μου χρωστά κανείς συμπολίτης. Εγώ χρωστώ σε καθένα συμπολίτη ξεχωριστά». Ήταν μία κίνηση που κατέδειξε για μία ακόμη φορά σε όσους γνωρίζουν τον πρώην Δήμαρχο ότι πίσω από το σκληρό και άκαμπτο πρόσωπο κρύβεται ένας άνθρωπος με ευαισθησίες, που έχει τη γενναιότητα να αναγνωρίζει ακόμη και στις δύσκολες για τον ίδιο στιγμές, όπως χθες, να απευθύνει ένα δημόσιο ευχαριστώ στο κόμμα του και τους πολίτες που τον τίμησαν με τη ψήφο τους σε πολλές και κρίσιμες πολιτικές αναμετρήσεις. Εκείνο όμως που φαίνεται πως μαλάκωσε το… θηρίο, όπως τουλάχιστον εμείς το γνωρίζαμε, είναι η αγάπη και τα μηνύματα που έπαιρνε από τους συμπολίτες, που με κάθε τρόπο το έβλεπε στους απλούς πολίτες. Όταν ήταν Δήμαρχος δεν είχε τη χαρά να το γευτεί. Βλέπετε όλοι οι πολιτικοί έχουν την ανασφάλεια της υστεροφημίας τους. Ο φόβος αυτός ενυπήρχε και στον Πιτσιώρη. Ο ίδιος πίστευε ότι πρόσφερε σημαντικό έργο, αλλά πτυχές της συμπεριφοράς του είχαν ενοχλήσει τους κομματικούς, αλλά και τους απλούς πολίτες. Συμπεριφορές που τον οδήγησαν στη μεγάλη ήττα του ΄98. Βλέπετε ο Πιτσιώρης την εποχή που ήταν Δήμαρχος, ακόμη και στις περιοδείες του στις συνοικίες, άφηνε τις χειραψίες με τους πολίτες και έβαζε μπροστά τους τις φωνές στους συνεργάτες του και τα στελέχη που τον ακολουθούσαν, προκειμένου να επισπεύσουν τα προγραμματισμένα έργα. Άλλωστε ο Πιτσιώρης, κυρίως όταν ήταν Δήμαρχος, ποτέ δεν χάιδευε αυτιά, δεν έκανε ρουσφέτια, δεν έκανε συνειδητά χατίρια στο κόμμα. Οι καυγάδες με τους κατά καιρούς γραμματείς της Νομαρχιακής θα μείνουν στη μνήμη των συναδέλφων. Οι κ.κ. Ντελεδήμος και Φοινικόπουλος μπορούν απλά να το επιβεβαιώσουν. Έβαζε κάποιους στόχους και τραβούσε μπροστά. Οι κομματάρχες δεν μπορούσαν να κάνουν τα…κονέ με τα ταμεία του Δήμου ή τουλάχιστον στο βαθμό που θα ήθελαν. Έβαλε τη σφραγίδα του σε πολλά και σε πράγματα, πολύ πριν υιοθετηθούν από πολλές άλλες ελληνικές πόλεις, στον πολιτισμό, στον αθλητισμό, στην κοινωνική πολιτική, στα μεγάλα έργα υποδομής που ξεκίνησαν επί των ημερών του και που ακόμη και σήμερα είναι μισά και ανέσωστα. Δεν ξέρω αν σήμερα θα μιλούσαμε για ημιτελή Περιφερειακό και για κλειστό Πανθεσσαλικό Στάδιο, αν ήταν Δήμαρχος ο Δημήτρης Πιτσιώρης. Έπρεπε όμως να περάσουν δέκα χρόνια για να αντιληφθούν πολλοί Βολιώτες ότι τελικά αυτό το… κέρατο το βερνικωμένο που βρίζονταν κάθε μέρα με όλο τον κόσμο, δεν ήταν ούτε λαμόγιο και ότι δούλευε νυχθημερόν και επιπλέον η δουλειά του είχε ορατά αποτελέσματα στη βελτίωση της ποιότητας ζωής τους. Και αυτό το μήνυμα τού περνούσαν τα τελευταία χρόνια οι Βολιώτες που εύρισκε στο δρόμο και που του έλεγαν με τον τρόπο τους ένα «ευχαριστώ». Αυτό κατά τη γνώμη μας έκανε πιο δυνατό τον πρώην Δήμαρχο, να μπουν στο μυαλό του οι σκέψεις της επανόδου στη Ρήγα Φεραίου. Γιατί πάντα πήγαινε κόντρα στο ρεύμα Ο Πιτσιώρης ήταν έτσι κι αλλιώς ξεροκέφαλος, αλλά και με επιχειρήματα για κάθε ζήτημα ταυτόχρονα.
Όλα αυτά όμως με τον Πιτσιώρη πριν δέκα και είκοσι χρόνια. Οι ώμοι βάρυναν και οι διαδρομές σε προσωπικό επίπεδο άλλαξαν και τον έφεραν στην Αθήνα. Μία παράμετρος που έκανε ακόμη πιο δύσκολη τη μεγάλη επιστροφή. Μόνη ελπίδα το χρίσμα από το κόμμα που ανδρώθηκε και που θα του έδινε μία επιπλέον ώθηση. Δεν το πήρε. Το κόμμα δεν ξέχασε ποτέ την τραυματική εμπειρία που είχε από την περίοδο που ήταν Δήμαρχος. Τον έκανε πέρα. Ο ίδιος είπε χθες ότι δεν συνάντησε κανέναν στην Αθήνα. Ούτε τον υπεύθυνο εκλογών στα κεντρικά Θ. Τσούρα ούτε κάποιον υπουργό. Δεν έχουμε λόγο να μην τον πιστέψουμε. Ο ίδιος παραδέχθηκε επίσης ότι αν το έκανε, είναι βέβαιος ότι θα ήταν αυτός που θα προτιμούσε η Ιπποκράτους. Είναι λοιπόν προφανές ότι ο Πιτσιώρης μέχρι τελευταία στιγμή πίστευε ότι το κόμμα που τον ανέδειξε σε σημαντικές θέσεις θα είχε γνώση για όλα όσα συνέβαιναν στην τοπική κοινωνία. Για μία ακόμη φορά διαψεύστηκε. Τόλμησε προς στιγμήν να κάνει το αντάρτικο, οσμιζόμενος τη λαϊκή βούληση. Τελικά όμως κατάλαβε ότι χωρίς το ΠΑΣΟΚ θα ήταν ένας απλός τεχνοκράτης, άγνωστος όμως στο ευρύ κοινό, χωρίς τη δημόσια αναγνώριση και την καθολική αποδοχή των συμπολιτών του. Αυτό του αρκούσε. Τη ρετσινιά του διασπαστή από τους καλοθελητές του δεν την άντεχε στα 68 του χρόνια. Ειδικά από τους καλοθελητές εκείνους που με τις πρακτικές τους οδήγησαν το ΠΑΣΟΚ να υπογράψει για την Ελλάδα την ταπεινωτική προσφυγή στο ΔΝΤ και στο επαίσχυντο Μνημόνιο…
ΑΝΤ. ΤΣΕΛ
 
Υπό «παρακολούθηση»
Τελικά μερικά πράγματα δεν μπορούν να αλλάξουν εύκολα ως νοοτροπία. Μπορεί οι τρεις απολυμένοι της ΜΕΤΚΑ να δικαιώθηκαν από τα Δικαστήρια, μπορεί να χάθηκαν τα ασφαλιστικά μέτρα για την εταιρία που επιχείρησε έτσι να πάρει αναστολή εφαρμογής της απόφασης που επέβαλε επαναπρόσληψη… τελικά όμως οι τρεις επέστρεψαν ξανά στη δουλειά. Το κλίμα βέβαια παραμένει… παγωμένο, αφού οι άνθρωποι ουσιαστικά… συνοδεύονται παντού από τους ιδιωτικούς σεκιούριτι. Νέα ήθη στους χώρους δουλειάς. Οφείλει άμεσα το ΕΚΒ και η Επιθεώρηση Εργασίας να διερευνήσουν το θέμα, διότι είναι πολύ σοβαρό… Κανείς εργαζόμενος δεν μπορεί να αποδώσει κάτω από τέτοιες συνθήκες τρομοκρατίας…
Β.Κ
 
Δεν τα είπε όλα
Είπε πολλά που βρίσκουν σύμφωνους τους περισσότερους ο Δημήτρης ΠΙτσιώρης χθες όσον αφορά στο πώς λειτουργούν οι κομματικοί μηχανισμοί. Όπως όμως έλεγαν φίλοι του- που μέχρι τελευταία στιγμή βρίσκονταν στο πλευρό του, περιμένοντας να ανακοινώσει ότι συνεχίζει ως υποψήφιος δήμαρχος Βόλου, δεν εξήγησε επαρκώς τους λόγους που τον οδήγησαν τελικά μέσα σε 10 ημέρες να αλλάξει άρδην πορεία. Υπάρχει φυσικά η επίκληση του πρώην δημάρχου ότι δεν θέλει να δώσει το δικαίωμα σε κανέναν να τον χαρακτηρίσει διασπαστή του χώρου, «όπως έγινε σε άλλες περιπτώσεις» όπως είπε ο κ. Πιτσιώρης στην ΤΡΤ, κάνοντας αναφορά στο 2002 και στη στάση που κράτησε ο ίδιος στο δεύτερο γύρο, τασσόμενος υπέρ του κ. Φοινικόπουλου, σε αντίθεση με τον κ. Σκοτινιώτη που δεν στήριξε το ψηφοδέλτιο της Δημοκρατικής Συνεργασίας και εκλέχτηκε η Ν.Δ και ο κ. Μήτρου». Πάντως ακόμη και στενοί συνεργάτες του χθες το απόγευμα δήλωναν μουδιασμένοι και έκπληκτοι για την άδοξη κατάληξη που είχε το όλο εγχείρημα.
Ν.Τ
 
Μύλος
Για τον πρώην δήμαρχο Βόλου πάντως τόσο ορισμένα πρόσωπα στη Νομαρχιακή Επιτροπή του ΠΑΣΟΚ, όσο και κεντρικά ο κ. Τσούρας, παραμένουν «κόκκινο πανί», αφού ουσιαστικά τους καταλόγισε «an fair» παιχνίδι στην πλάτη του αλλά και στην πλάτη του νυν δημάρχου Αλέκου Βούλγαρη επί 3 μήνες . Άφησε μάλιστα αιχμές ότι ενώ η διαδικασία αξιολόγησης υποτίθεται ήταν σε εξέλιξη, την ίδια ώρα ο κ. Σκοτινιώτης έκανε επαφές με εκλεγμένους και μη για το ψηφοδέλτιο, αφήνοντας ουσιαστικά να εννοηθεί ότι «το παιχνίδι ήταν στημένο». Τη Δευτέρα πάντως αναμένεται να τοποθετηθεί δημόσια και ο δήμαρχος Βόλου Αλ. Βούλγαρης, που οι πληροφορίες λένε ότι επίσης θα κινηθεί πολιτικά, μιλώντας για «μεθοδεύσεις» και θα ανακοινώσει πιθανότατα ότι αποχωρεί από την ενεργό πολιτική. Μύλος…
Ν.Τ
 
 
Απολύσεις    
Συνολικά 74.000 υπάλληλοι του δημοσίου τομέα στη Ρουμανία θα απολυθούν μέχρι το τέλος του 2010, σύμφωνα με όσα προκύπτουν από την πρόσθετη επιστολή πρόθεσης, την οποία συνυπέγραψαν η ρουμανική κυβέρνηση και το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο (ΔΝΤ).

Στην ίδια επιστολή τονίζεται ότι οι συντάξεις θα παραμείνουν στα ίδια επίπεδα και το 2011, ενώ θα καταργηθούν τα επιδόματα αδειών και θέρμανσης.

Τα μαντάτα δεν είναι μακριά και για την Ελλάδα… Περιμένετε σε λίγο καιρό.
Δ.Χ.
 
 
 

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου