ΠΑΡΑΠΟΛΙΤΙΚΑ

Αβεβαιότητα

αβεβαιότητα-199431

Αβεβαιότητα

«Μέχρι στιγμής υπάρχει κινητικότητα για τα Χριστούγεννα αλλά μας ανησυχεί ιδιαίτερα η περίοδος της Πρωτοχρονιάς» όπως ανέφερε ο πρόεδρος της Ενωσης Ξενοδόχων Μαγνησίας, Γιώργος Ζαφείρης, μιλώντας στον ΤΑΧΥΔΡΟΜΟ. Η ασταθής περιρρέουσα ατμόσφαιρα στρέφει το ενδιαφέρον των Ελλήνων στον εγχώριο τουρισμό αλλά οι μνημονιακές εξελίξεις δεν αφήνουν πολλά περιθώρια αισιοδοξίας στους επαγγελματίες του τουρισμού. Η «παγωμένη» εικόνα που παρατηρείται στις κρατήσεις από το εξωτερικό, εντείνει την ανησυχία των επαγγελματιών, οι οποίοι εκτιμούν ότι το μέλλον είναι απρόβλεπτο.

Γ.Υ.

Στα ΑΤΜ με άδεια χέρια

Βλέπω τους αγρότες να κατεβαίνουν μαζικά στο γραφείο του Αποστόλου και να του ζητάνε τα ρέστα. Αλλα χρήματα περίμεναν, άλλα χρήματα τους πιστώθηκαν, μύλος χθες έξω από τις τράπεζες. Πήγαιναν στο ΑΤΜ να κάνουν ενημέρωση και τα εγκεφαλικά έπεφταν απανωτά. Τρέχουν και δεν φτάνουν στον κάμπο και το Πήλιο.

Β.Κ.

Καρατομήθηκαν

Η νύχτα του Αγίου Βαρθολομαίου στο υπ. Υγείας. Καρατομήθηκαν οι περισσότεροι διοικητές Νοσοκομείων και έπεται συνέχεια αφού σήμερα ξεκινά ο δεύτερος γύρος των αποκεφαλισμών. Το είχε προαναγγέλλει βέβαια ο κ. Πολάκης, απλά αντί για συνοπτικές διαδικασίες, επιλέχτηκε η λύση της… αξιολόγησης τρέχα γύρευε για να κρατηθούν τα προσχήματα. Που δεν κρατήθηκαν δηλαδή, αφού ένα ποσοστό 90% των διοικητών κρίθηκαν ανεπαρκείς ήδη.

Β.Κ.

Τα πρώτο χειροπιαστό αποτέλεσμα

Καρπούς έχει αρχίσει να αποδίδει η συνεργασία των φορέων για τη δραστηριοποίηση του Κινήματος Πολιτών, καταναλώνουμε ό,τι παράγουμε. Το Κίνημα Πολιτών εγκαινίασε χθες τη λειτουργία του περιπτέρου του στο χωριό του Αη – Βασίλη στην πλατεία Ρ. Φεραίου. Θα μεταφέρει σε όλους τους επισκέπτες του μαγικού χωριού τα μηνύματά για την ενίσχυση των ελληνικών προϊόντων και των τοπικών επιχειρήσεων.

Κ.Μ.

Ποντάρουν στις συντάξεις

Η σύνταξη του παππού και της γιαγιάς μετράει πλέον σημαντικά ίσως και καθοριστικά στον προϋπολογισμό μίας ολόκληρης οικογένειας. Επαγγελματίες, όπως ενημερωνόμαστε, ζητούν οι ρυθμίσεις των δόσεών τους να συμβαδίζουν με τις ημερομηνίες που το ΙΚΑ πιστώνει τους λογαριασμούς… Αρκεί να τηρηθούν και οι δεσμεύσεις και να μη μπει νέο μαχαίρι. Η σύνταξη έφτασε πλέον να εξαρτά την πορεία επιχειρήσεων.

Κ.Μ.

Ηχηρό μήνυμα

Εξέφρασαν τη διαφωνία τους με συγκεκριμένες διατάξεις του νέου Κώδικα Πολιτικής Δικονομίας. Πραγματοποίησαν εκδηλώσεις για να αποδείξουν που στηρίζουν τη θέση τους για το πώς θα λειτουργήσει ο Κώδικας στην πραγματικότητα για τη Δικαιοσύνη. Πλέον οι δικηγόροι καταφεύγουν στην τελευταία λύση που έχουν για να διαμαρτυρηθούν, την αποχή, και τηρούν πάντοτε πιστά τις αποφάσεις τους. Η αρχή θα γίνει αύριο Τετάρτη και για έξι μέρες. Η πορεία θα φανεί.

Κ.Μ.

Περικοπές

Με ανάλογα συναισθήματα ατενίζουν το μέλλον και τις εξελίξεις οι ιδιοκτήτες και οδηγοί ταξί, οι οποίοι κάνουν λόγο για διαρκή μείωση του ημερήσιου τζίρου. Η διαρκής συρρίκνωση των εσόδων του κόσμου, οι συνεχείς περικοπές, αλλάζουν άρδην τα δεδομένα και τους συσχετισμούς της καθημερινότητας. Οι επαγγελματίες έχουν βρεθεί εγκλωβισμένοι σε ένα κυκεώνα πρακτικών προβλημάτων, καταβάλλοντας υπεράνθρωπες προσπάθειες, προκειμένου να καλύψουν τις υποχρεώσεις τους.

Γ.Υ

Συγκινητική

Συγκινητική είναι η ανταπόκριση του κόσμου στις πρωτοβουλίες αλληλεγγύης που αναπτύσσουν ιδιώτες προς όφελος των κατοίκων της Σκοπέλου, οι οποίοι βρίσκονται αντιμέτωποι με την απόλυτη καταστροφή που προκάλεσε η θεομηνία του περασμένου Σεπτεμβρίου. Η ιδιωτική πρωτοβουλία καλύπτει τα κενά που δημιουργεί η γραφειοκρατία και οι πολυεπίπεδες διατυπώσεις που απαιτούνται, για την εξασφάλιση των πολυπόθητων αποζημιώσεων.

Γ.Υ.

Χωρίς στυλό που πας να υπογράψεις;

Ελλείψει ηλεκτρονικών υπογραφών, η διαδικασία συμβασιοποίησης έργων στην Περιφερειακή Ενότητα Μαγνησίας ακολούθησε τον κλασικό τρόπο της έντυπης υπογραφής με στυλό. Στη διάρκεια της υπογραφής χθες το πρωί στο Διοικητήριο τριών συμβάσεων για έργα στη Μαγνησία, ο Περιφερειάρχης Κων. Αγοραστός παρατηρεί ότι ο ανάδοχος δεν υπογράφει από την πλευρά του τα αντίγραφα της σύμβασης καθώς του τελείωσε το μελάνι στο στυλό. «Αυτό δεν είναι συμβατό με την εικόνα του εργολάβου. Ο εργολάβος δεν έχει λεφτά για στυλό;», διερωτήθηκε στο πλαίσιο του χιούμορ ο Περιφερειάρχης με τον ανάδοχο, τελικά να δέχεται την προσφορά στυλό από κοντινό πρόσωπο και να υπογράφει τα αντίγραφα. Ο επόμενος εργολάβος που περίμενε να υπογράψει τη δεύτερη σύμβαση, βλέποντας το σκηνικό, άρχισε να δοκιμάζει το στυλό του, αναζήτησε στην τσάντα του ένα δεύτερο και περίμενε προετοιμασμένος.

Α.Φ.

Ανταλλαγή (πολιτικών) συντρόφων

Τα αποτελέσματα της πανελλήνιας συνάντησης στην Πορταριά ζευγαριών που επιθυμούσαν να διανθίσουν την ερωτική ζωή τους με ανταλλαγή συντρόφων, κρίθηκαν ενθαρρυντικά σε γενικές γραμμές για να προχωρήσει και το εγχείρημα της ανταλλαγής πολιτικών συντρόφων. Κάτι «παλτουδιές» στα παλιά κόμματα του δικομματισμού είναι διαθέσιμες για ανταλλαγές αλλά οι νέοι χρήστες θέτουν …τροϊκανικούς όρους όπως τέσσερα εισερχόμενα για ένα εξερχόμενο, υπερανταλλαγή δηλαδή να δοθούν οι προσφερόμενοι/ες υπεργολαβία αλλού, να παραμείνουν «κάβα» για επόμενη ανταλλαγή άνευ όρων, πόσους φίλους έχει στο fb o/η ανταλλασσόμενος/η κ.α. Το θέμα φαίνεται να προβληματίζει, κυρίως τους πλειοψηφικούς εξουσιαστές, οι οποίοι με την τοπική ένδεια, σκέφτονται κάτι σε πιο διευρυμένο, πανθεσσαλικό ίσως.

Α.Φ.

Πόσιμο το νερό στο πρώην ΕΠΛ

Ελεγμένο από τις αρμόδιες υπηρεσίες το νερό στο νέο εσωτερικό δίκτυο ύδρευσης στο πρώην Πολυκλαδικό (νυν ΕΠΑΛ και ΓΕΛ), είναι ασφαλές για πόση και επιτρέπεται η χρήση του για ανθρώπινη χρήση. Αυτά υποστηρίζει και η Περιφερειακή Ενότητα Μαγνησίας σε αντιδιαστολή με τον βουλευτή Μαγνησίας της ΧΑ κ. Παν. Ηλιόπουλο ο οποίος με χθεσινή του ανακοίνωση, αναφέρεται σε «ακαταλληλότητα του νερού στο συγκεκριμένο σχολικό συγκρότημα», σε κατάσταση δηλαδή που είχε εντοπιστεί στο παρελθόν, έγινε η αντικατάσταση των σωληνώσεων στις κοινόχρηστες πολλαπλές βρύσες, έγινε ο ποιοτικός έλεγχος και έκτοτε επετράπη η χρήση του νερού για πόση. Ευαισθησίες για τη δημόσια υγεία αλλά και υπεύθυνες παρεμβάσεις σε σωστό χρόνο, για να μην δημιουργούνται ανησυχίες…

Α.Φ.

Πρωτοπόροι στην κοινωνική προσφορά

Οι εθελοντές της κουζίνας αλληλεγγύης έστειλαν για άλλη μια φορά τα δικά τους μηνύματα ευαισθητοποίησης και αλληλεγγύης στην τοπική κοινωνία που δοκιμάζεται από τα μνημόνια, την οικονομική ύφεση και την κοινωνική εξαθλίωση. Πρωτοπόροι στον τομέα της προσφοράς προς τον συνάνθρωπο, ο οποίος αδυνατεί να εξασφαλίσει ακόμη και λίγο φαγητό, ετοίμασαν χθες περισσότερες από 100 μερίδες και μαζί με τους σπουδαστές του ΔΙΕΚ Βόλου έστρωσαν έναν αλλιώτικο μπουφέ στην καρδιά της πόλης. Οσο αυξάνονται οι πρωτοβουλίες της κουζίνας αλληλεγγύης, τόσο μειώνονται τα προβλήματα σίτισης σε μια πόλη με χιλιάδες αναξιοπαθούντες – θύματα της οικονομικής κρίσης. Αυτό που προβληματίζει είναι η απουσία ανάλογων προσπαθειών από θεσμοθετημένα και μη όργανα που δείχνουν να επαναπαύονται όσο βλέπουν ότι ο εθελοντισμός καλύπτει το δικό τους κενό, σε ό,τι αφορά στην άσκηση κοινωνικής πολιτικής.

Γ.Λ.

Προκαταβολή μετά από τρεις μήνες

Χαράς ευαγγέλια για τους κατοίκους της Σκοπέλου που σχεδόν τρεις μήνες μετά τη θεομηνία που σάρωσε το νησί τους πληροφορούνται ότι στο υπουργείο υποδομών εδέησαν επιτέλους να χρηματοδοτήσουν την αποκατάσταση των τεράστιων καταστροφών τις οποίες προκάλεσαν τα ακραία καιρικά φαινόμενα της 21ης Σεπτεμβρίου. Οι σχετικές δεσμεύσεις αναλήφθηκαν από τον αρμόδιο υπουργό ενώπιον του περιφερειάρχη Θεσσαλίας που μετέφερε χθες τη σχετική είδηση στους τοπικούς εκπροσώπους των ΜΜΕ. Το συνολικό ποσό της χρηματοδότησης φτάνει το 1,5 εκατομμύριο ευρώ. Βέβαια αυτό το νούμερο υπολείπεται δραματικά σε σχέση με το συνολικό ποσό που έχουν υπολογίσει οι υπηρεσίες του δήμου Σκοπέλου για την αποκατάσταση των ζημιών σε έργα υποδομής και το οδικό δίκτυο. Παρ’ όλα αυτά εφόσον επαληθευτούν οι δεσμεύσεις του κ. Σπίρτζη που έχει ιδίαν άποψη για το θέμα, τότε με τα χρήματα που επίκειται να εκταμιευτούν μπορεί να γίνει μια καλή αρχή, ενόψει μάλιστα και των επόμενων δύσκολων μηνών.

Γ.Λ.

#Tags

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου