ΠΑΡΑΠΟΛΙΤΙΚΑ

Βλέπουν εξελίξεις

βλέπουν-εξελίξεις-201738

Βλέπουν εξελίξεις

Εξελίξεις πολιτικές μέχρι τον Ιανουάριο βλέπουν στο ΠΑΣΟΚ και ανασκουμπώνονται. Ήδη από την Αθήνα έχουν δώσει το σύνθημα στις τοπικές οργανώσεις να είναι σε εγρήγορση, καθώς εκτιμούν ότι με το Ασφαλιστικό θα ανοίξει μεγάλο μέτωπο, το οποίο δύσκολα η συγκυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ – ΑΝΕΛ θα μπορέσει να αντιμετωπίσει.

Σε εκλογική ετοιμότητα

Σε πλήρη ενεργοποίηση ο κομματικός μηχανισμός της ΝΟΔΕ. Ο Γιώργος Κίτσιος έλεγε χθες στη στήλη ότι ήδη από σήμερα οι οργανώσεις ξαναμπαίνουν σε προεκλογική τροχιά εν όψει της 20ης Δεκεμβρίου που ορίστηκε η ημέρα ψηφοφορίας για την εκλογή νέου προέδρου στη Νέα Δημοκρατία. «Αυτή τη φορά όλα θα πάνε καλά» τόνιζε ο πρόεδρος της ΝΟΔΕ.

Σήμερα η πρώτη δόση τσεκ;

Για σήμερα Δευτέρα 7 Δεκεμβρίου μετέθεσε ο υπουργός Αγροτικής, Βαγγέλης Αποστόλου την πληρωμή της α’ δόσης του τσεκ στο σύνολό της. «Αναρτήθηκαν ήδη τα Προσωρινά Δικαιώματα της βασικής ενίσχυσης ανά ΑΦΜ αγρότη, που σημαίνει ότι ξεκλείδωσαν οι πληρωμές και θα γίνουν στο σύνολό τους τη Δευτέρα. Το συνολικό ποσό που θα καταβληθεί από τη βασική ενίσχυση, που σύμφωνα με τη νέα ΚΑΠ ανέρχεται στα 1,2 δισ., θα είναι το 90%, δηλαδή 1,1 δισ. ευρώ, που αποτελεί το 50% της συνολικής άμεσης ενίσχυσης», εξήγησε ο υπουργός. Παράλληλα πρόσθεσε πως: «στα μέσα του Δεκέμβρη ακόμη τουλάχιστον 200 εκατ., που αφορούν όλες τις εκκρεμότητες από το 2008 ως το 2014». Οι αγρότες περιμένουν και παράλληλα συντηρούν και τα τρακτέρ…

Ενα στα δύο νοικοκυριά ζει με σύνταξη!

Σύμφωνα με την ετήσια έρευνα εισοδήματος του ΙΜΕ ΓΣΕΒΕΕ το 2012, το 37% των νοικοκυριών είχε ως κύριο εισόδημα τη σύνταξη. Το ποσοστό αυτό ανέβηκε το 2014 στο 52%. Αυτό σημαίνει ότι περισσότερα από τα μισά νοικοκυριά στην ελληνική κοινωνία επιβιώνουν στην πραγματικότητα με τη σύνταξη. Μία ενδεχόμενη μείωση στις συντάξεις, όπως αυτή που δεν επιθυμεί, αλλά προτείνει η κυβέρνηση με το σπάσιμο της σύνταξης γήρατος σε δύο μέρη – στην εθνική αφενός, η οποία θα καταβάλλεται υπό προϋποθέσεις, και στην αναλογική αφετέρου, η οποία θα αντιστοιχεί σε ένα ποσοστό αναπλήρωσης (αρκετά χαμηλότερο από αυτό που ισχύει) στη βάση ενός τεκμαρτού εισοδήματος που θα υπολογίζεται μέσα από το ύψος των εισφορών που έχουν καταβληθεί και τη διάρκεια του ασφαλιστικού βίου, θα οδηγήσει σε φτωχοποίηση ενός μεγάλου μέρους όχι μόνο των συνταξιούχων, αλλά και των μελών των νοικοκυριών που εξαρτούν την επιβίωσή τους από τη σύνταξη. Η συρρίκνωση της συνταξιοδοτικής δαπάνης, η οποία ας σημειωθεί είναι και η βασικότερη – από ποσοτική πλευρά – κοινωνική δαπάνη, θα έχει ως συνέπεια τη ριζική αναδιάταξη, όχι μόνο του συνταξιοδοτικού συστήματος αλλά και του γενικότερου συστήματος κοινωνικής προστασίας.

Αποκαρδιωτικό μήνυμα

Τα πάνω κάτω φέρνει στην πορεία των επιχειρήσεων η οικονομική κρίση. Τομείς με ισχυρή δυναμική φαίνεται να χάνουν το έδαφος κάτω από τα πόδια τους στον έκτο χρόνο της οικονομικής κρίσης, ενώ άλλοι σταθεροποιούνται κάπως. Ωστόσο, όταν το καμπανάκι κινδύνου αφορά στον τουρισμό, δεν μπορεί παρά τα μηνύματα να είναι αποκαρδιωτικά. Η Ελλάδα εξασφαλίζει ένα μεγάλο κομμάτι των εσόδων της από τον τουρισμό.

Προβληματισμό

Εντονότατο προβληματισμό προκαλούν στους ξενοδόχους τα παράνομα καταλύματα και γι’ αυτό το λόγο υπογραμμίζεται από όλους η ανάγκη λήψης μέτρων, όπως η θεσμοθέτηση ανάρτησης ειδικού σήματος νομιμότητας, το οποίο θα πρέπει να εφαρμοστεί για όλους τους επαγγελματίες του κλάδου. Η πρόταση δημιουργίας διαδικτυακής πλατφόρμας με όλα τα νόμιμα καταλύματα της περιοχής μας, διατυπώνεται από το σύνολο των επαγγελματιών του τουριστικού κλάδου, προκειμένου να διασφαλιστεί η επί ίσοις όροις συμμετοχή στο επιχειρηματικό πεδίο, με τις ίδιες υποχρεώσεις για όλους, ειδικά σε δύσκολες εποχές, όπως η συγκεκριμένη που διανύουμε.

#Tags

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου