ΠΑΡΑΠΟΛΙΤΙΚΑ

Ο Βόλος πέρασε με άριστα

ο-βόλος-πέρασε-με-άριστα-204591

Ο Βόλος πέρασε με άριστα

Αψογη διοργάνωση και ενδιαφέρουσα επίκαιρη θεματολογία, χαρακτήρισαν το πρώτο πανθεσσαλικό Συνέδριο φαρμακοποιών που οργανώθηκε με απόλυτη επιτυχία στο Βόλο. Η πρωτοβουλία του Προέδρου του Φαρμακευτικού Συλλόγου Μαγνησίας Κων. Ματσιόλη να οργανώσει πρώτος ο Βόλος ένα σημαντικό συνέδριο μέσα στην καρδιά των προβλημάτων του κλάδου, αγκαλιάστηκε από εκατοντάδες Θεσσαλούς φαρμακοποιούς και πλέον το Συνέδριο διαθέτει ισχυρή βάση υποστήριξης ώστε να επαναληφθεί του χρόνου στη Λάρισα. Ενας νέος θεσμός γεννήθηκε στο Βόλο, βάζοντας την πόλη στον χάρτη των πανελληνίων εκδηλώσεων του φαρμακευτικού κλάδου.

Α.Φ.

Το ξύδι και τα παϊδάκια

Επεισόδιο σε γνωστή ταβέρνα της ευρύτερης περιοχής του Βόλου κάνει το γύρο των δημοσιογραφικών γραφείων. «Πρωταγωνιστής» ένα μπουκάλι ξύδι, που σύμφωνα με πληροφορίες εναπόθεσε στο τραπέζι πολιτικοδημοσιογραφικής παρέας, ο πρόεδρος του δημοτικού συμβουλίου Γιώργος Μουλάς, διανθισμένο με επισημάνσεις περί της κριτικής που άκουγε… εκ του μακρόθεν να ασκείται επί ώρα για τη δημοτική αρχή του Βόλου. Στη θέα του ξυδιού, όπως μετέφεραν αυτήκοοι μάρτυρες στη στήλη, ακολούθησε έντονο λεκτικό επεισόδιο που ενδεχομένως να έπαιρνε διαστάσεις εάν οι δύο αντιμαχόμενες πλευρές δεν σκέφτονταν ότι την ίδια ώρα… τα λαχταριστά παϊδάκια περίμεναν την εφόρμησή τους. Ηρεμα παιδιά, «προς τι το μίσος και ο αλληλοσπαραγμός» χρονιάρες μέρες;

Ν.Τ.

Υπάρχει εξήγηση

Απογοητευτική η εικόνα της χθεσινής κινητοποίησης. Οχι τυχαία. Αποδείχτηκε με βάση την πρόσφατη εμπειρία της πλημμυρίδας της 12ης του Νοέμβρη, ότι όταν υπάρχει συμπόρευση όλων των θιγόμενων τάξεων, τότε η απεργία μπορεί να «ταρακουνήσει» το σύστημα. Διαφορετικά είναι μία ακόμη «τουφεκιά» στον αέρα χωρίς κανένα αντίκρισμα. Ας το σκεφτούν την επόμενη φορά τα τριτοβάθμια όργανα πριν προκηρύξουν την επόμενη απεργία χωρίς διαβούλευση και επιδίωξη δημιουργίας ευρύτερου μετώπου.

Β.Κ.

Τα κουκιά

Η παράταξη ΜΕΤΑ Μαγνησίας που μετακόμισε από το ΣΥΡΙΖΑ στη ΛΑΕ όπως τονίζει σε σχετική ανακοίνωση αποφάσισε να μην κατεβάσει ψηφοδέλτιο στο Εργατικό Κέντρο Βόλου και αποφάσισε «να στηρίξουμε ταξικές δυνάμεις παρόλο που διατηρούμε σοβαρές επιφυλάξεις για την ενωτική πολιτική τους στο συνδικαλιστικό κίνημα». Παράλληλα ενημερώνει ότι θα αναλάβει πρωτοβουλίες να μπει τέρμα στις ξεχωριστές συγκεντρώσεις και στην ξεχωριστή συνδικαλιστική δράση κάθε κόμματος. Οσο και να θέλω να κωδικοποιήσω τα παραπάνω δυσκολεύομαι. Ισως γιατί πάντα πίστευα ότι δεν χρειάζονται τόσες περικοκλάδες για να πει κανείς «δεν μας φτάνουν τα κουκιά».

Β.Κ.

Καψίλα

Λίγο έπεσε η θερμοκρασία στο Βόλο και τις βραδινές ώρες η ατμόσφαιρα είναι αποπνικτική. Η «καψίλα» από τζάκια και σόμπες άρχισε να γίνεται αισθητή. Την ίδια ώρα οι σταθμοί μέτρησης των αιωρούμενων σωματιδίων στην ατμόσφαιρα, τόσο της ΔΕΥΑΜΒ όσο και του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας, είναι ανενεργοί. Οσο δε για το σταθμό της Περιφέρειας; Για τα αποτελέσματα ενημερωνόμαστε την επομένη κι όχι σε πραγματικό χρόνο. Ως πολίτες είμαστε στα σκοτάδια για ένα ζήτημα που αν μη τι άλλο είναι σοβαρότατο από τη στιγμή που έχει σχέση με τη δημόσια υγεία.

Ε.Χ.

Φάτνη

Ετοιμη η φάτνη στον Αγιο Νικόλαο, όπου έχουν τοποθετηθεί μικρά αρνάκια. Μικροί και μεγάλοι συνωστίζονται μπροστά από τη φάτνη και φωτογραφίζουν τα συμπαθή ζωάκια… Να περιμένουμε και φέτος καταγγελίες στην Αστυνομία;

Ε.Χ.

Χριστουγεννιάτικοι ήχοι

Πανεργατική απεργία και την ίδια ώρα χριστουγεννιάτικοι ήχοι να ακούγονται σε όλο το κέντρο της πόλης. Πάει; Δεν πάει… Παρά λίγο να διχαστούν οι απεργοί. Βγήκαν να διαμαρτυρηθούν για τον προϋπολογισμό ή να προϋπαντήσουν τις χριστουγεννιάτικες εκδηλώσεις;

Ε.Χ.

Προσπαθούν

«Ελπίζουμε ότι θα υλοποιηθούν οι υποσχέσεις της υπουργού τουρισμού κ. Κουντουρά για παροχή βοήθειας στη Σκόπελο» ανέφερε ο πρόεδρος της Επιτροπής Τουριστικής Προβολής του νησιού, Γεράσιμος Περδικάρης. Οπως επεσήμανε παράλληλα ο ίδιος «προσβλέπουμε στην υλοποίηση της δέσμευσης της αρμόδιας υπουργού, μετά τη συνάντηση που είχαμε μαζί της, ότι θα ενταχθεί το νησί στην καμπάνια του ΕΟΤ». Παρά τα εξαιρετικά στενά οικονομικά δεδομένα του δήμου Σκοπέλου, οι υπεύθυνοι για θέματα τουρισμού, ανάπτυξης και προβολής, καταβάλλουν κάθε δυνατή προσπάθεια, προκειμένου να υλοποιήσουν το σχεδιασμό της νέας χρονιάς, έχοντας ως επίκεντρο τον εθελοντισμό.

Γ.Υ.

Ανοιχτός στο διάλογο

Ανθρωπος του διαλόγου είναι για τους ιδιοκτήτες καφέ μπαρ και εστίασης ο νέος πρόεδρος ΟΛΒ, Θρασύβουλος Σταυριδόπουλος, εν αποστρατεία υποναύαρχος Λιμενικού Σώματος. Οπως σχολίασαν με αφορμή την απόφαση για τη μείωση των τελών, ακούει τις προτάσεις των φορέων, κάνει διάλογο μαζί τους και έπειτα παίρνει αποφάσεις. Στην προκειμένη περίπτωση, όπως επισημάνθηκε, κατανόησε τα προβλήματα που επέφερε η κρίση στον κλάδο αλλά και τις ξεχωριστές αρμοδιότητες λιμανιού και δήμου.

Κ.Μ.

Ρυθμίσεις επί ρυθμίσεων

Φοβερές οι προειδοποιήσεις της Γενικής Γραμματείας Εσόδων για τις οφειλές στη Φορολογική Διοίκηση. Να σπεύσουν λέει οι επαγγελματίες να ρυθμίσουν τις καινούργιες οφειλές για να μην χαθούν οι τρέχουσες ρυθμίσεις των 100 δόσεων. Στο κυνήγι δηλαδή των 100 δόσεων αλλά και της πληρωμής σειράς φόρων οι φορολογούμενοι δένονται με καινούργιες ρυθμίσεις επί των ρυθμίσεων. Μα από πού θα βγουν αυτά τα χρήματα;

Κ.Μ.

Πρωτοπόροι στην περιβαλλοντική συνείδηση

Ο δήμος Αλοννήσου ο οποίος καλείται συχνά πυκνά να αντιμετωπίσει έκτακτες καταστάσεις με τις ατελείωτες καραβιές των προσφύγων που εγκαταλείπουν οι διακινητές στις βραχονησίδες της περιοχής, δεν πρωτοπορεί μόνο στα θέματα υποδοχής και φιλοξενίας, σε ανύπαρκτες επί της ουσίας υποδομές, ταλαιπωρημένων συνανθρώπων μας, αλλά παραδίδει μαθήματα περιβαλλοντικής ευαισθησίας με την πρωτοβουλία της δημοτικής αρχής να καταργηθεί η χρήση πλαστικής σακούλας σε όλο το νησί. Η σχετική πρωτοβουλία έλαβε σάρκα και οστά από την 1η Δεκεμβρίου, ενώ εκτός από τους μόνιμους κατοίκους και τους επαγγελματίες της Αλοννήσου θα επεκταθεί από την Ανοιξη, που θα αρχίσουν να καταφθάνουν οι πρώτοι τουρίστες και στους επισκέπτες. Στην Αλόννησο όπου υφίσταται το μοναδικό θαλάσσιο πάρκο για την προστασία της μεσογειακής φώκιας, ξέρουν πολύ καλά πόσο αρνητικές είναι οι επιπτώσεις, ιδίως για το θαλάσσιο περιβάλλον, από την ανεξέλεγκτη χρήση της πλαστικής σακούλας. Στους υπόλοιπους δήμους της Μαγνησίας να δούμε πότε θα το αντιληφθούν.

Γ.Λ.

Θετικά δείγματα γραφής

Στο δήμο Βόλου είχαν εναποθέσει τις ελπίδες τους για μείωση των τελών χρήσης από τα τραπεζοκαθίσματα οι ιδιοκτήτες καταστημάτων εστίασης και καφέ, από τη νέα διοίκηση του Οργανισμού Λιμένος ήρθαν τα ευχάριστα νέα. Από τη δημοτική αρχή «έφαγαν πόρτα», ωστόσο ο νέος πρόεδρος του ΟΛΒ αποφάσισε τη μείωση των αντίστοιχων τελών κατά 10%. Εκτός από το ουσιαστικό αποτέλεσμα, αυτή η απόφαση εκπέμπει και ένα σημαντικό μήνυμα στην τοπική κοινωνία, ότι δηλαδή στα οικονομικά αδιέξοδα επαγγελματικών κλάδων όπως ο συγκεκριμένος υπάρχουν φορείς που δεν αντιμετωπίζουν την κατάσταση με απάθεια και μακαριότητα αλλά αναλαμβάνουν πρωτοβουλίες που πρέπει να βρουν μιμητές. Πάντως παρά τη μείωση των τελών, η απογοήτευση των καταστηματαρχών εστίασης παραμένει, ενώ οι εκπρόσωποι τους προβλέπουν πολλά λουκέτα μέσα στο 2016.

Γ.Λ.

«Επιστρέφω αμέσως»

Με το γνωστό «επιστρέφω αμέσως» ή το άλλο, επίσης αγαπημένο, «δύο λεπτάκια το άφησα, αμάν», τιτλοφορείται θεματική ενότητα ακτιβιστικής φωτογράφησης για την παγκόσμια ημέρα αναπηρίας. Αναπηρικά αμαξίδια, τοποθετήθηκαν σε δρόμους, σε διαβάσεις και θέσεις του πάρκινγκ με στόχο να περάσουν το μήνυμα της εύκολης και κυρίως ανεμπόδιστης πρόσβασης / διαβίωσης των ατόμων με αναπηρία στην καθημερινότητά τους, βάζοντας τους πολίτες σε μια λογική «ταλαιπωρίας» για μερικούς. Χρησιμοποιώντας το σλόγκαν επιστρέφω αμέσως, τους εμπόδισαν είτε να παρκάρουν, είτε να διασχίσουν τους δρόμους της πόλης «ανεμπόδιστοι» και «ανενόχλητοι» ως «κυρίαρχοι» των δρόμων, για να νιώσουν και αυτοί το συναίσθημα των ατόμων εκείνων που ζητάνε τα αυτονόητα. Βιωματικά στοιχεία σε εκδηλώσεις, όπως οι αντίστοιχες με την κίνηση πεζών με κλειστά δεμένα μάτια για να αντιληφθούν τον καθημερινό Γολγοθά ατόμων με αναπηρία, ακόμη και για μια διέλευση στο κέντρο του Βόλου. Τα άτομα με κινητικά προβλήματα, δεν γιόρταζαν χθες, ούτε προχθές, ούτε ποτέ από τότε που καθηλώθηκαν σε αναπηρικό αμαξίδιο. Ούτε και ζητούν τη συμπόνια κανενός, ούτε ιδιαίτερη μεταχείριση, ούτε κάποια χάρη. Να μην τους δυσκολεύουμε τη ζωή τους θέλουν. Να μην παρκάρουμε στη θέση τους στο πάρκινγκ του σούπερ – μάρκετ, επειδή είναι η πιο βολική – κοντινή στην είσοδο του καταστήματος κι εμείς …κουραζόμαστε πολύ να μεταφέρουμε τα ψώνια δέκα μέτρα πιο μακριά. Μπορούμε. Θέλουμε;

Α.Φ.

#Tags

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου