ΠΑΡΑΠΟΛΙΤΙΚΑ

Με καθαρή συνείδηση

με-καθαρή-συνείδηση-211061

Με καθαρή συνείδηση

Ανισος ήταν ο αγώνας που έδινε το σωματείο της Coca – Cola προκειμένου να κρατήσει τους εργαζόμενους στις επάλξεις. Οι περισσότεροι μετρώντας υπέρ και κατά και έτσι όπως είναι σήμερα διαμορφωμένα τα δεδομένα, αποφάσισαν είτε να πάρουν αποζημιώσεις και να βγούνε στην ανεργία, είτε να μετακομίσουν στο Σχηματάρι. Δικαίως ο πρόεδρος του σωματείου Λάζαρος Τσελεπής αισθάνεται πικραμένος, αφού περίμενε περισσότερο σθένος από τους συναδέλφους του. Ο ίδιος πάντως μέχρι την τελευταία μέρα παρέμεινε στην πρώτη γραμμή απεργός. Κατά την εκτίμησή μας μπορεί να έχει τη συνείδησή του καθαρή γιατί έκανε ό,τι μπορούσε. Στο κάτω – κάτω η ευθύνη δεν είναι συλλογική. Ο καθένας αναμετριέται σε τέτοιες περιπτώσεις με τις αντοχές του.

Β.Κ

Tο Ελληνικό Δημόσιο

Ελληνικό Δημόσιο. Το ογκωδέστατο κατηγορητήριο για τη SIEMENS, μία υπόθεση με πολιτικές προεκτάσεις που ταλαιπώρησε την Ελλάδα, δεν έχει μεταφραστεί στα γερμανικά, λόγω κόστους και έτσι αντιμετωπίζουν προβλήματα παρακολούθησης οι Γερμανοί υπήκοοι που είναι κατηγορούμενοι στη δίκη.

Β.Κ

Καλύτερα να παραμείνει ως έχει

Εχουμε ασχοληθεί πολλές φορές με αποχές και κινητοποιήσεις δικηγόρων για διάφορα αιτήματα. Πρώτη φορά όμως ακούσαμε με αφορμή την ενημερωτική συζήτηση που έγινε χθες στο ΤΕΕ για το νέο Κώδικα Πολιτικής Δικονομίας ότι τίθεται θέμα εκτροπής της Δικαιοσύνης. Ο αριθμός των υποθέσεων θα πολλαπλασιαστεί και όπως επισημάνθηκε ένας εξουθενωμένος δικαστής δεν θα μπορεί να είναι δίκαιος δικαστής. Αν τελικά για να επιταχυνθεί η Δικαιοσύνη πρέπει να εκτροχιαστεί, τότε καλύτερα να μην επιταχυνθεί, να παραμείνει ως έχει.

Κ.Μ.

Ποιός θα βάλει το χέρι στην τσέπη;

Πρωτοβουλία για τη συζήτηση για τις προοπτικές ανάπτυξης του αεροδρομίου Νέας Αγχιάλου παίρνει η ΟΕΒΕΜ. Με πρόσκλησή του ο πρόεδρος του Διοικητικού Συμβουλίου Τρύφωνας Πλαστάρας καλεί στη συζήτηση όλα τα Διοικητικά Συμβούλια των Πρωτοβάθμιων Σωματείων. Σίγουρα η ανάπτυξη του αεροδρομίου είναι υπέρ της πόλης, του Νομού, της Περιφέρειας ολόκληρος και βέβαια υπέρ των επαγγελματιών. Το θέμα όμως είναι ποιος θα βάλει το χέρι στην τσέπη. Σε κάθε περίπτωση, μία συζήτηση μόνο οφέλη μπορεί να έχει. Κ.Μ.

Πού θα πάμε με το πουλμανάκι; Μέχρι και πούλμαν ναύλωσε ο δήμος Βόλου, για τη μετάβαση στο 304 ΠΕΒ για τη διαμαρτυρία για τα σαμαράκια. Το πούλμαν στάθμευσε μπροστά από το δημαρχείο αλλά δημότες για διαμαρτυρία δεν προσήλθαν. Επιβιβάστηκαν λιγοστοί συνεργάτες και στελέχη της δημοτικής αρχής. Οι περισσότεροι δημοτικοί σύμβουλοι πήγαν με άλλα υπηρεσιακά οχήματα ή και ιδιόκτητα μέσα για να μην αδικούμε ορισμένους. Διαψεύδεται φήμη που θέλει τους επιβαίνοντες στο πούλμαν να λένε και τραγουδάκια κατά τη διάρκεια της εκδρομής.

Ε.Χ.

Δωρεάν μαθήματα

Αστραψε και βρόντηξε ο Αντιπρόεδρος του Ξενοδοχειακού Επιμελητηρίου Ελλάδος, Κώστας Λεβέντης, με αφορμή τη συζήτηση του σχεδίου τουριστικής προβολής του δήμου Βόλου για το 2016, στο τελευταίο δημοτικό συμβούλιο. «Μπέρδεψαν τα καράβια με τα αεροπλάνα, την επισκεψιμότητα με τις ανύπαρκτες υποδομές, τα αεροδρόμια με τα λιμάνια… Κυρίες και Κύριοι του από το 2008 (τότε ξεκίνησαν οι πτήσεις γραμμής) και μετά καμία δημοτική αρχή, όπως και η σημερινή, δεν έχει ασχοληθεί και κατ’ επέκταση δεν έχει βάλει ούτε ένα ευρώ για το αεροδρόμιο. Δεν ενδιαφέρθηκαν καν… Μόνο κάτι «γλυκάκια και σαμπλέδες» στην άφιξη της πρώτης πτήσης, έτσι για να έχουμε επικοινωνιακή παρουσία όταν ερχότανε η πρώτη πτήση…χωρίς ένα ευρώ στην προσπάθεια προσέλκυσης…», επισημαίνει μεταξύ άλλων σε εκτενέστατο σχόλιο στην προσωπική του σελίδα στο FB ο κ. Λεβέντης, απευθύνοντας προσκλητήριο σε όσους θέλουν δωρεάν μάθημα για τον τουρισμό και τη σημασία του.

Και το θετικό Αναγνώρισε βεβαίως και το θετικό για τη δημοτική αρχή Βόλου. Και δεν είναι άλλο από τη συνέργεια του Βόλου με τους υπόλοιπους δήμους του ανατολικού και νοτίου Πηλίου, που ο Κώστας Λεβέντης χαρακτηρίζει την ελπίδα για το μέλλον του τόπου.

Ε.Χ.

Αγωνιούν για την προστασία της «Αργούς»

Περισσότερο το θέμα της φύλαξης της «Αργούς» που βρίσκεται μπροστά από το μνημείο των Ηρώων στην παραλία του Βόλου για τις φετινές Χριστουγεννιάτικες εκδηλώσεις του δήμου και λιγότερο αυτό των παρεμβάσεων για το στολισμό του πλοίου, ανησυχεί το σύλλογο των «Αργοναυτών 2008» που έχουν συνδεθεί άρρηκτα με το ξύλινο σκαρί μετά το ιστορικό ταξίδι μέχρι την Αδριατική πριν από επτά χρόνια. Μάλιστα οι σχεδιαζόμενες εκδηλώσεις μνήμης για την επέτειο της δολοφονίας του Αλέξανδρου Γρηγορόπουλου τη μεθεπόμενη Κυριακή 6 Δεκεμβρίου, έχουν θέσει το σύλλογο σε συναγερμό καθώς είθισται να μετατρέπεται σε πεδίο μάχης μεταξύ αντεξουσιαστών και αστυνομικών, ο χώρος γύρω από το παραλιακό συγκρότημα του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας, εκεί ακριβώς δηλαδή όπου έχει τοποθετηθεί η Αργώ!

Γ.Λ.

Κουβέντα για το επίδομα θέρμανσης

Την ερχόμενη Δευτέρα μπαίνει ο Δεκέμβριος ωστόσο στο υπουργείο Οικονομικών δεν δείχνουν να βιάζονται για το θέμα του επιδόματος θέρμανσης στους εναπομείναντες δικαιούχους. Πέρσι τέτοια εποχή η σχετική ηλεκτρονική εφαρμογή μέσω του ΤΑXIS είχε ανοίξει και οι δικαιούχοι είχαν υποβάλει τις αιτήσεις τους. Φέτος τόσο οι καταναλωτές, όσο και οι πρατηριούχοι βρίσκονται στο σκοτάδι αναφορικά με τις προθέσεις του οικονομικού επιτελείου. Η κυβέρνηση που έδειξε ταχύτατα αντανακλαστικά στο θέμα των τελών κυκλοφορίας, όπου ο σχετικός πέλεκυς άρχισε να πέφτει προκειμένου να συγκεντρωθούν έσοδα, στο θέμα του επιδόματος θέρμανσης όπου θα πρέπει το κράτος να δώσει χρήματα στους πολίτες δεν κινείται φύλλο. Εκτός και αν στο υπουργείο Οικονομικών δεν έχουν ημερολόγια και δεν γνωρίζουν ότι ο χειμώνας, τουλάχιστον ημερολογιακά, έφτασε.

Γ.Λ.

Προσφορά

Συγκινητική είναι η συστράτευση Βολιωτών οι οποίοι ζουν σε διάφορες χώρες της Ευρώπης και την Αμερική, προκειμένου να βοηθηθούν άποροι και να υποστηριχθεί παράλληλα το έργο εθελοντικών ομάδων. Εκεί όπου δημιουργούνται σκόπελοι για και αδυναμία διάθεσης κρατικών κονδυλίων, παρεμβαίνει η ιδιωτική πρωτοβουλία και η διάθεση προσφοράς, προκειμένου να βρεθούν λύσεις για παρεμβάσεις επί της ουσίας, που ανοίγουν δρόμους ελπίδας σε εποχές απόγνωσης.

Γ.Υ.

Προβληματισμός

Ιδιαίτερα δύσκολη χαρακτηρίζει την κατάσταση που έχει διαμορφωθεί για όλους τους επαγγελματίες, ο Πάρις Κονιόρδος, γενικός γραμματέας της Ενωσης Ξενοδόχων Μαγνησίας. Μιλώντας στον ΤΑΧΥΔΡΟΜΟ υπογράμμισε ότι «η Ελλάδα βυθίζεται και εμείς ομφαλοσκοπούμε, αντί να δουλέψουμε όλοι μαζί και να κάνουμε επενδύσεις», ενώ τόνισε παράλληλα ότι η κατάσταση έχει φτάσει στο μη περαιτέρω και ο τουρισμός βρίσκεται σε αδιέξοδη κατάσταση. Πάγια θέση του κ. Κονιόρδου είναι ότι δεν αξιοποιήθηκαν στην περιοχή μας ευκαιρίες τις οποίες θα μπορούσαμε να εκμεταλλευτούμε προς όφελός μας, ενώ παράλληλα εξέφρασε επιφυλάξεις κατά πόσο θα καταστεί δυνατή η προσέλκυση Ρώσων τουριστών στην περιοχή μας, μετά τις διεθνείς εξελίξεις.

Γ.Υ.

Black Friday στην Ελλάδα

Τελικά, χθες δόθηκε η απάντηση σε καταστηματάρχες του Βόλου και της Ν. Ιωνίας που βλέπουν τις ταμειακές τους, τη μία να γράφουν τζίρο, την άλλη zero κ.ο.κ. Βέβαια, η εικόνα άρχισε να σχηματίζεται από προχθές το βράδυ με ουρές μπροστά στα ΑΤΜ (πόσο μας έλειψαν οι γνωριμίες του καλοκαιριού στην Ιάσονος…) και χθες ολοκληρώθηκε εντός των τραπεζών με τις τεράστιες ουρές στα γκισέ και στις αυτόματες μηχανές εξόφλησης λογαριασμών. Black Friday στην Αμερική, ουρές έξω από εμπορικά καταστήματα, καταναλωτική μανία στο ζενίθ, όπως επιτάσσει το marketing. Στο Βόλο, στη Νέα Ιωνία, στο Βελεστίνο, στον Αλμυρό, στη Ζαγορά, στην Αργαλαστή, στη Μαγνησία κ.α. η Black Friday, δεν ήταν η επομένη της γιορτής των Ευχαριστιών που σηματοδοτεί την αγοραστική περίοδο των Χριστουγέννων. Η «Μαύρη Παρασκευή», ήταν η ημέρα εσόδων με τις εισπράξεις συντάξεων και εξόδων με την πληρωμή της δόσης του φόρου, του ΕΝΦΙΑ, λογαριασμών, υποχρεώσεων. Ήταν η επόμενη της …Μαύρης Πέμπτης, της Μαύρης Τετάρτης, η παραμονή του Μαύρου Σάββατου κ.ο.κ. Και μόλις ξεμένεις στην τράπεζα από το πάρε – δώσε, μόλις πληρώνεις τον λογαριασμό στο κομμένο κινητό, το πρώτο sms που λαμβάνεις να είναι από πολυκατάστημα ή φαρμακείο που κάνει προσφορές, λόγω (μαυρο)ημέρας…

Α.Φ.

ΙSIS vs IMIS

Από την κλασική «δεξαμενή» ανεκδότων που πηγάζουν πέριξ του Πηνειού..

-Τρομοκράτες: ISIS , καθίστε όλοι κάτω

-Λαρισαίος: Ιμίς;

-Τρομοκράτες: Οχι IMIS, ISIS!

-Λαρισαίος: Κατσίτε ντε, ιμίς ή ισίς;

– Τρομοκράτες: ISIS είμαστε εμείς, εσείς κάτω!

-Λαρισαίος: ισίς ίστι ιμίς, κ’ιμις ποιοι ίμαστι; με δλέβς;

-Τρομοκράτες: Απελευθερώστε λίγο αυτόν, να τελειώνουμε!

Α.Φ

Ultimum refugium (έσχατο καταφύγιο)

Σύγχρονος κανόνας. Η προσπάθεια για εθνική συνεννόηση συντελείται όταν η κυβέρνηση φτάνει σε αδιέξοδο. Πόσο μάλλον όταν το …μαντρί της ΝΔ, είναι αφύλακτο και οι πόρτες ανοιχτές. Χρειάζεται ευρεία συναίνεση στην ανασύνθεση του κομματικού σκηνικού ο Τσίπρας, λογαριάζοντας στον …πάγκο, πιο πέρα από τον Καμμένο και τον Λεβέντη, πιο πέρα τη Φώφη, τον Σταύρο…

Α.Φ.

#Tags

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου