ΠΑΡΑΠΟΛΙΤΙΚΑ

Ευήκοα ώτα

ευήκοα-ώτα-212501

Ευήκοα ώτα

Ευήκοα ώτα από το νέο Πρόεδρο του Οργανισμού Λιμένος Βόλου, Θρασύβουλο Σταυριδόπουλο, βρήκαν οι καταστηματάρχες της παραλίας. Τη Δευτέρα κιόλας, μετά από αίτημα που κατέθεσε ο Σύλλογος Ιδιοκτητών Καφετεριών, Μπαρ, Αναψυκτηρίων και Εστίασης Μαγνησίας, εξετάζεται το αίτημα μείωσης των τελών κατάληψης χώρων από τραπεζοκαθίσματα κατά 30%, ενώ θα τεθεί και το ζήτημα του γιορτινού στολισμού της παραλίας.

Ε.Χ.

Φθίνουσα πορεία

Μονάδες κλείνουν, άλλες αναχωρούν για άλλες… πολιτείες και διαρκώς μειώνεται η δύναμη των αντιπροσώπων στα πρωτοβάθμια σωματεία του Εργατικού Κέντρου Βόλου. Ο ιδιωτικός τομέας και οι μισθωτοί στον Καιάδα. Η εργατική τάξη δεν πάει στον παράδεισο. Στις προηγούμενες εκλογές στις διαδικασίες του ΕΚΒ είχαν λάβει μέρος 102 αντιπρόσωποι. Στις εκλογικές αρχαιρεσίες που έρχονται θα λάβουν μέρος 88 αντιπρόσωποι. Η φθίνουσα πορεία της ιδιωτικής απασχόλησης επιβεβαιώνεται.

Β.Κ.

Τα ψηφοδέλτια

Δεν αναμένονται εκπλήξεις όσον αφορά τη συγ-κρότηση των ψηφοδελτίων των παρατάξεων που θα λάβουν μέρος στις εκλογές του ΕΚΒ. ΠΑΣΚΕ, ΔΑΚΕ, ΔΑΣ – ΠΑΜΕ και η Εργατική Αυτονομία είναι τα ψηφοδέλτια που θα δώσουν και πάλι τη μάχη. Ο ΣΥΡΙΖΑ δεν έχει τη δυνατότητα να κατεβάσει ψηφοδέλτιο καθώς μετά τη διάσπαση και τη δημιουργία της ΛΑΕ, ορισμένοι συνδικαλιστές που υπήρχαν σε σωματεία «μετακόμισαν» προς Λαφαζάνη μεριά αλλά και εκείνοι αδυνατούν να συγκροτήσουν ψηφοδέλτιο σύμφωνα με πληροφορίες.

Β.Κ.

Ευαισθησία αλά καρτ

Βαθιά πολιτικό ζήτημα, αλλά και ζήτημα που αφορά ολόκληρη την κοινωνία, χαρακτηρίζει το Τμήμα Οικονομικής Πολιτικής του ΣΥΡΙΖΑ, την υπόθεση της ΒΙΟΜΕ καθώς γίνεται ο πρώτος πλειστηριασμός ακινήτων της ΒΙΟΜΕ. Βαθιά πολιτικό ζήτημα είναι και ότι βγαίνουν στο σφυρί σπίτια και επιχειρήσεις, αλλά δεν είδα την ίδια ευαισθησία από το Τμήμα Οικονομικής Πολιτικής. Για πάρτε το και λίγο αλλιώς…

Β.Κ.

Ενας κύκλος

Δεν υφίσταται θέμα δημιουργίας μονάδας ανακύκλωσης στην COCA – COLA και ούτε υπήρξε ποτέ όπως τόνιζαν στη στήλη όσοι ήταν παρόντες προχθές στη σύσκεψη στην Αθήνα. Εκ παραδρομής δημιουργήθηκε αυτή η εντύπωση για αυτό και το διευκρινίζουμε για να μη δημιουργούνται εντυπώσεις. Σήμερα πάντως Παρασκευή 27 Νοεμβρίου, «κλείνει» και επίσημα ένας κύκλος 29 χρόνων δραστηριότητας στο Βόλο.

Β.Κ.

Απαράδεκτο

«Αντικειμενικά το θεωρώ απαράδεκτο να έχουμε μείνει μόνο σε υποσχέσεις κι όπως έχω ξαναπεί πολλές φορές η μεγάλη οικονομική καταστροφή θα έρθει εάν δεν είναι έτοιμες έγκαιρα οι υποδομές του δήμου». Τα παραπάνω υπογράμμισε η αντιδήμαρχος Σκοπέλου Μάχη Κλωνάρη μιλώντας στον ΤΑΧΥΔΡΟΜΟ, για τη στασιμότητα που παρατηρείται στην αποκατάσταση των ζημιών. Η ίδια τόνισε ότι «μέχρι στιγμής έχουμε μόνο υποσχέσεις» ζητώντας παράλληλα «χρηματοδότηση το συντομότερο δυνατό, γιατί τα πράγματα είναι οριακά, κανένας δεν έχει λάβει χρηματοδότηση και ο κόσμος βρίσκεται σε πάρα πολύ δύσκολη θέση». Πάγια θέση της κ. Κλωνάρη είναι ότι πρέπει να υπάρξει μέριμνα, πολιτική και κρατική, έτσι ώστε το 90% τουλάχιστον από ζημιές να μπορέσουν να αποκατασταθούν το συντομότερο δυνατό.

Γ.Υ.

Διαμαρτύρονται

Συνεχίζονται στο μεταξύ οι προσπάθειες των πολιτών, του απλού κόσμου, των ανθρώπων που έχουν βρεθεί αντιμέτωποι με την απόλυτη καταστροφή αλλά είναι εγκλωβισμένοι στα γρανάζια της γραφειοκρατίας και της ατέλειωτης αναμονής. Δεκάδες επαγγελματίες που είτε ζουν στη Σκόπελο είτε δραστηριοποιούνται επιχειρηματικά στο νησί, περιμένουν να λάβουν αποζημιώσεις, να εισακουστούν από τους άνωθεν κρατούντες. Η αγωνία κορυφώνεται όσο περνάει ο καιρός και οι φωνές διαμαρτυρίας πληθαίνουν, καθώς εξαντλούνται τα αποθέματα της υπομονής.

Γ.Υ.

Βγαίνουν χαμένοι

Δεν πρόκειται να δώσει παράταση στο πρόγραμμα κοινωφελούς εργασίας πεντάμηνης διάρκειας στους δήμους το υπουργείο Εργασίας. Η διαμαρτυρία εκατοντάδων πολιτών θα πέσει στο κενό αν και ζητάει παράταση της εργασίας, όχι μονιμοποίηση. Να βγει ο χειμώνας. Η παράταση αντίκειται πράγματι στις νομικές διατάξεις, ενώ ανοίγει την πόρτα και για καινούργιες διεκδικήσεις. Ομως, και η πεντάμηνη κοινωνική εργασία δεν κάνει τίποτα άλλο από το να μπαλώνει την ανεργία ίσως και να διογκώνει το πρόβλημα. Οικονομικά εξαθλιωμέnες οικογένειες το γνωρίζουν καλά αυτό, αλλά δεινής ανάγκης…

Κ.Μ.

Θα αρχίσουν να παρακαλάνε στο τέλος, αλλά…

Μεγάλο είναι το πρόβλημα με την τήρηση των ρυθμίσεων. Οι φορείς του Δημοσίου αρχίζουν να κάνουν προτάσεις για το πώς μπορεί να βελτιωθεί η κατάσταση. Οπως συνέβη με τον ΟΓΑ στη Λάρισα, ενώ σειρά παίρνουν και άλλα ταμεία. Ο κόσμος έχει στεγνώσει από ρευστό και με τόσα οικονομικά προβλήματα θα σταματήσει να πληρώνει τα πάντα. Σε πόσες φορολογικές υποχρεώσεις να σταθούν με συνέπεια όταν δεν έχουν να πληρώσουν το ρεύμα;

Κ.Μ.

Εφαρμογή

Εξόρμηση της Πολεοδομίας Βόλου χθες το μεσημέρι στον πεζόδρομο της Τάκη Οικονομάκη, όπου δραστηριοποιούνται επιχειρήσεις εστίασης. Συνεργείο φέρεται να κατέγραψε παρεμβάσεις αλλά και να έδωσε περιθώριο στους καταστηματάρχες να συμμορφωθούν. Σε κάθε περίπτωση, ο δήμαρχος, Αχ. Μπέος, διεμήνυσε ότι από 5 Ιανουαρίου, η ανοχή σταματά και η Κανονιστική θα εφαρμοστεί αυστηρά για όλους.

Ε.Χ.

Γιορτινό τραπέζι

Για δεύτερη συνεχόμενη χρονιά, οι καταστηματάρχες εστίασης σε συνεργασία με το δήμο Βόλου, θα στρώσουν γιορτινό υπαίθριο τραπέζι, στο προαύλιο του Αγίου Νικολάου. Το τραπέζι θα στηθεί στις 23 Δεκεμβρίου, στις 7 το απόγευμα και στο στρώσιμο θα συμβάλλει και ο ίδιος ο δήμαρχος με την προσφορά 300 κιλών κρέατος που θα προσφέρονται δωρεάν στους δημότες και επισκέπτες της πόλης.

Ε.Χ.

Ο καημός του ασφαλιστικού

Με τα τραγούδια και τη φωνή του Στέλιου Καζαντζίδη επέλεξαν να επενδύσουν μουσικά τη χθεσινή τους συγκέντρωση διαμαρτυρίας έξω από το Α’ ΚΑ- ΠΗ του δήμου Βόλου οι εκπρόσωποι των συνεργαζόμενων συνταξιουχικών ενώσεων. Ο καημός, οι αγωνίες και ο πόνος που εξέφραζε μέσα από τα τραγούδια του ο μοναδικός καλλιτέχνης ταιριάζουν γάντι με το σημερινό δράμα του συνόλου των κοινωνικών και οικονομικών ομάδων της τοπικής κοινωνίας και βεβαίως της χώρας. Πολύ δε περισσότερο όταν πρόκειται για το ημιθανές σύστημα κοινωνικής ασφάλισης που δέχεται απανωτά χτυπήματα, ενώ οι σχεδιαζόμενες αλλαγές αναμένεται να του δώσουν τη χαριστική βολή. Οι πληροφορίες ότι στην επόμενη συγκέντρωση των συνταξιούχων για το ασφαλιστικό και τις αλλεπάλληλες περικοπές στις συντάξεις τους θα επιλεγούν μοιρολόγια σαν μουσική υπόκρουση ελέγχονται για την εγκυρότητά τους.

Γ.Λ.

Εγρήγορση, όχι πανικός

Τα στοιχεία των επιστημόνων του Ινστιτούτου Γεωλογικών Μελετών για τη σεισμική δραστηριότητα στην ευρύτερη περιοχή του Βόλου δεν πρέπει να προκαλέσουν πανικό αλλά να θέσουν την τοπική επιστημονική κοινότητα σε κατάσταση εγρήγορσης. Η ποιότητα κατασκευής των δημόσιων και των δημοτικών κτιρίων έτσι ώστε να αντέξουν σε ένα ενδεχόμενο ισχυρό χτύπημα του Εγκέλαδου αποτελεί ζητούμενο για την τοπική κοινωνία που κατά το παρελθόν έχει δοκιμαστεί από τους σεισμούς. Το ζητούμενο είναι πώς μπορεί να αξιοποιηθεί το περιεχόμενο της μελέτης του ΙΓΜΕ και σε ποιο βαθμό μπορούν να συνεργαστούν οι εμπλεκόμενοι φορείς, ιδίως αυτοί που οι εκπρόσωποί τους δεν λένε ούτε καλημέρα και επικοινωνούν μέσω εξωδίκων.

Γ.Λ.

Το μάτιαξαν…

Το πρώτο του ατύχημα είχε το «έξυπνο» λεωφορείο που κυκλοφορεί από το Σεπτέμβριο στους δρόμους των Τρικάλων. Το λεωφορείο χωρίς οδηγό έχασε τον προσανατολισμό του και προσέκρουσε σε περίπτερο. Από το περιστατικό δεν υπήρξε κάποιος τραυματισμός ή σοβαρές υλικές ζημιές. Αυτά δεν συμβαίνουν στο Βόλο. Εδώ τα περίπτερα …εξαφανίζονται και όσα είναι σχολάζοντα ενοικιάζονται !!! ενώ τα λεωφορεία μας δεν κινούνται αδειανά στους δρόμους. Βέβαια, τι περίμεναν. Το μάτιαξαν το λεωφορείο, ενώ την προηγουμένη είχαν συλλάβει στα Τρίκαλα την 88χρονη ξεματιάστρα που ζητούσε από τους πελάτες της να τις δίνουν τρίχες (κλασικά) ή βρώμικες κάλτσες του προσώπου που είχε υποστεί μάγια ή βασκανία.

Α.Φ.

Διαρκώς

Εδωσε χάρη στην υπό σφαγή γαλοπούλα ο Ομπάμα και πολύ τους άρεσε τους Αμερικανούς που έχουν τόσο ψυχοπονιάρη Πρόεδρο. Σε απάντηση του υπερατλαντικού ιμπεριαλιστικού σχεδίου επέκτασης της εφήμερης γιορτής και στην Ευρώπη, ο Βόλος εξετάζει το ενδεχόμενο να ελευθερώσει από το έλκηθρο του Αη Βασίλη τους ταράνδους και να βόσκουν ελεύθεροι στο γκαζόν της Πλατείας Δημαρχείου. Επίσης να ελευθερωθούν, στην αλλαγή του χρόνου, τα ζώα από τη φάτνη του Αγ. Νικολάου και να τα ξαναβρούμε, λίγο πριν το Πάσχα. Για εμάς η Ημέρα των Ευχαριστιών είναι μια διαρκής κατάσταση. Αυτό είναι το μήνυμα Mr. President.

Α.Φ.

#Tags

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου