ΠΑΡΑΠΟΛΙΤΙΚΑ

Υποσχέσεις

υποσχέσεις-219192

Υποσχέσεις

«Εχουμε λάβει πολλές υποσχέσεις από τον αρμόδιο υπουργό και αναμένουμε την υλοποίησή τους» ανέφερε ο πρόεδρος της Ενωσης Ξενοδόχων Μαγνησίας, Γιώργος Ζαφείρης, μιλώντας στον ΤΑΧΥΔΡΟΜΟ.

Ο κ. Ζαφείρης τόνισε ότι «είναι σημαντική η προβολή των εναλλακτικών μορφών τουρισμού, της «άλλης Ελλάδας» και των θεμάτων που απασχολούν την περιοχή μας».

Ο ίδιος επεσήμανε ότι είναι αναγκαία η εντονότερη παρουσία και προσοχή της πολιτείας, προκειμένου να αναδειχθούν τα θέματα που απασχολούν τους ξενοδόχους.

Γ.Υ.

Εντονο ενδιαφέρον

Μεγάλη συμμετοχή είχε χθες η ενημερωτική εκδήλωση που πραγματοποίησε η ΟΕΒΕΜ για το νέο σύστημα κατάταξης των ξενοδοχειακών επιχειρήσεων και των τουριστικών καταλυμάτων. Η αίθουσα της ΟΕΒΕΜ πλημμύρισε από επαγγελματίες του τουρισμού που έσπευσαν να ενημερωθούν για τις προβλέψεις του καινούργιου Νόμου και τη διαδικασία που απαιτείται.

Κ.Μ.

Παντού πωλητήρια

Χαμός γίνεται στο Πήλιο από σπίτια και οικόπεδα που πωλούνται. Μισοτελειωμένες οικοδομές, βίλες, παλιά σπίτια σε υπέροχες τοποθεσίες με φοβερή θέα έχουν αναρτημένες ανακοινώσεις για κάθε ενδιαφερόμενο. Η δυσμενής οικονομική κατάσταση έχει φέρει σε εξαιρετικά δύσκολη θέση ιδιοκτήτες ακινήτων οι οποίοι πλέον αναγκάζονται να πωλούν τις περιουσίες τους αφού δεν μπορούν να ανταπεξέλθουν στη βαριά φορολογία. Και δυστυχώς δεν υπάρχει και ρευστό για την αγορά τους. Θα τα πάρουν όλα οι ξένοι.

Κ.Μ.

Vertigo

Ολα τα λεφτά ο Μιχάλης Μιτζικός. Σήκωνε και τον τόνο της φωνής του και φώναζε χθες σε τηλεοπτική εκπομπή, λες και άλλους τους έφταιγε για το φιάσκο στις εσωκομματικές εκλογές της Ν.Δ. Ηταν σε τέτοιο βαθμό εκνευρισμένος δε κάποια στιγμή που φάνηκε σαν να «μάλωνε με τον εαυτό του» τελικά. Γαλάζιο vertigo.

B.K.

Ταύτιση απόψεων

Ο Χρ. Σιμορέλης είναι βουλευτής της «Ριζοσπαστικής Αριστεράς». Κατά τη διάρκεια τηλεοπτικής συζήτησης στην οποία συμμετείχε, έκανε την εξής δήλωση: «Και εάν δεν υπήρχε Μνημόνιο έπρεπε να το εφεύρουμε». Αλήθεια εάν δεν με απατά η μνήμη μου Αδωνις και Βενιζέλος κάτι αντίστοιχο δεν έλεγαν; Ε ρε γλέντια. Τέτοια ταύτιση απόψεων.

Β.Κ.

Κουρμπανιά μήπως;

Πάλι πέσανε από τα σύννεφα, πάλι κατάλαβαν ότι ο βασιλιάς είναι γυμνός, πάλι φταίει η …μαϊμού του συχωρεμένου Εβερτ.

Για να μην ρεζιλευτούν ξανά και να βγαίνει ο Παπαδημούλης να τρολάρει ότι «ο πιο κατάλληλος πλέον για να εξηγήσει όσα συμβαίνουν στη ΝΔ, με τις ευθύνες κ τις παραιτήσεις, είναι ο γνωστός αντιπρόεδρος του Εδεσσαϊκού», ή θα δεχτούν την έμμεση προσφορά της άλλοτε συγκυβερνώσας Φώφης να τους μεταφέρει την Πασοκική εμπειρία προεδρικής εκλογής ή να προσφύγουν σε λιγότερο εσωστρεφείς διαδικασίες.

Κουρμπανιά: Πριν το ξεκίνημα των περισσότερων παιγνιδιών, προηγούνταν η «κουρμπανιά». Μια διαδικασία στην οποία εφαρμοζόταν κατά κάποιο τρόπο η αρχή της πλειοψηφίας. Χρησιμοποιούνταν για να οριστεί δημοκρατικά «ποιος θα τα φυλάει», ποιοι θα μοιράσουν ομάδες κλπ. Το ρόλο στη διαδικασία αυτή τον είχαν οι παλάμες των χεριών.

Ολοι οι παίχτες (τέσσερις εν προκειμένω) ακουμπούσαν το ένα χέρι τους στο κέντρο του νοητού κύκλου που είχε σχηματιστεί από το σώμα τους, στο ύψος της μέσης τους, με το κάτω μέρος της παλάμης να «κοιτάζει» προς το έδαφος.

Στη συνέχεια, λέγοντας τη λέξη «κουρμπανιά», και στο τελείωμά της, στο «-νιά», δηλαδή, έφερναν το χέρι τους μπρος στο στήθος με το εσωτερικό των παλαμών να κοιτάζει προς τα πάνω ή προς τα κάτω.

Μετριούνταν το σύνολο των παλαμών που κοίταζαν προς την ίδια κατεύθυνση και «έβγαιναν», δηλαδή κέρδιζαν όσοι ήταν με την πλειοψηφία. Αφού «έβγαιναν» οι περισσότεροι, το ίδιο συνεχιζόταν μέχρι να έμεναν τρεις παίκτες. Αν έμεναν αντί για τρεις δύο, χρησιμοποιούνταν ένας βοηθητικός από αυτούς που ήδη είχαν «βγει». Από τους δύο έβγαινε εκείνος του οποίου η κατεύθυνση της παλάμης του ήταν ίδια με αυτή του βοηθητικού.

Α.Φ.

Ή μήπως ποδαράκια;

Κι επειδή αυτό με τις παλάμες, μπορεί να μπερδέψει κάποιον από τους 4 παίκτες (υποψηφίους), μπορούν εναλλακτικά να βγάλουν Πρόεδρο με τα «ποδαράκια» ανά δυάδες.

Δύο παίκτες έβαζαν «ποδαράκια», δηλαδή συνεχόμενες πατημασιές, ξεκινώντας από αντίθετη κατεύθυνση, συνήθως από μία πατημασιά ο καθένας τη φορά, μέχρι να συναντηθούν και να πατήσει ένας το πόδι του άλλου. Εδώ όταν πλησίαζαν προς το πάτημα και υπολόγιζαν ότι με την επόμενη ή τις επόμενες κινήσεις θα κινδύνευαν, χρησιμοποιούσαν το μισό πάτημα ή και άλλες μικρότερες κινήσεις, για να το αποφύγουν.

Ο νικητής big foot (μεγαλοπόδαρος) βγαίνει Πρόεδρος και οι υπόλοιποι Αντιπρόεδροι.

Βολικό, παραδοσιακό, αναίμακτο…

Α.Φ.

Προβολή

«Η περιοχή της χερσαίας Μαγνησίας αλλά και της Θεσσαλίας γενικότερα, ενδείκνυται για τις εναλλακτικές μορφές τουρισμού. Σε αυτή την κατεύθυνση το ξενοδοχειακό επιμελητήριο, στηρίζει δράσεις της ιδιωτικής πρωτοβουλίας» όπως ανέφερε ο Κώστας Λεβέντης, αντιπρόεδρος του ξενοδοχειακού επιμελητηρίου και της πανελλήνιας ομοσπονδίας ξενοδόχων. Σχολιάζοντας τις προσπάθειες που καταβάλλονται στο πεδίο του τουρισμού, ο κ. Λεβέντης υπογράμμισε για μια ακόμη φορά τη σημασία της συνέργειας, χαρακτηρίζοντάς την ως «μονόδρομο ώστε να πολλαπλασιαστούν τα οφέλη από την υλοποίηση δράσεων εναλλακτικών μορφών τουρισμού». Οι εξελίξεις στον τουρισμό βασίζονται στην ιδιωτική πρωτοβουλία αλλά «η πολιτεία οφείλει να συμβάλει στην προβολή τους, διότι δεν γίνεται διαφορετικά» όπως σημείωσε ο ίδιος. Πάγια θέση του αντιπροέδρου του ξενοδοχειακού επιμελητηρίου είναι ότι η πολιτεία οφείλει να στηρίξει τον τουρισμό, καθιστώντας σαφές ότι η «βαριά βιομηχανία» της χώρας, χρίζει της ανάλογης υποστήριξης από τους άνωθεν κρατούντες.

Γ.Υ.

Δύσκολο στοίχημα

Χαμηλών τόνων και με διάθεση να αφήσει το προσωπικό του στίγμα στη διοίκηση του λιμανιού του Βόλου εμφανίζεται ο νέος πρόεδρος του ΟΛΒ που ανέλαβε από χθες τα καθήκοντά του στο τιμόνι του πέμπτου μεγαλύτερου λιμανιού της χώρας. Δηλώνει γνώστης των υποδομών και των δυνατοτήτων ανάπτυξης του λιμανιού ωστόσο στην πράξη και εκ του αποτελέσματος θα φανεί αν μπορεί να συμβάλει ώστε η πόλη και η ευρύτερη περιοχή να αποκτήσουν επιτέλους ένα σημαντικό αναπτυξιακό εργαλείο.

Μέχρι σήμερα η συμβολή του λιμανιού στην προσπάθεια για τόνωση της τοπικής οικονομίας ήταν από εξαιρετικά περιορισμένη, έως τελείως ανύπαρκτη. Κατά συνέπεια το στοίχημα που καλείται να κερδίσει ο νέος πρόεδρος και το καινούργιο Δ.Σ. του οργανισμού είναι εξαιρετικά δύσκολο και η τρέχουσα οικονομική συγκυρία το κάνει ακόμη δυσκολότερο.
Γ.Λ.

Πρεμιέρα χωρίς ΜΜΕ

Ο Μαργαρίτης Πατσιαντάς ήταν το νέο πρόσωπο στη χθεσινή συνεδρίαση του Δ.Σ. της ΔΕΥΑΜΒ μετά την απόφαση του δημοτικού συμβουλίου να αντικαταστήσει από τα νομικά πρόσωπα του δήμου όλους τους ανεξάρτητους, πλέον, δημοτικούς συμβούλους. Δυστυχώς η πρώτη του συμμετοχή στη διοίκηση της ΔΕΥΑΜΒ δεν έγινε παρουσία των δημοσιογράφων καθώς η χθεσινή διαδικασία ήταν κεκλεισμένων των θυρών, λόγω του θέματος με το πόρισμα για την υπόθεση της ΕΡΓΗΛ και τον καταλογισμό ευθυνών σε δυο υπαλλήλους της επιχείρησης ύδρευσης. Ο ίδιος ο κ. Πατσιαντάς έλεγε νωρίτερα στους δημοσιογράφους ότι διάβασε το πολυσέλιδο πόρισμα λίγη ώρα πριν ξεκινήσει η συνεδρίαση, ενώ δεν έκρυβε τον προβληματισμό του για την εξέλιξη μιας υπόθεσης η οποία απειλεί τη βιωσιμότητα της πιο σημαντικής δημοτικής επιχείρησης του Βόλου.

Γ.Λ.

Ιστορίες για αγρίους

Ιστορίες ότι παραιτήθηκε, ιστορίες ότι την παραίτησε ο δήμαρχος Βόλου… Ιστορίες για αγρίους ακούσαμε τις τελευταίες ημέρες για την αντιδήμαρχο Καθαριότητας και μέλος στο διοικητικό συμβούλιο της ΔΕΥΑΜΒ, Βιολέτα Καντόλα, στον απόηχο της προηγούμενης συνεδρίασης της επιχείρησης, οπότε και τέθηκε επί τάπητος το ζήτημα των απολύσεων δύο υπαλλήλων σε βάρος των οποίων καταλογίστηκαν ευθύνες για λαθροχειρία στα ταμεία της ΔΕΥΑΜΒ.

Και μόνο η χθεσινή συμμετοχή της στη συνεδρίαση διέψευσε τα μύθια που πλέχτηκαν αυτές τις ημέρες.

«Εξεπλάγην όταν τα άκουσα αυτά. Ολόκληρο σενάριο και παραφιλολογία. Ηρθα να ασκήσω κανονικά τα καθήκοντά μου. Η ομάδα είναι συμπαγής και δεν υπάρχει λόγος τέτοιων σεναρίων. Δεν έχω υποβάλλει παραίτηση, ούτε με παραίτησε ο δήμαρχος.

Ας σταματήσουν όσοι ψάχνουν τέτοιους τρόπους να πολεμήσουν δημοτική αρχή», ανέφερε η ίδια βάζοντας τα πράγματα στη θέση τους.

Ε.Χ.

Παραδείγματα προς αποφυγή

Δημόσια δήλωση για την υποτιθέμενη παραίτηση Βιολέτας Καντόλα, έκανε και ο δήμαρχος Βόλου, Αχιλλέας Μπέος, υπογραμμίζοντας ότι η παράταξη είναι συμπαγής.

«Είμαστε ένα. Κι αυτό γίνεται για το καλό της πόλης. Απόψεις, διαφωνίες, τριγμοί μπορούν να υπάρχουν αλλά στη δημοτική ομάδα και πριν τα συμβούλια. Στα συμβούλια αποφάσεις είναι ομόφωνες», είπε.

Ο ίδιος μάλιστα έφερε και συγκεκριμένα παραδείγματα προς αποφυγή: «Εποχές Μήτρου, Βούλγαρη και Σκοτινιώτη, η νέα δημοτική αρχή δεν πρόκειται να ζήσει. Ούτε θα γίνουμε ΣΥΡΙΖΑ», είπε χαρακτηριστικά.

Ε.Χ.

Ο ωραίος λοχαγός

Εξαιρετικά επίκαιρο μία δεκαετία και πλέον μετά την πρώτη έκδοσή του είναι το βιβλίο του Μένη Κουμανταρέα, «ο ωραίος λοχαγός».

Πρόκειται για ένα μυθιστόρημα που πραγματεύεται την πορεία ενός νεαρού αξιωματικού από τους σκοτεινούς διαδρόμους του στρατιωτικού παρακράτους στους φωτεινούς διαδρόμους του Συμβουλίου Επικρατείας για να βρει τη δικαίωσή του. Μια περιπέτεια στηριγμένη σε πραγματικά περιστατικά, που από προσωπική περίπτωση καταλήγει συλλογική τραυματίζοντας τα δημοκρατικά ιδεώδη της χώρας αλλά και την ίδια την έννοια της ομορφιάς.

Το συγκεκριμένο μυθιστόρημα επικαλέστηκε ο αντιπρόεδρος του ΣτΕ, Φιλοκτήμων Αρναούτογλου στο περιθώριο διεθνούς συνεδρίου στο τμήμα οικονομικών του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας για να περιγράψει την κατάσταση που επικρατεί και σήμερα μεταξύ δικαιοσύνης και κράτους.

Η δικαιοσύνη αποφαίνεται, αλλά το κράτος δεν εφαρμόζει. Χαρακτηριστικό δε το παράδειγμα με τον ΕΝΦΙΑ, για τον οποίο το ΣτΕ αποφάνθηκε ότι όπως εφαρμόζεται είναι αντισυνταγματικός, αλλά το κράτος… επιμένει.

Κι οι ιδιοκτήτες πληρώνουν χαράτσια για τα σπίτια που πλήρωσαν και για τα οποία έχουν ήδη φορολογηθεί και μάλιστα, χαράτσια δυσανάλογα υψηλά σε σχέση με την πραγματική αξία της περιουσίας τους.

Ε.Χ.

#Tags

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου