ΠΑΡΑΠΟΛΙΤΙΚΑ

Ευχαριστίες

ευχαριστίες-227156

Ευχαριστίες

Θερμές ευχαριστίες απηύθυνε χθες το βράδυ σε τηλεοπτική εκπομπή στην TRT ο πρόεδρος του συνεταιρισμού «ΔΗΜΗΤΡΑ» Γιάννης Κίτσιος προσωπικά στο βουλευτή Μαγνησίας της Ν.Δ. Χρήστο Μπουκώρο, λέγοντας: «θέλω να ευχαριστήσω και δημόσια τον κ. Μπουκώρο για τη μαχητικότητα με την οποία έκανε παρέμβαση στη Βουλή υπέρ των αμπελουργών και των οινοποιών για να μην επιβληθεί ο φόρος ειδικής κατανάλωσης, υπερασπιζόμενος το δίκαιο αίτημα ενός κλάδου που στη Μαγνησία εκπροσωπείται από σημαντικές συνεταιριστικές και ιδιωτικές οινοποιητικές επιχειρήσεις που στηρίζουν την τοπική οικονομία, έχοντας επενδύσει στον πρωτογενή τομέα».

Β.Κ

Ερωτήματα

Γνωρίζουμε ότι ο Βόλος έχει υψηλό δείκτη ευαισθητοποίησης στο θέμα προστασίας των ζώων, αδέσποτων και μη. Ιδιαίτερα σήμερα εν μέσω κρίσης το ενδιαφέρον είναι διπλά μεγαλύτερο και δικαιολογημένο. Δεν περιμέναμε όμως ποτέ -εάν όντως τεκμηριωθεί η καταγγελία και προκύψει ποινική ευθύνη- ότι η ευαισθητοποίηση αυτή ότι θα έφτανε στο σημείο κλοπής ζώου από τον ιδιοκτήτη του και ευθανασίας…

Κ. Μ.

Δραστηριοποιείται

Στο Βόλο θα πραγματοποιηθεί το 1ο Πανελλήνιο Συνέδριο της Ένωσης Δικαίου Αλλοδαπών το ερχόμενο τριήμερο 20-22 Νοεμβρίου με θέμα: Επίκαιρα Μεταναστευτικά Ζητήματα. Ο Δικηγορικός Σύλλογος Βόλου δείχνει μεγάλη δραστηριοποίηση για κάθε επίκαιρο θέμα και αναλαμβάνει πρωτοβουλίες. Από κοινού με το Δικηγορικό Σύλλογο Αθηνών και την ΕΔΑΜ συνδιοργανώνει το συνέδριο στο Βόλο με την έλευση σπουδαίων ομιλητών και την ανάπτυξη σημαντικών θεμάτων.

Κ. Μ.

Αποχαιρετούν

Αποχαιρετιστήρια νομίζουμε ότι είναι η σημερινή συνέντευξη τύπου που παραχωρεί η διοίκηση του ΟΛΒ που απέρχεται. Ο Γιάννης Πρίγκος φεύγει και στη θέση του αναλαμβάνουν άλλοι. Όπως έγραψε από προχθές ο ΤΑΧΥΔΡΟΜΟΣ… η αλλαγή αυτή πονάει και τον τοπικό ΣΥΡΙΖΑ υπάρχει έντονη δυσφορία, καθώς έρχεται «εισαγόμενος».

Β.Κ

Παράπονο

Το έχουν παράπονο γιατροί και νοσηλευτές στα ιατρεία του ΠΕΔΥ Βόλου. Θεωρούν ότι είναι το αποπαίδι της υγείας και της 5ης ΔΥΠΕ, ενώ είναι χαρακτηριστικό ότι ο κ. Νέστορας Αντωνίου δεν έχει επισκεφτεί ποτέ τη Μονάδα. Και να πει κανείς ότι είναι τόσο μακριά. Ένα 20λεπτο δρόμος από τη Λάρισα.

Β.Κ

Τα σπίτια του κοσμάκη

Μακροσκελέστατη δήλωση εξέδωσε χθες η εκπρόσωπος τύπου των ΑΝΕΛ Μαρίνα Χρυσοβελώνη για την προστασία της πρώτης κατοικίας για να δικαιολογήσει τα αδικαιολόγητα.

«Πρέπει να δούμε -επισημαίνει σε ένα σημείο- πώς θα λειτουργήσει το θέμα στην πράξη. Προσωπικά δεν πιστεύω ότι θα πλειστηριαστούν σπίτια. Πρέπει και οι Τράπεζες να επιδείξουν ένα πνεύμα συνεργασίας στο ζήτημα αυτό, κάτι που καταδείχθηκε από τις δηλώσεις του κ. Σάλλα. Οι φτωχές εισοδηματικές τάξεις προστατεύονται απόλυτα. Υπάρχει βεβαίως μια δυσκολία σε ό,τι αφορά τη μεσαία τάξη, που επίσης έχει πληγεί» και συνεχίζει αναπτύσσοντας μία συλλογιστική. Αμ με τέτοιες συλλογιστικές Μαρίνα, δεν σώζονται τα σπίτια του πολύ κοσμάκη. Για αυτό κανείς εξήγηση θα δώσει;

Β.Κ

Συνέργια

«Ο τουρισμός είναι υπόθεση όλων και έχει οδηγηθεί σε ένα κρίσιμο σταυροδρόμι» σύμφωνα με τη θέση που διατύπωσε ο Κώστας Λεβέντης, αντιπρόεδρος της πανελλήνιας ομοσπονδίας ξενοδόχων και του ξενοδοχειακού επιμελητηρίου, σχολιάζοντας την τρέχουσα κατάσταση. Ο ίδιος επεσήμανε παράλληλα ότι: «η συνέργεια στον τουρισμό είναι μονόδρομος», τονίζοντας παράλληλα ότι εάν είχε υλοποιηθεί έγκαιρα ο στόχος, θα είχαν αποφευχθεί πολλά δεινά.

Γ. Υ.

Πονοκέφαλος

Πονοκέφαλος είναι για όλους τους δημάρχους η μείωση της κρατικής επιχορήγησης, η οποία καθίσταται ιδιαίτερα αισθητή λόγω της κρίσης. Η μείωση των κρατικών πόρων λόγω της οικονομικής ύφεσης, έχει περιορίσει σημαντικά τα έσοδα των δήμων, οι οποίοι καλούνται να ανταπεξέλθουν στα νέα δεδομένα και να καλύψουν τις υποχρεώσεις τους, παρά την κρίση που σκιάζει τα πάντα.

Γ. Υ.

Καναπές αδειανός

Από μόνη της η μαζικότητα της πρόσφατης κινητοποίησης αποτυπώνει τη συσσωρευμένη οργή, όχι μόνον των εργαζόμενων, αλλά και της πλειονότητας της ελληνικής κοινωνίας.

Ο Βόλος είχε πολλούς πρόσθετους λόγους για να «πάρει στα χέρια του» την κατάσταση και να αντιδράσει!

Το νέο «χτύπημα» που δέχεται η περιοχή με τη μεταφορά της Coca-Cola στο Σχηματάρι, αποτελεί μια ακόμη βολή στο πληγωμένο κορμί της απασχόλησης.

«Η… εξουσιοδότηση, οι εντολές από τον καναπέ τελείωσαν. Οι «μακάριοι» που συνήθιζαν να συμπαρίστανται μέσω τηλεόρασης, τώρα βγήκαν στους δρόμους, γιατί τους έκοψαν το ρεύμα», σχολίασε σχετικά ο Γραμματέας του Εργατικού Κέντρου Βόλου Δημ. Βασιλείου. Ναι, είναι αυτοί που έκαναν επιτροπές στήριξης κι έτρεχαν στη ΔΕΗ για να παρεμποδίσουν διακοπές ηλεκτροδότησης. Ναι, αυτοί που έλεγαν κανένα σπίτι στα χέρια τραπεζίτη.

Οι προηγούμενοι είχαν παραιτηθεί, τους παραίτησαν και χάθηκαν.

Α.Φ.

Οι τρεις πληγές μας

Οι κατασκευές, η μεταποίηση και το εμπόριο είναι οι τρεις κλάδοι της οικονομίας, που υπέστησαν τις μεγαλύτερες συνέπειες, από την παρατεταμένη κρίση που βίωσε η Ελλάδα, από το 2008 έως και το 2014.

Μόνο σε αυτούς τους τρεις κλάδους χάθηκαν 677.000 θέσεις απασχόλησης το παραπάνω διάστημα, ενώ συνολικά η ελληνική οικονομία απώλεσε περίπου 1.000.000 θέσεις εργασίας την ίδια περίοδο.

Στη Μαγνησία βιώνουμε και σήμερα την καθίζηση της οικοδομικής δραστηριότητας, με τον οικοδομικό κλάδο να έχει διαλυθεί. Στην ίδια μοίρα και η μεταποίηση, που στο παρελθόν, μαζί με το μέταλλο, αποτελούσαν την ραχοκοκαλιά της τοπικής οικονομίας.

Για το εμπόριο, το «κεφάλι του κασίδη», τι να πει κανείς. Ο προθάλαμος της επιχειρηματικότητας, έχει αρνητικό ισοζύγιο, καθώς οι διαγραφές είναι σχεδόν διπλάσιες από τις εγγραφές στο Επιμελητήριο Μαγνησίας.

Αν συνυπολογιστούν και τα καταστήματα που φυτοζωούν, τότε η πραγματική εικόνα στην εμπορική αγορά είναι ακόμη τραγικότερη.

Α.Φ.

Μονόδρομος οι μηνύσεις

Αν τα σκληρά μέτρα που αποφάσισε να λάβει η δημοτική αρχή Βόλου καταθέτοντας μήνυση κατά του εργολάβου, ο οποίος έχει αναλάβει την εκτέλεση της εργολαβίας – σκούπα του περιφερειακού δρόμου, είχαν ληφθεί εδώ και χρόνια, τότε η περιοχή ίσως να μην είχε εμπλακεί σε δυσάρεστες περιπέτειες αναφορικά σε μια σειρά έργων υποδομής, τα οποία πολυδιαφημίστηκαν από αιρετούς και υπηρεσιακούς παράγοντες και στο τέλος κατάντησαν κακόγουστα κατασκευαστικά εκτρώματα. Προφανώς κάποιοι θεωρούν ότι στη Μαγνησία μπορεί να συνεχιστεί το γαϊτανάκι των προκλητικών κακοτεχνιών σε δημόσια έργα που πληρώνουν οι φορολογούμενοι και έχουν την απαίτηση να χρησιμοποιούν χωρίς να φοβούνται για τη σωματική τους ασφάλεια, όπως ο δρόμος – τερατούργημα μεταξύ Βόλου και Βελεστίνου και το καινούργιο «ξαδερφάκι» του στο τμήμα του περιφερειακού μεταξύ των κόμβων Αγίας Βαρβάρας και Φυτόκου!

Γ.Λ.

Η ατελείωτη λίστα των απογοητευμένων

Το πολύ δύο ακόμη χρόνια ζωής έχει ο κλάδος των παραγωγών λαϊκών αγορών, αν τελικά ψηφιστούν και τεθούν σε εφαρμογή οι σχεδιαζόμενες ρυθμίσεις για το διπλασιασμό της φορολογίας και τριπλασιασμό των ασφαλιστικών τους εισφορών. Αυτό εκτιμούν μετά βεβαιότητας οι εκπρόσωποι του κλάδου, που χθες το πρωί δεν έδειξαν μόνο τα συνδικαλιστικά, αλλά και τα κοινωνικά τους αντανακλαστικά, μοιράζοντας στους πολίτες σχεδόν τέσσερις τόνους οπωροκηπευτικών και ψαριών. Το ζητούμενο είναι να εισακουστούν από την κυβέρνηση που αθετεί τις δεσμεύσεις της με την ίδια ευκολία που τις αναλάμβανε προεκλογικά. Μόνο που τότε δεν κόστιζαν τίποτα (πέραν από τη μετεκλογική της αξιοπιστία), ενώ οι αποφάσεις που λαμβάνονται τώρα κοστίζουν την ύπαρξη ολόκληρων παραγωγικών και οικονομικών κλάδων.

Γ.Λ.

Πού καταντήσαμε…

Απίστευτες οι εικόνες που έζησε για μία ακόμη φορά ο Βόλος. Οι παραγωγοί λαϊκών αγορών μοίραζαν δωρεάν λαχανικά και ψάρια και κάτω από τα αγροτικά αυτοκίνητα ποδοπατούνταν και σπρώχνονταν δεκάδες πολίτες για μια σακούλα μαρούλια.

«Πού μας κατάντησαν», έλεγαν κάποιοι που μόλις είχαν πάρει τις σακούλες στα χέρια και έφευγαν από το σημείο.

Τι ακόμη θα δούμε, προσθέτουμε εμείς.

Ε.Χ.

#Tags

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου