ΠΑΡΑΠΟΛΙΤΙΚΑ

Διμερής συνάντηση

διμερής-συνάντηση-229104

Διμερής συνάντηση

Τελικά δεν είναι τριμερής αλλά διμερής η σημερινή συνάντηση με τον κ. Κατρούγκαλο στο υπουργείο Εργασίας για την Coca – Cola καθώς η εταιρεία δεν έχει κληθεί να συμμετέχει. Το σωματείο πήρε την πρωτοβουλία να ζητήσει συνάντηση για να εκθέσει το πρόβλημα και να θέσει προ των ευθυνών το υπουργείο για να αναλάβει πρωτοβουλίες προς την εταιρεία, σύμφωνα με τον πρόεδρο του σωματείου κ. Λάζαρο Τσελεπή. Οχι τίποτα άλλο, αλλά δημιουργήθηκε η εντύπωση ότι θα είναι και η εταιρεία παρούσα.

Β.Κ.

Παρακολουθούσαν από μακριά

Διακριτική ήταν χθες η παρουσία των ΜΑΤ για την επιτήρηση της πόλης στις πορείες με αφορμή την επέτειο του Πολυτεχνείου. Οι αστυνομικοί περιορίστηκαν να παρακολουθούν από απόσταση τις πορείες μαθητών, πολιτικών οργανώσεων και φορέων. Ακόμη και όταν άτομα του αντιεξουσιαστικού χώρου κατευθύνθηκαν προς το δημαρχείο ευτυχώς επικράτησε ψυχραιμία και αποφεύχθηκαν τα χειρότερα.

Κ.Μ.

Σιωπή

Καμία ανακοίνωση δεν εκδόθηκε από τους εργαζόμενους του δήμου Αλμυρού για τις καταγγελλόμενες αυθαιρεσίες της δημοτικής αρχής. Οι εργαζόμενοι ούτε επιβεβαίωσαν ούτε διέψευσαν τα καταγγελλόμενα του επικεφαλής της Ενωτικής Δημοτικής Κίνησης Νικόλαου Τσανή. Συνεχίζουν να τηρούν σιωπηρή στάση.

Κ.Μ.

Δυσφορία

Τέλος της εβδομάδας όπως πληροφορείται η στήλη «κληρώνει» για το λιμάνι. Οι πληροφορίες μάλιστα λένε ότι δεν επιλέγεται στέλεχος από την τοπική κοινωνία για τον ΟΛΒ αλλά μας έρχεται εξ Αθηνών με προϋπηρεσία στα λιμενικά θέματα ως υπηρεσιακός παράγοντας και όχι ως αιρετός. Αυτά τουλάχιστον λένε οι δικές μας πληροφορίες καθώς επίσης ότι στον τοπικό ΣΥΡΙΖΑ υπάρχει μεγάλη δυσαρέσκεια καθώς είχαν γίνει προτάσεις συγκεκριμένες για τοπικά στελέχη που μπορούν να σηκώσουν το βάρος στο λιμάνι και από ό,τι δείχνουν τα πράγματα, εάν δεν αλλάξει κάτι τελευταία στιγμή, αγνοήθηκαν. Μήπως όμως τελικά και η επιλογή δείχνει την κατεύθυνση ότι το λιμάνι μας οδεύει προς ιδιωτικοποίηση;

Β.Κ.

Πρωτοβουλίες

«Αναλαμβάνουμε μόνοι μας πρωτοβουλίες, χωρίς να περιμένουμε βοήθεια» ανέφερε ο πρόεδρος της Ενωσης Ξενοδόχων Σκιάθου, Θωμάς Κουκουλάκης, μιλώντας στον ΤΑΧΥΔΡΟΜΟ. Ο ίδιος επεσήμανε παράλληλα ότι βασικός στόχος είναι το εντονότερο άνοιγμα των επαγγελματιών σε ξένες αγορές, προκειμένου να ενδυναμωθεί η τουριστική κίνηση από το εξωτερικό.

Γ.Υ.

Ανάπτυξη

Πρωτοβουλίες ανάδειξης του Πηλίου ως δημοφιλούς τουριστικού προορισμού δώδεκα μήνες το χρόνο, αναπτύσσονται από φορείς και ξενοδόχους, με φόντο τις εναλλακτικές προτάσεις διαμονής και δράσεων που απευθύνονται στους εν δυνάμει επισκέπτες. Σε εποχές δύσκολες, φορείς και επαγγελματίες ενώνουν τις δυνάμεις τους κόντρα στην οικονομική ύφεση, προκειμένου να επιτευχθεί η πολυπόθητη τουριστική ανάπτυξη, που θα προσφέρει παράλληλη ώθηση στην τοπική οικονομία.

Γ.Υ.

Στο Ευρωκοινοβούλιο οι φαρμακοποιοί

Στην Επιτροπή Αναφορών του Ευρωκοινοβουλίου προσφεύγει ο Πανελλήνιος Φαρμακευτικός Σύλλογος ζητώντας τη ρητή καταδίκη της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, διότι, «με έμμεσο τρόπο, κατά παράβαση του θεσμικού της ρόλου, επέβαλε στην ελληνική κυβέρνηση την υιοθέτηση νόμου που παραβιάζει το πνεύμα και το γράμμα Οδηγιών και αποφάσεων του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου οι οποίες έχουν κρίνει ότι ο περιορισμός της ιδιοκτησίας φαρμακείων αποκλειστικά από φαρμακοποιούς διασφαλίζει την ανεξαρτησία των φαρμακευτικών υπηρεσιών και αποτρέπει συγκρούσεις συμφερόντων.

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή, ζητούν οι φαρμακοποιοί, να αναλάβει, ως οφείλει εκ του θεσμικού της ρόλου, την υποχρέωση να γνωστοποιήσει την απόφαση αυτή στους ετέρους θεσμούς εποπτείας της ελληνικής οικονομίας (ESM, ΕΚΤ, ΔΝΤ) και να ζητήσει από την ελληνική κυβέρνηση την άμεση κατάργηση της Κοινής Υπουργικής Απόφασης την αντικατάστασή της από άλλη, που δεν θα είναι προϊόν εκβιασμού, αλλά αποτέλεσμα διαβούλευσης της ελληνικής κυβέρνησης με την ελληνική κοινωνία και τους εκπροσώπους των Ελλήνων φαρμακοποιών».

Τα θεσμικά και διαδικαστικά αυτονόητα ζητούν, αλλά….

Α.Φ.

Μαζική αποχώρηση των προσφύγων

Ελεύθεροι αφέθηκαν μετά την ολοκλήρωση της διαδικασίας ταυτοποίησης οι 181 πρόσφυγες από τη Συρία που διέμεναν προσωρινά στο Κέντρο υποδοχής μεταναστών, δίπλα στο δημόσιο ΚΤΕΟ Βόλου.

Ολοι οι πρόσφυγες, εκτός μιας γυναίκας που νοσηλεύεται στο Νοσοκομείο Βόλου, εγκατέλειψαν το κοντέινερ και τη σκηνή που είχε στήσει ο Στρατός και έφυγαν με προορισμό κυρίως την Αθήνα.

Ορισμένοι παρέμειναν στο Βόλο, αλλά το Κέντρο δεν μπορεί να τους φιλοξενήσει καθώς προορίζεται μόνο για προσωρινά κρατούμενους μέχρι την ταυτοποίηση.

Α.Φ.

Η ανησυχία έγινε φόβος

Σε κατάσταση «κόκκινου» συναγερμού θέτει την τοπική ένωση καταναλωτών το περιεχόμενο της συμφωνίας μεταξύ κυβέρνησης και δανειστών για τα μη εξυπηρετούμενα δάνεια και τους πλειστηριασμούς της πρώτης κατοικίας. Το γεγονός ότι για πρώτη φορά στα χρόνια των μνημονίων μένει εντελώς ακάλυπτο ένα μεγάλο κομμάτι δανειοληπτών, σε συνδυασμό με την άτακτη υποχώρηση της κυβέρνησης από τις αρχικές τις θέσεις για προστασία ποσοστού πάνω από το 80% των δανειοληπτών, προκαλούν μεγάλο προβληματισμό στην τοπική ένωση που έχει προσφέρει πολύτιμες υπηρεσίες σε συμπολίτες με αντικειμενική αδυναμία αποπληρωμής των υποχρεώσεών τους προς τα τραπεζικά ιδρύματα. Στην Ενωση Καταναλωτών Βόλου δεν μπορούν να διακρίνουν αν η απογοήτευσή τους για την τελική έκβαση των κατά αλλά «σκληρών» διαπραγματεύσεων, υπερτερεί της ανησυχίας τους για τις επερχόμενες εξελίξεις σε περίπτωση που αρχίσουν και εισβάλουν στα σπίτια των δανειοληπτών οι δικαστικοί επιμελητές!

Γ.Λ.

Σουρεαλιστικό μνημόσυνο

Ακόμη πιο υποβαθμισμένη σε σχέση με πέρυσι ήταν η φετινή εκδήλωση που διοργάνωσαν χθες το πρωί στο μνημείο των Ηρώων στην παραλία του Βόλου φορείς της εκπαίδευσης και εκπρόσωποι συνδικαλιστικών οργανώσεων για την απόδοση τιμής στους αγωνιστές του Πολυτεχνείου. Με μια μικρή ντουντούκα, μια χούφτα ανθρώπων που κρατούσαν λίγα στεφάνια, προσπάθησαν να τιμήσουν τη θυσία των φοιτητών το Νοέμβριο του 1973, ενώ ήταν στριμωγμένοι ανάμεσα στο σκαρί της «Αργούς» και στο Ηρώο, πάνω και διπλά από το οποίο απολάμβαναν τον περίπατό τους οι τουρίστες του κρουαζιερόπλοιου και οι μαθητές σχολείων όπου δεν έγινε χθες μάθημα λόγω της επετείου του Πολυτεχνείου. Αν αυτό το σουρεαλιστικό σκηνικό αποτελεί σκηνικό απόδοσης τιμής σε μια από τις πιο σημαντικές ιστορικές σελίδες της νεότερης Ελλάδας τότε οι έννοιες έχουν χάσει το περιχεόμενό τους και οι εκδηλώσεις μνήμης την αξία τους.

Γ.Λ.

Πρωτοβουλίες

«Ο Βόλος μπορεί να γίνει και λιμάνι εκκίνησης για μικρά και μεσαία κρουαζιερόπλοια, υπό την προϋπόθεση της ενεργοποίησης του αεροδρομίου της Ν. Αγχιάλου, προκειμένου να υπάρχει η δυνατότητα αεροπορικής σύνδεσης με διεθνείς προορισμούς». Τάδε έφη ο αντιπρόεδρος της Orange του αποκλειστικού αντιπροσώπου της Costa στην Ελλάδα, κ. Γιώργος Παλιούρας, στο πλαίσιο της χθεσινής ξενάγησης στο Costa Pacifica.
Εκεί ήταν και ο αντιδήμαρχος Τουρισμού, Θάνος Θεοδώρου και ο Πρόεδρος του Επιμελητηρίου Μαγνησίας, Αρ. Μπασδάνης. Ελπίζουμε ότι το άκουσαν, το κατάλαβαν κι ότι θα αναλάβουν πρωτοβουλίες για την ανάπτυξη του τοπικού αεροδρομίου, σε διαφορετική περίπτωση ούτε η κρουαζιέρα έχει μέλλον. Ο Βόλος θα συνεχίσει να είναι ένας απλός σταθμός, με τους επιβάτες των κρουαζιερόπλοιων να προτιμούν κατά κύριο λόγο τα Μετέωρα. Τόσο απλά.

Ε.Χ.

Στο πλευρό τους

Για δεύτερη συνεχόμενη χρονιά κατέβηκε στην πορεία του Πολυτεχνείου, τόσο ο Πρύτανης του Π.Θ. Γιώργος Πετράκος, όσο και αρκετοί καθηγητές.

«Το Πανεπιστήμιο είναι κομμάτι της κοινωνίας», ανέφερε ο κ. Πετράκος εξηγώντας την παρουσία και των ίδιων των καθηγητών στους δρόμους, στο πλευρό των φοιτητών, της μαχόμενης νεολαίας που βλέπει ένα αύριο χωρίς… μέλλον.

Ε.Χ.

#Tags

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου