ΠΑΡΑΠΟΛΙΤΙΚΑ

Εντυπώσεις

εντυπώσεις-235401

Εντυπώσεις

Εντονα φιλοσοφημένη ήταν η εισήγηση του Ομότιμου καθηγητή του Πάντειου Πανεπιστημίου Χρήστου Γιανναρά, ο οποίος αναφέρθηκε στην αθηνοκεντρική τάση που επικρατεί, και διαπνέεται από την πρόθεση της ευρείας αναγνωρισιμότητας. Ο κ. Γιανναράς, ο οποίος ήταν κεντρικός ομιλητής σε εκδήλωση για το Μένιο Μουρτζόπουλο, παρατήρησε εύστοχα ότι η επιλογή των πολιτικών από τον κόσμο, δηλαδή τους ψηφοφόρους, γίνεται με ανάλογο σκεπτικό και την εντύπωση που δημιουργούν, διατυπώνοντας παράλληλα τη διαπίστωση ότι όλη μας η ζωή είναι δομημένη σε αυτή τη βάση.

Γ.Υ.

Τιμητική

Ανοιχτή πρόσκληση απηύθυνε, εξάλλου, στον κ. Γιανναρά, στη διάρκεια της χθεσινής εκδήλωσης, ο Σπυρίδων Μαρδέλης, εκ μέρους του Δικηγορικού Συλλόγου, προκειμένου να τιμηθεί σε ειδική εκδήλωση. Ο διακεκριμένος καθηγητής έχει δεχθεί πολλές τιμητικές προσκλήσεις, αλλά η συγκεκριμένη έχει ιδιαίτερη σημασία, λόγω των στενών δεσμών που έχει αναπτύξει με τη Μαγνησία.

Γ.Υ.

Προκάλεσαν αίσθηση

Εκλεψαν την παράσταση προχθές στη γενική απεργία της ΓΣΕΕ – ΑΔΕΔΥ στο Βόλο οι διαμαρτυρόμενοι ΡΟΜΑ. «Οχι άλλα πρόστιμα, όχι άλλος κρατισμός» φώναζαν ενωμένοι. Οι Τσιγγάνοι άρχισαν μόνοι την πορεία τους στην οδό Ιάσονος αλλά γρήγορα ενώθηκαν με το πλήθος κόσμου που συμμετείχε στην κινητοποίηση. Διεκδίκησαν ειρηνικά την υλοποίηση των δικών τους αιτημάτων, όπως και ο κάθε κλάδος.

Κ.Μ.

Είναι μόνο η αρχή

Το δικό του μήνυμα έστειλε ο Αλμυρός στην προχθεσινή απεργιακή κινητοποίηση. Μπορεί να μην απέργησε σε 24ωρη βάση, όμως στην αποχή μέχρι τις 11.30 το πρωί που κήρυξαν τα σωματεία υπήρξε μεγάλη συμμετοχή. Η προχθεσινή κινητοποίηση των παραγωγική φορέων για τον Αλμυρό θεωρείται μόνο η αρχή. Οι επαγγελματοβιοτέχνες και οι αγρότες οργανώνονται και για νέες κινητοποιήσεις.

Κ.Μ.

Βζινγκ…

Ταχύτητες και ατάκες από το μέλλον, στο Δημοτικό Συμβούλιο Αλμυρού.

Στη συνεδρίαση του ετήσιου απολογισμού των πεπραγμένων της Δημοτικής Αρχής, Δημοτικός Σύμβουλος της πλειοψηφίας, παρεμβαίνει (πετάγεται) στην τοποθέτηση άλλου Συμβούλου και ζητάει από τον Πρόεδρο του Σώματος να περιφρουρήσει το …παρόν.

«Κύριε Πρόεδρε, διακόψτε τον, είναι εκτός θέματος, μιλάει για το…μέλλον»!!!

Απίστευτες ταχύτητες αντίληψης και χρονοπροσδιορισμού.

Τελικά, ο Αλμυρός δεν είναι τόσο μπροστά…

Α.Φ.

Μπράβο στον ΣΥΡΙΖΑ για την απεργία

Πάλι τα …κατάφεραν οι Συριζαίοι.

Πήραν μια χώρα με τον τέταρτο πιο εργατικό λαό παγκοσμίως (αφού δουλευόμαστε, αναμενόμενο ήταν να ξεγελαστεί ο ΟΑΣΑ), τον έπεισαν να κατέλθει σε απεργία ζητώντας από την κυβέρνησή του την ανάκληση υφεσιακών μέτρων που βαθαίνουν την ανθρωπιστική κρίση και φτωχοποιούν κι άλλα τμήματα του πληθυσμού και κατέφεραν οι απεργιακές κινητοποιήσεις να είναι μαζικές, καλώντας τους …εαυτούς τους να συμμετάσχουν.

Ούτε στο Bollywood τέτοια σενάρια.

Α.Φ.

Μέτωπο

Με μεγάλη υπευθυνότητα οι εκπρόσωποι συνδικάτων και παραγωγικών τάξεων διαχειρίστηκαν το θέμα της προχθεσινής απεργίας και το αποτέλεσμα φυσικά τους αντάμειψε καθώς για πρώτη φορά μετά από πολλά χρόνια «νέκρωσαν» τα πάντα στο Βόλο. Το θετικότερο βέβαια είναι ότι το μέτωπο που αποφάσισαν να συγκροτήσουν θα ενισχυθεί και το επόμενο βήμα συμπόρευσης, ο κοινός προγραμματισμός ενόψει των επετειακών εκδηλώσεων για την εξέγερση του Πολυτεχνείου την ερχόμενη Τρίτη 17 Νοεμβρίου.

Β.Κ.

Οι μεν και οι δε

Στα μετόπισθεν τα στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ στο Βόλο στην προχθεσινή απεργία και το καταγράφουμε καθώς μετά από αρκετά χρόνια, «αισθάνθηκαν» την ανάσα των απεργών ως εκπρόσωποι πλέον του κυβερνώντος κόμματος. Στις πρώτες σειρές πάλι, αντικρίσαμε στελέχη άλλων κομμάτων που δεν τους είχαμε δει ποτέ σε απεργιακές συγκεντρώσεις και αυτό σχολιάστηκε από όσους ξέρουν.

Β.Κ.

Συνδικαλιστικό πλήγμα

Εκτός από οικονομικά οφέλη η απόφαση της διοίκησης της «Τρία Εψιλον» να μεταφέρει στο Σχηματάρι του εργοστάσιο του Βόλου, θα απαλλάξει την εταιρεία και από ένα «ενοχλητικό» σωματείο που τα τελευταία χρόνια έδινε μαθήματα αγωνιστικότητας κάθε φορά που επιχειρούταν η εφαρμογή αντεργατικών αποφάσεων.

Κατά συνέπεια το χτύπημα που δέχεται η περιοχή δεν αφορά μόνο στην απώλεια θέσεων εργασίας αλλά και στην αποδυνάμωση του συνδικαλιστικού κινήματος, συνολικά. Σωματεία εργαζομένων όπως αυτό της Coca Cola που αντιμετώπισαν όλο αυτό το διάστημα με μαχητικότητα και χωρίς ίχνος υποχώρησης ή συμβιβασμού τις εργοδοτικές επιδιώξεις, σπανίζουν όχι μόνο στη Μαγνησία αλλά γενικότερα. Σε κάθε περίπτωση η ενδεχόμενη διάλυση του σωματείου εφόσον δεν υποχωρήσει η διοίκηση του ομίλου αναφορικά με το κλείσιμο του τοπικού εργοστασίου, θα αποτελέσει ένα ισχυρό συνδικαλιστικό πλήγμα, ιδίως σε κρίσιμες περιόδους όπως η τρέχουσα.

Γ.Λ.

Ανοχή τέλος

Μετά τα πρόστιμα που από χθες άρχισαν να πέφτουν βροχή στο κέντρο του Βόλου για τα παρανόμως παρκαρισμένα δίκυκλα πάνω στα πεζοδρόμια της Δημητριάδος και της Ιάσονος, έρχεται από τη Δευτέρα και η ώρα του γερανού που θα απομακρύνει τα οχήματα τα οποία θα εξακολουθούν να καταλαμβάνουν τους χώρους των πεζών. Τα πρώτα συμπεράσματα από την εφαρμογή του σχετικού μέτρου είναι απογοητευτικά και δείχνουν πως οι κακές συνήθειες δύσκολα κόβονται. Εκτός και αν τα τσουχτερά πρόστιμα σε συνδυασμό με την εμφάνιση του γερανού αναγκάσουν τους αμετανόητους να συμμορφωθούν με τη λογική του αυτονόητου. Σε κάθε περίπτωση για να πετύχει και αυτό το μέτρο χρειάζεται συνεχής αστυνόμευση και διάθεση σύγκρουσης της δημοτικής αρχής με τους παρανομούντες. Η επερχόμενη εορταστική περίοδος θα αποτελέσει ένα γερό τεστ για μια σειρά μέτρων του δήμου αναφορικά με τον ευπρεπισμό της κεντρικής εικόνας της πόλης.

Γ.Λ.

Μαύρη λίστα

Για πρώτη φορά στα χρονικά της πόλης, τα πάντα ακινητοποιήθηκαν ανήμερα της πανελλαδικής πανεργατικής απεργιακής κινητοποίησης.

Πρωτοφανές αυτό που έγινε με την εστίαση. Σχεδόν όλα τα μαγαζιά κλειστά.

Βεβαίως στον κανόνα υπάρχουν και οι εξαιρέσεις: δύο μαγαζιά στον άξονα Αγριάς – Λεχωνίων και 20 μέσα στο πολεοδομικό συγκρότημα Βόλου – Ν. Ιωνίας, τα οποία καταγράφτηκαν από το Σύλλογο Ιδιοκτητών Καφετεριών, Μπαρ, Αναψυκτηρίων και Εστίασης Μαγνησίας και μπήκαν σε… μαύρη λίστα.

Ε.Χ.

Ξεχώρισαν

Αρνητικά ξεχώρισαν οι καθηγητές από τη χθεσινή απεργιακή κινητοποίηση. Η ισχνή συμμετοχή τους στην απεργία και η ακόμη πιο μικρή συμμετοχή τους στα συλλαλητήρια και τις πορείες, σε μία ημέρα που τα πάντα σχεδόν παρέλυσαν, δεν δικαιολογείται.

Λυπήθηκαν το μεροκάματο, λες και με αυτό θα λύσουν όλα τα οικονομικά τους προβλήματα. Ας απεργούσαν τουλάχιστον για τα παιδιά και τους μαθητές τους, που ακόμη και σήμερα δεν έχουν βιβλία, εκπαιδευτικούς, δωρεάν μεταφορές. Γι’ αυτά αν όχι για τους εαυτούς τους.

Ε.Χ.

Στηρίζει σθεναρά

Τη σθεναρή στήριξή του στην υποψηφιότητα του Βαγγέλη Μεϊμαράκη, για την προεδρία της Νέας Δημοκρατίας, δήλωσε και έμπρακτα το στέλεχος της τοπικής Ν.Δ. Κώστας Μπασδάνης, συμβάλλοντας με μεγάλη κινητοποίηση, και από τη δική του πλευρά, για την εκδήλωση και ομιλία στο Βόλο, προχθές, του κ. Μεϊμαράκη.

Εκδήλωση, η οποία πραγματοποιήθηκε σε μια κατάμεστη από κόσμο αίθουσα, με θερμή υποδοχή του προέδρου και εκ νέου υποψήφιου προέδρου της Ν.Δ.

Ν.Τ.

#Tags

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου