ΠΑΡΑΠΟΛΙΤΙΚΑ

Πριν και τώρα

πριν-και-τώρα-247164

Πριν και τώρα

Σε ζητήματα κεντρικής πολιτικής το λόγο έχει το κόμμα κεντρικά και όχι η Νομαρχιακή Επιτροπή, απάντησε στη στήλη ο Γραμματέας της Ν.Ε. ΣΥΡΙΖΑ Κώστας Βογιατζής αναφερόμενος σε επισήμανση ότι «προεκλογικά η Ν.Ε. ήταν λαλίστατη, ενώ τώρα δεν… ακούγεται». Δεν ξέρω κατά πόσο η απάντηση αυτή ικανοποιεί ή όχι αλλά σίγουρα οι πολίτες θέλουν να ξέρουν…

Β.Κ.

Καινούργιες ανάγκες

Τώρα θα αρχίσουν να φαίνεται τα προβλήματα με τα έργα του ΕΣΠΑ που σιγά – σιγά φεύγει το 2015, τα έργα είναι ανολοκλήρωτα και χρηματοδότηση από το ΕΣΠΑ μπορούν να έχουν το 2016 μόνο εκείνα που είναι άνω των 5 εκατ. ευρώ. Η κυβέρνηση έχει δεσμευτεί ότι θα δημιουργήσει ένα ειδικό ταμείο για τα έργα που δεν ολοκληρώθηκαν καθώς με τα capital controls χάθηκε χρόνος και τα χρονοδιαγράμματα δεν τηρήθηκαν. Από πού όμως θα βρει τα λεφτά;

Κ.Μ.

Θα παρουσιάζει το έργο της

Με ανυπομονησία αναμένεται ο απολογισμός πεπραγμένων από τη δημοτική αρχή Αλμυρού για το διάστημα 2014-2015. Η δημοτική αρχή θα απαντήσει σε όλους όσοι το προηγούμενο διάστημα την κατηγόρησαν για πράξεις και έργα που έκανε ή δεν έκανε. Θα παρουσιάσει το έργο της και με χειροπιαστές αποδείξεις θα αποδείξει την υγιή πορεία του δήμου τον τελευταίο χρόνο όσο βέβαια της επέτρεψε και η οικονομική κατάσταση. Το καλοκαίρι ήταν πολύ δύσκολο και σήμερα η χώρα γύρισε πίσω στο 2012.

Κ.Μ.

Ας γυρίσουν πλευρό

Οσοι έκαναν όνειρα ότι θα καπαρώσουν τις θέσεις ή θα παραμείνουν σε αυτές, ας γυρίσουν πλευρό. Εάν υλοποιηθούν όσα προανήγγειλε χθες ο υπουργός Υγείας Γ. Πολλάκης στη Βουλή, οι νυν διοικητές θα πρέπει να θεωρούν ότι ήδη έχουν τελειώσει τη θητεία τους. Το Υπουργείο μάλιστα ετοιμάζει προκήρυξη για νέους διοικητές και αναπληρωτές, οπότε και όσοι πίστευαν ότι έχουν σίγουρη τη θέση, θα πρέπει να περιμένουν την προκήρυξη. Ας ελπίσουμε ότι όλες αυτές οι διαδικασίες δεν θα καθυστερήσουν πολύ διότι οι εκκρεμότητες είναι πολλές.

Β.Κ.

Σημαντικό ζήτημα

Το περιεχόμενο της επίκαιρης ερώτησης του Χρήστου Μπουκώρου, βουλευτή Μαγνησίας της Ν.Δ. και της απάντησης του αναπληρωτή υπουργού Οικονομικών έλαβε ευρεία δημοσιότητα στα αθηναϊκά μέσα ενημέρωσης, εξαιτίας του πραγματικού ενδιαφέροντος εκατοντάδων χιλιάδων μικρομεσαίων για το ζήτημα. Την επίκαιρη ερώτηση ο βουλευτής Μαγνησίας κατέθεσε μετά από παρότρυνση της Διοίκησης του Εμπορικού Συλλόγου Βόλου και Νέας Ιωνίας.

Ν.Τ.

Με φόντο τις φαγάνες

Εάν ανησυχείτε για τυχόν πλημμυρικά φαινόμενα στο Βόλο, κοιμηθείτε ήσυχοι, φυλάει «Θερμοπύλες» ο Αργύρης Κοπάνας που ξύπνησε χθες, φόρεσε το ωραίο του χαμόγελο και μετέβη στο χείμαρρο Κραυσίδωνα για τις ανάγκες του ρεπορτάζ. Οχι ως δημοσιογράφος αλλά σαν θεματικός περιφερειάρχης. Στήθηκε με φόντο μηχανήματα και φαγάνες ως ντεκόρ και μας διαβεβαίωσε ότι τα έργα εκτελούνται κανονικά. Αδιάψευστος μάρτυς η εικόνα πίσω του, άσχετα εάν εκείνη την ώρα τα μηχανήματα ήταν σε αγρανάπαυση γιατί ο θόρυβος θα … χαλούσε το όλο σκηνικό.

Β.Κ.

Εσο έτοιμος

Στο φιλόξενο χώρο κεντρικού καταστήματος του Βόλου, βρίσκεται από χθες αυτόματος απινιδωτής. Δωρεά της οικογένειας του αδικοχαμένου αυτοδύτη Ορέστη Λουκιπούδη, τοποθετήθηκε στο κέντρο του Βόλου για να μπορεί να χρησιμοποιηθεί από τον καθένα που τον χρειαστεί με το Βασίλη να εγγυάται τη χρήση του, σε περίπτωση ανάγκης.

Αλλωστε όσες φορές χρειάστηκε, η επέμβαση της Λέσχης και του Βασ. Ηλιόπουλου ήταν άμεση και αποτελεσματική.

Αν υπήρχε και απινιδωτής τσέπης, θα τον είχε προμηθευτεί.

Α.Φ.

Τα αυτονόητα

Να διορίσει διοικητές στα δημόσια νοσοκομεία, οι οποίοι θα έχουν τα κατάλληλα προσόντα, ζητεί από τον υπουργό Υγείας το προεδρείο της Ελληνικής Επιστημονικής Εταιρείας Management Υπηρεσιών Υγείας (ΕΕΜΥΥ).

«Η συνέχιση της ποικιλόμορφης κακοδιοίκησης, από ανεκπαίδευτα και αναξιοκρατικά επιλεγμένα πρόσωπα και τα φαινόμενα διαφθοράς υπονομεύουν καθημερινά περισσότερο, το ΕΣΥ και διασφαλίζουν την τελική κατάρρευση και (επίσημη) ιδιωτικοποίηση του».

Σύμφωνα με τον πρόεδρο της ΕΕΜΥΥ, για όλα τα επιμέρους επαγγέλματα του τομέα Υγείας (γιατροί, νοσηλευτές, φαρμακοποιοί, τεχνολόγοι) απαιτούνται ειδικές σπουδές και τυπικά προσόντα, παράλληλα προς την ουσιαστική αξιολόγηση των υποψηφίων.

Είναι αδιανόητο – σημειώνει – να μην ισχύει το ίδιο για τα υπεύθυνα στελέχη ολικής διοίκησης των υγειονομικών μονάδων (ειδικές σπουδές, εργασιακή εμπειρία, άμεπτο παρελθόν, αξιοκρατική επιλογή), αλλά να εγκαταλείπεται η νοσοκομειακή λειτουργία στη ρουσφετολογική λογική, όπως συμβαίνει επί δεκαετίες:

«Υπενθυμίζουμε ότι οι θέσεις των νοσοκομειακών διοικητών είναι αμιγώς τεχνοκρατικές. Τα στελέχη διοίκησης δεν παράγουν και δεν ασκούν πολιτική. Υλοποιούν, κατά τον αποτελεσματικότερο τρόπο, την πολιτική υγείας της εκάστοτε κυβέρνησης».

Κι αν δεν υπάρχει πολιτική υγείας παρά μόνο οδηγίες και απαιτούμενα των δανειστών;

Α.Φ.

Κλαυσίγελος

Το ενδιαφέρον αθηναϊκών μέσων ενημέρωσης τράβηξε όπως ήταν αναμενόμενο το προχθεσινό συμβάν στο δημοτικό συμβούλιο Βόλου με τους δημοτικούς συμβούλους που πιάστηκαν στα χέρια. Τους τελευταίους μήνες ο Βόλος έχει την «τιμητική» του σε ό,τι αφορά στα τεκταινόμενα εντός του κορυφαίου θεσμικού οργάνου της πόλης. Μονίμως η πόλη γίνεται περίγελος σε δελτία ειδήσεων και σατυρικές εκπομπές, με αποτέλεσμα το διασυρμό και ταυτόχρονα την απομόνωσή της. Την ίδια στιγμή τα προβλήματα τρέχουν και συνεχώς διευρύνονται, ενώ το όργανο που έχει την ευθύνη να αποφασίζει για τις τύχες μας μοιάζει εγκλωβισμένο σε έναν φαύλο κύκλο απαξίωσης, εσωστρέφειας και ακραίων συμπεριφορών. Με τα σημερινά δεδομένα ο κατήφορος μοιάζει να μην έχει τέλος. Τα δάκρυα όμως που προκαλούν σήμερα τα γέλια για την εικόνα του δημοτικού συμβουλίου, σύντομα θα μετατραπούν σε δάκρυα οδύνης για την κατάντια της πόλης και μεταμέλειας για τις επιλογές των πολιτών πριν από 18 μήνες.

Γ.Λ.

Σωτήρια συσκευή

Η Λέσχη Ειδικών Δυνάμεων Μαγνησίας δεν αποτελεί μόνο μια από τις πλέον δραστήριες εθελοντικές ομάδες, σε ό,τι αφορά στη διάσωση και την αντιμετώπιση έκτακτων καταστάσεων. Η επιλογή της να εξασφαλίσει τον πρώτο φορητό απινιδωτή στην πόλη, μέσα από τη δωρεά της οικογένειας που έχασε το αγαπημένο της πρόσωπο κατά τη διάρκεια ψαροτούφεκου, αποδεικνύει τις ευαισθησίες της σε θέματα τα οποία κοστίζουν κάθε χρόνο στη χώρα μας 100άδες ανθρώπινες ζωές. Δεν είναι τυχαίο το γεγονός ότι το ευρωπαϊκό ποσοστό συνανθρώπων μας που κερδίζουν τη μάχη με το θάνατο κατά τη διάρκεια καρδιακής ανακοπής είναι κοντά στο 40% λόγω και της ύπαρξης φορητών απινιδωτών στα κεντρικά σημεία των πόλεων. Την ίδια στιγμή στη χώρα μας το αντίστοιχο ποσοστό μόλις που φτάνει το 2%.

Γ.Λ.

Αντιδράσεις

Η Αργώ βγήκε στη στεριά και θα αποτελέσει αναπόσπαστο κομμάτι της γιορτινής εικόνας της πόλης, ενόψει Χριστουγέννων.

Δεν λείπουν όμως αντιδράσεις από μέλη των «Αργοναυτών 2008», που φοβούνται ότι μετά τα Χριστούγεννα, δεν αποκλείεται η θρυλική πεντηκόντορος να αποτελέσει και… άρμα για τις Απόκριες.

Από το να καταλήξει πάντως κάτω από έναν μουσαμά για το χειμώνα, αθέατη, πιστεύουμε ότι είναι καλύτερο να εκτίθεται στην παραλία, να μπορούν να τη θαυμάσουν από κοντά πολίτες και επισκέπτες. Αρκεί βεβαίως να προστατεύεται το σκάφος για να αποφευχθούν τυχόν ζημιές.

Ε.Χ.

Μούδιασαν

Κι άλλες φορές απειλήθηκαν επεισόδια και χειροδικίες στις συνεδριάσεις του δημοτικού συμβουλίου, αποτρέπονταν όμως.

Προχθές όλα έγιναν ξαφνικά και κανείς δεν μπόρεσε να επέμβει έγκαιρα για να αποτρέψει τις εικόνες που έκαναν το γύρο των εθνικών ΜΜΕ.

«Ανθρώπινο» χαρακτηρίστηκε από ορισμένους το ξέσπασμα, «αναμενόμενο» από άλλους που κάνουν λόγο για κατρακύλα του κορυφαίου οργάνου της πόλης.

Πάντως όλοι, ανεξαιρέτως μούδιασαν. Και ακόμη και οι αντιπαραθέσεις που συνεχίστηκαν σε πολιτικό επίπεδο για άλλα θέματα της συνεδρίασης έγιναν σε ήπιους τόνους μετά το επεισόδιο.

Ε.Χ.

Προσπάθειες

Πολυεπίπεδες προσπάθειες αναπτύσσει η Ενωση Ξενοδόχων της Σκιάθου, που επιχειρεί φιλόδοξα ανοίγματα στη διεθνή αγορά, βασισμένη στις δικές της δυνάμεις. Οι ξενοδόχοι του νησιού έχουν στόχους και όνειρα που ευτυχώς, δεν παρεμποδίζονται από την οικονομική ύφεση. Παρακάμπτοντας τους σκοπέλους που προκύπτουν καθ’ οδόν, οι επαγγελματίες του τουρισμού χαράζουν τη δική τους πορεία, προς όφελος του νησιού, έχοντας ως απώτερο στόχο τη συνένωση δυνάμεων με τη Σκόπελο και την Αλόννησο, για τη χάραξη κοινού προγράμματος προβολής.

Γ.Υ.

#Tags

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου