ΠΑΡΑΠΟΛΙΤΙΚΑ

Κονδύλια

κονδύλια-257632

Κονδύλια

«Χωρίς κρατικά κονδύλια, τα προβλήματα που προκλήθηκαν από τη θεομηνία, θα παραμείνουν» επεσήμανε η αντιδήμαρχος Σκοπέλου Μάχη Κλωνάρη, μιλώντας στον ΤΑΧΥΔΡΟΜΟ. Η ίδια υπογράμμισε παράλληλα ότι καταβάλλονται υπεράνθρωπες προσπάθειες από την πλευρά του δήμου Σκοπέλου, αλλά για να ανακτήσει την πρότερη εικόνα του το πληγωμένο νησί, είναι αναγκαία η συνδρομή της πολιτείας.

Γ.Υ.

Αναμένουν

Την υλοποίηση των κυβερνητικών δεσμεύσεων για απαλλαγή από ΕΝΦΙΑ, φόρους, ασφαλιστικές εισφορές και τιμολόγια ΔΕΚΟ αναμένουν οι πληγέντες επαγγελματίες της Σκοπέλου. Στο μεταξύ, αδυνατούν να ανταποκριθούν στα «ραβασάκια» του ΕΝΦΙΑ, επισημαίνοντας ότι η οικονομική κατάσταση είναι δύσκολη για όλους και κατά συνέπεια αναμένουν την υπογραφή της κοινής υπουργικής απόφασης, που θα τους απαλλάξει από τις υποχρεώσεις τους για δύο χρόνια.

Γ.Υ.

Εθελοντικά

Κοινωνικό φροντιστήριο δημιουργείται στη Σκιάθο. Η συγκεκριμένη πρωτοβουλία είναι σημαντική, διότι θα καλύψει ένα μεγάλο κεφάλαιο, το οποίο απασχολεί δεκάδες μαθητές και ισάριθμες οικογένειες. Οι εκπαιδευτικοί που θα πλαισιώσουν την προσπάθεια, θα συνδράμουν εθελοντικά, προκειμένου να βοηθηθούν δεκάδες μαθητές Γυμνασίου και Λυκείου, οι οποίοι στερούνται ακόμη και τα στοιχειώδη λόγω κρίσης και ανεργίας, που δεν έχουν αφήσει ανεπηρέαστες ακόμη και τις τουριστικές περιοχές.

Γ.Υ.

Δεν το περίμεναν

Aπό Ν.Δ. και ΠΑΣΟΚ περίμεναν τα χειρότερα οι φαρμακοποιοί, τελικά η συγκυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ – ΑΝΕΛ είναι εκείνη που με υπουργική ντιρεκτίβα ανοίγει το δρόμο για τους ιδιώτες που θα μπορούν να έχουν μέχρι και 10 άδειες ο καθένας. Το φυσάνε και δεν κρυώνει.

Β.Κ.

Λες;

Καλά εάν διανοηθώ ότι ο ΦΠΑ στη μπύρα, μπορεί να δημιουργήσει ουσιαστικό πολιτικό πρόβλημα στη συγκυβέρνηση, θα τρελαθώ. Οχι τίποτα άλλο, αλλά με τόσα και τόσα χαράτσια, με μέτρα που «τσακίζουν κόκαλα» ο Πάνος Καμμένος να σηκώνει «αντάρτικο» για αυτό μου φαίνεται κάπως… Μήπως κάτι άλλο έχει στο μυαλό του; Θα φανεί.

Β.Κ.

Προς τον πρωθυπουργό

Επιστολή προς τον πρωθυπουργό κ. Αλέξη Τσίπρα, τους αρμόδιους υπουργούς και τους γραμματείς των κοινοβουλευτικών ομάδων των κομμάτων της βουλής, απέστειλε ο Πρόεδρος της Ενωσης Περιφερειών Ελλάδας κ. Κώστας Αγοραστός, εκφράζοντας την πλήρη αντίθεση της ΕΝ.Π.Ε. σε διάταξη που περιλαμβάνεται στο προς ψήφιση πολυνομοσχέδιο και ακυρώνει την αρμοδιότητα των Περιφερειακών Συμβουλίων για την τελική έγκριση των Περιφερειακών Σχεδίων Διαχείρισης Αποβλήτων όπως ισχύει στην μέχρι σήμερα νομοθεσία. Μάλιστα ο κ. Αγοραστός εφιστά την προσοχή τονίζοντας ότι «πρόκειται για μία τέτοια καίρια ρύθμιση που αφορά ζωτικής σημασίας αρμοδιότητες των Περιφερειών που εισάγεται χωρίς προηγούμενη διαβούλευση με την ΕΝΠΕ, ούτε καν στοιχειώδη προηγούμενη ενημέρωση».

Β.Κ.

Κέντρο υποδοχής…

Ερώτηση στο Περιφερειακό Συμβούλιο για την κατάσταση που επικρατεί στο Κέντρο Υποδοχής Μεταναστών κατέθεσε η Αριστερή Παρέμβαση στη Θεσσαλία – Ανταρσία για την Ανατροπή.

«Ποιος είναι αρμόδιος για το κέντρο κράτησης του Βόλου και κατ’ επέκταση υπεύθυνος για τις άθλιες συνθήκες που υπάρχουν σε αυτό, ρώτησε ο Σύμβουλος κ. Ευστ. Ντούρος.

Υπάρχουν χώροι μεγάλοι και με καλύτερες συνθήκες διαμονής για τους μετανάστες στην περιοχή μας (εκθεσιακό κέντρο, πανθεσσαλικό στάδιο κ.α.).

Γιατί δεν χρησιμοποιούνται;

Γιατί δεν ανοίγουν δημόσια κτίρια για τη στέγαση των προσφύγων και γενικά των αστέγων και των αποκλεισμένων;

Γιατί δεν δημιουργούνται αξιοπρεπείς χώροι, με όλες τις αναγκαίες παροχές, για την αξιοπρεπή διαβίωση και ασφαλή μετακίνησή τους, είτε θέλουν να μείνουν είτε να φύγουν; Γιατί δεν υπάρχει μέριμνα και το αναγκαίο προσωπικό για την επανένωση και την ένταξη των οικογενειών, για την παροχή ασύλου και την ένταξη των παιδιών στα σχολεία;

Εύλογα ερωτήματα με πολλούς αποδέκτες και όχι μόνο το Περιφερειακό Συμβούλιο.

Α.Φ.

Η ληγμένη θητεία στο ΕΣΡ

Από τη διάσκεψη των προέδρων της Βουλής επιλέγονται τα μέλη του ΕΣΡ και υποτίθεται πως διέπονται από προσωπική και λειτουργική ανεξαρτησία. Η θητεία των μελών του συμβουλίου είναι τετραετής και ανανεώνεται κατά τρόπο που να εξασφαλίζεται η συνέχεια της λειτουργίας του. Τα μέλη του ΕΣΡ δεν μπορούν να επιλέγονται για περισσότερες από δύο θητείες και σε περίπτωση θανάτου ή παραίτησης ενός εξ αυτών επιλέγεται νέο μέλος και αντικαθίσταται.

Η τετραετής θητεία των μελών της Αρχής έχει λήξει από τις 28 Φεβρουαρίου 2012, χωρίς να προβλέπεται καμία θεσμική δυνατότητα ανανέωσης, αφού συνολικά τέσσερα μέλη στελεχώνουν το ΕΣΡ περισσότερο από έξι χρόνια. Ο πρόεδρός του, Ιωάννης Λασκαρίδης, έχει ξεπεράσει τα 10 χρόνια σε αυτή τη θέση. Η πρώτη θητεία του έληξε στις 3/6/2006.

Αυτά τα προβλήματα αντιμετώπισε νομοθετική βελτίωση στο νομοσχέδιο για τα ΜΜΕ καθώς ο υπουργός Επικρατείας Νίκος Παππάς κατήργησε ουσιαστικά την ισχύουσα διάταξη με την οποία τα μέλη του Συμβουλίου Ραδιοτηλεόρασης (που έχει λήξει η θητεία τους) μπορούσαν να πάρουν παράταση και να παραμείνουν στη θέση τους.

Αντισυνταγματική χαρακτήρισε την ρύθμιση για τη θητεία των μελών του Εθνικού Συμβουλίου Ραδιοτηλεόρασης, η αντιπρόεδρος Λίνα Αλεξίου. Πρόσθεσε μάλιστα ότι πλήττει καίρια τις ανεξάρτητες Αρχές και παραβιάζει την αρχή της δημοκρατικής νομιμότητας, της ενότητας και συνέχειας στη λειτουργία των κρατικών οργάνων, της ανεξάρτητης λειτουργίας των θεσμών και της ασφάλειας δικαίου.

Θεματοφύλακες…

Α.Φ.

Διπλό χτύπημα

Η μια απογοήτευση διαδέχεται την άλλη για καταναλωτές και πρατηριούχους υγρών καυσίμων σε ό,τι αφορά στην τιμή του πετρελαίου θέρμανσης και στις προϋποθέσεις χορήγησης του ειδικού επιδόματος. Μετά λοιπόν από την πανηγυρική διάψευση των κυβερνητικών δεσμεύσεων, το καλοκαίρι, για φθηνό πετρέλαιο τον φετινό χειμώνα, ήρθε ένα ακόμη χαστούκι για τους καταναλωτές που βλέπουν τα εισοδηματικά και περιουσιακά κριτήρια χορήγησης του επιδόματος θέρμανσης να συρρικνώνονται δραματικά, αφήνοντας εκτός έναν τεράστιο αριθμό δικαιούχων. Και όλα αυτά επειδή το κράτος είναι ανίκανο ή απρόθυμο να πατάξει το λαθρεμπόριο στα καύσιμα έτσι ώστε να μπορεί ο κόσμος να αγοράζει φθηνό πετρέλαιο και να μην στρέφεται σε επιλογές θέρμανσης που καταστρέφουν το περιβάλλον και επιβαρύνουν τη δημόσια υγεία.

Γ.Λ.

Πρόστιμα σε νοοτροπίες

Οση διάθεση και αν έχει η δημοτική αρχή να αντιμετωπίσει το πρόβλημα που δημιουργούν στα πεζοδρόμια της πόλης τα χιλιάδες παράνομα παρκαρισμένα δίκυκλα και να απαλλάξει τους κεντρικότερους οδικούς άξονες του Βόλου από την αντιαισθητική εικόνα των κάδων απορριμμάτων, αν δεν συνεργαστεί ο ίδιος ο πολίτης τότε δεν πρόκειται να αποφέρει κανένα αποτέλεσμα η όποια προσπάθεια του δήμου. Εκτός και αν τα τσουχτερά πρόστιμα που ετοιμάζεται να επιβάλει η δημοτική αστυνομία, σε συνδυασμό με την απομάκρυνση των δικύκλων από γερανό, συνετίσουν τους αμετανόητους παρανομούντες. Σε ό,τι αφορά πάντως στο θέμα της αποκομιδής των σκουπιδιών με το σύστημα πόρτα – πόρτα, ούτε καν τα πρόστιμα δεν είναι σε θέση να αλλάξουν εσφαλμένες νοοτροπίες και συνήθειες δεκαετιών.

Γ.Λ.

Επιστράτευση…

Χαμός και χθες στα τραπεζικά υποκαταστήματα και στο κεντρικό υποκατάστημα των ΕΛ.ΤΑ. για την πληρωμή του ΕΝΦΙΑ. Χθες, έληγε η προθεσμία πληρωμής της πρώτης δόσης και για την εξυπηρέτηση των πολιτών που σχημάτισαν για μία ακόμη φορά ατελείωτες ουρές, μεγάλη τράπεζα αποφάσισε να «επιστρατεύσει» ακόμη και τα ΑΤΜ’s.

Στο χώρο των ΑΤΜ’s είχε μάλιστα αναρτήσει χαρτί με τις οδηγίες πληρωμής του ΕΝΦΙΑ, αναλυτικά, βήμα – βήμα.

Ε.Χ.

Τσουχτερό

Τσουχτερό το πρόστιμο που θα βεβαιώνεται εις βάρος οδηγών δικύκλων που θα συνεχίσουν μετά τις 10 Νοεμβρίου, να σταθμεύουν τα μηχανάκια τους πάνω στα πεζοδρόμια.

Στα 100 ευρώ το πρόστιμο, συν 80 ευρώ για τα έξοδα γερανού και φύλαξης, το «κοστούμι» βγαίνει 180 ευρώ.

Κι αν η παράβαση επαναληφθεί τότε θα συμφέρει τον ιδιοκτήτη να αγοράσει νέο μηχανάκι παρά να πληρώσει το πρόστιμο για να πάρει το παλιό του.

Τα αυστηρά πρόστιμα φαίνεται ότι αποτελούν μονόδρομο για να αδειάσουν τα πεζοδρόμια από σταθμευμένα δίκυκλα.

Και κάτι αντίστοιχο θα πρέπει να γίνει και για τα σκουπίδια η αποκομιδή των οποίων θα γίνεται πόρτα – πόρτα, πριν τα πανέμορφα παρτέρια καταλήξουν σκουπιδότοποι από όσους αρνηθούν να συμμορφωθούν με το σύστημα.

Ε.Χ.

#Tags

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου