ΠΑΡΑΠΟΛΙΤΙΚΑ

Εσωτερική αξιολόγηση

εσωτερική-αξιολόγηση-271354

Με εσωτερική αξιολόγηση του παραχθέντος έργου σε κάθε Αντιδημαρχία, έμοιαζε ο απολογισμός των πεπραγμένων που έγινε στην Εκτελεστική Επιτροπή του δήμου Ζαγοράς – Μουρεσίου.

Πληροφορίες αναφέρουν πως ο δήμαρχος Πατής Κουυτσάφτης, θέτοντας τον πήχη των προσδοκιών αρκετά ψηλά, θα προχωρήσει σε εσωτερική ανακατανομή αρμοδιοτήτων προκειμένου το έργο και οι δράσεις της Δημοτικής Αρχής να ωφελήσουν ακόμη περισσότερους δημότες.

Α.Φ.

Επίδομα αναλογικό του μισθού

Τη διεύρυνση και την αύξηση του ύψους και της διάρκειας παροχής επιδόματος ανεργίας στην Ελλάδα, ζήτησε ο ευρωβουλευτής της Λαϊκής Ενότητας Ν. Χουντής, με ερώτησή του που κατέθεσε στην Κομισιόν.
Στην ερώτησή του, ο Ελληνας ευρωβουλευτής, αναφέρεται σε στοιχεία που του είχε προσκομίσει η Ευρωπαϊκή Επιτροπή, από τα οποία προέκυπτε ότι ενώ στην Ελλάδα το ποσοστό ανέργων που λαμβάνει επίδομα είναι μόλις 14,7%, στην Ισπανία φτάνει το 58,68% και στη Γερμανία, (που έχει ελάχιστη ανεργία) το 28,4%.
Ενώ στην Ελλάδα για να δικαιούται ένας άνεργος επιδόματος πρέπει να έχει εργαστεί 200 ημέρες για διάστημα δύο χρόνων, και αυτό υπό προϋποθέσεις, στην Ισπανία ένας άνεργος λαμβάνει το επίδομα αν έχει 360 ημέρες εργασίας που συγκέντρωσε σε διάστημα ακόμα και έξι χρόνια πριν την ανεργία του.
Ενώ στην Ελλάδα το επίδομα χορηγείται το πολύ για ένα χρόνο, στην Ισπανία διαρκεί για διάστημα έως και δύο χρόνια και στη Γερμανία δίδεται πρακτικά επ’ αόριστον, αφού με το πέρας των 12 μηνών, συνεχίζεται με τη μορφή «βασικού εισοδήματος».
Ενώ στην Ελλάδα το επίδομα ανεργίας είναι 360€, ανεξάρτητα από το μισθό που είχε ο άνεργος, στην Ισπανία και στην Γερμανία συνδέεται με το μισθό του ανέργου όσο αυτός εργαζόταν. Συγκεκριμένα ο Ισπανός άνεργος λαμβάνει το 50-70% του «μισθού αναφοράς» ενώ ο Γερμανός το 60%.
Η διαφορά δεν προκύπτει από το μέγεθος του ΑΕΠ και άλλα δημοσιονομικά στοιχεία αλλά από τη σοβαρότητα με την οποία όλοι οι υπόλοιποι ασκούν πολιτική.

Α.Φ.

Εβαλε σειρά στις δράσεις του κινήματος

Τα Χριστούγεννα θα ξεκινήσει να υλοποιείται το πλάνο δράσης του κινήματος «Καταναλώνουμε ό,τι παράγουμε». Ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Δημητριάδος και Αλμυρού κ. κ. Ιγνάτιος που ανέλαβε επικεφαλής, κινείται με πολύ προσεκτικές κινήσεις. Μετά την ανακοίνωση της επαναδραστηριοποίησης του κινήματος το Σεπτέμβριο σε ειδική εκδήλωση, τη Δευτέρα κάλεσε τους φορείς σε συνεδρίαση, στην οποία ορίστηκε η συντονιστική και το πλάνο δράσης. Με αργά αλλά σταθερά βήματα επιδιώκει δυνατό ξεκίνημα των δράσεων. Η επιτυχία του κινήματος αποτελεί μεγάλο στοίχημα τόσο για τους φορείς όσο και για την πόλη και όπως είναι γνωστό η αρχή είναι το ήμισυ του παντός.

Κ.Μ.

Ας ελπίσουμε ότι δεν έγιναν λάθη

Μετά από λίγα 24ωρα έπειτα από το άνοιγμα της εφαρμογής του Taxis για τις ρυθμίσεις των 100 δόσεων στην Εφορία έγιναν οι πρώτες παρατηρήσεις για τον τρόπο υπολογισμού. Ας ελπίσουμε πως αυτές δεν θα αφορούν κάτι ουσιαστικό και ότι στη διασταύρωση θα υπάρξουν τεκμηριωμένοι λόγοι για τον τρόπο υπολογισμού τους. Οι φορολογούμενοι είναι αρκετά πιεσμένοι για να δικαιολογούνται λάθη, ενώ και το κράτος πλήρωσε ακριβά την εφαρμογή των capital controls όπως φάνηκε από τις ληξιπρόθεσμες οφειλές του Σεπτέμβρη.

Κ.Μ.

Ποιος προγραμματισμός;

Για έναν τριμηνιαίο προγραμματισμό δράσης μιλούσαν στη Νομαρχιακή Επιτροπή του ΣΥΡΙΖΑ απ’ αφορμή της αποτίμησης του εκλογικού αποτελέσματος αλλά μέχρι σήμερα άκρα του τάφου σιωπή. Κανείς δεν λέει τίποτα, όπως επίσης κανείς δεν παρεμβαίνει για τίποτα. Εδώ έρχονται τα πάνω κάτω και ουδείς μιλάει. Εκτός και εάν υπάρχει συναίνεση σε όλα. Ας βγούνε έστω και να πούνε και αυτό. Να καταγραφεί για να ξέρουν και οι πολίτες.

Β.Κ.

Ολα βαλτωμένα

Το θέμα της πλήρωσης των θέσεων ευθύνης σε διάφορους οργανισμούς εκ μέρους των κυβερνώντων δεν το θίγει κανείς μέχρι στιγμής στη Μαγνησία αλλά ούτε και πουθενά αλλού. Με αυτά και με τα άλλα στο μεταξύ οι εβδομάδες περνούν και σε ορισμένα καίρια πόστα δεν κουνιέται φύλλο. Ολα είναι βαλτωμένα αλλά η αντιμισθία… τρέχει. Τόσο δύσκολο τελικά είναι να στελεχωθεί ο δημόσιος τομέας ή το πρόβλημα είναι να κρατηθούν οι ισορροπίες; Και προς ποια κατεύθυνση τελικά;

Β.Κ.

Ενιαίο μέτωπο

Επειδή τα μέτρα είναι πολύ σκληρά και επειδή δεν θίγουν μόνο εργαζόμενους και συνταξιούχους καλό θα ήταν οι συνδικαλιστικοί θεσμοί να αναζητήσουν συμμάχους και στα άλλα επαγγελματικά σωματεία, όπως ΟΕΒΕΜ, Εμπορικό Σύλλογο, Επιμελητήριο Μαγνησίας. Εάν ακολουθηθεί η οδός η «ισχύς εν τη ενώσει» κάτι καλό μπορεί να προκύψει και η Κυβέρνηση να πάρει το μήνυμα ότι υπάρχει βούληση και αποφασιστικότητα σκληρά μέτρα να ακυρωθούν στην πράξη.

Β.Κ.

Πρωτοβουλίες

Συγκινητικές πρωτοβουλίες αναπτύσσονται στη Σκόπελο προκειμένου να βοηθηθούν οι πληγέντες από τη θεομηνία. Αιρετοί και κάτοικοι ενώνουν τις δυνάμεις τους, προκειμένου να δημιουργηθεί μια σταθερή βάση για τους επαγγελματίες που είδαν τους κόπους μιας ζωής να καταστρέφονται. Ο δήμαρχος Σκοπέλου, Χρήστος Βασιλούδης, εντείνει τις προσπάθειές του, προκειμένου να βοηθηθεί το νησί, υλοποιώντας την απόφαση του δημοτικού συμβουλίου για άνοιγμα τραπεζικού λογαριασμού.

Γ.Υ.

Ενότητα

Το κυρίαρχο μήνυμα που δίνει προς κάθε κατεύθυνση η Σκόπελος, δεν είναι άλλο από τη συνένωση δυνάμεων και τη συνεργασία. Με πνεύμα σύμπνοιας τα μέλη του δημοτικού συμβουλίου αντιμετωπίζουν τις δύσκολες καταστάσεις που έχουν δημιουργηθεί λόγω της θεομηνίας που έπληξε το νησί, θέτοντας στο επίκεντρο δράσεις και πρωτοβουλίες, προς όφελος της τοπικής κοινωνίας.

Γ.Υ.

Εύκολος στόχος

Η νέα καταδρομική επιχείρηση άγνωστων βανδάλων στο δημοτικό κυνοκομείο του Βόλου επιβεβαιώνει τις εκτιμήσεις για τον άτυπο πόλεμο που βρίσκεται σε εξέλιξη στην πόλη, ανάμεσα στη δημοτική αρχή και σε μια ομάδα «αυτονομιστών» που νομίζουν ότι βοηθούν τα αδέσποτα με τις πράξεις τους. Η χθεσινή εικόνα στο καταφύγιο των αδέσποτων στις Γλαφυρές με τις διαλυμένες πόρτες, τα σπασμένα λουκέτα, τα παραβιασμένα κλουβιά και τα δεκάδες σκυλιά να περιφέρονταν εντός και εκτός του κυνοκομείου σίγουρα δεν ανταποκρίνεται στη φιλοσοφία των φιλόζωων, οι οποίοι επιθυμούν τη λειτουργία μιας υποδομής όπου θα παρέχονται ουσιαστικές υπηρεσίες στα αδέσποτα της πόλης και που δεν θα μετατρέπεται συχνά – πυκνά σε διαλυμένο βασίλειο. Ισως η σημερινή εκδίκαση στο αυτόφωρο της υπόθεσης με τον υπεύθυνο του κυνοκομείου είναι μια πρώτης τάξεως ευκαιρία να συζητηθεί στο ακροατήριο και αυτή η παράμετρος του προβλήματος.

Γ.Λ.

Θέατρο του παραλόγου

Το πρόβλημα με το μικροβιακό φορτίο στο νερό της Πορταριάς και των γειτονικών περιοχών θα πάψει να υφίσταται όταν σταματήσει ο ανταρτοπόλεμος με τους χλωριωτές, όταν η ΔΕΥΑΜΒ ανταποκριθεί επαρκώς στην υποχρέωσή της να καθαρίζει τις δεξαμενές και τις πηγές και όταν το σύνολο των κατοίκων της περιοχής συνδεθεί με το δίκτυο της αποχέτευσης. Οσο δεν αντιμετωπίζονται οι παραπάνω παράμετροι το πρόβλημα δεν πρόκειται να εξαλειφθεί, αντίθετα θα διαιωνίζεται απειλώντας τη δημόσια υγεία και τη φήμη μιας ορεινής περιοχής με σπάνιες φυσικές ομορφιές. Στο μεταξύ, οι δολιοφθορείς θα συνεχίσουν να εκτονώνονται σε βάρος υποδομών που όλοι πληρώνουμε, ενώ οι αρμόδιες υπηρεσίες θα εξακολουθήσουν να διατηρούν ένα πρώτη τάξης άλλοθι για τη δική τους ανεπάρκεια σε ό,τι αφορά στην οριστική αντιμετώπιση ενός προβλήματος που βάσει λογικής δεν θα έπρεπε να υφίσταται σε μια πολιτισμένη χώρα.

Γ.Λ.

Αναστάτωση

Λόγω των ανεγκέφαλων που κατέστρεψαν τους χλωριωτές στην Πορταριά, με αποτέλεσμα να βρεθεί μικροβιακό φορτίο στο νερό και να εκδοθεί ανακοίνωση απαγόρευσης στη χρήση του νερού από τη ΔΕΥΑΜΒ, έχει προκαλέσει αναστάτωση.
Επαγγελματίες εστίασης μιλούν για δυσφήμιση της περιοχής και απώλεια τζίρων.
Την ίδια ώρα, την ανησυχία τους δεν κρύβουν και κάτοικοι του Ανω Βόλου, που φοβούνται για την ποιότητα του νερού που φθάνει μέχρι τις βρύσες των σπιτιών τους κι αν πρόκειται για νερό που προέρχεται από τις «απαγορευμένες πηγές» των Σταγιατών.
Λίγοι επιτήδειοι παίζουν με τη δημόσια υγεία αλλά και το μεροκάματο συμπολιτών τους. Ως πότε;

Ε.Χ.

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου