ΠΑΡΑΠΟΛΙΤΙΚΑ

Ιδού… η Ρόδος

ιδού-η-ρόδος-276159

Δικαιολογημένα -όπως τόνιζε στη στήλη ο περιφερειακός σύμβουλος Μαγνησίας Βασ. Χατζόπουλος, διαμαρτύρονται συνεχώς οι εταιρείες που δραστηριοποιούνται στον κλάδο των οινοπνευματωδών ποτών για τις διαστάσεις που λαμβάνει η επιδημία για παράνομη διακίνηση τσίπουρου. Το πόρισμα του υπουργείου Οικονομικών κατέληξε ότι ετησίως διακινείται παράνομα χύμα και αφορολόγητο περί τα 17 εκατομμύρια λίτρα τσίπουρο με αθέμιτο ανταγωνισμό και στερεί φορολογικά έσοδα ύψους 100 εκατομμυρίων και πλέον ευρώ κάθε χρόνο. «Δόξα λαμπρή για την Κυβέρνηση για ισοδύναμα μέτρα να καταπολεμήσει την παράνομη διακίνηση και όχι να αυξάνει την φορολογία στο παραδοσιακό ποτό της χώρας μας, το τσίπουρο» τόνισε ο κ. Χατζόπουλος με νόημα.

Β.Κ.

Να πάρει δραμαμίνες

Δεν μετακινείται με ελικόπτερο από το σπίτι στο υπουργείο ο κ. Καμμένος αλλά το χρησιμοποιεί για τις μετακινήσεις σε στρατιωτικές ασκήσεις. Ετσι «πετάχτηκε» σύμφωνα με ανακοίνωση του ΥΕΘΑ προχθές με ελικόπτερο στη Φρεγάτα «Σπέτσαι» που έπλεε καταμεσής του Αιγαίου για εκπαιδευτικές βολές του Ναυτικού. Με σκάφος δεν μπορούσε να πάει προφανώς γιατί δεν είχε δραμαμίνες. Ποιόν κοροϊδεύουν τελικά;

Β.Κ.

Τρέμε κόσμε

«Φωτιά» είναι τα νέα μέτρα που ψηφίστηκαν για επαγγελματίες, μικρομεσαίους. Δεν φτάνει που δεν ξέρουν τι τους ξημερώνει με την αναδουλειά και τις οφειλές που έχουν συσσωρευτεί επανέρχεται και η διάταξη περί φυλάκισης και τρέχουν και δεν φτάνουν. Οχι γιατί επέλεξαν να χρωστάνε αλλά γιατί δεν βγαίνει… το ταμείο ό,τι και να κάνουν. Η αγοραστική δύναμη έχει ξύσει και τον πάτο πλέον.

Β.Κ.

Παίρνει διαστάσεις

Ολοένα και μεγαλύτερες διαστάσεις παίρνει η σχολική βία. Η καθημερινότητα στο σχολείο αποτελεί βασανιστικό μαρτύριο για άγνωστο αριθμό εφήβων και δυστυχώς κανείς δεν μιλάει. Οι μόνοι που μπορούν να πάρουν την υπόθεση στα χέρια τους και να βοηθήσουν αποφασιστικά είναι οι γονείς των μαθητών. Και οι εκπαιδευτικοί μπορούν να παίξουν σπουδαίο ρόλο. Δεν μπορούν όμως να είναι και χωροφύλακες.

Κ.Μ.

Μείζον θέμα

Φουσκωμένοι λογαριασμοί στο νερό καταγγέλλει η Ενωτική Δημοτική Κίνηση Αλμυρού ότι έχουν εκδοθεί για ένα μεγάλο αριθμό πολιτών σε πολλές τοπικές και δημοτικές ενότητες του καλλικρατικού δήμου Αλμυρού. Ο Ν. Τσανής επιρρίπτει ευθύνες στη Διοίκηση της ΔΕΥΑΜΒ και στην εταιρεία. Το θέμα θεωρείται μείζον για την περιοχή και θα απασχολήσει την επόμενη συνεδρίαση του δημοτικού συμβουλίου. Μένει να αποδειχτεί αν είναι όντως φουσκωμένοι οι λογαριασμοί και αν ναι για ποιόν λόγο. Η ΔΕΥΑΑΛ πάντως, βρίσκεται σε τόσο δεινή οικονομική θέση που δεν έχει καν την οικονομική δυνατότητα να στέλνει τους λογαριασμούς με το ταχυδρομείο.

Κ.Μ.

Στην έπαλξη

Το μαχαίρι στο κόκαλο βάζει ο Γ. Σούρλας και άλλοι περίπου 400 Νεοδημοκράτες που συνυπογράφουν το κείμενο της «Επαλξης», της κίνησης που φιλοδοξεί να μείνει στο πολιτικό προσκήνιο και μετά την εκλογή Προέδρου στη ΝΔ.
Με την παρέμβασή τους, τα μέλη της ΝΔ ζητούν «οι υποψήφιοι να κόψουν τον ομφάλιο λώρο μεταξύ οικονομικής ολιγαρχίας και πολιτικής εξουσίας που ταλανίζει δεκαετίες τη χώρα, να συγκρουστούν με το κατεστημένο, τα πάσης φύσεως κέντρα που επηρεάζουν την πολιτική ζωή της χώρας για ίδιον όφελος, να μη συμβιβάζονται προκειμένου να ανέλθουν στην κομματική ή κυβερνητική εξουσία και να μη λυγίζουν μπροστά σε συμφέροντα, για να κρατηθούν σε αυτήν. Να θέσουν τέρμα στη δράση των εξωθεσμικών κέντρων εξουσίας, που προκαλούν το περί δικαίου αίσθημα και λεηλατούν τη χώρα. Να λειτουργούν χωρίς κηδεμόνες, αλλά αποκλειστικά βάσει των αρχών και των αποφάσεων των οργάνων του κόμματος, των συμφερόντων του λαού».
Ανησυχίες, καίριες επισημάνσεις που δεν αφορούν φυσικά μόνο το χώρο της ΝΔ.
Αναμένονται οι απαντήσεις των υποψηφίων, οι δεσμεύσεις, οι ενέργειες.

Α.Φ.

Παγιώνεται η παράβασης της κανονικότητας

Δεν το περίμεναν οι γιατροί από την πρώτη φορά κυβέρνηση Αριστεράς, να περικόπτει με πλάγιο τρόπο τις νόμιμες μηνιαίες αποδοχές τους, όχι μόνο καθυστερώντας την εξόφληση των τακτικών εφημεριών αλλά επιβάλλοντας «κούρεμα» κατά τον προσδιορισμό των ποσών για τις εφημερίες.
Οι γιατροί που προσανατολίζονται στη χρήση δικαστικών μέσων κατά παντός υπευθύνου, από το Υπουργείο Υγείας μέχρι τις κατά τόπου Διοικήσεις Νοσοκομείων και Κέντρων Υγείας, θα διερευνήσουν σε ποια φάση της διαδικασίας επιβάλλεται παράτυπα η παρακράτηση χρημάτων που τους οφείλονται, ποιος αποφασίζει το ποσοστό «κουρέματος» στο 10% για τους Νοσοκομειακούς και στο 15% για τους ιατρούς των Κέντρων Υγείας, που συγκεντρώνονται τα παρακρατηθέντα κονδύλια κ.α.
Θέλει μεθοδική έρευνα και κυρίως βούληση για να ολοκληρωθούν με αποτελεσματικό τρόπο οι δράσεις που θα αναληφθούν.

Α.Φ.

Εγκληματικές αυθαιρεσίες

Στον οικισμό της Κριθαριάς που βρίσκεται μια ανάσα από το πολεοδομικό συγκρότημα Βόλου, οι κάτοικοι της περιοχής έχουν χάσει τον ύπνο τους εξαιτίας των ασύλληπτων αυθαιρεσιών οι οποίες έχουν εντοπιστεί σε ρέματα και χείμαρρους. Ακόμη και περιφράξεις έχουν τοποθετηθεί σε φυσικά ρέματα. Προφανώς οι παρανομούντες θεωρούν πως η περίφραξη ενός φυσικού χειμάρρου θα εμποδίσει τη ροή των ορμητικών νερών σε περίπτωση εκδήλωσης κάποιου ακραίου καιρικού φαινομένου. Επίσης, μάλλον αγνοούν τις συνέπειες ανάλογων αυθαιρεσιών στη Σκόπελο, που πνίγηκε από την καταιγίδα του περασμένου μήνα. Οι καταγγελίες είναι συγκεκριμένες. Οι πολίτες που τις έχουν εντοπίσει οφείλουν να ενημερώσουν τη δημοτική αρχή που με τη σειρά της πρέπει να κινητοποιηθεί άμεσα προτού είναι αργά.

Γ.Λ.

Το μπαλάκι στο αστικό ΚΤΕΛ

Να προσγειωθεί στη σκληρή πραγματικότητα την οποία βιώνουν καθημερινά οι ίδιοι και οι οικογένειές τους, καλούν στην ουσία την ηγεσία του υπουργείου Μεταφορών οι φοιτητές του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας στο Βόλο, που κινητοποιούνται ώστε να εμποδίσουν την αύξηση στο αντίτιμο των εισιτηρίων. Σε απομακρυσμένες σχολές, όπως η Γεωπονική, όπου ένας φοιτητής ενδέχεται να μετακινηθεί πρωί και απόγευμα το μηνιαίο έξοδο για το κόστος των εισιτηρίων με τα λεωφορεία του Αστικού ΚΤΕΛ μπορεί και να αγγίξει τα 100 ευρώ, εφόσον ισχύσουν οι αυξήσεις λόγω της μετάβασης του σχετικού φορολογικού συντελεστή από το 13 στο 23%. Η συνάντηση των φοιτητών χθες το πρωί με τον αρμόδιο αντιπεριφερειάρχη ήταν η αρχή των κινητοποιήσεών τους απέναντι σε ένα άδικο και παράλογο μέτρο. Τώρα αναμένουμε την αντίδραση της τοπικής διοίκησης του Αστικού ΚΤΕΛ που εκτός από ανώνυμη εταιρεία είναι ένας φορέας ο οποίος βιώνει τα καθημερινά αδιέξοδα της περιοχής και έχει δείξει κατά το παρελθόν ότι διαθέτει κοινωνικό πρόσωπο.

Γ.Λ.

Απούσα

Αλήθεια η ΕΛΜΕ Μαγνησίας σε αυτό το ζήτημα -το μείζον του υποσιτισμού των μαθητών- πού είναι πάλι εξαφανισμένη;
Σε τι ραστώνη έχει πέσει το συνδικαλιστικό κίνημα; Ελπίζουμε από την Τετάρτη που θα γίνει η πρώτη συνέλευση του κλάδου, να αρχίσουν να παίρνουν μπροστά οι μηχανές για θέματα παιδείας κι όχι μόνο για τη ΒΙΣ και την τρομοκρατική επίθεση στην Τουρκία.

Ε.Χ.

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου