ΠΑΡΑΠΟΛΙΤΙΚΑ

Καθαρισμός

καθαρισμός-277774

Η Λέσχη Ειδικών Δυνάμεων, η Ελληνική Ομάδα Διάσωσης, η Λέσχη Εθελοντών Βατραχανθρώπων Κεντρικής Ελλάδος, η Κουζίνα Αλληλεγγύης, οι εθελοντές του γραφείου Ε(θελω)ντή του δήμου Βόλου καθώς και σχολεία και παιδικοί σταθμοί, καθάρισαν το βυθό του Αναύρου στο πλαίσιο του Μήνα Δράσης για το θαλάσσιο περιβάλλον.

Δυστυχώς, στο βυθό βρέθηκε ό,τι χωράει ο ανθρώπινος νους. Εκατοντάδες σκουπίδια, μπουκάλια, αλουμινένια κουτάκια…

Η υπόθεση προστασίας του περιβάλλοντος είναι κάτι που ακόμη και σήμερα πολλοί αγνοούν. Και φαίνεται από τα ευρήματα.

Ε.Χ.

Διαμαρτυρίες

Διαμαρτυρίες από κατοίκους των Αλυκών στον απόηχο του προχθεσινού ατυχήματος με μαθήτρια του ΕΠΑΛ Αγριάς, στην παραλιακή της Αγριάς, στο πλαίσιο της σχολικής εκδρομής.

Οπως καταγγέλλουν αναγνώστες της στήλης, στην παραλιακή των Αλυκών, φιλοξενούνται επίσης σχολικές εκδρομές.

Ομως ο πεζόδρομος ουσιαστικά δεν υφίσταται. Εχουν ξηλωθεί τα κολωνάκια, έχουν αφαιρεθεί πινακίδες STOP και παράνομοι εισέρχονται με τα αυτοκίνητά τους μέσα στον πεζόδρομο.

Οι κάτοικοι ζητούν να τοποθετηθεί μπάρα ή κορύνες για να αποτρέπεται η είσοδος οχημάτων στον πεζόδρομο της παραλίας όπου παίζουν μικρά παιδιά και κάνουν τις βόλτες τους άνθρωποι μεγαλύτερης ηλικίας.

Ε.Χ.

ΕΝΦΙέστατη τακτική

«Είναι δικό σας τέκνο αυτή η κάκιστη συμφωνία, δήλωσε χθες από το βήμα της ολομέλειας ο βουλευτής Μαγνησίας της Ν.Δ. Χρήστος Μπουκώρος μιλώντας για το πολυνομοσχέδιο. O κ. Μπουκώρος επισήμανε ότι η τακτική του ΣΥΡΙΖΑ προεκλογικά ήταν ευφυέστατη προκειμένου να υφαρπάξει την ψήφο των πολιτών για να επισημάνει όμως ότι μετεκλογικά έγινε ΕΝΦΙέστατη. Μάλιστα απευθυνόμενος προς τους βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ είπε: «Αναρωτιέμαι τι απαντούν οι βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ του Ιανουαρίου και του Σεπτεμβρίου στο αγωνιώδες ερώτημα «Σύντροφοι από πού πάνε για τη… Θεσσαλονίκη»; Με την ολοκλήρωση της ομιλίας του βουλευτή της Μαγνησίας ο αν. υπουργός Τρ. Αλεξιάδης πήρε το λόγο για να απαντήσει για τον ΕΝΦΙΑ με αφορμή τα όσα κατήγγειλε ο βουλευτής Μαγνησίας περί εμπαιγμού των πολιτών.

Β.Κ.


Θα μπουν λουκέτα

Η έκδοση νομοθετικής ρύθμισης για την εγκατάσταση μηχανημάτων καρτών σε όλα ανεξαιρέτως τα καταστήματα ανεξάρτητα από τα εάν οι επιχειρήσεις είναι στον Τειρεσία ή όχι ή έχουν δεσμευμένους λογαριασμούς είναι κάτι περισσότερο από αναγκαία. Εκατοντάδες μικρομεσαίες επιχειρήσεις θα οδηγηθούν σε λουκέτο αν προχωρήσει όπως έχει η νομοθεσία σήμερα το σχέδιο για τη χρήση χρεωστικών καρτών από συνταξιούχους και μισθωτούς. Στόχος της κυβέρνησης υποτίθεται ότι είναι να πατάξει τη φοροδιαφυγή όχι να βάλει λουκέτο στη μικρομεσαία επιχειρηματικότητα.

Κ.Μ.

Ταξίδι – αστραπή

Στις Βρυξέλες για την υπογραφή του Συμφώνου ενεργειακής απόδοσης μετέβη χθες ο δήμαρχος Αλμυρού Δημήτρης Εσεριδης και σήμερα κιόλας επιστρέφει. Ο δήμαρχος σύμφωνα με στενούς του συνεργάτες δεν χαλάλισε στιγμή πόσο μάλλον μέρα παραπάνω εκεί για τον εαυτό του. Προτεραιότητά του είναι ο Αλμυρός και το νοικοκυριό του δήμου. Και έτσι πράττει.

Κ.Μ.


Από κοινού

Ο κ. Βασιλούδης, από την πλευρά του, εξέφρασε τις ευχαριστίες του προς τον κ. Μιχελή, ο οποίος απέδειξε στην πράξη ότι διατηρεί δεσμούς καρδιάς με τον τόπο καταγωγής του. Οι δύο άνδρες επισκέφτηκαν τους Υπουργούς που είναι αρμόδιοι για την αποκατάσταση των προβλημάτων που αντιμετωπίζει η Σκόπελος, επιδιώκοντας από κοινού, την εξεύρεση λύσης στα τεράστια προβλήματα που προκάλεσε η θεομηνία στο νησί.

Γ. Υ.

Η άγνοια σκοτώνει

Ευκαιρία ώστε να αναδειχθεί μια ακόμη θλιβερή πρωτιά της χώρας μας, αποτέλεσαν οι εκδηλώσεις ευαισθητοποίησης του κόσμου από το ΕΚΑΒ, στο πλαίσιο του πανευρωπαϊκού εορτασμού της εβδομάδας αναζωογόνησης της καρδιάς. Οι Ελληνες όχι μόνο δεν γνωρίζουν πώς να προσφέρουν τις πρώτες βοήθειες σε ένα συνάνθρωπό τους που έχει υποστεί ανακοπή καρδιάς και κινδυνεύει να ξεψυχήσει μέχρι να τον παραλάβει το ασθενοφόρο, αλλά δεν είναι καν ευαισθητοποιημένοι σε ένα θέμα ζωής και θανάτου, κυριολεκτικά. Εστω και οι μισοί από όσους παρακολούθησαν χθες το πρωί στην πλατεία του Αγίου Νικολάου την επίδειξη των εκπαιδευμένων διασωστών του ΕΚΑΒ για την καρδιοαναπνευστική αναζωογόνηση, να έχουν αφομοιώσει αυτές τις πολύτιμες συμβουλές τότε το εξαιρετικά υψηλό ποσοστό όσων χάνουν κάθε χρόνο τη ζωή τους από ανακοπή καρδιάς θα μειωθεί εντυπωσιακά.

Γ.Λ.

Κατώτεροι των περιστάσεων

Μαθήματα πολιτικής αναξιοπιστίας παρέδωσε μια ακόμη ηγεσία του υπουργείου Οικονομικών που άλλα υποσχέθηκε το περασμένο καλοκαίρι ο τότε αναπληρωτής υπουργός για την τιμή πώλησης του πετρελαίου θέρμανσης και άλλα θα ισχύσουν τελικά. Δεν είναι βεβαίως ούτε η πρώτη, ούτε και η τελευταία φορά που κοροϊδεύουν τον κόσμο τόσο ξεδιάντροπα. Και μάλιστα σε μια περίοδο με τεράστιες οικονομικές δυσκολίες για τη συντριπτική πλειοψηφία των νοικοκυριών. Μένει τώρα να δούμε πως θα διαχειριστούν το θέμα του επιδόματος θέρμανσης. Αν δηλαδή θα λειτουργήσουν με γνώμονα τη λογική που λέει ότι δεν πρέπει να περιοριστεί ο αριθμός των δικαιούχων ή αν θα καταδικάσουν με τις αποφάσεις τους να ζήσουν σε παγωμένα σπίτια, άλλο έναν χειμώνα, εκατομμύρια πολίτες. Τα τελευταία χρόνια πολλοί εξ αυτών, κυρίως μικρά παιδιά, βρήκαν τραγικό θάνατο επειδή το πετρέλαιο κατάντησε από αγαθό πρώτης ανάγκης σε είδος πολυτελείας.

Γ.Λ.

Σάματς τι;

Αναμενόμενη η εξέλιξη. Oταν σχηματίζεται μια «αυτοδιοικητική» παράταξη ως ομοσπονδία κομματικών ψηφίδων, όταν η κομματική φόρμα είναι πιο βολική από την πολιτική, τότε μπορεί και να θερίσεις θύελλες.

Τα ίδια ζητήματα σύνθεσης, αντιμετωπίζουν φυσικά και τα απολιτίκ σχήματα καθώς απουσιάζει η συνεκτική ουσία και η εικονική συνοχή δημιουργείται από την πίεση που ασκεί ο περιέκτης.

Οι «Δρόμοι Συνεργασίας», δοκίμασαν κι αυτοί τη …θέρμη της εστίας. Κοντά στο τζάκι του ΣΥΡΙΖΑ ζεσταίνονταν, ένοιωθαν θαλπωρή, πιο κοντά τσουρουφλίζοταν, μακριά κρύωναν, ένοιωθαν μόνοι και απροστάτευτοι από το μαύρο κρύο.

Η κατά συνθήκη συγκόλληση εκλείπει, καθώς εκλείπει η συνθήκη…

Σάματς τι, θα διερωτόταν κάποιοι με Πηλιορείτικες ρίζες. Μην είναι πρώτη φορά;

Α.Φ.

Μελλουργίες

Αν καθίσουμε κι ανοίξουμε διαμάχη για το χθες και το σήμερα, γρήγορα θα καταλάβουμε ότι χάσαμε και το αύριο (Τσώρτσιλ).

Δεν μπορείς να αλλάξεις το παρελθόν, αλλά μπορείς να καταστρέψεις το παρόν με το να στενοχωριέσαι για το μέλλον (Aγνωστος).

Hταν πολύ καλή αυτή η κίνηση γιατί προεξοφλήσαμε το μέλλον και δεν μελλοποιήσαμε το παρόν. Aρα το μήνυμα είναι «τρέξτε γρήγορα γιατί όσο καθυστερείτε είναι επικίνδυνο». (Αγοραστός).

Ο Yμνος εις την Ελευθερίαν (Δ. Σολωμός 1823, είναι ο μεγαλύτερος εθνικός ύμνος στον κόσμο σε μέγεθος, αποτελούμενος από 158 στροφές ή 632 στίχους.

Το 1828 μελοποιήθηκε από τον Κερκυραίο Νικόλαο Μάντζαρο πάνω σε λαϊκά μοτίβα, για τετράφωνη ανδρική χορωδία.

Α.Φ.

Ελάτε να σας μάθουμε τη χώρα σας…

Φανταστείτε να ζείτε στο Ηνωμένο Βασίλειο, να επισκεφθείτε τα Highlands στη Σκωτία και στις μοναδικές περιηγήσεις οδηγός σας να είναι ένας Ιταλός φίλος του περιπατητικού τουρισμού.

Θρύλοι, διηγήσεις και περιγραφές, που δεν έχουν σταματημό με αφηγητή έναν ξένον στον τόπο που ίσως να τον αγαπάει περισσότερο από εσάς.

Μπορείτε να μεταφέρετε το παράδειγμα στο νησί Τρίκερι. Δύο αλλοδαποί οδηγοί, ανέλαβαν μια ακόμη περιήγηση στο νησί, συνοδεύοντας Eλληνες και αλλοδαπούς μέσα από πεζοπορικές διαδρομές στα πιο όμορφα σημεία της περιοχής.

Και είναι αξιέπαινοι οι φίλοι των καλντεριμιών Νοτίου Πηλίου για την αγάπη που έχουν αναπτύξει για την περιοχή και την μοιράζονται απλόχερα με καθέναν που θέλει να τους ακολουθήσει σε άγνωστα μονοπάτια.

Αφού δεν μπορούμε να έχουμε ντόπιους οδηγούς, φίλους της πεζοπορίας και γνώστες της ιστορίας, της λαογραφίας κ.α., ας ακολουθούμε αλλοδαπούς φίλους που αγαπούν αυτό που κάνουν (ίσως και την Ελλάδα) περισσότερο από άλλους…

Α.Φ.

Ομοβροντία πυρών

Αγριες κόντρες, ομοβροντία για τα πόθεν έσχες μελών του υπουργικού συμβούλιο, αλλά και αθλιότητες από χρυσαυγίτες βουλευτές σημάδεψαν τη χθεσινή συζήτηση στην Ολομέλεια για το Πολυνομοσχέδιο, συζήτηση που ολοκληρώνεται σήμερα Παρασκευή με την ψηφοφορία, που έχει θεωρηθεί ως «δεύτερη ψήφος εμπιστοσύνης» στην κυβέρνηση. Χθες πάντως το κλίμα ήταν βαρύ και η επίθεση κατά ρυπάς που δέχτηκε η συγκυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ – ΑΝΕΛ επιβεβαίωσε ότι η εποχή της εθνικής συνεννόησης έλαβε τέλος.

Β.Κ.

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου