ΠΑΡΑΠΟΛΙΤΙΚΑ

Ακατανόητες εμμονές

ακατανόητες-εμμονές-281994

Οσο καθυστερεί το υπουργείο Οικονομικών να αποσαφηνίσει τη θέση του αναφορικά με την τιμή πώλησης του πετρελαίου θέρμανσης το φετινό χειμώνα, τόσο εντείνονται οι ανησυχίες για τις τελικές αποφάσεις του. Από τη μια η απροθυμία των νυν κυβερνώντων να υλοποιήσουν τις δεσμεύσεις δικού τους κυβερνητικού στελέχους περί μείωσης του ειδικού φόρου κατανάλωσης στα επίπεδα του 2011, από την άλλη η δεδομένη αναξιοπιστία των εκάστοτε κυβερνητικών αξιωματούχων, δημιουργεί τεράστια ανασφάλεια σε πρατηριούχους και καταναλωτές, πολλοί από τους οποίους κινδυνεύουν να αποκλειστούν από τη διαδικασία χορήγησης του επιδόματος θέρμανσης. Κατά τα άλλα το κράτος αναζητά έσοδα και αντί να λάβει αποφάσεις που θα αυξήσουν την κατανάλωση και θα γεμίσουν τα ταμεία του, επιμένει σε αποφάσεις που πλήττουν και την κοινωνία και το περιβάλλον.

Γ.Λ.

Δύναμη αμφισβήτησης

Σε πιο πανεπιστήμιο του πολιτισμένου κόσμου οι φοιτητές που θέλουν να παρακολουθήσουν επιπλέον μαθήματα λίγο πριν την αποφοίτησή τους, έτσι ώστε να κάνουν ακόμη πιο ισχυρό το πτυχίο τους, αποκλείονται από την εκπαιδευτική διαδικασία λόγω έλλειψης καθηγητών; Σωστά το μαντέψατε! Μόνο στα ελληνικά πανεπιστήμια συμβαίνουν αυτά τα τραγελαφικά. Στο τμήμα Ηλεκτρολόγων Μηχανικών Ηλεκτρονικών Υπολογιστών του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας το Βόλο, οι φοιτητές για δεύτερη συνεχή χρονιά βρίσκονται επί ποδός προκειμένου να διασφαλίσουν ότι κανείς συνάδελφός τους δεν θα μένει εκτός νυμφώνος. Οι περυσινές δυναμικές κινητοποιήσεις είχαν ουσιαστικό αποτέλεσμα. Ο αγώνας τους πριν από ένα χρόνο δείχνει το δρόμο για τη φετινή διεκδίκηση. Ευτυχώς που υπάρχει το φοιτητικό κίνημα που αμφισβητεί κάποια από τα οδυνηρά παράλογα των μνημονίων γιατί όλοι οι υπόλοιποι τα έχουμε αποδεχτεί ή μάλλον τα έχουμε συνηθίσει και αυτό είναι το χειρότερο!

Γ.Λ.

Ικανοποίησε με την επιστολή του

Απόλυτα ικανοποιημένη άφησε την Ομοσπονδία Επαγγελματιών Βιοτεχνών Εμπόρων η επιστολή του περιφερειάρχη Θεσσαλίας, Κώστα Αγοραστού, προς τον πρωθυπουργό για τις ζημιές στη Σκόπελο. Ο περιφερειάρχης, όπως επισήμαναν με ευχαρίστηση χθες, οι επαγγελματοβιοτέχνες υιοθέτησε στην επιστολή του όλα όσα ζητά η Γενική Συνομοσπονδία Επαγγελματιών, Βιοτεχνών Εμπόρων Ελλάδος και της ΟΕΒΕΜ. Ευχής έργων είναι τώρα να γίνουν και πράξη.

Κ.Μ.

Οταν θέλουν ξέρουν τον τρόπο

Οσους λογαριασμούς δεν έχουν ανοίξει τόσα χρόνια από την λίστα Λαγκάρντ θα ανοίξουν τώρα και μάλιστα ασύγκριτα πολλαπλάσιους για το σύνολο των φορολογουμένων. Η φοροδιαφυγή έτσι όπως νοείται με το πολυνομοσχέδιο θα δίνει τη δυνατότητα στην Εφορία να ανοίγει τους τραπεζικούς λογαριασμούς και να κάνει έλεγχο για τα τελευταία 20χρόνια με αφορμή διαφορές φόρων μηδαμινών ποσών. Τα ξεπέρασαν τα αγκάθια της γραφειοκρατίας για τους πολλούς. Για τους λίγους ακόμη ψάχνουν να βρουν τον τρόπο…

Κ.Μ.

Προσπάθειες

Ανακτά σταδιακά το βηματισμό της η Σκόπελος, μετά τη θεομηνία που ανέτρεψε τα πάντα εν μια νυκτί, με τους κατοίκους να καταβάλλουν προσπάθειες να ορθοποδήσουν και να περισώσουν ότι είναι δυνατό. Είναι αξιοθαύμαστη η δύναμη ψυχής με την οποία αντιμετωπίζουν τη βιβλική καταστροφή που υπέστη το νησί, προσβλέποντας, ταυτόχρονα, στην υλοποίηση των άνωθεν υποσχέσεων για συνδρομή της πολιτείας.

Γ.Υ.

Εξελίξεις

«Οι εξελίξεις θα καθορίσουν τις επόμενες κινήσεις μας» όπως επεσήμαναν οι πληγέντες επαγγελματίες της Σκοπέλου, οι οποίοι κινούνται συντονισμένα προς την κατεύθυνση της διεκδίκησης αποζημιώσεων. Οι επαγγελματίες του νησιού έχουν ενώσει τις δυνάμεις τους, προκειμένου να προχωρήσουν από κοινού στα περαιτέρω.

Γ.Υ.

Δύο μηνύσεις για την κακοποίηση σκύλου

Τελικά όχι μία, αυτεπάγγελτη από το Λιμεναρχείο αλλά και δεύτερη μήνυση από τον ευαισθητοποιημένο πολίτη που κατήγγειλε την κακοποίηση σκύλου, βαραίνουν τον ιδιοκτήτη του λυκόσκυλου που έτυχε βάναυσης συμπεριφοράς στην παραλία του Βόλου από τον ίδιο τον ιδιοκτήτη του.

Ο κ. Αγγ. Αγραφιώτης, σύμβουλος Ειδικών Θεμάτων στην A&K Risk Management Consulting
έκανε περίπατο στην Αργοναυτών όταν αντελήφθη την κακοποίηση του σκύλου από τον ιδιοκτήτη του και αποφάσισε να μην μείνει άβουλος θεατής μιας βίαιης συμπεριφοράς σε βάρος ενός ανυπεράσπιστου ζώου, έστω κι αυτό ήταν δεσποζόμενο.

«Η απάθεια όσων έβλεπαν έναν τύπο να κακοποιεί τον σκύλο του στην παραλία, με μπουνιές στην πλάτη κι άλλα βάναυσα χτυπήματα που προκαλούσαν πόνο στο ζώο και να μην αντιδρούν, ενίσχυσε περισσότερο τη βούλησή μου να αντιδράσω. Είπα, ότι αυτό δεν μπορεί να συμβαίνει σε μια πολιτισμένη κοινωνία, δημοσίως, μπροστά στα μάτια μικρών και μεγάλων και κανείς να μην αντιδράει και κάλεσα το Λιμενικό, ενώ κατέθεσα, είπε και προσωπική μήνυση κατά του ιδιοκτήτη του ζώου».

Α.Φ.

Ρήμαξαν τον ιδιωτικό τομέα για να σώσουν τα πελατάκια…

Βαρύ πλήγμα υπέστη ο ιδιωτικός τομέας την πενταετία 2009-2014, έτσι όπως προκύπτει και από την έρευνα που διεξήγαγε η εταιρεία Grant Thomson.
Μέσα σε πέντε χρόνια, χάθηκε το 19% του απασχολούμενου εργατικού δυναμικού, αυξάνοντας έτσι τα ποσοστά της ανεργίας. Για τις ανάγκες της έρευνας εξετάστηκε ένα δείγμα 4.997 επιχειρήσεις για τη συγκεκριμένη χρονική περίοδο (2009-2014).
Οι επιπτώσεις, όμως, δεν σταματούν εδώ: ψαλιδίστηκαν σημαντικά τα κέρδη, ενώ υπήρχε συρρίκνωση κατά 60% του φόρου εισοδήματος που κατέβαλαν στα δημόσια ταμεία.
Οι πολύ μεγάλες επιχειρήσεις του δείγματος φαίνεται να αυξάνουν τον κύκλο εργασιών τους, εν τούτοις, αν δεν ληφθεί υπόψη ο τομέας επεξεργασίας και εμπορίας πετρελαιοειδών, συνάγεται ότι έχουν χάσει το 10% των πωλήσεών τους. Αντιθέτως, σε επίπεδο μικρών εταιρειών, αυτές έχουν «χάσει» το 35% των πωλήσεών τους.
Η Ελλάδα αποτελεί την 45η μεγαλύτερη οικονομία παγκοσμίως, με εκτιμώμενο συνολικό κύκλο εργασιών στο ύψος των 238 δισ. δολαρίων το 2014.
Πόσες ακόμη θυσίες, πόσα ακόμη λουκέτα και αυτοκτονίες για να περισωθεί το τεράστιο αναποτελεσματικό δημόσιο κράτος;
Πόσο αντέχουν ακόμη οι ωρομίσθιοι να στηρίζουν εκατοντάδες φορείς του Δημοσίου που αρνούνται να απογραφούν;

Α.Φ.

Εκστρατεία

Εκστρατεία για τη συγκέντρωση τροφίμων προκειμένου να ενισχυθεί το Καταφύγιο Αδέσποτων, ξεκινά η Φιλοζωική Ομάδα Βόλου, μετά το πρόβλημα με τα υποσιτισμένα αδέσποτα που διαπίστωσε κατά την πρόσφατη επίσκεψή της.
Για το πρόβλημα της προμήθειας τροφών για τα αδέσποτα, ο Δήμος Βόλου, έχει χτυπήσει το καμπανάκι ήδη από το καλοκαίρι, δεδομένου ότι ο διαγωνισμός συνεχώς μπλοκάρει.
Ευτυχώς κάποιοι κινητοποιούνται έστω κι αν χρειάστηκε να αντικρίσουν το απάνθρωπο θέαμα με σκελετωμένα σκυλιά.

Ε.Χ.

Επιτέλους

Ξαναβρίσκει επιτέλους η ΕΛΜΕ το συνδικαλιστικό πρόσωπό της. Εξέδωσε ανακοίνωση με την οποία ούτε λίγο ούτε πολύ, δηλώνει ετοιμοπόλεμη απέναντι σε κάθε σενάριο που θέλει αύξηση του εκπαιδευτικού ωραρίου ή σύνδεση της αξιολόγησης με την εθελοντική εργασία για την κάλυψη των κενών που υπάρχουν στα τμήματα ενισχυτικής διδασκαλίας.
Ε, δεν μπορούσε να μείνει για πολύ ακόμη σιωπηλή η ΕΛΜΕ Μαγνησίας, απέναντι σε όσα γίνονται στο χώρο της εκπαίδευσης.

Ε.Χ.

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου