ΠΑΡΑΠΟΛΙΤΙΚΑ

Στην πράξη

στην-πράξη-286702

Την πόρτα του Κατρούγκαλου μετά τους Χαλυβουργούς, χτυπούν και οι εργαζόμενοι της ΒΙΣ. Ο νέος υπουργός εργασίας θα κληθεί να δώσει λύσεις στα θέματα της απασχόλησης και της ανεργίας και να εφαρμόσει όσα και ως πανεπιστημιακός στο ΚΑΝΕΠ της ΓΣΕΕ δίδασκε στους συνδικαλιστές στο πλαίσιο επιμόρφωσης. Τα μαθήματά του μάλιστα έχουν παρακολουθήσει και Βολιώτες συνδικαλιστές, οπότε ενδεχομένως πιο εύκολα θα μπορέσουν και να βρούνε μία φόρμουλα συνεννόησης μαζί του. Είπαμε στην πράξη κρίνονται όλα στην πολιτική.

Β.Κ.

Βελτιώνουν την ψυχολογία

Αντικείμενο θαυμασμού είναι η διακόσμηση της πόλης με ολοένα και περισσότερα σημεία με άνθη. Η δημιουργία διάφορων συνθέσεων σε κομβικά σημεία και τώρα η διαμόρφωση παρτεριών και οι φυτεύσεις δεν διαφεύγουν της προσοχής, όπως ούτε και οι κρεμασμένες από τα φωτιστικά γλάστρες στην παραλία του Βόλου. Οι πολίτες χρειάζονται ερεθίσματα τα οποία να βελτιώνουν την ψυχολογική τους διάθεση και αυτό φαίνεται ότι η δημοτική αρχή το κατέχει καλά.

Κ.Μ.

Τουρίστες

Λεωφορείο για την εξυπηρέτηση των τουριστών έχει δρομολογήσει ο Δήμος Θεσσαλονίκης, δίνοντας στους επισκέπτες που θέλουν να κινηθούν μεμονωμένα, τη δυνατότητα να περιηγηθούν στα αξιοθέατα της πόλης, με συμβολικό αντίτιμο. Η συγκεκριμένη πρωτοβουλία καταγράφεται, διότι αποτελεί ενδιαφέρον κεφάλαιο στην τουριστική ανάπτυξη, και θα μπορούσε κάλλιστα να υιοθετηθεί και από το Δήμο Βόλου, καθώς δίνει στους τουρίστες, σε εποχές οικονομικά δύσκολες, την ευκαιρία να γνωρίσουν την πόλη και να χρησιμοποιήσουν αρκετές φορές την ίδια διαδρομή.

Γ.Υ.

Αγώνας δρόμου

Σε αγώνα δρόμου έχουν επιδοθεί τα συνεργεία που έχουν αναλάβει το δύσκολο έργο της ανασυγκρότησης της Σκοπέλου, μετά τη θεομηνία που κατέστρεψε τα πάντα. Σε κλίμα ενότητας και συνεργασίας υλοποιούνται προσπάθειες υπεράνθρωπες, οι οποίες έχουν ανάγκη τη στήριξη της πολιτείας, προκειμένου να αποκατασταθούν οι υποδομές που έχουν υποστεί τεράστιες ζημιές.

Γ.Υ.

Αντιδράσεις

Σφοδρές αντιδράσεις προκάλεσε στην τοπική κοινωνία της Σκιάθου η αύξηση του συντελεστή ΦΠΑ, που καθιστά το νησί λιγότερο ανταγωνιστικό τουριστικά και ταυτόχρονα επιβαρύνει το κόστος ζωής των κατοίκων. Το κοινό υπόμνημα διαμαρτυρίας που εξέδωσε το Δημοτικό Συμβούλιο Σκιάθου, είναι το πρώτο βήμα μιας σειράς αντιδράσεων που έπονται, με αίτημα την απόσυρση του μέτρου.

Γ.Υ.

Στη Σουηδία

Η περιφερειακή διοίκηση της Στοκχόλμης εξόπλισε τα περίπου 100 ασθενοφόρα της με ηλεκτρονικό σύστημα που σώζει ζωές. Η νέα τεχνική θα συνδέει μελλοντικά σε πραγματικό χρόνο τα ασθενοφόρα με το νοσοκομείο και θα στέλνει καθοδόν ζωτικές παραμέτρους του ασθενή.
Με αυτό τον τρόπο θα μπορούν οι γιατροί από το νοσοκομείο να υποστηρίζουν τους διασώστες και να προετοιμάζουν έγκαιρα τα εξωτερικά ιατρεία. Κατά τη μεταφορά του ασθενούς θα μεταφέρονται τα δεδομένα μέσω δικτύου κινητής τηλεφωνίας από το ασθενοφόρο στα επείγοντα του νοσοκομείου μέχρι και το καρδιολογικό τμήμα.
Αυτά στη Σουηδία γιατί στην Ελλάδα, έχει γίνει ανέκδοτο ο πολυετής διαγωνισμός του ΕΚΑΒ για την προμήθεια νέων ασθενοφόρων.
Χάνονται πιστώσεις, χάνονται ζωές αλλά η επιλογή της προμηθεύτριας εταιρείας, παραμένει χρόνια τώρα κορυφαίο ζήτημα…

Α.Φ.

Ουκ αν λάβεις…

Τρεις στους δέκα ιδιοκτήτες δηλώνουν πως δεν θα πληρώσουν τους φόρους ακινήτων, ενώ τέσσερις στους δέκα ενοικιαστές υποστηρίζουν πως ήδη πληρώνουν τα ενοίκια με καθυστέρηση. Ενας στους τρεις ιδιοκτήτες καθυστερεί το στεγαστικό δάνειο.
Η νέα έρευνα της εταιρείας Marc παρουσιάστηκε στο συνέδριο ακινήτων Prodexpo και μεταξύ άλλων προκύπτει πως στο 70% των ενοικιαστών κατοικιών έγινε μείωση του μισθώματος, ενώ μόλις το 11% δηλώνει πως αναγκάστηκε να μετακομίσει προκειμένου να πετύχει χαμηλότερο ενοίκιο.
Το 95% των ερωτηθέντων δήλωσε πως δεν σκοπεύει τα επόμενα 2-3 χρόνια να προχωρήσει στην αγορά ακινήτου, ενώ οι περισσότεροι όσων τολμηρών δηλώνουν πως θα αγοράσουν (5 στους 100) τριάρι διαμέρισμα. Δύο στους δέκα ιδιοκτήτες δηλώνουν, πάντως, πως θα προχωρήσουν σε πώληση κάποιου ακινήτου.
Τα ίδια περίπου και στη Μαγνησία, με τα καταστήματα που μένουν ξενοίκιαστα να αυξάνονται ακόμη και στον πυρήνα της εμπορικής αγοράς.
Η επιχειρηματικότητα έχει συρρικνωθεί, οι απαιτήσεις ορισμένων ιδιοκτητών παραμένουν σε επίπεδα προ κρίσης και το τοπικό ΑΕΠ κατρακυλάει ασταμάτητο στην κατηφόρα.

Α.Φ.

Η δικαιοσύνη έχει το λόγο

Τελικά η προσφυγή στη δικαιοσύνη ίσως; να είναι η μοναδική επιλογή ώστε να ξεμπερδευτεί το κουβάρι των εκατέρωθεν καταγγελιών για τις συνθήκες λειτουργίας του δημοτικού κυνοκομείου του δήμου Βόλου και τον τρόπο λειτουργίας των φιλοζωικών οργανώσεων. Η κάθε πλευρά επιτίθεται στην άλλη, καταγγέλλοντας σημεία και τέρατα, ενώ στη μέση αυτής της αντιπαράθεσης βρίσκεται μια πόλη με σημαντικό πρόβλημα διαχείρισης των αδέσποτων καθώς βέβαια και τα ίδια τα δύσμοιρα τετράποδα. Ετσι λοιπόν η δικαιοσύνη καλείται να ελέγξει την εγκυρότητα των καταγγελιών από τους φιλόζωους και από το δήμο και να διασφαλίσει πρώτα και πάνω από όλα ότι καμιά από τις δύο πλευρές δεν κάνει επικοινωνιακή πολιτική τη στιγμή που θα έπρεπε να υπάρχει αγαστή συνεργασία για το καλό της πόλης.

Γ.Λ.

Μνημονιακός χειμώνας

Μονόδρομο αποτελούν για τους συλλόγους συνταξιούχων του Βόλου οι δυναμικές κινητοποιήσεις ενάντια στις νέες περικοπές στις συντάξεις τους. Από τις 22 Οκτωβρίου ξεκινά ο δύσκολος αγώνας τους, όπου από την ανταπόκριση των μελών των συνεργαζόμενων συλλόγων θα εξαρτηθεί η συνέχεια και η επιτυχία του. Περιθώρια επιλογών δεν έχουν. Ή θα διαλέξουν τον καναπέ και την απάθεια ή θα συγκρουστούν με τις δυνάμεις που διαθέτουν, με μια κυβέρνηση που υποσχέθηκε κοινωνική άνοιξη και έφερε έναν ακόμη βαρύτερο μνημονικό χειμώνα. Οταν οι απόμαχοι της δουλειάς φτάνουν σε σημείο να ντρέπονται να κοιτάξουν τα παιδιά και τα εγγόνια τους, επειδή αδυνατούν να τα βοηθήσουν με τις πενιχρές συντάξεις τους, τότε ο δρόμος του αγώνα είναι μονόδρομος.

Γ.Λ.

Εκτός ρυθμού

Από τις 1.000 και πλέον προσλήψεις αναπληρωτών εκπαιδευτικών ειδικής αγωγής που ανακοινώθηκαν χθες για τη δευτεροβάθμια εκπαίδευση, ούτε μία δεν αφορούσε στα σχολεία της Μαγνησίας.
Τι κι αν το ΕΕΕΕΚ Βόλου δεν λειτουργεί; Αν στο ΕΕΕΕΚ Αλμυρού γίνονται μόνο τρεις ώρες μάθημα; Αν στο ΤΕΕ Ειδικής Αγωγής υπάρχουν κενές θέσεις. Αν τα τμήματα ένταξης ιδρύθηκαν αλλά δεν λειτουργούν λόγω έλλειψης εκπαιδευτικών;
Τα μαθήματα στην ειδική αγωγή δεν προβλέπεται να μπαίνουν σύντομα σε κανονικό ρυθμό.

Ε.Χ.

Προστασία περιβάλλοντος

Συμβασιοποιείται το έργο της επέκτασης του ΧΥΤΑ Βόλου, στον οποίο απομένουν λίγα ακόμη χρόνια ζωής εξαιτίας του όγκου των απορριμμάτων που δέχεται.
Η επέκταση ήταν ένα έργο αναγκαίο, προς το παρών. Το ζητούμενο είναι βεβαίως να ακολουθηθούν όλα τα βήματα που προβλέπονται σε επίπεδο Μαγνησίας για την προστασία του περιβάλλοντος, με την ανακύκλωση, κομποστοποίηση και εν τέλει τη μετατροπή του ΧΥΤΑ σε ΧΥΤΥ (χώρος υγειονομικής ταφής υπολειμμάτων).

Ε.Χ.

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου