ΠΑΡΑΠΟΛΙΤΙΚΑ

Ανησυχούν

ανησυχούν-296003

Ανησυχούν

Ανάστατοι είναι οι επαγγελματίες της Σκιάθου λόγω της αύξησης του συντελεστή του φπα που εφαρμόστηκε από χθες στο νησί. Μιλώντας στον ΤΑΧΥΔΡΟΜΟ ο επιχειρηματίας Αλέκος Ευσταθίου, ο οποίος δραστηριοποιείται στον τουρισμό, τονίζει ότι το επιπλέον κόστος στις επιχειρήσεις επηρεάζει το κόστος ζωής, επιβαρύνει την ανταγωνιστικότητα των προϊόντων και δεκάδες επιχειρήσεις στο νησί. Ο ίδιος τουρ οπερέιτορ τονίζει ότι «η αύξηση του φπα καθιστά λιγότερο ανταγωνιστικούς τους προορισμούς στους οποίους εφαρμόζεται και αυτό δυστυχώς, είναι αναπόφευκτο», δίνοντας το στίγμα των δυσμενών επιπτώσεων του συγκεκριμένου μέτρου στην καθημερινότητα του νησιού.

Γ. Υ.

Προετοιμάζονται για το χειμώνα

Πέφτει η τιμή του αργού διεθνώς και το πετρέλαιο θέρμανσης φαίνεται ότι θα διατίθεται φέτος σε δελεαστικές τιμές. Οι βενζινοπώλες λένε ότι θα υπάρξει στροφή και οι καταναλωτές θα το προτιμήσουν. Οι πολίτες τηλεφωνούν ρωτούν ενημερώνονται αλλά τα ψάχνουν όλα. Η κρίση θα οδηγήσει από μόνη της στην πιο οικονομική λύση.

Κ.Μ.

Είναι παντού

Με το πιο γλαφυρό τρόπο περιέγραψαν χθες οι ομιλητές στην εκδήλωση του Δικηγορικού Συλλόγου Βόλου στο Πνευματικό Κέντρο τι σημαίνει διαφθορά, τι διαστάσεις προσλαμβάνει σήμερα, σε πόσους τομείς έχει επεκταθεί. Ο καθένας με σαφή τρόπο δεν παρέλειψε να επισημάνει ότι βρίσκεται παντού, είναι όπως επισημάνθηκε ένα σύστημα κλεπτοκρατίας και μετριοκρατίας.

Κ.Μ.

Ξαφνικό ενδιαφέρον…

Τα τσουχτερά πρόστιμα που θα πλήρωναν όσοι δεν είχαν περάσει τα οχήματά τους από ΚΤΕΟ, οδήγησαν πολλούς ιδιοκτήτες Ι.Χ. στα ΚΤΕΟ για έλεγχο.

Ξαφνικά βρήκαν και τα χρήματα για τα παράβολα και μια ελάχιστη συμμόρφωση θα πραγματοποιήσουν στα οχήματά τους, μειώνοντας τους κινδύνους στους δρόμους.

Φθαρμένα ελαστικά, ακατάλληλα φρένα, πολλά καυσαέρια, ελλείψεις σε φωτισμό κ.α. νοικοκυρεύονται για να περάσουν ΚΤΕΟ και να γλυτώσουν το τσουχτερό πρόστιμο που έφτανε και τα 215 ευρώ.

Είναι ο φόβος που δημιουργεί συνθήκες συνειδητοποίησης της ανάγκης.

Ο ίδιος ακριβώς φόβος που δημιουργεί το πρόστιμο για μη χρήση κράνους από δικυκλιστές. Το υψηλό πρόστιμο του ΚΟΚ αναγκάζει πολλούς να φορούν κράνος για να γλιτώσουν πρόστιμο παρά για προστασία.

Ετσι ακριβώς συμβαίνει και με το ΚΤΕΟ. Αδιαφορούν για το επίπεδο ασφάλειας του αυτοκινήτου τους, αν θα πιάσουν τα λάστιχα σε ένα φρενάρισμα για να μην σκοτώσει κάποιο παιδάκι που πετάγεται στο δρόμο και ενδιαφέρονται να γλυτώσουν το χρηματικό πρόστιμο.

Ας είναι κι έτσι. Το αποτέλεσμα μετράει.

Α.Φ.

Κόντρα για Κάρλα

Αντιπαραθέσεις για τα έργα του ΕΣΠΑ και για τη λίμνη Κάρλα, καταγράφηκαν στη συνεδρίαση του Περιφερειακού Συμβουλίου, η οποία έγινε στη νέα αίθουσα του νέου διοικητηρίου της Περιφέρειας στην οδό Φαρσάλων.

Η συνεδρίαση ξεκίνησε με τον Περιφερειάρχη Κ. Αγοραστό να ενημερώνει το Σώμα για την πρόσφατη επίσκεψη κλιμακίου Ευρωβουλευτών στη λίμνη Κάρλα και την ικανοποίησή τους για την πορεία του έργου, για τις εντυπώσεις που αποκόμισε από την επίσκεψη του στην πλημμυρισμένη Σκόπελο.

Οσον αφορά στην Κάρλα, ο σύμβουλος του «Δρόμου της Ανατροπής» κ. Γιώργος Σταμπουλής αναρωτήθηκε «αν η Περιφέρεια γνωρίζει για την τοξικότητα των νερών της λίμνης και γιατί επιτρέπει το ψάρεμα στην περιοχή, καθώς και για την καθυστέρηση τροφοδότησης της».

Ανταπαντώντας ο κ. Αγοραστός ανέφερε ότι η Περιφέρεια σε συνεργασία με πιστοποιημένο εργαστήριο προχωρά σε συχνούς ελέγχους του νερού, αν και όλοι γνωρίζουν ότι το νερό της Κάρλας δεν μπορεί να χρησιμοποιηθεί -στην παρούσα φάση- για υδροδότηση και φυσικά ότι απαγορεύεται το ψάρεμα. Οσον αφορά στην εργολαβία της Κάρλας, από τότε που την ανέλαβε η Περιφέρεια οι ρυθμοί εργασιών έχουν επιταχυνθεί και φθάσαμε σε ποσοστό 85%. Ψάξτε αλλού να βρείτε γιατί δεν ολοκληρώθηκε έγκαιρα η Κάρλα και θα χρειαστεί να μεταφερθεί το έργο ως «γέφυρα» στο νέο ΕΣΠΑ (ΣΕΣ)» τόνισε ο Περιφερειάρχης απευθυνόμενος προς τον κ. Σταμπουλή, τον οποίο κατηγόρησε ότι «αναζητά πολιτικές ετερότητες για να εφευρίσκει εχθρούς και να έχει λόγο ύπαρξης».

Α.Φ.

Κόντρα και για ΕΣΠΑ

Οσον αφορά στα έργα του ΕΣΠΑ που καθυστερούν να ολοκληρωθούν, ο κ. Σταμπουλής (ο οποίος είναι καθηγητής στο Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας) αναρωτήθηκε «μήπως ο εργολάβος που έχει αναλάβει το έργο του Πανεπιστημίου στο Βόλο έχει κι άλλα έργα της Περιφέρειας και δεν δίνει την απαραίτητη βαρύτητα στο Πανεπιστήμιο». Η τοποθέτησή του εκνεύρισε τον Κ. Αγοραστό, ο οποίος απάντησε σε υψηλούς τόνους: «Η ανικανότητα του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας και η δική σας προσωπικά δεν έχει όρια. Είναι γνωστή η δειλία σας να μην αναλαμβάνετε τις ευθύνες σας και κακώς υπερασπίζεστε το Πανεπιστήμιο, όταν όλοι γνωρίζουμε ότι οι υπηρεσίες του έχουν καθυστερήσει σημαντικά με τις μελέτες. Δυστυχώς η ιδεολογία όταν γίνεται εξουσία χάνει την αίγλη της. Ο συγκεκριμένος εργολάβος έχει μία ακόμη εργολαβία για την Περιφέρεια, την οποία έχει ολοκληρώσει. Αντί λοιπόν να τον πιέσετε εσείς, τον αναζητούμε και τον πιέζουμε -σαν Περιφέρεια- εμείς».

Η επίθεση Αγοραστού στον κ. Σταμπουλή προκάλεσε την αντίδραση της κ. Διώτη, η οποία ζήτησε να μην στοχοποιούνται οι σύμβουλοι, επειδή ασκούν αντιπολίτευση.

Α.Φ.

Τα αίτια της καθυστέρησης

Στα οικονομικά προβλήματα που αντιμετωπίζει ο εργολάβος, ο οποίος κατασκευάζει το κτίριο των ΤΕΦΑΑ στα Τρίκαλα και αυτό του τμήματος μηχανικών Η/Υ στο Βόλο, στα capital controls και τα απρόοπτα εμπόδια που προέκυψαν κατά τη διάρκεια ανακατασκευής του πρώην κτηρίου Ματσάγγου για τη στέγαση του οικονομικού τμήματος του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας, αποδίδει ο πρύτανης του ιδρύματος τις μεγάλες καθυστερήσεις στην ολοκλήρωση των έργων κτηριακής υποδομής που χρηματοδοτούνται από το ΕΣΠΑ. Απαραίτητες αυτές οι διευκρινήσεις μετά την αυστηρή κριτική του περιφερειάρχη Θεσσαλίας σε φορείς που καθυστέρησαν να απορροφήσουν τους πόρους του ΕΣΠΑ και πλέον απειλείται όχι μόνο η υλοποίηση έργων δεκάδων εκατομμυρίων ευρώ αλλά και ο προϋπολογισμός της νέας προγραμματικής περιόδου, όπου θα περάσουν όλα σχεδόν τα έργα που έχουν καθυστερήσει. Αναμένουμε ανάλογες εξηγήσεις από τους δήμους που φωτογράφισε ο περιφερειάρχης, τις διοικήσεις των νοσοκομείων της περιφέρειας – πλην «Αχιλλοπουλείου» που είναι παράδειγμα προς μίμηση – καθώς βέβαια και από την ΕΡΓΟΣΕ. Μήπως ματαιοπονούμε;

Γ.Λ.

Το μπαλάκι στην Αποκεντρωμένη

Οι γραφειοκρατικές υπηρεσίες της δυσκίνητης Αποκεντρωμένης Διοίκησης καλούνται να λάβουν την τελική απόφαση για την αδειοδότηση της μονάδας καύσης βιοντίζελ στη Α’ ΒΙΠΕ Βόλου, μετά τις θετικές γνωμοδοτήσεις του δημοτικού συμβουλίου της πόλης και του περιφερειακού συμβουλίου Θεσσαλίας. Στη συνέχεια οι υποστελεχωμένες υπηρεσίες της διεύθυνσης προστασίας του περιβάλλοντος της τοπικής περιφερειακής ενότητας καλούνται να αναλάβουν τον δύσκολο ρόλο του ελέγχου εφαρμογής της μελέτης περιβαλλοντικών επιπτώσεων της συγκεκριμένης μονάδας, έτσι ώστε να μην επιβεβαιωθούν ποτέ όσοι εκφράζουν σοβαρές επιφυλάξεις για την υλοποίηση της επένδυσης, την οποία μάλιστα χαρακτηρίζουν ωρολογιακή βόμβα για την τοπική κοινωνία. Είναι δυνατόν μετά οι πολίτες να μην ανησυχούν;

Γ.Λ.

Παρέμβαση

Να και μία παρέμβαση που μόλις ολοκληρωθεί αναμένεται να τη χαρούν όλοι οι κάτοικοι και επισκέπτες του Βόλου, που σερφάρουν στο ίντερνετ.

Δωρεάν ασύρματο δίκτυο σε μία αρκετά μεγάλη ακτίνα του κέντρου της πόλης, που ακόμη και μεγάλες πόλεις του εξωτερικού δεν διαθέτουν.

Και μπορεί να υπήρξαν κάποιες γκρίνιες για τη σύμβαση του Δήμου Βόλου με την αναπτυξιακή Τρικάλων, όταν όμως θα δοθεί το δίκτυο προς χρήση, μάλλον θα ξεχαστούν.

Ε.Χ.

#Tags

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου