ΠΑΡΑΠΟΛΙΤΙΚΑ

Για τους αγροτικούς συνεταιρισμούς

για-τους-αγροτικούς-συνεταιρισμούς-343876

Για τους αγροτικούς συνεταιρισμούς

Με νέο νόμο που ψηφίστηκε πριν λίγες μέρες -έλεγε χθες ο περιφερειακός σύμβουλος Βασίλης Χατζόπουλος- μάθαμε ότι για τους υπό εκκαθάριση Αγροτικούς Συνεταιρισμούς δίνει προτεραιότητες στα χρέη τους να εξοφλούνται πρώτα οι τράπεζες. Ρωτάμε, ποια τράπεζα θα αφήσει να λειτουργήσουν οι όποιες εγκαταστάσεις που πρόκειται να πουληθούν σε διάφορους επενδυτές χωρίς αυτή να αποζημιωθεί πρώτη;

Το νέο ταμείο που θα διαχειρίζεται τα ακίνητα και τα κτίρια των Αγροτικών Συνεταιρισμών που θα βρίσκονται σε εκκαθάριση είναι φυσικό ότι δεν πρόκειται να λειτουργήσει, αφού σήμερα χωρίς χρήμα δεν μπορεί να υπάρξουν επενδύσεις. Σωστή η επισήμανση χωρίς καμία αμφιβολία.

Β.Κ.

Τώρα θυμήθηκε

Επίσκεψη στα μεταλλεία Χαλκιδικής πραγματοποίησε -όπως διαβάζω- ο πρόεδρος της ΓΣΕΕ, Γιάννης Παναγόπουλος και συναντήθηκε με τους μεταλλωρύχους που παραμένουν στη στοά της Ολυμπιάδας για 15η μέρα. Ο κύριος Παναγόπουλος τόνισε την αναγκαιότητα να ανασταλεί εδώ και τώρα η υπουργική απόφαση που άφησε στο δρόμο 2.000 εργαζόμενους και τις οικογένειές τους. Εστω και αργά ο κ. Παναγόπουλος αποφάσισε να βγει από το γραφείο του και να συμπαρασταθεί σε απελπισμένους απεργούς. Εάν το έκανε συχνότερα ίσως και να είχε μεγαλύτερη αξία η παρέμβασή του και όχι μόνο προεκλογικά για ευνόητους λόγους. Ετσι χάνει την αξιοπιστία του μετά το συνδικαλιστικό κίνημα.

Β.Κ.

Αισιοδοξία

«Ενωμένοι στη μεγάλη προσπάθεια για την κεντροαριστερά, για τη δημιουργία συμπαράταξης με προσανατολισμό το Ευρωπαϊκό Σοσιαλιστικό κόμμα. Αρκεί να το πιστέψουμε και να το πάρουμε σοβαρά. Είναι η ώρα και το θέλουμε». Τάδε έφη ο Γραμματέας της Ν.Ε. του ΠΑΣΟΚ Λάμπρος Νούσης δηλώνοντας αισιόδοξος για τις εκλογές.

Β.Κ.

Επικεφαλής ο πρώτος

Την τοποθέτηση του μεταλλεργάτη Κων. Στεργίου στην κορυφή της λίστας των υποψηφίων βουλευτών του ΚΚΕ στη Μαγνησία, αποφάσισε το κόμμα ενώ στη δεύτερη θέση τοποθετήθηκε ο Απ. Νάνος, πρώην βουλευτής.

Ο Κων. Στεργίου, έμπειρος συνδικαλιστής και Πρόεδρος του Συνδικάτου Μετάλλου «Μ. Παπαρήγας», είχε καταταχθεί πρώτος στον πίνακα σταυροδοσίας στις εκλογές του περασμένου Γενάρη, θέση η οποία του εξασφάλισε την πρωτιά στη λίστα, ίσως και την εκλογή στη Βουλή.

Α.Φ.

Εσωσαν την παρτίδα

Γκάζι πάτησε φέτος ο οδικός τουρισμός στην Ελλάδα γεγονός που δημιουργεί τις προϋποθέσεις για περαιτέρω άνθισή του τα επόμενα χρόνια. Μιλώντας στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο πρόεδρος της Ενωσης Ξενοδόχων Χαλκιδικής Γρηγόρης Τάσσιος, υπογράμμισε ότι το 70% των διανυκτερεύσεων στη Χαλκιδική προέρχεται από οδικούς τουρίστες κατατάσσοντας την, στην πρώτη θέση των ελληνικών προορισμών που ελκύει τουρίστες που έρχονται με το όχημά τους. Τσέχοι, Σλοβάκοι, Πολωνοί, Ούγγροι αλλά και τουρίστες από τις όμορες με την Ελλάδα χώρες, πήραν το αυτοκίνητό τους και πέρασαν τα ελληνικά σύνορα και κυρίως κατευθύνθηκαν σε Χαλκιδική και Πιερία, αλλά όπως τόνισε ο κ. Τάσσιος η διασπορά αυτών των τουριστών άγγιξε όλη τη Μακεδονία. Σε απόλυτα νούμερα, η εισερχόμενη οδική κίνηση από την αρχή του έτους έως 31/07 καταγράφει αύξηση +22% με 6,46 εκατ. αφίξεις.

Μήπως πρόκειται για μια αναδυόμενη αγορά στην οποία πρέπει να στοχεύσει η Μαγνησία με εντατικότερες ενέργειες προβολής της περιοχής μας;

Α.Φ.

Οσο τρία smartophone ένα σπίτι!

Κοστίζει όσο τρία smartphone I phone 6 και δεν είναι πλάκα. Με 3,000€, όσο είναι το κόστος τριών νέων έξυπνων τηλεφώνων της αμερικάνικης εταιρείας, αγοράζει κάποιος διαμέρισμα στην Κυψέλη, στην Αλκαμένους, στο Παγκράτι ή το Νέο Κόσμο. Μπορεί να ακούγεται παράδοξο αλλά είναι η «νέα» αλήθεια στο χώρο του real estate. Μια αλήθεια που αντικατοπτρίζει την πικρή πραγματικότητα της οικονομικής κρίσης και της ασφυκτικής στενότητας που έχουν περιέλθει πολλοί συμπολίτες μας, οι οποίοι για λίγα ευρώ, βγάζουν στο σφυρί τις περιουσίες τους.

Οι περιοχές οι οποίες περιγράφονται από τους ειδικούς της κτηματαγοράς, ως επενδυτικό «Eldorado», για όσους έχουν «ζεστό» χρήμα, βρίσκονται σε γκετοποιημένα σημεία της πρωτεύουσας, που ούτως αλλιώς είχαν υποβαθμιστεί κατά τη διάρκεια των τελευταίων ετών, παρέμειναν όμως πολεοδομικά ενεργά. Οι περιοχές κάτω από την Ομόνοια και μέχρι την Κυψέλη και τα Πατήσια από τη μία μεριά και ο Νέος Κόσμος από την άλλη είναι «πρωταθλήτριες» των εξευτελιστικών τιμών στα ακίνητα. Υπάρχουν προς πώληση διαμερίσματα, κάτω των 20 τ.μ. τα οποία πωλούνται από 3,000 € έως και 6,000 €.

Τα παραδείγματα είναι πολλά και ενδεικτικά της κατάστασης. Στην οδό Σπετσών στην Κυψέλη 45 τ.μ. ημιυπόγειο δίνεται 3.500 €. Στην ίδια περιοχή, ημιυπόγεια γκαρσονιέρα 20 τ.μ. με αυλή έχει αρχική τιμή 3.000 €. Στην οδό Αλκαμένους, στο κέντρο της πόλης, διαμέρισμα 49 τμ. πωλείται λόγω ανάγκης μόλις 5.000 €, ενώ στην άλλοτε κραταιά πλατεία Αμερικής, ανακαινισμένη ημιυπόγεια γκαρσονιέρα 30 τ.μ. δίνεται προς 5.500 €.

Η κατάρρευση της κτηματαγοράς, χτυπάει και την πόρτα του Βόλου κι ας προσπαθούν ορισμένοι ιδιοκτήτες να διατηρήσουν τις τιμές σε επίπεδα που έχουν μόνο οι ίδιοι στο μυαλό τους.

Αντέχουν, ακόμη, να καλύπτουν από άλλες εισοδηματικές πηγές τους, τη χασούρα στα ακίνητα που προτιμούν να έχουν ξενοίκιαστα, παρά να εξορθολογίσουν τα ενοίκια.

Εως πότε;

Α.Φ.

«Υπογράψτε τις μειώσεις σας αλλιώς απολύεστε!»

Ο Σύλλογος Δανειζομένου Προσωπικού Τραπεζικού Τομέα (ΣΥΔΑΠΤΤ) καταγγέλλει την εταιρεία… που έχει αναλάβει ένα μέρος της καθαριότητας τράπεζας, ότι απειλεί με απόλυση όσες εργαζόμενες δεν υπογράψουν σύμβαση με μειωμένες απολαβές, παρά το γεγονός ότι υπάρχει απόφαση της διοίκησης της τράπεζας σχετικά με το πάγωμα της διαδικασίας. Η εταιρεία, ωστόσο, εξακολουθεί να εκβιάζει τις εργαζόμενες ότι θα χάσουν τη δουλειά τους αν δεν υπογράψουν, με αποτέλεσμα πολλές να υποκύψουν. Προσπαθεί να δημιουργήσει τετελεσμένο γεγονός, ώστε να υποστηρίξει ύστερα ότι οι εργαζόμενες αποδέχτηκαν οικειοθελώς τους όρους.

Δεν εκπλήσσουν ποια κανέναν οι ιστορίες με τις …φυτείες.

Εκπλήσσει μόνο το γεγονός ότι όχι μόνο αυξάνονται αριθμητικά αλλά επεκτείνονται σε νέους τομείς της οικονομίας, αφορώντας όλο και περισσότερους εργαζόμενους.

Α.Φ.

Κυκλοφοριακή ζούγκλα

Εμπειρους θηριοδαμαστές με μαστίγια και όχι δημοτικούς αστυνομικούς με σφυρίχτρες χρειάζεται η κυκλοφοριακή ζούγκλα στο κέντρο του Βόλου προκειμένου να αποκτήσουν ξανά οι κεντρικοί οδικοί άξονες την ιδανική εικόνα του περασμένου χειμώνα, όταν τα παράνομα σταθμευμένα αυτοκίνητα αποτελούσαν είδος προς εξαφάνιση και η διέλευση της Ιάσονος και της Δημητριάδος γινόταν μέσα σε ελάχιστα λεπτά. Η παντελής έλλειψη αστυνόμευσης επέτρεψε στην πλειοψηφία των οδηγών που διακατέχονται από κυκλοφοριακό θράσος και αγνοούν την έννοια της κυκλοφοριακής αγωγής να μετατρέψουν ξανά το κέντρο της πόλης σε απροσπέλαστο γκέτο.

Γ.Λ.

Amber Alert για την τροχαία

Τώρα που θα βγουν στο δρόμο οι δημοτικοί αστυνομικοί και θα αρχίζουν να κόβουν κλήσεις στους οδηγούς οι οποίοι δεν σέβονται ούτε τον εαυτό τους, ας ψάξουν μήπως βρουν κατά τύχη κανένα τροχονόμο. Στο κέντρο του Βόλου η τροχαία αγνοείται εδώ και μήνες. Ιδίως από τη ημέρα που μετεγκαταστάθηκαν οι υπηρεσίες της τοπικής αστυνομικής διεύθυνσης στο υπερσύγχρονο μέγαρο του Αλιβερίου, σπανίως κατεβαίνει τροχονόμος κάτω από τον Κραυσίδωνα. Το παράδοξο είναι βεβαίως ότι και εντός των ορίων του πρώην δήμου Νέας Ιωνίας τα κυκλοφοριακά προβλήματα έχουν γίνει εκρηκτικά το τελευταίο διάστημα.

Γ.Λ.

Μια ξεχασμένη υποδομή

Εναν ανταγωνιστή που φρόντισε να βγάλει από το παιχνίδι το γραφειοκρατικό ελληνικό κράτος αποκτούν πλέον τα ιδιωτικά ΚΤΕΟ του Βόλου. Μετά από 2,5 χρόνια αδρανείας λόγω έλλειψης πιστοποίησης, το ΚΤΕΟ της περιφερειακής ενότητας Μαγνησίας, επανέρχεται για να διεκδικήσει το δικό του μερίδιο στην αγορά. Ο εξοπλισμός του μπορεί να ανανεώθηκε και οι τιμές του μπορεί να είναι ανταγωνιστικές ωστόσο το διάστημα που έλλειψε από την αγορά ήταν μεγάλο και συνήθως ανάλογα κενά καλύπτονται από τον ανταγωνισμό. Από την άλλη, η έλλειψη προσωπικού απειλεί να τορπιλίσει τη σημαντική προσπάθεια του τοπικού πολιτικού προσωπικού για την επαναλειτουργία του.

Γ.Λ.

Απόβαση

Στα όριά τους οι λογιστές τις τελευταίες ημέρες. Εκαναν τροποιητικές δηλώσεις για τα νομικά πρόσωπα (εταιρείες κ.τ.λ.), ωστόσο το taxis δεν είχε ανοίξει.

Η αρχική προθεσμία ήταν μέχρι χθες, προκειμένου να μην υπάρξει πρόστιμο για τις εταιρείες. Ευτυχώς δόθηκε παράταση.

Ειδάλλως οι λογιστές ετοιμάζονταν για… απόβαση στη ΔΟΥ προκειμένου να καταθέσουν χειρόγραφα τις τροποποιητικές δηλώσεις.

Ε.Χ.

Στο καπάκι

Καπάκι στο καπάκι θα γίνουν οι δύο διαβουλεύσεις που προβλέπονται πριν από την κατάθεση του τοπικού σχεδίου του Δήμου Βόλου για την ολοκληρωμένη διαχείριση των απορριμμάτων.

Μία την ερχόμενη Δευτέρα και μία την ερχόμενη Πέμπτη.

Δεν έχει κι άδικο η αντιπολίτευση που μιλά για… «προσχηματική διαβούλευση».

Ο χρόνος πάντως πιέζει.

Ε.Χ.

Ερωτηματολόγιο

Στην ιστοσελίδα του Δήμου Βόλου χθες αναρτήθηκε και ερωτηματολόγιο το οποίο καλούνται να συμπληρώσουν οι πολίτες συμμετέχοντας στην έρευνα για τη διαχείριση των απορριμμάτων στην περιοχή.

Ποιοι θα προλάβουν να συμμετέχουν είναι ζητούμενο. Οπως και πότε θα προλάβει να επεξεργαστεί τα αποτελέσματα ο Δήμος, δεύτερο ερωτηματικό.

Τα πάντα γίνονται εν τάχει για να προλάβουμε τη 15η Σεπτεμβρίου.

Σπριντ θυμίζει η διαδικασία.

Ε.Χ.

#Tags

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου