ΠΑΡΑΠΟΛΙΤΙΚΑ

Γύψος και απομόνωση

γύψος-και-απομόνωση-357964

Γύψος και απομόνωση

«Το κυβερνητικό σχήμα, αναφέρει ο Γ. Γαργάλας, μεταξύ άλλων στη δήλωση αποχώρησης από τον ΣΥΡΙΖΑ, έβαλε την εσωκομματική λειτουργία στο γύψο και όποτε τα κομματικά όργανα λειτουργήσανε, καλλιέργησαν τους μηχανισμούς στέλνοντας το ΣΥΡΙΖΑ των μελών (τον κοινωνικό ΣΥΡΙΖΑ δηλ.) στην απομόνωση. Για το παραπάνω ευθύνεται συνολικά η ηγεσία και τα βάρη πέφτουν εξίσου τόσο στους λεγόμενους Προεδρικούς όσο και στους λεγόμενους Λαφαζανικούς της αριστερής πλατφόρμας (με ελάχιστες εξαιρέσεις).

Εάν η αριστερά αυτό που έχει να καταδείξει είναι ο μονόδρομος του μνημονίου με αριστερή διαχείριση, τότε με το συμπάθιο αλλά αυτό αποτελεί ύβρη για την αριστερά».

Δηλώσεις εν θερμώ ή με κρύο γύψο;

Α.Φ.

Κλείνουν τα βιβλία τους

Δυσάρεστη έκπληξη αποτελεί για αρκετούς ελεύθερους επαγγελματίες η εκκαθάριση φορολογικών δηλώσεων. Η φορολογία από το πρώτο ευρώ, το 23% του ΦΠΑ, η προκαταβολή φόρου για το 2015, το τέλος επιτηδεύματος συγκεντρώνουν δυσθεώρητους λογαριασμούς για τα οικονομικά αρκετών επαγγελματιών με αποτέλεσμα τα κέρδη που βγαίνουν να είναι περιορισμένα ή και ανύπαρκτα. Η εκκαθάριση των φορολογικών δηλώσεων συνοδεύεται από διάχυτη απογοήτευση με αποτέλεσμα πολλοί να σκέφτονται να κλείσουν τα βιβλία τους.

Κ.Μ.

Προσπαθούν να σώσουν ό,τι μπορούν

Σε διαρκείς εκπτώσεις βρίσκεται η εμπορική αγορά του Βόλου εδώ και έξι χρόνια. Ο εμπορικός κόσμος ρίχνει συνεχώς τις τιμές για να κρατηθεί όρθιος αλλά τα πράγματα είναι πολύ δύσκολα. Τώρα που τελειώνουν οι εκπτώσεις θα ξεκινήσει τις προσφορές. Οι έμποροι προσπαθούν να σώσουν ό,τι μπορούν, αλλά οι εκλογές δεν τους βοηθούν.

Κ.Μ.

Θετική εξέλιξη

Επιτέλους μετά από ένα εξάμηνο στασιμότητας τις δύο – τρεις τελευταίες εβδομάδες άρχισαν να πληρώνονται οι επιδοτήσεις για τη γυναικεία επιχειρηματικότητα. Τα αιτήματα δεν έχουν ικανοποιηθεί στο σύνολό τους ούτε και έχουν υποβληθεί από το σύνολο των δικαιούχων, όμως η ομαλοποίηση της ροής των χρηματοδοτήσεων οπωσδήποτε είναι κάτι περισσότερο από θετικό σημάδι.

Κ.Μ.

Αδιαφορία, ανεπάρκεια ή σκοπιμότητα;

Αλλες χρονιές λίγο πριν τον αγιασμό για την έναρξη των μαθημάτων στην πρωτοβάθμια και τη δευτεροβάθμια εκπαίδευση το ζητούμενο ήταν η κάλυψη των κενών θέσεων εκπαιδευτικών, είτε με αναπληρωτές, είτε με μετακινήσεις και αποσπάσεις δασκάλων και καθηγητών. Φέτος το τοπίο είναι τόσο ασαφές ώστε οι λειτουργοί της εκπαίδευσης δεν γνωρίζουν ούτε πότε θα γίνει ο αγιασμός, ούτε τι θα γίνει με την τοποθέτηση καθαριστριών στα διδακτήρια. Ακόμη και για τα αυτονόητα ζητήματα δεν υπάρχουν πλέον ξεκάθαρες και ουσιαστικές αποφάσεις. Εκτός και αν αυτή η εικόνα διάλυσης προκύπτει από συγκεκριμένες σκοπιμότητες, οι οποίες στοχεύουν στην περαιτέρω απαξίωση του δημόσιου συστήματος εκπαίδευσης.

Γ.Λ.

Σαθρό οικοδόμημα

Η τραγική εικόνα της δημόσιας εκπαίδευσης, λίγο πριν την αυλαία της φετινής σχολικής χρονιάς, επαναφέρει στο προσκήνιο την πάγια πρόταση του εκπαιδευτικού κόσμου της χώρας για την ανάγκη χάραξης μιας ενιαίας πολιτικής στον ευαίσθητο τομέα της παιδείας, έτσι ώστε οι αλλεπάλληλες αλλαγές στην ηγεσία του αρμόδιου υπουργείου να μην επηρεάζουν τη λειτουργία του συστήματος. Στην Ελλάδα των τεράστιων οικονομικών και κοινωνικών προβλημάτων θα περιμένει κανείς ότι αυτά τα ζητήματα θα είχαν ήδη διευθετηθεί. Μόνο υπό αυτή την προϋπόθεση θα μπορούσαν να μπουν γερές βάσεις για την επανεκκίνηση της χώρας.

Γ.Λ.

Απάντηση στη φορολογική στοχοποίηση

Οι ιδιοκτήτες ακινήτων και στο Βόλο έχουν πάψει προ πολλού να πιστεύουν τις κατά καιρούς υποσχέσεις για υποτιθέμενη ελάφρυνση των φόρων που επιβάλλονται στην ακίνητη περιουσία. Αυτή η φορολόγηση έχει λάβει τα τελευταία χρόνια τιμωρητικό και εκδικητικό χαρακτήρα. Κατά συνέπεια οι ιδιοκτήτες ακινήτων συσπειρώνονται γύρω από την ομοσπονδία τους και ετοιμάζονται να διαπραγματευτούν με το όποιο κυβερνητικό σχήμα προκύψει από τις επερχόμενες εκλογές. Εξάλλου το μήνυμα που θα στείλουν σύντομα μέσω της κάλπης αναμένεται να είναι κάτι παραπάνω από ηχηρό και θα εκφράζει την αγανάκτηση του κλάδου για τη φορολογική του στοχοποίηση την τελευταία τετραετία.

Γ.Λ.

Μακριά από τους «μεταλλαγμένους»

Μια ακόμη, ηχηρή αποχώρηση στον ΣΥΡΙΖΑ Μαγνησίας, αυτή του Γ. Γαργάλα.

Οσο κι αν ορισμένοι κωφεύουν στις ηχηρές αποχωρήσεις και προσπαθούν να υποβαθμίσουν το πολιτικό βάρος των αποχωρούντων (δύο αποχωρούντες ισοδυναμούν με την πολιτική απήχηση ενός νέου στην Νομαρχιακή Επιτροπή !!!), φαίνεται πως θα πρέπει να ξαναζήσουν την εμπειρία να πέσουν στο λάκκο που σκάβουν για τους άλλους.

Οι χορευτεράδες χαροχαρούμενοι της Πλ. Ελευθερίας, με το ξεθωριασμένο ερυθρό Μνημόνιο ως ευαγγέλιο, στήνουν τώρα άλλο ξέφρενο πανηγύρι. Χύνουν πάλι χολή για τους πρώην συντρόφους τους που την κοπάνησαν για τη Λαϊκή Ενότητα και ψάχνουν στα μεταεμφυλιοπολεμικά σεντούκια, κανέναν διαθέσιμο σκελετό, μήπως και τρομάξουν τους μη καρναβαλιστές.

Κανιβαλιστές μεταλλαγμένοι, χάνονται στο κυνήγι φαντασμάτων (αγαπημένο χόμπι) και όταν βρεθούν με το πιστόλι στον κρόταφο, θα ψάχνουν πάλι στην τσέπη για κανένα σκονάκι με Plan B ή ραμμένη στη φόδρα καμιά νόρμα από παλιά ΚΟΒΑ.

Τίποτα καινούργιο;

Α.Φ.

Σέρνοντας

Και παρόλο που η ομάδα της μείζονος μειοψηφίας συνεχίζει να λειτουργεί κανονικά -προχθές συγκλήθηκε για να συζητήσει το θέμα του δημοτικού συμβουλίου- δεν λείπει ο προβληματισμός ορισμένων στελεχών για το πώς θα λειτουργήσει, δεδομένης της παραίτησης του Μ. Πατσιαντά από το ΣΥΡΙΖΑ.

Στελέχη αναφέρουν ότι υπάρχει προβληματισμός κι ότι θα πάνε «σέρνοντας μέχρι το συνέδριο», ασχέτως αν επισήμως υπερασπίζονται την ενότητα της αυτόνομης αυτοδιοικητικής παράταξης.

Ε.Χ.

Περισσότερο αριστεροί

Το θέμα του αποκλεισμού των ανέργων από το κοινωνικό τιμολόγιο της ΔΕΥΑΜΒ, κάτι που ισχύει για τις ΔΕΥΑ όλης της χώρας, έθεσε χθες ο επικεφαλής της ΛΑΣ στο δημοτικό συμβούλιο, Απ. Νάνος.

Και το γάντι σήκωσε ο Δήμαρχος Αχ. Μπέος, προσκαλώντας – προκαλώντας όλες τις παρατάξεις, να συζητήσουν το θέμα σε ειδική συνεδρίαση του δημοτικού συμβουλίου και να αποφασίσουν όλοι μαζί να αγνοήσουν την απόφαση της Αποκεντρωμένης. «Ηδη εμείς αποφασίσαμε την αναστολή της διακοπής της υδροδότησης για ένα χρόνο. Είμαστε πιο αριστεροί από τους αριστερούς», είπε.

Ε.Χ.

Χαρούμενος

Δεν μπορούσε να κρύψει τη χαρά του, ο δημοτικός σύμβουλος των Δρόμων Συνεργασίας Κώστας Γαργάλας για την επιτυχία του γιου του να εισαχθεί στην Τριτοβάθμια Εκπαίδευση και συγκεκριμένα στο τμήμα πολιτικών μηχανικών του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας.

Κερνούσε γλυκά και δεχόταν ευχές, μαζί με το σχόλιο «στα βήματα του μπαμπά και ο γιος». Μόνο που ο ίδιος έκανε μια μεγάλη ευχή. Να ξεπεράσει τον μπαμπά ο νεαρός υποψήφιος επιστήμονας και να πάει πολύ μπροστά.

Ε.Χ.

#Tags

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου