ΠΑΡΑΠΟΛΙΤΙΚΑ

«Πρώτος μεταξύ ίσων»

πρώτος-μεταξύ-ίσων-361322

«Πρώτος μεταξύ ίσων»

Ενα διαφορετικό μοντέλο κομματικής εξουσίας, περιγράφει σε άρθρο της για τον Τσίπρα και τον ΣΥΡΙΖΑ η Liberation με τίτλο «Οταν ο Παππάς είπε στον Τσίπρα: «Κύριε Πρωθυπουργέ δεν μπορείτε να το κάνετε αυτό!».

Η διαπραγματευτική πολιτική του Αλέξη Τσίπρα χαρακτηρίζεται χαοτική και ο Αλέξης Τσίπρας ως καλός Ελληνας πολιτικός, κακός Ευρωπαίος διαπραγματευτής. Σύμφωνα με τον γνωστό δημοσιογράφο, οι εταίροι και δανειστές μας συνειδητοποίησαν πως δεν διαπραγματεύονται με μια κανονική κυβέρνηση, αλλά με μια κεντρική επιτροπή, καθώς ο Αλέξης Τσίπρας φαινόταν εγκλωβισμένος μέσα στις συνιστώσες και τις διαφορετικές απόψεις των στελεχών του ΣΥΡΙΖΑ, ενώ επικαλούμενος ευρωπαϊκές πηγές χαρακτηρίζει το δημοψήφισμα μια νίκη εντός της Ελλάδας για τον Αλέξη Τσίπρα και μια «καταστροφή» σε ευρωπαϊκό επίπεδο.

Σύμφωνα με το δημοσίευμα της Liberation, «αυτή η χαοτική λειτουργία είναι σήμα κατατεθέν του ΣΥΡΙΖΑ. Διότι, στην πραγματικότητα, ο Αλέξης Τσίπρας δεν ήταν πρωθυπουργός, αλλά απλά «πρώτος μεταξύ ίσων» σε ένα σύνθετο πολιτικό μηχανισμό», ενώ ο Πιέρ Μοσκοβισί υποστήριξε πως κατάλαβε αμέσως τη λειτουργία του ΣΥΡΙΖΑ, καθώς στα νιάτα του ήταν τροτσκιστής.

Παραμένει;

Α.Φ.

Επανεξετάζονται οι όροι λειτουργίας

Αναστέλλονται τελικά με απόφαση της Σχολικής Επιτροπής Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης Βόλου οι πλειοδοτικοί διαγωνισμοί για την εκμίσθωση οχτώ κυλικείων του δήμου. Η Σχολική Επιτροπή υποχρεώθηκε στην εφαρμογή σχετικής εγκυκλίου του υπουργείου Πολιτισμού με στόχο την επανεξέταση του πλαισίου λειτουργίας των κυλικείων των δημοσίων σχολείων. Επιδίωξή της είναι η διασφάλιση της καλής λειτουργίας τους. Οι διαγωνισμοί θα πραγματοποιηθούν όταν το υπουργείο Παιδείας θέσει τους νέους όρους του.

Κ.Μ.

Σε αναμονή

Πίσω πάνε οι προσλήψεις με συμβάσεις ορισμένου χρόνου των καθαριστριών. Μετά την απόφαση για τη διενέργεια εκλογών οι σχολικές επιτροπές, όπως του Αλμυρού, που προχώρησαν σε μοριοδότηση ενδιαφερομένων για την πρόσληψη προσωπικού είναι υποχρεωμένες να περιμένουν το νέο καθεστώς απασχόλησης.

Κ.Μ.

Δεν ενδιαφέρονται

Δεν υπάρχει το αναμενόμενο ενδιαφέρον για την υποβολή φορολογικών δηλώσεων από φυσικά πρόσωπα παρά το γεγονός ότι ξεκίνησε η αντίστροφη μέτρηση για την εκπνοή της διαδικασίας. Οι φορολογούμενοι σκέφτονται την α’ δόση φόρου εισοδήματος που θα κληθούν να πληρώσουν και σύμφωνα με πληροφορίες από τον κύκλο λογιστών είτε καθυστερούν να υποβάλουν τις δηλώσεις τους, είτε τις υποβάλλουν αλλά δεν ενδιαφέρονται να πάρουν τα εκκαθαριστικά σημειώματα. Οι οφειλές στο Δημόσιο θα εκτοξευτούν στα ύψη όταν βγει η πρώτη δόση.

Κ.Μ.

Πρόβλημα

Το μεγαλύτερο πρόβλημα που αντιμετωπίζουν τα κέντρα ξένων γλωσσών είναι η επιβολή ΦΠΑ 23%. «Αυτό σημαίνει καθαρή επίθεση επί της μικρομεσαίας και της φτωχής οικογένειας» όπως αναφέρει ο Κώστας Γιαβάρας, πρόεδρος του Συλλόγου Ιδιοκτητών Κέντρων Ξένων Γλωσσών της περιοχής μας. Οπως υπογραμμίζει παράλληλα ο ίδιος «θα χτυπηθεί αλύπητα η τσέπη και η οικονομική κατάσταση της κάθε οικογένειας» εκφράζοντας παράλληλα την αγωνία και τον προβληματισμό του για τις οικονομικές εξελίξεις.

Γ.Υ.

Απαιτήσεις

Βαθιά το χέρι στην τσέπη καλείται να βάλει ο κάθε γονιός, προκειμένου να ανταπεξέλθει στις ανάγκες των παιδιών του. Οπως υπογραμμίζει ο πρόεδρος των ιδιοκτητών ξενόγλωσσων φροντιστηρίων «το τελευταίο που θα σταματήσει ο κάθε γονιός είναι να μάθει γράμματα στα παιδιά του», σημειώνοντας παράλληλα ότι «είναι τουλάχιστον δύσκολο να ανταποκριθεί κανείς στις νέες απαιτήσεις».

Γ.Υ.

Τσίμα – τσίμα

Εννέα μέλη παραιτήθηκαν από τη Νομαρχιακή Επιτροπή Μαγνησίας του ΣΥΡΙΖΑ, εννέα είναι οι επιλαχόντες που θα κληθούν σήμερα, στην πρώτη συνεδρίαση του κομματικού οργάνου μετά τη διάσπαση, να καλύψουν το κενό που αφήνουν όσοι κίνησαν για τη «Λαϊκή Ενότητα».

Πληροφορίες αναφέρουν πως οι 9 επιλαχόντες, δεν θα αποδεχτούν στο σύνολό τους την αναπλήρωση των παραιτηθέντων και είναι πιθανόν να μείνει κενή ή να μείνουν κενές κάποιες από τις 25 θέσεις του οργάνου.

Α.Φ.

Σε παρελάσεις και πανελλαδικές

Περίεργα, λοξά κοιτάνε ακόμη ορισμένοι τους αλλοδαπούς που ενσωματώνονται στην κοινωνία μας.

Δεν είναι σημαιοφόροι ή παραστάτες μόνο Ελληνες μαθητές γιατί και αλλοδαποί μαθητές, διακρίνονται και γίνονται αριστούχοι.

O Ζυλιέν είναι πρόσφυγας από την Αφρική και χθες έγινε η πρωτιά των πανελλαδικών στα Γιάννενα. Ευχαρίστησε την Ελλάδα που τον στήριξε και τον κόσμο του ΕΠΑΛ Κόνιτσας που έγινε η οικογένειά του. Ο 20χρονος Ζυλιέν, που «δραπέτευσε» από την Αφρική τον Νοέμβριο του 2011 και σήμερα είναι πρώτος εισακτέος στο ΤΕΙ Ηλεκτρολόγων Μηχανικών Πειραιά με 18.500 μόρια, μίλησε για το δικό του προσωπικό αγώνα στη νέα πατρίδα του, όπως χαρακτηριστικά αποκαλεί την Ελλάδα. Ο Ζυλιέν από το Κέντρο Προστασίας Ανηλίκων Προσφύγων της Κόνιτσας, όπου διαμένει τα τελευταία τρία χρόνια μίλησε στο αθηναϊκό πρακτορείο και μοιράζεται τη χαρά του: «Θέλω να αφιερώσω αυτή την επιτυχία στους γονείς και τα αδέλφια μου, που δεν υπάρχουν πια στη ζωή» λέει και προσπαθεί να κρύψει τα δάκρυα που κυλούν από τα μάτια του.

Στην Ελλάδα, οι ιστορίες των μεταναστών ακόμη «πουλάνε». Και θα «πουλάνε» όσο η Πολιτεία και η κοινωνία, δεν θέλουν να αντιμετωπίσουν με σύγχρονες απόψεις, τα προβλήματα, τα δικά τους και των μεταναστών.

Α.Φ.

Αγωνία για το μέλλον της Sovel

Την έντονη αγωνία του εκφράζει το Συνδικάτο Μετάλλου Μαγνησίας για το μέλλον της χαλυβουργίας Sovel του Αλμυρού και κατά συνέπεια των 350 εργαζομένων της που από την περασμένη Δευτέρα βρίσκονται σε διαθεσιμότητα, λόγω αδυναμίας προμήθειας πρώτης ύλης. Αυτή η αγωνία είχε εκφραστεί και την προηγούμενη Παρασκευή, πριν δηλαδή το εργοστάσιο κατεβάσει προσωρινά ρολά, όταν το συνδικάτο Μετάλλου διοργάνωσε συγκέντρωση έξω από την πύλη της εταιρείας και στη συνέχεια ευρεία σύσκεψη στην περιοχή της Ευξεινούπολης.

Γ.Λ.

Ουτοπικές ελπίδες

Την ελπίδα ότι οι εκκλήσεις των ανθρώπων της αγοράς για συναίνεση και σύμπνοια ανάμεσα στις δυνάμεις του πολιτικού συστήματος της χώρας θα εισακουστούν, έστω και μετεκλογικά, εκφράζουν οι εκπρόσωποι των επαγγελματοβιοτεχνών και του Επιμελητηρίου Μαγνησίας. Αλλωστε η ελπίδα σε μια χώρα με άφρονες και αρτηριοσκληρωτικούς πολιτικούς που προτάσσουν το κομματικό αντί για το εθνικό συμφέρον είναι το μόνο που απομένει ώστε να αποφύγουμε την απόγνωση και την τρέλα.

Γ.Λ.

#Tags

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου