ΠΑΡΑΠΟΛΙΤΙΚΑ

Φύγε εσύ, έλα εσύ

φύγε-εσύ-έλα-εσύ-362939

Φύγε εσύ, έλα εσύ

Το αποτέλεσμα στον τοπικό ΣΥΡΙΖΑ, με τις αποχωρήσεις εννέα μελών της Ν.Ε. από το κομματικό όργανο με κατεύθυνση την Λ.Ε., ήταν αναμενόμενο, σαν έτοιμο από καιρό.

Ο Συντονιστής της οργάνωσης Κ. Βογιατζής, δείχνει να κινείται με μετριοπάθεια και ψυχραιμία ώστε το …βελούδινο διαζύγιο να μην εξελιχθεί σε εμφύλιο.

Α.Φ.

Στηρίζει το δίκαιο αγώνα τους

Στηρίζει τις αποφάσεις του Σωματείου Εργαζομένων στη ΒΕΜΕΚΕΠ στη Β’ ΒΙΠΕ για δίωρες στάσεις εργασίας το Συνδικάτο Μετάλλου «Μήτσος Παπαρήγας». Στην προχθεσινή Γενική Συνέλευση στο Εργατικό Κέντρο Βόλου το Συνδικάτο ήταν παρών και εξέφρασε αλληλεγγύη στο δίκαιο αγώνα των εργαζομένων. Καλεί δε και τα άλλα τα Συνδικάτα να συμμετέχουν ενεργά στις συγκεντρώσεις που θα πραγματοποιήσουν οι εργαζόμενοι στο εργοστάσιο στις δίωρες στάσεις εργασίας τους.

Κ.Μ.

Είναι ο μόνος τρόπος ανάπτυξης

Αποφασισμένη να επαναδραστηριοποιήσει το κίνημα «Καταναλώνουμε ό,τι παράγουμε» ακόμη και εν μέσω εκλογών είναι η Ομοσπονδία Επαγγελματιών Βιοτεχνών Εμπόρων Μαγνησίας. Η προχθεσινή συνεδρίαση του Διοικητικού Συμβουλίου αποφάσισε η εκδήλωση για την ενεργοποίηση του κινήματος να πραγματοποιηθεί κανονικά στις 16 Σεπτεμβρίου όπως είχε αρχικώς σχεδιαστεί και να μην μετατεθεί μετά τις εκλογές. Η προβολή και η ενίσχυση των τοπικών προϊόντων φαίνεται να είναι ο μόνος τρόπος για την ανάπτυξη της οικονομίας και αυτό οι επαγγελματοβιοτέχνες το γνωρίζουν καλά.

Κ.Μ.

Επικρατεί σύγχυση

Μόνο για δύο έτη είναι η ισχύς της παραμονής στη χαμηλότερη ασφαλιστική κλίμακα για όσους κάνουν χρήση της ρύθμισης προκειμένου να διευκολυνθούν οικονομικά στις εισφορές. Ο φόβος που υπάρχει μην τυχόν επέλθει συνταξιοδότηση με χαμηλότερη ασφαλιστική κλίμακα αποδίδεται από το ΤΕΕ σε σύγχυση. Η ένταξη στη ρύθμιση επισημάνθηκε χαρακτηριστικά, προβλέπεται μόνο για τη διετία 2015-2016.

Κ.Μ.

Πλήρη εικόνα

«Η λειτουργία των Σπιτιών Γαλήνης, έως και τις 15 Σεπτεμβρίου, θα μας δώσει πλήρη εικόνα για τις ανάγκες που υπάρχουν. Είμαστε σε ετοιμότητα και ευχή μας είναι να υπάρξει σταθερότητα, για να μην επιδεινωθούν τα προβλήματα του κόσμου» όπως επισημαίνει ο Μητροπολίτης Δημητριάδος κ. Ιγνάτιος. Σε εποχές δύσκολες από κάθε άποψη, τα στελέχη της τοπικής Εκκλησίας βρίσκονται σε ετοιμότητα, καταγράφοντας ανάγκες και αιτήματα, τα οποία αυξάνονται διαρκώς, ενώ όπως υπογραμμίζει ο κ. Ιγνάτιος, ευχή όλων είναι να εξομαλυνθούν οι δυσκολίες για όλους.

Γ.Υ.

Αγώνας δρόμου

Αντιστρόφως ανάλογα με τις ώρες εργασίας είναι τα έσοδα των ραπτών της περιοχής μας, τα οποία σημειώνουν μείωση 20% και πλέον λόγω της οικονομικής ύφεσης. Οι επαγγελματίες της περιοχής μας έχουν επιδοθεί κυριολεκτικά σε αγώνα δρόμου, δουλεύοντας ώρες ατέλειωτες σε καθημερινή βάση, προκειμένου να ανταπεξέλθουν στις υποχρεώσεις τους.

Γ.Υ.

Κρίση

Η κρίση, που δεν έχει αφήσει ανεπηρέαστο κανένα επάγγελμα, έχει πλήξει πλέον και τα ραφεία, τους επαγγελματίες του κλάδου, οι οποίοι καταβάλλουν προσπάθειες προκειμένου να ανταπεξέλθουν στις καθημερινές τους υποχρεώσεις. Το μέλλον διαγράφεται αβέβαιο και οι πολιτικές εξελίξεις δεν αφήνουν περιθώρια αισιοδοξίας όπως αναφέρουν πολλοί επαγγελματίες.

Γ.Υ.

Το μεγάλο μαχαίρι…

Κατά 28,16% μειώθηκαν οι μισθοί από το 2010 μέχρι το πρώτο τρίμηνο του 2015, σύμφωνα με στοιχεία που έδωσε στη δημοσιότητα η Ελληνική Στατιστική Αρχή (ΕΛΣΤΑΤ). Στο πρώτο τρίμηνο του 2010, ο δείκτης μισθών είχε καταγράψει ρεκόρ στις 120,4 μονάδες.

Από τότε ξεκινάει η πτώση και το Μνημόνιο (Μάιος 2010) τον βρίσκει στις 114,3 μονάδες, σημειώνοντας πτώση 5,1% σε ένα τρίμηνο. Η μείωση που ακολουθεί είναι ραγδαία και καταλήγει στις 86,5 μονάδες το πρώτο τρίμηνο του 2015, καταγράφοντας συνολικές απώλειες 28,16%.

Ο δείκτης αυτός μετράει το επίπεδο των μισθών στο σύνολο της ελληνικής οικονομίας.

Σύμφωνα με τον δείκτη, το εποχικά προσαρμοσμένο επίπεδο μισθών στο πρώτο τρίμηνο του έτους μειώθηκε κατά 1,8% σε σχέση με το τέταρτο τρίμηνο του 2014. Ομως, σε ετήσια βάση, δηλαδή μεταξύ πρώτου τριμήνου 2015 και πρώτου τριμήνου 2014, σημείωσε οριακή αύξηση 0,3%. Εάν δεν γίνει εποχική προσαρμογή, δηλαδή αν δεν λάβουμε υπόψη παράγοντες που επηρεάζουν τους μισθούς κατά τη διάρκεια του έτους (π.χ. τουρισμός το καλοκαίρι), τότε οι μισθοί στο πρώτο τρίμηνο του έτους μειώθηκαν κατά 20,6% σε σχέση με το τέταρτο τρίμηνο του 2014. Η μεγάλη αυτή πτώση οφείλεται στο γεγονός ότι τα Χριστούγεννα καταβάλλεται ο 14ος μισθός σε κάποιες ομάδες εργαζομένων και τα μπόνους. Σε ετήσια βάση, στο πρώτο τρίμηνο υπήρξε μείωση 1,6%. Εάν δεν γίνει καμία προσαρμογή, ούτε ως προς την εποχικότητα ούτε ως προς τον αριθμό των εργάσιμων ημερών, τότε η μείωση στο πρώτο τρίμηνο είναι 19,2% σε σχέση με το προηγούμενο τρίμηνο, -0,7% σε σχέση με το πρώτο τρίμηνο του 2014.

Δηλαδή, έχουν περάσει 5 χρόνια απωλειών και κανείς δεν έχει αντιπροτείνει εναλλακτικό πρόγραμμα ισοσταθμικής αντιμετώπισης της μείωσης.

Μάλλον θα απαιτείται δουλειά…

Α.Φ.

Μπράβο στην Ηπειρο

Ο «Οδηγός του Πολίτη της Περιφέρειας Ηπείρου» βραβεύθηκε ως Εργο Καλής Πρακτικής στον διαγωνισμό για τα Ευρωπαϊκά Βραβεία Δημοσίου Τομέα 2015 (European Public Sector Award 2015). Ο διαγωνισμός με τίτλο: «Ο δημόσιος τομέας ως εταίρος για μια καλύτερη κοινωνία» διοργανώθηκε από το Ευρωπαϊκό Ινστιτούτο Δημόσιας Διοίκησης (European Institute of Public Administration – EIPA), το οποίο υποστηρίζεται από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή και έχει έδρα το Μaastricht της Ολλανδίας. Η βράβευση αυτή αποτελεί κορυφαία διάκριση σε πανευρωπαϊκό επίπεδο καθώς έχει ως στόχο να αναδείξει τις πιο καινοτόμες, αποτελεσματικές και αποδοτικές δράσεις ή έργα του δημοσίου τομέα, που αποτελούν καλό παράδειγμα για όλες τις ευρωπαϊκές χώρες και ευρύτερα για όλες τις χώρες του κόσμου. Στον εν λόγω διαγωνισμό συμμετείχαν 266 έργα και δράσεις από 36 ευρωπαϊκές χώρες και ευρωπαϊκούς οργανισμούς. Διακρίθηκαν, συνολικά, ως «καλές πρακτικές» 64 έργα. Ο «Οδηγός του Πολίτη της Περιφέρειας Ηπείρου» είναι το μοναδικό ελληνικό έργο που διακρίθηκε στην κατηγορία έργων ευρωπαϊκής, εθνικής ή περιφερειακής εμβέλειας.

Κι αν δεν μπορούμε να χαρούμε κάποια βράβευση στο Βόλο, τη Μαγνησία, τη Θεσσαλία, χαιρετίζουμε την Ηπειρο και προτείνουμε στους αιρετούς μας να κοιτάξουν δυτικά…

Α.Φ.

Αγωνία για το μέλλον της Sovel

Την έντονη αγωνία του εκφράζει το Συνδικάτο Μετάλλου Μαγνησίας για το μέλλον της χαλυβουργίας Sovel του Αλμυρού και κατά συνέπεια των 350 εργαζομένων της που από προχθές Δευτέρα βρίσκονται σε διαθεσιμότητα, λόγω αδυναμίας προμήθειας πρώτης ύλης. Αυτή η αγωνία είχε εκφραστεί και την προηγούμενη Παρασκευή, πριν δηλαδή το εργοστάσιο κατεβάσει προσωρινά ρολά, όταν το συνδικάτο Μετάλλου διοργάνωσε συγκέντρωση έξω από την πύλη της εταιρείας και στη συνέχεια ευρεία σύσκεψη στην περιοχή της Ευξεινούπολης.

Γ.Λ.

Οι «φιλίες» στο απόσπασμα

Στον ΣΥΡΙΖΑ Μαγνησίας δεν έχουν βγει προς το παρόν τα «μαχαίρια» με αφορμή την αναμενόμενη αποχώρηση από το κόμμα των στελεχών που θα αποφάσισαν να προσχωρήσουν στη «Λαϊκή Ενότητα». Μέχρι στιγμής η επίσημη τουλάχιστον γραμμή της τοπικής νομαρχιακής επιτροπής είναι πως η επικοινωνία με τους πρώην συντρόφους γίνεται σε φιλικό επίπεδο. Αυτό μένει να επιβεβαιωθεί μετά την επισημοποίηση του πολιτικού διαζυγίου και πολύ περισσότερο μετά τις εκλογές όταν θα εκτιμηθεί το μέγεθος της ζημιάς στην προσπάθεια του ΣΥΡΙΖΑ για κατάκτηση της αυτοδυναμίας.

Γ.Λ.

Ουτοπικές ελπίδες

Την ελπίδα ότι οι εκκλήσεις των ανθρώπων της αγοράς για συναίνεση και σύμπνοια ανάμεσα στις δυνάμεις του πολιτικού συστήματος της χώρας θα εισακουστούν, έστω και μετεκλογικά, εκφράζουν οι εκπρόσωποι των επαγγελματοβιοτεχνών και του Επιμελητηρίου Μαγνησίας. Αλλωστε η ελπίδα σε μια χώρα με άφρονες και αρτηριοσκληρωτικούς πολιτικούς που προτάσσουν το κομματικό αντί για το εθνικό συμφέρον είναι το μόνο που απομένει ώστε να αποφύγουμε την απόγνωση και την τρέλα.

Γ.Λ.

Ορεξάτος

Ορεξάτος εμφανίστηκε χθες ο Δήμαρχος Βόλου, Αχ. Μπέος, στην αίθουσα συνεδριάσεων του δημοτικού συμβουλίου, λίγο πριν ξεκινήσει η Επιτροπή Ποιότητας Ζωής. Είχε μάλιστα ολιγόλεπτες συζητήσεις με καταστηματάρχες που θα περνούσαν από την επιτροπή είτε για να τους ανακληθεί η άδεια μουσικής είτε η άδεια λειτουργίας του καταστήματος, με αφορμή βεβαιωθείσες παραβάσεις.

Και φυσικά, δεν παρέλειψε να επαναλάβει τις θέσεις του, ότι «ο Βόλος δεν είναι για 50 οικογένειες που θέλουν την ησυχία τους και να κοιμούνται από τις 11 το βράδυ». «Εμείς θέλουμε τουρισμό και ζωή στην πόλη», είπε χαρακτηριστικά, αφήνοντας και αιχμές για «όσους έφθασαν την πόλη στο σημείο που βρίσκεται σήμερα».

Ε.Χ.

#Tags

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου