ΠΑΡΑΠΟΛΙΤΙΚΑ

Ο υπουργός των ανεκπλήρωτων υποσχέσεων

ο-υπουργός-των-ανεκπλήρωτων-υποσχέσε-386509

Δυο μήνες συμπληρώνονται σε λίγες ημέρες από τη δέσμευση που ανέλαβε ενώπιον της αντιπεριφερειάρχη Μαγνησίας Δωροθέας Κολυνδρίνη ο υπουργός Οικονομίας Γιώργος Σταθάκης, ότι θα ανοίξει επιτέλους η νέα προγραμματική περίοδος, προκειμένου να ενταχθούν έργα κορυφαίας προτεραιότητας για την περιοχή, όπως ο δρόμος – φονιάς Βόλου – Βελεστίνου. Απόλυτα εναρμονισμένος με τους κυβερνητικούς ρυθμούς ο κ. Σταθάκης, που σημειωτέον ξημεροβραδιάζεται τις τελευταίες εβδομάδες με το κουαρτέτο των θεσμών ενόψει της συμφωνίας για το τρίτο μνημόνιο, το τελευταίο πράγμα που σκέφτεται είναι τα δολοφονικά «σαμαράκια» σε ένα από τα πλέον επικίνδυνα σημεία του οδικού δικτύου ολόκληρης της χώρας.

Γ.Λ.

20.000 δηλώσεις σε 13 εργάσιμες;

Ενα μικρό θαύμα θα χρειαστεί, ώστε να υποβληθούν οι περισσότερες από 20.000 φορολογικές δηλώσεις Βολιωτών στην αρμόδια ΔΟΥ, εντός της προθεσμίας που έχει θέσει το υπουργείο Οικονομικών. Μέχρι στιγμής έχουν υποβληθεί 50.000 περίπου φορολογικές δηλώσεις, δηλαδή το 30% των φορολογούμενων της περιοχής δεν έχουν ακόμη τακτοποιήσει τη συγκεκριμένη υποχρέωση. Καθημερινά υποβάλλονται 1.000 περίπου δηλώσεις, ενώ αν υπολογίσουμε ότι η καταληκτική ημερομηνία είναι η 26η Αυγούστου, τότε απομένουν μόλις 13 εργάσιμες ημέρες για την υποβολή των εκκρεμών φορολογικών δηλώσεων. Κατά συνέπεια, ή θα πρέπει να αυξηθεί κατακόρυφα ο ρυθμός υποβολής τους τις επόμενες δύο εβδομάδες, ή το υπουργείο θα πρέπει να δώσει μια ολιγοήμερη έστω προθεσμία. Πιο πιθανό είναι το δεύτερο ενδεχόμενο, με δεδομένη τη νοοτροπία των Ελλήνων, ιδίως σε μια περίοδο διακοπών και χαλάρωσης.

Γ.Λ.

Δυσβάσταχτα φορολογικά βάρη

Μοιρασμένο είναι το ποσοστό των φορολογουμένων που έχουν χρεωστικές και μηδενικές φορολογικές δηλώσεις. Αντίθετα αυτοί που έχουν πιστωτικές δεν ξεπερνούν το 20%. Την πρώτη κατηγορία φορολογουμένων περιμένει μια άνευ προηγουμένου φοροεπιδομή, καθώς θα κληθούν μέσα σε τρεις μήνες να πληρώσουν φόρους 1,8 δισεκατομμυρίων ευρώ. Τώρα όσοι περιμένουν να πιστωθεί στους τραπεζικούς τους λογαριασμούς η όποια επιστροφή φόρου, δεν θα πρέπει να βιάζονται. Το ίδιο και όσοι περιμένουν ακόμη την καταβολή των υπόλοιπων δόσεων του επιδόματος θέρμανσης. Υπάρχουν σκέψεις για συμψηφισμό τους με τον ΕΝΦΙΑ.

Γ.Λ.

Εφαγε πόρτα

Πως αλλάζουν οι καιροί…
Στο ΣΥΡΙΖΑ, αν ο Δημ. Στρατούλης, ερχόταν στο Βόλο στη διάρκεια της υπουργικής θητείας του, θα γινόταν το αδιαχώρητο, όπου εμφανιζόταν ο υπουργός.

Σπρωξίματα, παρκούρ, αγκωνιές για να βρεθούν οι κάθε απίθανοι, δίπλα στον υπουργό για μερικά pixel δημοσιότητας, θα συνέθεταν το σκηνικό, το οποίο προχθές ήταν πιο… λιτό.

Η Νομαρχιακή, αν και κλήθηκε, από τους διοργανωτές της περιοδείας που είχε προεκλογικό άρωμα, αδιαφόρησε όπως και οι υπόλοιποι 4 βουλευτές Μαγνησίας του ΣΥΡΙΖΑ.

Σχεδόν αδιάφορος ο Στρατούλης και οι συν αυτώ για την πλειοψηφία του ΣΥΡΙΖΑ και ας έλεγε ο πρώην Υπουργός ότι η Αριστερή πλατφόρμα είναι η ισχυρότερη κίνηση στον ΣΥΡΙΖΑ.

Α.Φ.

Μπόρα – Ισκρα (σπίθα) 1-0

Και μέσα σε όλες τις δυσκολίες που αντιμετώπισε η ομάδα υποστήριξης Στρατούλη, είχε να αντιπαλέψει και τις καιρικές συνθήκες για την εκδήλωση που είχαν προγραμματίσει στην παραλία, στο χώρο μπροστά από το Πανεπιστήμιο.

Λες και είχαν ραντεβού το μπουρίνι με τον Στρατούλη στις 8.30 μ.μ.

Ανοιξαν οι ουρανοί και η εκδήλωση για τα 5 χρόνια της ιστοσελίδας ΙΣΚΡΑ (σπίθα στα ρώσικα), μετακινήθηκε στη Θόλο.

«Πάνω που πήγε να ανάψει η… σπίθα στο Βόλο, κατακλύστηκε», σχολίαζε ετεροτασικό στέλεχος του ΣΥΡΙΖΑ, που βρέθηκε στο χώρο για να εκτιμήσει τη δυναμική του ρεύματος.

Α.Φ.

Κάτι σαν ΚΚΕ εξωτερικού και ΚΚΕ εσωτερικού;

Καλεσμένος στην ενημερωτική εκπομπή «ΕΡΤ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ» ήταν ο Αλέξανδρος Μεϊκόπουλος, βουλευτής Μαγνησίας του ΣΥΡΙΖΑ.

Ερωτηθείς για τις δύο διαφορετικές προσεγγίσεις στο ΣΥΡΙΖΑ, ο βουλευτής υπογράμμισε ότι ανέκαθεν υπήρχαν στο εσωτερικό του κόμματος μία άποψη που προσέγγιζε με θετικούς όρους την ευρωπαϊκή μας πορεία και μία που αντιμετώπιζε την Ευρωπαϊκή Ένωση με έναν σκεπτικισμό.

Ωστόσο, όταν είσαι κυβέρνηση, είναι απαραίτητο να μιλάς με καθαρούς όρους.

Ακόμη αναφέρθηκε στην έλλειψη σαφώς διατυπωμένου εναλλακτικού σχεδίου από τους διαφωνούντες, ενώ σημείωσε ότι ακόμα και ο κ. Κουτσούμπας εκτιμά ότι δεν είναι λύση η επιστροφή αυτή τη στιγμή στο εθνικό νόμισμα. Συνεχίζοντας, ο κ. Μεϊκόπουλος διατύπωσε την εκτίμηση ότι: «ακόμη υπάρχουν περιθώρια σύγκλισης και ότι η ενότητα μπορεί να διασφαλιστεί, αρκεί να γίνει μια συζήτηση στη βάση πολύ καθαρών όρων». Στο πλαίσιο αυτό, «το έκτακτο συνέδριο θα μας προσγειώσει», τόνισε, «σε μια καινούρια πραγματικότητα και θα πρέπει μετά να υπάρξει μια αναπροσαρμογή της στρατηγικής μας στα νέα δεδομένα».

Τέλος, ερωτηθείς για το σενάριο των πρόωρων εκλογών, ο κ. Μεϊκόπουλος απομάκρυνε την πιθανότητα προκήρυξής τους πριν τον Έκτακτο Συνέδριο, κλείνοντας την τοποθέτησή του με την φράση του Πρωθυπουργού κατά την ομιλία του στην Κεντρική Επιτροπή ότι η «κυβέρνηση ή θα στηριχτεί από τους αριστερούς βουλευτές ή θα πέσει από τους αριστερούς βουλευτές».

Α.Φ.

Το άκρον άωτον

Το άκρον άωτον της υπομονής… Συνταξιούχος δικηγόρος κατέθεσε στο Ταμείο Υγείας Δικηγόρων Επαρχιών, τα παραστατικά από γυαλιά οράσεως που είχε αγοράσει προ πενταετίας κι ακόμη περιμένει τα χρήματα!

Συγκεκριμένα από το Σεπτέμβριο του 2010 περιμένει…

Και ευλόγως διερωτάται: εάν την επόμενη φορά αντί να κόψει απόδειξη, διαπραγματευτεί μια καλύτερη τιμή με τον οπτικό, πάρει τα γυαλιά και φύγει, θα έχει άδικο;

Ποιος ενθαρρύνει τη φοροδιαφυγή, όταν καθημερινά ζούμε ιστορίες τρέλας;

Ε.Χ.

Ποδήλατα

Μία ιδέα από τις δράσεις που σχεδιάζει του υπουργείο Προστασίας του Πολίτη έδωσε ο Γιάννης Πανούσης με ανακοίνωσή του. Σχεδιάζεται η ίδρυση ειδικών Μονάδων Αστυνομικών με ποδήλατο, που θα περιπολούν στο ιστορικό κέντρο πόλεων με δίκτυο πεζοδρόμων.

Αλήθεια κάτι ποδήλατα που είχαν δοθεί στην Αστυνομία με αφορμή τη διοργάνωση της Ολυμπιάδας του 2004, τι έχουν απογίνει;

Ε.Χ.

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου