ΠΑΡΑΠΟΛΙΤΙΚΑ

Φουλ οι μηχανές

φουλ-οι-μηχανές-387949

Φουλ οι μηχανές

Τι κι αν είναι Αύγουστος; Τι κι αν οι περισσότεροι έχουν φύγει σε άδειες; Στις τεχνικές υπηρεσίες του Δήμου Βόλου, δουλεύουν με τις μηχανές στο φουλ.
Χθες πετύχαμε τον αντιδήμαρχο τεχνικών υπηρεσιών, Θανάση Σταυρίδη, στο Κολυμβητήριο Βόλου.
Είχαν ολοκληρωθεί οι εργασίες συντήρησης και καθαριότητας της πισίνας, η οποία γέμιζε με νερό και είναι έτοιμη να υποδεχθεί τη διοργάνωση του 11ου Παγκοσμίου Πρωταθλήματος Νέων Γυναικών που θα φιλοξενηθεί στο Βόλο από τις 17 έως τις 23 Αυγούστου.

Ε.Χ.

Σε ετοιμότητα

Εντός των επόμενων ημερών αναμένεται να παραδοθεί στο Δήμο Βόλου το αποτέλεσμα του τεχνικού ελέγχου που έχει αναλάβει τεχνική εταιρεία στο δημοτικό θέατρο Βόλου. Μέσα από αυτή θα κοστολογηθούν οι παρεμβάσεις που απαιτούνται, προκειμένου να λειτουργήσει και πάλι το «σπίτι του πολιτισμού» της πόλης.
Η παράδοση όμως της έκθεσης, θα ξεμπλοκάρει και τις υπόλοιπες δέκα παρεμβάσεις που περιλαμβάνονται στον εντεκάλογο των αστικών αναπλάσεων στο Βόλο. Κι αυτό γιατί από το ύψος των παρεμβάσεων στο δημοτικό θέατρο θα εξαρτηθεί πόσα χρήματα θα μείνουν και πού θα κατανεμηθούν.
Πάντως οι υπηρεσίες βρίσκονται σε ετοιμότητα.

Ε.Χ.

Προληπτική ιατρική στα χαρτιά

Στο υπουργείο Υγείας αναδιπλώθηκαν μετά το σάλο που προκάλεσαν οι δηλώσεις Κουρουμπλή περί «τιμωρίας» όσων νοσήσουν από καρκίνο και δεν έχουν φροντίσει ώστε να υποβληθούν σε σειρά προληπτικών εξετάσεων. Ωστόσο, οι υπηρεσιακοί και οι πολιτικοί «φωστήρες» που εξέθεσαν τον κ. Κουρουμπλή, δεν γνωρίζουν ότι για να εφαρμοστεί η προληπτική ιατρική απαιτούνται υποδομές και επάρκεια σε προσωπικό; Στο νοσοκομείο του Βόλου, για παράδειγμα, πώς θα μπορούσαν να γίνουν προληπτικές εξετάσεις κολονοσκόπησης, όταν δεν υπήρχε μόνιμη θέση γαστρεντερολόγου για σχεδόν δύο ολόκληρα χρόνια;

Γ.Λ.

Τα αξεπέραστα εμπόδια του πλαστικού χρήματος

Εως και 300% λέει αυξηθεί σε ορισμένα εμπορικά καταστήματα του Βόλου το ποσοστό χρήσης χρεωστικών καρτών ακόμη και για αγορές λίγων ευρώ. Τα νέα δεδομένα στην αγορά επηρεάζουν με διαστημικές ταχύτητες την πραγματική οικονομία και αναγκάζουν το σύνολο των εμπόρων να τοποθετήσουν τον απαιτούμενο εξοπλισμό. Όμως, πώς μπορεί να γίνει αυτό εφικτό από τη στιγμή που απαιτείται συγκεκριμένος μηνιαίος τζίρος μόνο από κάρτες, οι ενδιαφερόμενοι καταστηματάρχες δεν πρέπει να έχουν μπει στη μαύρη λίστα του Τειρεσία και οι τράπεζες καραδοκούν να αρπάξουν από τους λογαριασμούς των επαγγελματιών τα όποια έσοδά τους από το πλαστικό χρήμα, τη στιγμή που οφείλουν δάνεια και άλλες ληξιπρόθεσμες υποχρεώσεις;

Γ.Λ.

Η Κάρλα ξανά στην εντατική;

Ο ΤΟΕΒ Πηνειού αποφάσισε να διακόψει τη διοχέτευση υδάτων προς τη λίμνη Κάρλα μέχρι και τον ερχόμενο Οκτώβριο, λόγω των αυξημένων αρδευτικών αναγκών της τρέχουσας περιόδου. Οι συνέπειες αυτής της απόφασης θα φανούν μέσα στο Φθινόπωρο, ωστόσο θα μπορούσαν να αποφευχθούν, εάν οι εργολαβίες για την ολοκλήρωση των αντλιοστασίων και των μικρών φραγμάτων γύρω από τον ταμιευτήρα είχαν ολοκληρωθεί εντός των αρχικών χρονοδιαγραμμάτων. Το έργο θα ήταν περιβαλλοντικά αυτόνομο και δεν θα υπήρχε ο κίνδυνος μιας νέας υποβάθμισης του οικοσυστήματος. Όπως επίσης και ο κίνδυνος να χαθεί το έργο συνολικά από τη στιγμή που δεν έχει ξεκαθαρίσει αν θα παραταθεί το ΕΣΠΑ ή αν θα φορτώσουν στους τελματωμένους, οικονομικά, δήμους της περιοχής την ευθύνη για την ολοκλήρωση των απαιτούμενων εργασιών.

Γ.Λ.

Μηδέν νερό στην Κάρλα και με το Νόμο

Στην τήρηση της νομοθεσίας που προβλέπει την υδροδότηση της Κάρλας με νερά του Πηνειού μόνο συγκεκριμένες περιόδους, αναφέρεται ο Περιφερειάρχης Θεσσαλίας κ. Κων. Αγοραστός, επιβεβαιώνοντας το αποκλειστικό ρεπορτάζ του «Τ», ότι το τελευταίο διάστημα δεν πέφτει ούτε σταγόνα στην Κάρλα από τον Πηνειό.
«Η νομοθεσία προσδιορίζει το διάστημα από 15 Οκτωβρίου έως 15 Απριλίου για την υδροδότηση της Κάρλας. Εμείς εφέτος ζητήσαμε παράταση μέχρι 30 Ιουλίου, καθώς το προηγούμενο διάστημα υπήρχε υστέρηση και τα υδάτινα αποθέματα της λίμνης είχαν μειωθεί ανησυχητικά», σχολίασε ο Περιφερειάρχης, επισημαίνοντας ότι έκτοτε δεν πέφτει νερό στην Κάρλα, και ούτε θα πέσει μέχρι 15 Οκτωβρίου.
Σε ερώτηση αν στις συνθήκες που έχουν διαμορφωθεί σήμερα στην Κάρλα, είναι ανεκτή μια μη ανανέωση των νερών για ένα τρίμηνο περίπου, ο Περιφερειάρχης παρέπεμψε στη νομοθεσία που αντιμετωπίζει και περιβαλλοντικά ζητήματα της λίμνης.

Α.Φ.

Ο τραγέλαφος

Το χάσμα στο ΣΥΡΙΖΑ ανάμεσα στην πλειοψηφία που στηρίζει την κυβέρνηση και την Αριστερή Πλατφόρμα, επιβεβαίωσε με δηλώσεις του ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΣΥΡΙΖΑ και εκ των εκφραστών της άποψης του Μαξίμου, Νίκος Φίλης.
Κληθείς να σχολιάσει τις τελευταίες δηλώσεις του Παναγιώτη Λαφαζάνη, ο κ. Φίλης επανέλαβε την άποψη που πρώτος εξέφρασε ο Αλέξης Τσίπρας από το βήμα της Κεντρικής Επιτροπής του κόμματος ότι: «μια κυβέρνηση της αριστεράς στηρίζεται ή δεν στηρίζεται, δηλαδή, πέφτει από βουλευτές της αριστεράς».
«Με αυτή την έννοια θα δούμε τι πρακτικό αποτέλεσμα θα έχουν οι δηλώσεις Λαφαζάνη στην ψηφοφορία της Βουλής στις 17-18 Αυγούστου», εξήγησε ο κ. Φίλης, υπογραμμίζοντας ότι: «όταν καταψηφίζεις ένα κρίσιμο νομοθέτημα, είναι σαν να καταψηφίζεις την κυβέρνηση».
«Δεν είναι δυνατόν να συνεχίζεται ο τραγέλαφος της συμπολιτευόμενης αντιπολίτευσης και της αντιπολιτευόμενης συμπολίτευσης», ανέφερε χαρακτηριστικά.
Ξεκαθάρισε, δε, ότι ο πιο δημοκρατικός τρόπος να ξεκαθαριστούν όσα προκύψουν στις ψηφοφορίες του Αυγούστου «είναι οι εκλογές».
Προκάλεσε, επίσης, εμμέσως τον επικεφαλής της Αριστερής Πλατφόρμας να προχωρήσει σε δημιουργία κόμματος, δηλώνοντας ότι: «είναι συνταγματικό του δικαίωμα να κάνει κόμμα».
Συνταγματικά και συντεταγμένα.

Α.Φ.

Στο 74,1% η πληρότητα νοσηλευτικού προσωπικού στο ΕΣΥ

«Σύμφωνα με τις οδηγίες του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας και του Διεθνούς Συμβουλίου Νοσηλευτικής, αλλά και σύμφωνα με τις διαπιστώσεις των περιοδικών εκθέσεων του ΟΟΣΑ, το ΠΔ 87/1986 για τη στελέχωση των νοσοκομείων του ΕΣΥ, κρίνεται ανεπαρκές, αναχρονιστικό, ξεπερασμένο και έξω από κάθε πλαίσιο λειτουργίας που προάγει την ποιότητα, την αποδοτικότητα, την αποτελεσματικότητα και την ασφάλεια των παρεχόμενων υπηρεσιών στα δημόσια νοσοκομεία». Αυτό αναφέρουν σε ανακοίνωσή τους τα μέλη της ΠΑΣΟΝΟΠ.
Ωστόσο, η Ομοσπονδία γνωρίζει ότι τη δεδομένη χρονική στιγμή, η κάλυψη του ήδη ανεπαρκούς αριθμού οργανικών θέσεων φτάνει μόλις στο 74,1%, δηλαδή 1 στις 4 οργανικές θέσεις είναι κενή, την ίδια στιγμή που ο όγκος των περιστατικών που κατευθύνονται στις δομές του ΕΣΥ υπερδιπλασιάστηκε σε μία πενταετία.
Συγκεκριμένα, στο ΕΣΥ υπηρετούν 29.253 νοσηλευτές όλων των εκπαιδευτικών βαθμίδων (σε σύνολο 39.452 οργανικών θέσεων), ενώ υπάρχουν 10.199 κενά.
Ειδικότερα, η πολυπληθέστερη κατηγορία είναι οι απόφοιτοι Τεχνολογικής εκπαίδευσης σε ποσοστό 58,2% επί του συνόλου (17.033 υπηρετούντες, σε 21.922 οργανικές θέσεις ΤΕ). Ακολουθούν οι νοσηλευτές δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης με ποσοστό 38,6% (11.281 υπηρετούντες σε 15.983 οργανικές θέσεις ΔΕ).
Τέλος, η μικρότερη κατηγορία αφορά νοσηλευτές πανεπιστημιακής εκπαίδευσης με ποσοστό μόλις 3,2% επί του συνόλου (939 υπηρετούντες σε σύνολο 1547 οργανικών θέσεων ΠΕ).
Αντίστοιχη είναι περίπου η κατάσταση και στο Νοσοκομείο Βόλου, με τις άδειες και τα ρεπό να συσσωρεύονται…

Α.Φ.

Κίνηση

«Είναι η εποχή που επιτέλους δουλεύουμε», υπογράμμισε μεταξύ άλλων ο πρόεδρος της Ενωσης Ξενοδόχων Μαγνησίας Γιώργος Ζαφείρης, αναφερόμενος στην τουριστική κίνηση του Αυγούστου. Τα ποσοστά πληρότητας είναι ανεβασμένα και η ευχή που διατυπώνεται απ’ όλους είναι να συνεχιστεί η ίδια εικόνα και το Σεπτέμβριο.

Γ. Υ.

Πλειοψηφία

Η συντριπτική πλειοψηφία των τουριστών είναι αλλοδαποί, με τους Ελληνες να τηρούν μάλλον επιφυλακτική στάση για οικονομικούς λόγους. Οι περισσότεροι παραμένουν εντός και επί τ’ αυτά, κάνοντας μίνι αποδράσεις στα πέριξ, μέχρι νεοτέρας.

Γ. Υ.

#Tags

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου