ΠΑΡΑΠΟΛΙΤΙΚΑ

Αποτέλεσμα

αποτέλεσμα-390552

Πρωί – πρωί τα μάζεψε και πήγε στη Λάρισα στην ΕΕΤΑΑ, η πρόεδρος της ΚΕΚΠΑ – ΔΙΕΚ, Αναστασία Μορφογιάννη, προκειμένου να καταθέσει ένσταση κατά του αποκλεισμού των δύο ΚΔΑΠ-μεΑ από τις επιλέξιμες προς χρηματοδότηση δομές.

Και κατάφερε να πετύχει το αποτέλεσμα. Τα κέντρα και θα συνεχίσουν να λειτουργούν και η χρηματοδότηση θα είναι ολόκληρη για κάθε παιδί.

Ε.Χ.

Μυρίζει εκλογές;

«Το ΟΧΙ δεν ηττήθηκε! Συνεχίζουμε…», είναι ο τίτλος της εκδήλωσης που διοργανώνει η ιστοσελίδα Iskra στο Βόλο, αύριο Πέμπτη στις 8:30 μ.μ., στην παραλία με ομιλητή τον πρώην υπουργό της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ κ. Δημ. Στρατούλη.

Στην πολιτική εκδήλωση, ενδιαφέρον θα έχει αφενός η παρουσία ή όχι των βουλευτών του ΣΥΡΙΖΑ Μαγνησίας, της Νομαρχιακής Επιτροπής του ΣΥΡΙΖΑ κι αφ’ ετέρου η εναλλακτική πολιτική – οικονομική πρόταση που ακολουθεί το Όχι και τους εκφραστές του.

Το πρόγραμμα της επίσκεψης του πρώην υπουργού περιλαμβάνει, πριν την πολιτική εκδήλωση, σύσκεψη με φορείς επαγγελματοβιοτεχνών στην ΟΕΒΕΜ.

Τόση πολιτική δραστηριότητα, ντάλα καλοκαίρι, μήπως παραπέμπει σε εκλογές;

Α.Φ.

Τα θετικά των capital controls

Στην έκδοση 170 χιλ. νέων χρεωστικών καρτών προχώρησε η Eurobank, κατά το μήνα των κεφαλαιακών περιορισμών, όταν πριν τα capital controls ο μηνιαίος μέσος όρος ήταν 10 χιλ.

Ο τζίρος από τη χρήση των χρεωστικών καρτών στα τερματικά POS διπλασιάστηκε.

Παράλληλα υπερ-δεκαπλασιάστηκε η έκδοση νέων κωδικών/χρηστών e-Banking, με πάνω από 26.000 νέες εγγραφές χρηστών στην υπηρεσία.

Ολες οι παραπάνω εξελίξεις, εκτιμά η Eurobank, αναμένεται να βοηθήσουν σημαντικά τις τράπεζες στην προσπάθεια μείωσης του λειτουργικού τους κόστους, μέσω μεταφοράς των συναλλαγών από τα τραπεζικά καταστήματα σε εναλλακτικά κανάλια εξυπηρέτησης.

Η Eurobank εκτιμά ότι η επιβολή ενός γενικού ορίου στις συναλλαγές μετρητών θα έχει σημαντικά οφέλη στον έλεγχο της «μαύρης» οικονομίας και την ενδυνάμωση των δημοσιονομικών της χώρας.

Η συντονισμένη υλοποίηση ενός εκτενούς πακέτου μέτρων για την αύξηση των ηλεκτρονικών συναλλαγών θα μπορούσε να μειώσει τουλάχιστον κατά 25% τη «μαύρη» οικονομία, ενισχύοντας σημαντικά τα δημόσια έσοδα της χώρας.

Στη χώρα μας, το μέγεθος της «μαύρης» οικονομίας εκτιμάται στο 25% του ΑΕΠ, (δηλ. 40 δις ευρώ).

Βάσει εκτιμήσεων, μια μείωσή της κατά 5 δισ. ευρώ θα μπορούσε να αποφέρει αύξηση φορολογικών εσόδων πάνω από 1 ένα δισ. ετησίως (ΦΠΑ, φορολογία φυσικών και νομικών προσώπων).

Συνολικά εκδόθηκαν πάνω από 1 εκατ. νέες χρεωστικές κάρτες τον Ιούλιο, ενώ πριν τους κεφαλαιακούς περιορισμούς, εκδίδονταν κατά μέσο όρο κάτω από 100.000 κάρτες μηνιαίως.

Α.Φ.

Συγκέντρωση σχολικών βοηθημάτων

Προσπάθεια – κάλεσμα της αντιδημαρχίας Παιδείας του Δήμου Τρικκαίων βρίσκεται σε εξέλιξη και απευθύνεται στους τρικαλινούς, ώστε να προσφέρουν τα σχολικά βοηθήματα σε όσους τα έχουν ανάγκη για να τα χρησιμοποιήσουν από την προσεχή σχολική χρονιά.

Πρόκειται για σχολικά βοηθήματα που παραμένουν σε αχρηστία, που δεν διαβάζονται από κανέναν και θα αφορούν και την Πρωτοβάθμια και τη Δευτεροβάθμια Εκπαίδευση.

Αξιόλογη πρωτοβουλία, η οποία θα μπορούσε να υπερβεί τα στενά όρια ενεργειών κάθε Δήμου και να αναπτυχθεί σε εθνικό επίπεδο.

Α.Φ.

Καλύτερα να σιωπήσουν

Με μεγάλο ενδιαφέρον αναμένεται η απάντηση του υπουργείου Υγείας και της 5ης ΥΠΕ, των φορέων δηλαδή που ευθύνονται για το σημερινό κατάντημα των Κέντρων Υγείας της Μαγνησίας, στην επιστολή της αντιπεριφερειάρχη Δωροθέας Κολυνδρίνη, η οποία τους ζητά να πράξουν το αυτονόητο: Να σταθούν στο ύψος των περιστάσεων και να δώσουν λύσεις σε μια οριακή κατάσταση. Αν οι αποδέκτες της επιστολής έχουν σκοπό να απαντήσουν με ένα ακόμη κείμενο κενού περιεχομένου, θα ήταν προτιμότερο να σιωπήσουν, διαφυλάττοντας έτσι κάποια τελευταία ψήγματα αξιοπρέπειας.

Αυτοί μπορούν να ζήσουν με 200 ευρώ το μήνα;

Τα οικονομικά στοιχεία που παρουσίασε ο πρόεδρος της ΠΑΣΕΓΕΣ στη χθεσινή ευρεία σύσκεψη συνεταιριστών, στα γραφεία του Αγροτικού Συνεταιρισμού Βόλου, είναι αποκαλυπτικά για το μέγεθος του αδιεξόδου στο οποίο οδηγούν τα σχεδιαζόμενα φορολογικά μέτρα. Ο κάθε ένας από τους εναπομείναντες αγρότες στη χώρα μας καλείται να επιβιώσει με 200 ευρώ το μήνα, από τη στιγμή που ισχύσει η επερχόμενη φοροκαταιγίδα. Οι εκπρόσωποι των αγροτών γνωρίζουν αυτά τα στοιχεία. Οι υπουργοί που τα εισηγούνται και οι βουλευτές που ετοιμάζονται να τα ψηφίσουν, δεν τα ξέρουν;

Αποφάσισε να μπει μπροστά

Η εντυπωσιακή ανταπόκριση συνεταιριστών από τη μίση και πλέον Ελλάδα στη χθεσινή ευρεία σύσκεψη στο ΕΒΟΛ, καταδεικνύει αφενός τη κρισιμότητα των περιστάσεων και αφετέρου την αναγνώριση της οποίας τυγχάνει ο πρόεδρος του τοπικού Αγροτικού Συνεταιρισμού Νικήτας Πρίντζος, που σε τούτη την κρίσιμη ώρα για τον αγροτικό κόσμο, αποφάσισε να μπει μπροστά σε έναν αγώνα χωρίς αύριο.

Αγανάκτησε

Δεν έχουμε ακούσει πολλές φορές τη Νατάσσα Οικονόμου να απειλεί με μηνύσεις. Στη συνεδρίαση του δημοτικού συμβουλίου έγινε και αυτό. Προειδοποίησε ότι θα ζητήσει τα πρακτικά της απομαγνητοφώνησης με όλα τα σεξιστικά σχόλια, στα οποία προέβη εναντίον δημοτικών συμβούλων ο Πρόεδρος του σώματος, Γιώργος Μουλάς.

«Ντροπή σας κύριε πρόεδρε. Εχετε πει πολλά και δυστυχώς δεν βρέθηκε κανείς να σας σταματήσει», είπε η κ. Οικονόμου, που στην κυριολεξία αγανάκτησε.

Ε.Χ.

Γκάφα

Την είδε τη γκάφα που πήγε να γίνει ο πρώην αντιδήμαρχος τεχνικών υπηρεσιών του Δήμου Βόλου, στο πάρκινγκ της οδού Φιλελλήνων και έσπευσε να παρέχει διευκρινίσεις για να μην υπάρξουν παρατράγουδα.

«Ο Δήμος Βόλου δεν χρωστά ούτε ευρώ στον εργολάβο, που δεν κατάφερε να τελειώσει το έργο και κηρύχθηκε έκπτωτος. Ο Δήμος είχε κάνει απλώς σύμβαση παραχώρησης για ένα εύλογο χρονικό διάστημα και τίποτα άλλο. Η εκκαθάριση του έργου για να συνεχιστεί και να ολοκληρωθεί είναι κάτι που δεν αφορά τα δημοτικά ταμεία», είπε χαρακτηριστικά, υποστηρίζοντας ότι κανείς δεν μπορεί να διεκδικήσει ούτε ευρώ από το Δήμο.

Ε.Χ.

#Tags

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου