ΠΑΡΑΠΟΛΙΤΙΚΑ

Χρονική στιγμή

χρονική-στιγμή-505406

Χρονική στιγμή

Ανακοίνωση εξέδωσε η ΕΒΟΛ «για όλα όσα ακούγονται και γράφονται τις τελευταίες ημέρες σε βάρος της Βιομηχανίας και αφενός σύντομα θα παρουσιάσει όλα τα στοιχεία που αποδεικνύουν «με ποιους τρόπους τιμά το περιβάλλον και ποιες παρεμβάσεις έχει κάνει» και αφετέρου ότι ακόμη και σήμερα η ρύπανση στον Σεσκλιώτη συνεχίζεται. Καλεί την Περιφερειακή Ενότητα Μαγνησίας και τη ΔΕΥΑΜΒ να προβούν άμεσα σε ελέγχους για να επιτέλους φανεί ξεκάθαρα ποιος τελικά είναι εκείνος που συνεχίζει να ρυπαίνει τον Σεσκλιώτη.

Ο Πρόεδρος της Συνεταιριστικής Οργάνωσης Νικ. Πρίντζος, προγραμματίζει – σύμφωνα με πληροφορίες – και συνέντευξη Τύπου για το θέμα, μόλις τελειώσει η υπόθεση με τη ΔΕΥΑΜΒ και το πρόβλημα με την Εγκατάσταση Επεξεργασίας Λυμάτων, τα νερά του Παγασητικού κ.λπ.

Α.Φ.

Θα μείνει τίποτα όρθιο;

Μεγάλες αντιδράσεις σηκώνει στους ξενοδόχους ο τριπλασιασμός του ΦΠΑ στη διαμονή. Ο τουριστικός κόσμος προειδοποιεί ότι θα υπάρξει σημαντική υποβάθμιση αφού το τουριστικό προϊόν θα πάψει να είναι το ίδιο ανταγωνιστικό όπως σήμερα. Πραγματικά αυτό έλειπε τώρα από την οικονομία, να πνίξουν και τον τουρισμό της;

Κ.Μ.

Ελεος

Θλιβερή η χθεσινή εικόνα ενός ολόκληρου χωριού να μένει ανήμερα της εορτής του πολιούχου του, του Αγίου Κωνσταντίνου, χωρίς ιερέα τη μία και μοναδική φορά το χρόνο, που λειτουργεί. Εκατόν πενήντα άτομα σχεδόν διπλάσια από τους μόνιμους κατοίκους επισκέφτηκαν το μικρό εκκλησάκι δυστυχώς όμως δεν υπήρχε κανένας παπάς. Στις μέρες μας που υπάρχουν τόσα προβλήματα με την οικονομική κρίση δεν είναι δυνατόν χωριά ολόκληρα να μην μπορούν ούτε να εκκλησιαστούν.

Κ.Μ.

Ικανοποίηση

Ο Γιάννης Σακκόπουλος, υποψήφιος βουλευτής του ΠΑΣΟΚ και εις εκ των στενών συνεργατών του Ανδρέα Λοβέρδου στο Βόλο, δεν έκρυβε χθες την ικανοποίησή του καθώς η συμμετοχή στη συγκέντρωση του πρώην υπουργού στο Βόλο ήταν μαζική. Η προσυνεδριακή διαδικασία φαίνεται ότι συσπειρώνει το χώρο, όπως έλεγαν χθες στη στήλη μέλη της Ν.Ε. του κόμματος, που τώρα τρέχουν προκειμένου να υπάρξει μαζική συμμετοχή στις διαδικασίες εκλογής συνέδρων την Κυριακή. Από τη συμμετοχή άλλωστε θα κριθούν πολλά.

Β.Κ

Τι φταίνε;

Εντάξει, με τον Αχ. Μπέο μπορείτε να διαφωνείτε, να θέλετε να τον χτυπήσετε πολιτικά επίσης είναι δικαίωμά σας, ο Παγασητικός, οι λουόμενοι και οι επισκέπτες τι φταίνε; Εχετε γίνει τεχνικοί, έχετε ξεπεράσει τους μηχανικούς, υποδύεστε τους παντογνώστες περί ρύπανσης… θα μας πάρετε και… μέτρα;

Β.Κ.

Ελεος πια

Κολυμπάμε ελεύθερα αδέρφια. Η θάλασσα είναι καθαρή. Και να σας πω και κάτι, το σκ…. στη θάλασσα, δεν είναι τίποτα, μπροστά σε κάτι σκ…. μυαλά που δεν σταματούν προ ουδενός, αρκεί να πετύχουν το στόχο τους. Ντροπή πια, όλα έχουν και τα όριά τους. Εμείς ως πόλη -δυστυχώς- τα έχουμε ξεπεράσει προ πολλού. Εχουμε πάθει ομαδικό vertigo.

Β.Κ.

Πότε;

Ο αναπληρωτής Υπουργός Προστασίας του Πολίτη Γιάννης Πανούσης έχει μέχρι σήμερα επισκεφτεί Λάρισα, Kαρδίτσα και Τρίκαλα. Στο Βόλο αλήθεια να τον περιμένουμε ή θα μας αφήσει για αργότερα; Απορία εκφράζω και νομίζω δικαιολογημένη.

Β.Κ.

Αντιδρούν

Εντονότατες αντιδράσεις προκαλεί στους ξενοδόχους η εξαγγελία της κυβέρνησης για αύξηση του ΦΠΑ. Οι επαγγελματίες της Μαγνησίας χαρακτηρίζουν «καταστροφικό το μέτρο», επισημαίνοντας παράλληλα ότι προκαλεί μεγάλη ζημιά στον τουρισμό το κλίμα αβεβαιότητας που επικρατεί. Κι όλα αυτά σε μια εποχή κατά την οποία η Ελλάδα θα μπορούσε κάλλιστα να καρπωθεί τα οφέλη που προκύπτουν από την αναταραχή, που παρατηρείται σε άλλους κοντινούς τουριστικούς προορισμούς.

Γ.Υ.

Το μπάνιο του καλοκαιριού

Ματαίως αναζητούσε το συνεργείο του Αλ – Τζαζίρα κάποιον από το Δήμο Βόλου για να συνεννοηθούν ώστε να καταγράψουν το μπάνιο του καλοκαιριού σήμερα στις 12 το μεσημέρι στην παραλία των Αλυκών.

Αλλοι βρίσκονταν στην παραλία για να απομακρύνουν αχινούς που κάποιοι έριξαν το βράδυ. Αλλοι έτρεχαν να τυπώσουν σε νεροφατσούλες και νεροπίστολα τη μασκότ Νικόλας καθώς το σημερινό μπάνιο του Δημάρχου και της ομάδας του, θα εμπλέξει στη δράση κι άλλους λουόμενους με μπουγελώματα, πατητές, μακροβούτια, μια γιορτή καλοκαιρινή δηλαδή για την οποία κάποιοι προβλέπουν ότι οι Δρόμοι Συνεργασίας ή το ΤΕΕ Μαγνησίας, θα υποβάλουν ένσταση στην Αποκεντρωμένη Διοίκηση.

Δύο ερωτήματα μόνο.

Ποιος είχε τη φωτεινή ιδέα να προγραμματιστεί beach party μετά το μπάνιο με σπιτικές μακαρονάδες;

Ποιός ειδοποίησε τελικά την ειδική ομάδα της WWF που παρεμβαίνει σε ρηχές θάλασσες;

Α.Φ.

Βήμα – βήμα

Μετά την κατάργηση του εξέταστρου των 5 ευρώ στα επείγοντα, την αποδοχή των ανασφάλιστων στο Δημόσιο Σύστημα υγείας, την εφαρμογή του προγράμματος εμβολιασμού και σε παιδιά άπορων οικογενειών, τις αναπροσαρμογές τιμών φαρμάκων αλλά και σταδιακά της ποσοστιαίας συμμετοχής ασφαλισμένων, τελειώνει και η χρέωση για τα ραντεβού με τους γιατρούς του ΕΟΠΥΥ.

Η μακροχρόνια κατεδάφιση του Δημόσιου Συστήματος Υγείας και η αποδόμησή του προς όφελος των ιδιωτών παρόχων υγείας, φαίνεται πως σταματάει.

Η Διοίκηση του ΕΟΠΥΥ ανακοίνωσε την ανάπτυξη ενιαίας πλατφόρμας προγραμματισμού ραντεβού σε εθνικό επίπεδο ηλεκτρονικά μέσω της ΗΔΙΚΑ και θα περιλαμβάνει τις δημόσιες δομές παροχής υπηρεσιών Π.Φ.Υ. του Πρωτοβάθμιου Εθνικού Δικτύου Υγείας (Π.Ε.Δ.Υ.), τα Εξωτερικά Ιατρεία των Νοσοκομείων του ΕΣΥ (τακτική και ολοήμερη λειτουργία), καθώς και ιδιώτες γιατρούς (συμβεβλημένους με τον ΕΟΠΥΥ). Μέσω του νέου συστήματος οι πολίτες θα έχουν τη δυνατότητα να κλείνουν ραντεβού μέσω διαδικτύου χωρίς χρέωση.

Το χτίσιμο δεν είναι τόσο γρήγορο όσο το γκρέμισμα…

Α.Φ.

Αύξηση στο αγροτικό εισόδημα του Μαρτίου

Αύξηση 8,2% σημείωσε ο Γενικός Δείκτης Τιμών Εκροών στη Γεωργία-Κτηνοτροφία (χωρίς επιδοτήσεις) του μηνός Μαρτίου 2015 σύμφωνα με την ΕΛΣΤΑΤ, σε σύγκριση με τον αντίστοιχο δείκτη του Μαρτίου 2014.

Ο ίδιος δείκτης κατά το μήνα Μάρτιο 2015, σε σύγκριση με το δείκτη του Φεβρουαρίου 2015, σημείωσε αύξηση 2,9%, έναντι αύξησης 0,9% που σημειώθηκε κατά την αντίστοιχη σύγκριση των δεικτών του έτους 2014.

Ο μέσος σταθμικός δείκτης του δωδεκαμήνου Απριλίου 2014 – Μαρτίου 2015, σε σύγκριση προς τον ίδιο δείκτη του δωδεκαμήνου Απριλίου 2013 – Μαρτίου 2014, παρουσίασε μείωση 0,5%, έναντι αύξησης 1,2%, που σημειώθηκε κατά τα αντίστοιχα προηγούμενα δωδεκάμηνα.

Το αίτημα για σοβαρή εθνική πολιτική στήριξης της αγροτοκτηνοτροφίας παραμένει επίκαιρο και περισσότερο πιεστικό από ποτέ.

Α.Φ.

Τα έσοδα οδηγούν σε παράταση;

Εξετάζεται να δοθεί παράταση στη ρύθμιση των 100 δόσεων για χρέη στην εφορία καθώς αυξάνονται διαρκώς οι αιτήσεις για ένταξη στη ρύθμιση με την προθεσμία να λήγει στις 27 Μαΐου. Μέχρι χθες, οι οφειλέτες που είχαν ζητήσει να ενταχθούν στη διαδικασία προσέγγιζαν τους 500.000, με τη συνολική ρυθμισμένη οφειλή να ξεπερνάει πλέον τα 4 δισ. ευρώ. Στα κρατικά ταμεία από τη ρύθμιση των 100 δόσεων έχουν μπει περίπου 180 εκατ. ευρώ, ενώ οι εισπράξεις βάζουν σκέψεις στο υπουργείο Οικονομικών να εξετάζει σοβαρά το ενδεχόμενο να δοθεί παράταση στην καταληκτική ημερομηνία ένταξης.

Ο ίδιος ο νόμος αφήνει το περιθώριο στην αναπληρώτρια υπουργό Οικονομικών να παρατείνει τη διαδικασία με απόφασή της μέχρι και τις 27 Ιουνίου χωρίς να χρειαστεί αλλαγή νόμου. Αυτό το «παράθυρο» ισχύει μόνο για τη διαδικασία των 100 δόσεων και όχι για τη διαδικασία της προκαταβολής. Η τελευταία (αφορά την καταβολή όποιου μέρους της οφειλής θέλει ο φορολογούμενος με αντάλλαγμα ισόποση διαγραφή προσαυξήσεων) έχει ήδη παραταθεί κατά έναν μήνα και για να αλλάξει εκ νέου η προθεσμία, χρειάζεται νέα νομοθετική ρύθμιση.

Μισές δουλειές;

Α.Φ.

Μετανάστευση

Συναγερμός στις λιμενικές αρχές για μαζική μετανάστευση κολοβακτηριδίων από την παραλία των Αλυκών και τον Παγασητικό προς άλλους μακρινούς κόλπους.

Πού να τα βάλουν με τον Αχιλλέα Μπέο. Κουνούν μαντήλι και φεύγουν.

Ωρα αναχώρησης λίγο πριν τις 12 το μεσημέρι. Δεν αντέχουν στη μετωπική σύγκρουση.

Ε.Χ.

ΔΕΥΑΜΒ

Χθες επρόκειτο να συνεδριάσει το διοικητικό συμβούλιο της ΔΕΥΑΜΒ από το οποίο αποβλήθηκε η Πρόεδρος του ΤΕΕ Νάνσυ Καπούλα. Το ΤΕΕ θα προσφύγει στην Αποκεντρωμένη κατά της απόφασης του δημοτικού συμβουλίου, που όπως ανέφερε η κ. Καπούλα αντιβαίνει σε συγκεκριμένο άρθρο του δημοτικού κώδικα.

Από την άλλη, η ΔΕΥΑΜΒ υποστηρίζει ότι έχει δικαίωμα αλλαγής φορέα στο συμβούλιο αρκεί να υπάρχει αιτιολογημένη απόφαση του δημοτικού συμβουλίου.

Περιμένει μάλιστα τον ορισμό εκπροσώπου από το ΓΕΩΤΕΕ, προκειμένου να συνεχίσει τις συνεδριάσεις.

Μέχρι όμως την έκδοση της απόφασης οι αποφάσεις ουσιαστικά θα είναι στον «αέρα», αφού σε περίπτωση δικαίωσης του ΤΕΕ, το σύνολο των αποφάσεων θα ακυρωθεί.

Ε.Χ.

#Tags

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου